Kategorija: Putovanja

PUTOVANJA - Najbolje atrakcije Srbije...

Upoznaj
Oseti
Doživi

Najbolja mesta u Srbiji.
Dobro došli!

Najlepše uspomene nosimo sa putovanja. Hvalimo se fotografijama mesta koje smo obišli. Sjajna mesta za nove uspomene nudi i Srbija. Brojna interesantna, zabavna, tajnovita mesta naša zemlja može da ponudi. Veliki izbor je pred putnicima. U ponudi je i ravničarski i planinski kraj. Zatim reke, jezera, peščare, doline, kotline, klisure. Savršeni pejzaži i nepregledne vrleti samo su deo onoga što čini Srbiju.

Najposećeniji gradovi u Srbiji

Veliki značaj za turizam imaju i gradovi Srbije u kojima se nalazi mnogobrojni kulturno-istorijskih spomenici, pa stoga možete saznati nešto više o svakom gradu – Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Niš…

Središte dešavanja svakako je prestonica Srbije, Beograd, koji je veoma značajan za razvoj turizma, jer ga godišnje poseti ogroman broj turista iz celog sveta. Za Beogradom, po broju poseta sledi Novi Sad, kao kulturni centar Vojvodine.

Na samom severu države, nalazi se Subotica i predivno Palićko jezero, koje ima lepo uređena odmarališta gde se možete opustiti u dugim šetnjama pored jezera, ili pak posetiti  Zoo vrt.

Sjajna mesta za stvaranje novih uspomena nudi Srbija, od ravničarskih do planinskih krajeva, preko reka, jezera, peščara, pećina, dolina, kotlina, klisura - savršeni pejzaži samo su deo onoga što Vas ovde čeka

Planinski turizam u Srbiji

Srbija može da se pohvali velikim brojem planinskih centara, kao što su: Kopaonik, Tara, Zlatibor, Rudnik, Divčibare, Rtanj i mnoge druge, koje broje veliki broj poseta u toku cele godine. Na nekima je zagaratovano dobro skijanje, dok na drugima možete uživati u divnim dugim šetnjama. Poslednjih nekoliko godina napravljeno je nekoliko žičara, radilo se i na uređenju ski staza pa se uživanje tokom zimskih dana znatno uvećalo.

 

Kopaonik je odavno stekao epitet evropskog centra za ljubitelje skijanja, naravno pre svega za posetioce iz ovog dela Evrope. Dok na Fruškoj gori, možete uživati u mirnom odmoru i posetiti 16 sačuvanih manastira, od čak 35 koliko ih je nekada bilo na ovoj planini.

Seoski turizam

Poseban značaj u razvoju turizma u Srbiji pridaje se seoskom turizmu (ambijentu, prirodi, hrani, običajima …)

Srbija ima velikog potencijala za razvoj seoskog turizma, a u ponudi je i aktivan i pasivan odmor na selu. Bilo da vas zanima biciklizam, šetnja, trim staze, različite sportske aktivnosti, pa i aktivnosti u seoskim poljima u prolećnim i letnjim mesecima ili pak druženje sa domaćim životinjama - svako može da pronađe ono što ga zanima.

Etno sela

Etno sela, kao što su: Mokra Gora, Koštunići, Drvenograd, Staro selo,… beleže veliku posećenost tokom poslednjih godina. Takođe, veliku pažnju treba posvetiti i banjskom turizmu u Srbiji, koji se vremenom sve više razvija i na čijem se razvoju radi i dalje, ne bi li posetioci upoznali prirodne lepote Srbije na pravi način.

Srbija je raj i za turiste “gladne” znanja, pa ih može voditi kroz brojna arheološka nalazišta i uzbudljive istorijske lokalitete, koji svedoče o izuzetno burnoj i bogatoj istoriji naše zemlje

Većina banja u Srbiji leži u podnožju planina, okružene šumom, zaštićene od jakih vetrova i imaju blagu klimu, tako da predstavljaju destinacije pogodne za odmor turista koji nisu ljubitelji zimskih sportova i niskih temperatura. Važno je spomenuti, da se u banjama leče različite vrste bolesti, bavljenje sportskim aktivnostima, ali su banje bogate i različitim lekovitim biljkama.

Srbija je, takođe, bogata jezerima i termomineralnim vodama. Postoji više od hiljadu izvora mineralnih voda gde je izgrađeno nešto više od 40 banja. Posetioci mogu da se odmaraju i leče raznim terapijama, a mogu i jednostavno samo da užvaju u prirodi i zelenilu. U banjama je zastupljen i kongresni turizam, ali i brojne sportske manifestacije, kao i sportske pripreme.

Slične priče...

Nekoliko saveta za let avionom

Pripremite se za svoj sledeći let avionom uz naše proverene savete! Ne zaboravite da unapred rezervišete svoje sedište i pratite ograničenja za prtljag kako biste izbegli neprijatna iznenađenja na aerodromu. Takođe, razmislite o unosu putničkih jastuka i čitanju nekoliko knjiga kako biste učinili let prijatnijim. Putujte sa samopouzdanjem i saznajte kako da maksimalno iskoristite svoje vreme u vazduhu!

