krstovgrad kraljevo naslovna

Ako autoputem iz Beograda krenete ka Kraljevu, pa kod skretanja za Čačak nastavite pravo Ibarskom magistralom još 15-ak minuta, videćete tablu sa krstom, koja putniku-namerniku pokazuje da skrene desno, ka selu Progorelica.

Malo strmijim, vijugavim, ali veoma prohodnim putem stigosmo i mi u Krstovgrad, mesto na kome se rađala stara srpska država. Mesto odakle je sve počelo. Mesto u čiju je prošlost dugu više od dve decenije Željko Košanin utkao svoje snove, snagu, energiju, ljubav i mnogo toga još. I danas ovde, uz suprugu Natašu, vrednim rukama i entuzijazmom, snove satkane od vizije i istorije, pretvara u stvarnost. A, kaže – sve za budućnost.

Pogledajte i našu video reportažu:

Inspirativna energija domaćina

– Planiramo ovaj prosotor da ostavimo za buduća pokolenja, kao spomen-kuću, ja ću to da napravim – gotovo nam se “pravda” Željko, koji je čitav Krstovgrad već napravio sam, dok Nataša prinosi tradicionalno srpsko posluženje – kafu i staru, dobru “šljivu”. Po srpskom običaju nazdravismo. I dok u jedom uglu kuće pucketa šporet na drva, a mačor Smorić (kaže Nataša sve ga “smara”) zadovoljno prede pored njega, mi ne znamo gde pre da pogledamo, šta pre da vidimo i pitamo.

Jer je ovde, u galeriji na otvorenom, svaki komad kamena, drveta i kovanog gvožđa priča za sebe. Gde se god okrenete, svuda je umetnost. I svuda je istorija. U Krstovgradu su smeštene replike prestola na kome je krunisan Stefan Prvovenčani, kopija Miroslavljevog jevanđelja, originalni bodež kralja Aleksandra, srebrni samovari, ruske ikone iz 17. veka…

Ali nije Krstovgrad onaj muzej u kome se ćuti, posmatra i klima glavom čak i kada se ništa ne razume. Ovde je sve urađeno sa tolikom ljubavlju, da gotovo zanemite, makar mi jesmo, kada Nataša i Željko, otvaraju iznova uvek nova vrata:

Ovde je kraljičino kupatilo, ovde skulptura Ivana Meštrovića, a tamo delo Jovana Soldatovića… E, moram da vam pokažem i apartman koji pravimo, pa ću da vas odvedem u podrum – neumoran je kustos Nataša, a mi – opčinjeni – još pogled nismo skinuli ni sa kraljičine kade raskošne lepote, izrađene iz jednog komada mermera teškog devet tona!

Nestvarna kolekcija

I bez gazda Željkovog objašnjenja, svako može da vidi da ovde nije reč o pukom kolekcionarstvu, o skupljanju umetničnih dela, iako sa 5.000 komada, poseduju najveću kolekciju umetnina na Balkanu. U Krstovgradu vlada princip umetnosti, ljubavi i istorije:

– Nije važno skupljanje slika i skulptura, već skupljanje ljudi, sa kojima možeš da razmenjuješ energije i ideje. A mi ih ovde imamo toliko, da mislim da jedan delić zamišljenog neću stići da uradim – priča nam Željko i upirući prstom u šume iznad kuće nastavlja:

–  Put koji ide gore, iznad, izlazi na stari carski put, koji je išao za Carigrad, kroz šumu, netaknute prirode. Tu planiram s konjima da jašem, tu i kroz šumu, pa da je prošetamo “ruku pod ruku” i da uživamo zajedno moja kobila i ja.

krstovgrad progorelica

Uz priču odlazimo dalje u šetnju, u prostor koji čuva zbirku ruskih i srpskih ikona i kandila, i na momenat smo u Srednjem veku. Jer tu, u vrhu jedne od podrumskih prostorija, koja zrači prijatnom energijom i toplinom, iako je napolju vema hladno, gledamo  postavku srednjevekovne trpeze, sa autentičnim prikazima posuđa, srebrnim i zlatnim escajgom iz hotela Ric, masivnim stolovima i stolicama… Skulpture i nameštaj od dragog i poludragog kamena.

krstovgrad putovanja po srbiji

U Krstovgradu se još pevaju pesme o sedam srpskih kraljeva, vitezovi bore za čast i pričaju o njoj, a veru hrišćansku čuvaju od zaborava. Odlutale misli nam prekida ubojit, a nežan muški glas. I vitezovi su stigli u Krstovgrad!

Dođite i Vi, da vidite ovo blago Srbije, da čujete koliko neumorno i sa kakvim žarom Željko priča o ljubavi prema lepoti. Ovde nećete samo nahraniti dušu, već ćete okrepiti i telo uz fantastičnu trpezu i jela koja i ne primetite da Nataša sprema, osim kad se na tren udalji od stola i krene u kuhinju, ne prestajući da pevuši. Ovde se ljubav krije u svakom začinu, u šerpama, tanjirima, u svakoj dasci i ukucanom ekseru.

A svojim ponosnim položajem u dvorištu dominira veliki mermerni krst – po kome je mesto dobilo ime, na kome piše “Ovim pobeđuj“.

Krstovgrad jednostavno morate osetiti, doživeti i upoznati.

krstovgrad kraljevo

Nemojte da propustite…

Kad ste već u ovom kraju burne srpske istorije, nemojte da propustite sve što on nudi. U Kraljevu, koji je 170 kilometara udaljen od Beograda, a tek nekoliko od Krstovgrada obavezno obiđite Osim Narodnog muzeja i Gospodar Vasin konak, zavirite u Muzej slatka u Kući Cvetića, al to ostvite za kraj, jer odatle dugo nećete izaći. Ne propustite da posetite manastire Studenicu i Žiču, planinu Goč i srednjovekovni grad Maglič. Ako ste avanuturističkog duha, obiđite arheološka nalazišta u blizini Kraljeva, koji svedoče da su Rim i Vizantija ostavili ovde svoje tragove. A ako ste ljubitelj festivala i baš dobrog raspoloženja, posetite neki od brojnih festivala koji se održavaju u ovom gradu, poput Rakijade, Projade, Maglič festa, Kraljevski filmski festival i mnogi drugi.

Galerija fotografija…