Kategorija: Restorani

Restorani - Najbolji restorani u Srbiji

Otvaramo Vam vrata

Najboljih restorana u Srbiji.
Dobro došli!

Prema istorijskim podacima, u beogradskom naselju Dorćol, Turci su otvorili prvu kafanu 1522. godine. U njoj su se služile samo kafa i nargila. Dosta kasnije Srbijom počinje da se širi talas otvaranja kafana, koje nastaju iz dućana u kojima se pržila kafa.

Mada je taj naziv zvanično dobila puna dva veka kasnije, kafana je veoma brzo postala značajno kulturno i društveno mesto na kome se razmenjuju vesti i ideje. Kroz vekove je ovaj ugostiteljski objekat menjao nazive, pa se za kafanu još govorilo i karavan – saraj, han, mehaejana, birtija, gostionica, kavana, bircuz, restoran, bistro ili bife.

Restorani u Srbiji – istorijat

Kafana ili restoran bilo je, a za mnoge i ostalo, mesto gde se donose važne odluke, osnivaju političke partije, prose devojke, mesto gde se uživa, slavi, spletkari, ogovara, prisluškuje, cinkari, stvara, veseli i tuguje.

Naime, u kafanama su se, pre pojave hotela, organizovali balovi, proslave, zabave, organizovani prvi koncerti, pozorišne predstave, tu su se čak i uređivale novine. U kafani je održane i sednica Narodne skupštine. Čak je i prvi Sajam knjiga organizovan u kafani. Bilo je to 1893. u čuvenom beogradskom “Kolarcu”. Mnoge anegdote, ”lovačke priče”, tajne i zanimljivosti kriju ova mesta. Tako je prva telefonska centrala u Beogradu instalirana u zgradi u kojoj su se nalazila čuvena “Tri lista duvana”, a u “Proleću” zasijala prva sijalica. Vuk Stefanović Karadžić je bio čest gost kafane ”Znak pitanja”, koja je bila i prvo čitalište “Srpskih novina”.

Brojnih antologijskih pesama, romana, filmova i slika ne bi bilo da nije bilo inspiracije kafana.

Skadarlija je i danas sinonim za boemski život i dobar provod, a priče o tome kako je najviše srpskih slikara, pisaca, novinara “potonulo” u čuvenom “Bermudskom trouglu”, koji su činile kultne kafane prestonice “Šumatovac”, ”Pod lipom” i “Grmeč”, i danas se prepričavaju.

Koja je razlika između restorana i kafana?

Zaljubljenici u kafane kažu da je razlika između restorana i kafana u tome što se u restoranima hrani telo, a u kafanama duša.

Prema zvaničnoj definiciji, restorani su “ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i služe hrana i piće po izboru gosta”. Kafana je to, samo malo drugačije. Ona je preteča restorana, a ima i odlike bara. U restoran se odlazi zbog ugleda, statusa u društvu, uštede vremena, degustiranja novih, egzotičnih ili tradicionalnih jela.

Bilo da se odlučite za restoran, kafanu ili za kombinaciju oba tipa, najbolje što Srbija nudi pronaći ćete na ovim stranama.

Tipovi restorana

S obzirom na to da je, polovinom 16. veka, u Srbiji (u Beogradu) otorena prva kafana u čitavoj Evropi, i na činjenicu koliko Srbi i turisti koji posećuju našu zemlju, vole dobar provod, opuštanje, ćaskanje uz dobru šljivu, vino i tradicionalno srpsko meze, u gotovo svakom mestu naše zemlje možete izabrati vrstu restorana, kafane, paba, bara, kafića, prema Vašim željama i potrebama.

Srbija nudi simfoniju različitih restorana, specijalizovanih prema načinu ishrane, vrsti kuhinje, geografskom poreklu jela, tradiciji domaće, ali i ishrane drugih naroda.

Sladokusci i poznavaoci “dobre kutlače” sigurno će za sebe izabrati najbolji restoran nacionalne kuhinje, ali tu su još i etno restorani, specijalizoavni restorani (turska, jermenska, tajlandska, kineska, meksička, mediteranska i drugih kuhinja sveta), restorani intenacionalne kuhinje, vegetarijanski i veganski restorani.