Opširnije
Loading

Istorijski lokaliteti

U Srbiji se nalazi veliki broj istorijskih lokaliteta, koji svedoče o izuzetno bogatoj istoriji naše zemlje. Dvorci i salaši širom Vojvodine, zatim mnoge tvrđave, manastiri i crkve izgrađeni pre više od osam vekova. Putnici namernici mogu da obiđu mnoga arheološka nalazišta, kao što su Lepenski Vir, Vinča ili Viminacijum.

Nacionalni parkovi

Netaknuta priroda je takođe nešto čime Srbija može da se pohvali. U jednoj relativno maloj zemlji smešteno je čak pet nacionalnih parkova koji su pod zaštitom države - Šar planina, Đerdap, Tara, Fruška gora i Kopaonik. Mnoge biljke su autohtonog porekla i predstavljaju pravo prirodno bogatstvo.

Pećine

U našoj zemlji postoje i pećine koje bi mogle da budu veoma interesantne za obilazak. Neke od njih su Stopića pećina, zatim Resavska, Rajkova i mnoge druge.

Dah vam može zastati kada se nađete na lepim izvorima ili vodopadima, jer je Srbija država bogata vodom. Vodopadi Srbije nisu visoki po nekoliko stotina metara, ali poseta svakom od njih predstavlja stavlja posebnu uspomenu za posetioca. Najlepši su u proleće kada se posle topljenja snega veća količina vode sliva u podnožje i traži svoj put kroz netaknutu prirodu.

Sve naše priče na temu putovanja...

Šta posetiti u Novom Sadu?

Ako je Njujork grad koji nikada ne spava, Beč grad vina, a Madrid grad hiljadu lica, onda je Novi Sad grad prosvetljenja. Šta obavezno treba posetiti u novom Sadu, pročitajte u tekstu.

Opširnije

3 najpoznatije turističke destinacije Šumadije

Šumadija je predeo nepreglednih prostranstava, predeo mnogih lepota, predeo bujnih šuma i zelenila. Zaljubljenici u prirodi će sigurno biti posebno oduševljeni kada ugledaju ove brdovite predele pune zelenih, gustih šuma.

Opširnije

Jezera na Zlatiboru

Područje Zlatibora nema prirodnih jezera, ali ima izgrađene dve veštačke akumulacije pa turisti mogu uživati u lepotama jezera na Obudojevici i Ribničkom jezeru

Opširnije

Stara planina – Ski staze

Za skijaše je Stara planina pravi raj, jer se na njoj nalaze odlične ski staze, mada pun potencijal zimskog turizma, ova planina nije još postigla.

Opširnije

Pabovi Beograd

Pabovi su mesta u kojima se, osim raznih vrsta piva, konzumira široka lepeza alkoholnih pića, poput viskija, rakije, vina…

Opširnije

Rimski gradovi u Srbiji

Ostaci rimskih carskih gradova se ističu umetničkom vrednošću originalnošću, vremenom nastanka. Valorizacija rimskih carskih gradova je pitanje razvoja turizma.

Opširnije

Hoteli u Kragujevcu

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i administrativni centar okruga Šumadija, pa ne čudi što se u njemu nalaze brojni udobni i moderni hoteli.

Opširnije

Muzeji u Beogradu

Muzeji u Beogradu su veoma značajna zdanja i pravo nacionalno blago Srbije. Stalne postavke i organizovane izložbe u njima doprinose kulturnom životu grada.

Opširnije

Kopaonik – Srebrni krov Srbije

Biftek je goveđi file, jedno od najkvalitetnijih i najmekših crvenih mesa koje predstavlja pravu gastronomsku poslasticu koju možete priuštiti Vašem stomaku.

Opširnije

Zlatar – Planina zlata vredna

Zlatar bolje ime za ovu planinu nije moglo da se nađe. Njegove zlatne livade koje “šaraju” četinare, sunce u kojima se priroda kupa, med koji se tu pravi.

Opširnije

Manastiri u Srbiji

1. Manastiri u Srbiji su svakako mesta koja svaki građanin naše zemlje, ali i stranac, jednostavno mora da poseti.

Opširnije

Hoteli sa otvorenim bazenom

Premium Srbija je za Vas odabrala 10 TOP hotela sa otvorenim bazenom, ali ako krenete u istraživanje naše zemlje možete dodati još neki našoj listi.

Opširnije

Romantična mesta u Srbiji

Gde god da sa voljenom osobom otputujete, može Vam biti romantično. Ipak, s vremena na vreme treba potražiti destinaciju na kojoj ćete Vašu ljubav malo osvežiti

Opširnije

Dvorci Vojvodine

Srpska vina su iz godine u godinu sve kvalitetnija, sve više se ističu po raznolikosti sortimenta i stilova.

Opširnije

Hoteli Novi Sad – Najboljih 8 hotela u Novom Sadu

Novi Sad može da se pohvali raznovrsnom ponudom hotela i smeštajnih kapaciteta, koji će zadovoljiti potrebe turista veoma različitih afiniteta. Kao administrativni centar Vojvodine, ovaj grad se razvio u destinaciju koja je...

Opširnije

Nestvarne lepote Srbije

Nebojša Atanacković, inženjer elektrotehnike, “glamper” i “kolekcionar” nekih od najlepših mesta i fotografija naše zemlje Nestvarne   Nestvarne lepote Srbije Nedavno smo pisali o tome da kada se spoje glamur i kampovanje,...

Opširnije
Loading
  • Intervju
  • Zanimljivosti
  • Leksikon