Kategorija: Hoteli

Hoteli – Sve o hotelima i hotelijerstvu u Srbiji

Otvaramo Vam vrata

Najboljih hotela u Srbiji.
Dobro došli!

Istorija pojave hotela u Srbiji

Srbi su poznati kao gostoljubiv narod, pa ne čudi što je krajem 19. veka i naša zemlja oberučke prihvatila svetsku modu otvaranja hotela. U Srbiji je tradicija primanja gostiju u objekte građene za tu svrhu, zapravo počela dolaskom Turaka na ove prostore.

Hotelima kakve danas poznajemo, prethodili su takozvani karavan-saraji i kafane (koje su se često pretvarale u gostionice, mesta koja su gostima uz hranu i piće nudila i prenoćište).

Kako je tradicija primanja gostiju prevazilazila dotadašnje okvire, a ljudi počeli da otkrivaju turizam, tako su nicali ovi objekti širom planete. U Srbiji su početkom 20. veka objekte ove namene počeli da kupuju tadašnji imućni trgovci. Uglavnom u velikim gradovima, pa je tako s početka prošlog veka, u srpskoj prestonici već bilo 24 hotela.

Istorija hotela i hotelijerstva se, naravno, ne može posmatrati odvojeno od procvata turizma, pa se od nastanka do danas, hotelijerstvo povezuje sa “cirkulacijom” ljudi, odnosno putnika i turista. Potreba da se zadovolje njihovi prohtevi, od nekadašnjih hotela sa zajedničkim kupatilom i pukog mesta za noćenje, uslovljavala je i prilagođavanje ovih ugostiteljskih objekata, sve do modernih hotela, koji su odavno prevazišli ocenu od pet zvezdica.

Hoteli u Srbiji su bili, a ni danas nisu ništa manje, centri kulturnog i političkog života, a u nekima od njih u našoj prestonici su boravili svetski poznati glumci, muzičari, naučnici, političari…

Jednokrevetne, dvokrevetne sobe, apartmani, specijalni apartmani za mladence, čitavi spratove za važne i poznate ličnosti, posebni ulazi i meniji (jelovnici) za njih, mini-barovi, doručak u krevetu, batler i sobna usluga 24 sata dnevno… Tek, današnji hoteli ispunjavaju najrazličitije hirove svakog od gostiju.

Još tekstova na ovu temu...

Hoteli u Kragujevcu

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i administrativni centar okruga Šumadija, pa ne čudi što se u njemu nalaze brojni udobni i moderni hoteli.

Opširnije
Loading

Hotelska industrija razvijena je i u našoj zemlji, pa će, u kojem god od njih da ste gost, biti poštovane Vaše želje i pružena najbolja moguća usluga. Hoteli u Srbiji su poslednjih godina, posebnu pažnju posvetili restoranima i predivnim baštama u njima, u kojima možete svratiti na kafu, piće ili ručak, i uživati u usluzi ljubaznog osoblja, iako niste gost hotela. 

otvoren prvi hotel u Beogradu - Kod jelena; kasnije nazvan Staro zdanje

do tada su i gosti najluksuznijih svetskih hotela koristili zajedničko kupatilo

uvedeni prvi mini-barovi u 840 soba hotela Hilton, u Hong Kongu

Hoteli su danas i mesta u kojima se organizuju brojni kongresi, seminari, “tim bildinzi” velikih (i manjih) korporacija, u svrhu opuštanja, druženja, ali i u napređenja poslovnih ideja i biznisa. Mogu biti idealna mesta za venčanja i druge svečanosti, a u moderno vreme njihovi predivni enterijeri neretko se koriste i za izložbe slika, skulptura i drugih značajnih umetničkih dela, u njima se organizuju književne večeri, promocije knjiga značajnih književnika, ali i intimne, romantične i Vama specijalne večere.

U nekima od brojnih hotela u Srbiji - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu… možete “čuti” priče davno prohujalih vremena, kada su ovi objekti bili centri okupljanja kulturnog i političkog života Srbije, a možete se prošetati hodnicima kojima su pre Vas šetale brojne poznate ličnosti, naučnici i neke od najpopularnijih glumaca, muzičara i umetnika svog doba.

Udobne sobe, mini-barovi, batler na usluzi 24 sata dnevno… Sve potrebne i one druge hirove ispunjavaju današnji hoteli, od najmanjih, porodičnih objekata, do onih visoke A kategorije

U srpskim hotelima vreme su provodile svetske glumačke zvezde: Alfred Hičkok, Robert de Niro, Kirk i Majkl Daglas, Vanesa Redgrejv, Nikita Mihalkov, Džek Nikolson, Bred Pit, Mila Jovović…, kao i neki od najpoznatijih muzičara svih vremena: Lučano Pavaroti, Rej Čarls, Iv Montana i mnogi drugi. A gost hotela u srcu Beograda bio je i čuveni Albert Ajnštajn! Kafeterije i restorani srpskih hotela očevici su brojnih važnih istorijskih događaja. U njima su uz kafu i vino sate provodili srpski pesnici, ali i znameniti političari i državnici, poput Josipa Broza Tita, Indire Gandi, Ričarda Niksona i Leonida Brežnjeva.

Poslednjih godina u srpskoj prestonici se izgradilo ili obnovilo nekoliko hotela visoke kategorije, iz poznatih lanaca svetskog hotelijerstva - Crowne Plaza, Hyatt Regency, Square Nine, Radisson Blu, Hilton… S druge strane, Srbija doživljava ekspanziju manjih hotela, takođe visoke kategorije. U takvim, uglavnom porodičnim hotelima, osim u Beogradu, možete uživati još i u Aranđelovcu, na Zlatiboru, Kopaoniku, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Valjevu, Nišu, Prokuplju…. 

Volite mirne, intimne, manje hotele, ljubitelj ste luksuznih velikih hotelskih objekata, koji u svom sklopu nude brojne sadržaje – od bazena, spa centara i teretana, želite da noćite u samom centru nekog od naših živopisnih gradova, ili, pak više volite da se povučete malo dalje od gradske vreve? Svaku od Vaših želja možete ispuniti u hotelima širom Srbije.

Neki od njih opstaju u našoj zemlji duže od veka i, poput “Moskve” u Beogradu, predstavljaju simbole grada i dragulje arhitekture, koje na svom proputovanju kroz našu zemlju, nikako ne smete zaobići.

Svi tekstovi vezani za hotele...

Hoteli Novi Sad – Najboljih 8 hotela u Novom Sadu

Novi Sad može da se pohvali raznovrsnom ponudom hotela i smeštajnih kapaciteta, koji će zadovoljiti potrebe turista veoma različitih afiniteta. Kao administrativni centar Vojvodine, ovaj grad se razvio u destinaciju koja je...

Opširnije
Loading
  • Intervju
  • Zanimljivosti
  • Leksikon