Koju god kuhinju da odaberete, na Premium mapi ćete naći samo najbolje iz bogate ponude raznovrsnih restorana u Srbiji.

Prijatno!

Vegetarijanski i veganski rastorani

Sve više je ljudi širom sveta, pa i naše zemlje, koji se odriču zalogaja mesa i prelaze na vegetarijansku ili vegansku ishranu, pa ne čudi što je sve više i restorana koji u svojoj ponudi imaju upravo takvu kuhinju.

Veganska ishrana zauzima značajno mesto u gastronomskoj ponudi Beograda, ali i drugih gradova naše zemlje.

Moderni talas zdrave ishrane zahvatio je i one delove naše zemlje koji se od davnina diče odličnom, jakom tradicionalnom hranom, pa je sve više ljudi koji su iz svoje svakodnevne ishrane izbacili meso i mlečne proizvode, a ubacili samo sveže povrće, semenke, odnosno “sezonsku ishranu” – jedu ono što je aktuelno u određenom godišnjem dobu.

Bilo da spadate u kategoriju vegetarijanaca ili vegana, svakako možete uživati u odličnim restoranima koji nude takvu vrstu ishrane i u našoj zemlji. Pa i ako se niste opredelili za ovaj vid ishrane, preporuka je da posetite ove restorane, jer su i oni svakako jedinstven raj za hedoniste, i to one kojima je kvalitet namirnica na prvom mestu.

Etno restorani

Sigurno da nema gotovo nikoga ko se nije slatko smejao slušajući strance kako “lome jezik” dok pokušavaju da izgovore “ćevapčić”, “čokanjčić”, “roštilj”, “pljeskavica”, “rakijica”… A sve to su sinonimi za sve popularniji tip restorana kod nas – etno restorane.

Na velika vrata u Srbiju se vratila (sramežljivo zapostavljena) tradicija belih i kariranih stoljnjaka, drveno-kamenih elemenata enterijera, čuturica, degustiranja dobre rakije iz čokanjčića ili vina iz najboljih privatnih vinarija, koja su “ukrala” samo najbolje kapljice grožđa srpskih vonograda.

Domaća rakija, hrana po starim srpskim receptima, nadaleko poznato srpsko gostoprimstvo. Sve Vas to čeka u restoranima ovog tipa, koji se uglavnom vezuju za porodični biznis, što se ide dalje od prestonice i većih gradova Srbije, to su više ušuškaniji u zelena dvorišta, prepuna raznobojnoih muškatli i drugog starinskog cveća, a neretko i prave mini zoološke vrtove. Nekada je dovoljno izdvojiti samo sat-dva za dobar ručak u ovakvom ambijentu, pa da se čovek potpuno odmori od svakodnevice koja ga melje.

U novije vreme etno restorani nastavljaju tradiciju starih kafana koje su se u nekom trenutku, posle 2000. godine, u našoj zemlji masovno zatvarale.

Pročitajte i...

Loading

Restorani internacionalne kuhinje

Čitav svet u Srbiji. Tako je makar kad je dobar zalogaj u pitanju.

Pored nacionalne kuhinje, naša zemlja turistima, i domaćim ljubiteljima dobre hrane, nudi veliki izbor restorana internacionalne kuhinje. Svakako su poslednjih godina najviše prisutne italijanska i kineska hrana, ali ništa manje tražena nije ni grčka, tajlandska, turska kuhinja.

Volite hranu svih meridijana, ribu, meso, testenine, kebab? Onda ste svakako na pravoj – internacionalnoj strani kuhinje, jer sve te ukuse možete naći u specijalizovanim restoranima širom naše zemlje.

Vodimo Vas u najbolje restorane ovog tipa u Srbiji, otkrivamo Vam koja jela i pića nude i kako da ih odaberete u skladu sa prilikom.

Restorani sa ponudom konkretnih nacionalnih kuhinja

Kako se svet sa razvojem tehnike i tehnologije poslednjih godina “smanjio”, internet nam nudi najrazličitije recepte “na dlanu”, a hiper marketi namirnice koje je pre samo deceniju bilo veoma teško nabaviti, tako se čitav svet “slio” i u Srbiju. Kuhinje svih meridijana postale su veoma tražene u našoj zemlji, a odličan njuh biznismena, odmah ih je pretočio u restorane specijalizovanih nacionalnih kuhinja.

Zvaničan podatak: druga najpopularnija kuhinja u Beogradu, posle srpske, je italijanska. Vicešampionsko mesto u gastronomskoj ponudi naše prestonice, italijanskoj kuhinji je donela “pizza”.

A kad smo kod pizze, nezvaničan podatak: Pizza je staro srpsko jelo (da li ste i Vi to negde čuli?!). “Legenda” kaže da u posleratnoj siromašnoj Srbiji narod snalazio za hranu, pa je tako neka maštovita gospođa svojoj deci na rukom umešeno testo (brašno i voda) nabacala sve što je imala od raznih ostataka hrane. I eto, kažu, tako je zapravo nastala pizza.

Šalu (ili zbilju?) na stranu, tek pizza je sinonim italijanske kuhinje, svakodnevna ekstravagancija najrazličitijih ukusa, kompozicija i tekstura. Picerije ćete naći u najrazličitijim mestima Srbije. Velike, male, srednje, na parče.

Ali, naravno, nije samo pizza italijansko jelo koje raduje naša nepca. U brojnim restoranima zadiviće Vas najbolja italijanska pasta, pravljena po originalnim receptima. Špagete, makarone, pene najrazličitijih ukusa, uz čašu odgovarajućeg belog, roze ili crnog vina, ulepšaće Vam veče.

Restorane mediteranske kuhinje naći ćete širom Srbije. Ova vrsta ishrane u mnogome podseća na našu, ali ipak, sve je tako drugačije. Musake, sirevi, meso, pite, riba, vino, začinska bilja, mnogo voća i povrća – osnova su prave mediteranske ishrane. Trpeza predivnih boja i aroma. I mada se čini da je sve tako masno (na primer grčka kuhinja), njihova ulja su uglavnom biljnog porekla.

Ukoliko ste ljubitelj mediteranskih jela, svakako možete u Srbiji pronaći restorane sa vrhunskim recepturama ovog podneblja. Uz čašu kvalitetnog vina, obrok u ovim restoranima se pretvara u simofniju ukusa.

Priuštite sebi takav užitak.

Poslednjih godina kineska kuhinja je postala veoma popularna u našoj zemlji. Nema ko nije makar probao kiselo-slatke ukuse ove kuhinje, te razne kombinacije na komade seckanog mesa sa voćem, nudle, pirinač na različite načine.

Azijska kuhinja je veoma atraktivna, veoma populrna i beskrajno ukusna. Zbog ove vrste ishrane, sve češće i naše domaćice pričaju o kariju, kurkumi, čia semenkama i ostalim đakonijama koje tako lepo obogate jelo.

Širom Srbije su dostupni restorani kineske kuhinje, pa ako spadate u one koje oduševljava ukus dalekog Istoka, neće vam biti problem da izaberete najbolje i uživate u odličnim zalogajima kod nas tako popularnih “kineza”.

U Srbiji takođe možete odabrati i restorane specijalizovane za odličan suši, i uz tradicionalno japansko piće sake, nazdraviti svim fantastičnim ukusima koje ova kuhinja pruža.

Eksplozija aroma, boja i ukusa! Takva je trpeza u grčkoj kuhinji. Maslinovo ulje, kozji sir, mnogo voća, povrća, ribe, plodova mora, mnogo mesa (vrlo malo svinjskog), dosta aromatičnog, začinskog bilja, poput ruzmarina, origana, nane i bosiljka. Srbi vole i grčko more i grčku kuhinju. Masline, smokve i med. Sve nekako ima drugačiji ukus kada se konzumira na nekoj taverni na obali mora, ali i u našoj zemlji možete pronaći restorane koji, uz bogat i raznovrstan mediteranski meni, nude i originalnu grčku musaku, suvlaki, keftedes, giros, dolmadakiu – punjeni listovi vinove loze, koji se u grčkoj kuhinji koriste još iz doba slavnog Aleksandra Makedonskog.

Ukoliko ste ljubitelj lake, a bogate mediteranske hrane, sigurno u Srbiji nećete ostati gladni.

Meksikanci i Meksiko su asocijacija na strast za životom, prelepim koloritom, asocijacija su za ljubav, želju, nesebičnost. Takva im je i kuhinja – raznovrsna, aromatična, vesela, zavodljiva, a jednostvna. Uz kinesku i italijansku, meksička kuhinja spada u najpopularnije na svetu.

I nazivi njihovih jela su veseli i ritmični, poput neke pesme: burito, tortilje, čimičanga, kesadilja, enčilada. I uz to – tekila!

Meksičku kuhinju odlikuje različitost ukusa, intenziteta i bogatstvo začina i boja. I mada je čili glavni sastojak većine jela, nisu baš sva meksička jela ljuta. A ako se i zaljutite sa nekom od 100 vrsta njihovih papričica (imaju ih i malo više), “ugasite” to jednom tekilom. Pa šta bude!

Zvaničan podatak: druga najpopularnija kuhinja u Beogradu, posle srpske, je italijanska. Vicešampionsko mesto u gastronomskoj ponudi naše prestonice, italijanskoj kuhinji je donela “pizza”.

A kad smo kod pizze, nezvaničan podatak: Pizza je staro srpsko jelo (da li ste i Vi to negde čuli?!). “Legenda” kaže da u posleratnoj siromašnoj Srbiji narod snalazio za hranu, pa je tako neka maštovita gospođa svojoj deci na rukom umešeno testo (brašno i voda) nabacala sve što je imala od raznih ostataka hrane. I eto, kažu, tako je zapravo nastala pizza.

Šalu (ili zbilju?) na stranu, tek pizza je sinonim italijanske kuhinje, svakodnevna ekstravagancija najrazličitijih ukusa, kompozicija i tekstura. Picerije ćete naći u najrazličitijim mestima Srbije. Velike, male, srednje, na parče.

Ali, naravno, nije samo pizza italijansko jelo koje raduje naša nepca. U brojnim restoranima zadiviće Vas najbolja italijanska pasta, pravljena po originalnim receptima. Špagete, makarone, pene najrazličitijih ukusa, uz čašu odgovarajućeg belog, roze ili crnog vina, ulepšaće Vam veče.

Restorane mediteranske kuhinje naći ćete širom Srbije. Ova vrsta ishrane u mnogome podseća na našu, ali ipak, sve je tako drugačije. Musake, sirevi, meso, pite, riba, vino, začinska bilja, mnogo voća i povrća – osnova su prave mediteranske ishrane. Trpeza predivnih boja i aroma. I mada se čini da je sve tako masno (na primer grčka kuhinja), njihova ulja su uglavnom biljnog porekla.

Ukoliko ste ljubitelj mediteranskih jela, svakako možete u Srbiji pronaći restorane sa vrhunskim recepturama ovog podneblja. Uz čašu kvalitetnog vina, obrok u ovim restoranima se pretvara u simofniju ukusa.

Priuštite sebi takav užitak.

Poslednjih godina kineska kuhinja je postala veoma popularna u našoj zemlji. Nema ko nije makar probao kiselo-slatke ukuse ove kuhinje, te razne kombinacije na komade seckanog mesa sa voćem, nudle, pirinač na različite načine.

Azijska kuhinja je veoma atraktivna, veoma populrna i beskrajno ukusna. Zbog ove vrste ishrane, sve češće i naše domaćice pričaju o kariju, kurkumi, čia semenkama i ostalim đakonijama koje tako lepo obogate jelo.

Širom Srbije su dostupni restorani kineske kuhinje, pa ako spadate u one koje oduševljava ukus dalekog Istoka, neće vam biti problem da izaberete najbolje i uživate u odličnim zalogajima kod nas tako popularnih “kineza”.

U Srbiji takođe možete odabrati i restorane specijalizovane za odličan suši, i uz tradicionalno japansko piće sake, nazdraviti svim fantastičnim ukusima koje ova kuhinja pruža.

Eksplozija aroma, boja i ukusa! Takva je trpeza u grčkoj kuhinji. Maslinovo ulje, kozji sir, mnogo voća, povrća, ribe, plodova mora, mnogo mesa (vrlo malo svinjskog), dosta aromatičnog, začinskog bilja, poput ruzmarina, origana, nane i bosiljka. Srbi vole i grčko more i grčku kuhinju. Masline, smokve i med. Sve nekako ima drugačiji ukus kada se konzumira na nekoj taverni na obali mora, ali i u našoj zemlji možete pronaći restorane koji, uz bogat i raznovrstan mediteranski meni, nude i originalnu grčku musaku, suvlaki, keftedes, giros, dolmadakiu – punjeni listovi vinove loze, koji se u grčkoj kuhinji koriste još iz doba slavnog Aleksandra Makedonskog.

Ukoliko ste ljubitelj lake, a bogate mediteranske hrane, sigurno u Srbiji nećete ostati gladni.

Meksikanci i Meksiko su asocijacija na strast za životom, prelepim koloritom, asocijacija su za ljubav, želju, nesebičnost. Takva im je i kuhinja – raznovrsna, aromatična, vesela, zavodljiva, a jednostvna. Uz kinesku i italijansku, meksička kuhinja spada u najpopularnije na svetu.

I nazivi njihovih jela su veseli i ritmični, poput neke pesme: burito, tortilje, čimičanga, kesadilja, enčilada. I uz to – tekila!

Meksičku kuhinju odlikuje različitost ukusa, intenziteta i bogatstvo začina i boja. I mada je čili glavni sastojak većine jela, nisu baš sva meksička jela ljuta. A ako se i zaljutite sa nekom od 100 vrsta njihovih papričica (imaju ih i malo više), “ugasite” to jednom tekilom. Pa šta bude!

Restorani Beograd

Ipak Beograd već dugo važi za evropsku metropolu, i zbog svoje istorije ali i zbog ponude najraznovrsnijih sadržaja koje nudi za druženje, uživanje u hrani i piću, za najzahtevnije hedoniste.

Detaljnije o šarenoj ponudi restorana u Beogradu pročitajte u tekstu “Restorani Beograd”, a ovde moramo spomenuti najčuveniji deo grada koji nikako ne bi trebalo da  zaobiđu svi koji posete Beograd i žele da osete pravi duh, starih beogradkih restorana.

Skadarlija - Stazom beogradskih boema

Nekada centar boemskog života srpske prestonice, danas turistička atrakcija Beograda, tek skadarlijskom kaldrmom morate prošetati. I dalje Skadarlija krije brojne tajne naših slavnih umetnika, književnika i novinara. I dalje u restoranima duž ove kamenom popločane ulice, dugačke svega 500 metara, možete osetiti jedinstvenu energiju, videti predivne dame u krinolinama i šeširima, rukavicama, sa lepezama i biserima. I dalje ima džentlmena koji im od prelepe, vesele, musave devojčice, kupe ružu na dar. Pesma, igra, muzika na uvce, fantastična hrana i predivna domaća vina i rakije. To je Skadarlija, koja i dalje na jedisntven način, u svakom kutku brojnih restorana, priča istinsku boemsku priču.

Skadarska ulica koja nikada ne spava, zapravo sa zalaskom sunca se tek budi, a ulično svetlo je umiva nekim potpuno novim sjajem i čitavoj atmosferi prosto ne možete da odolite. Svaki od restorana u ovoj boemskoj četvrti ima posebnu priču.

Pročitajte više o restoranima u Skadarliji u tekstu - "Najbolji restorani u Skadarliji 2021."

Naša preporuka je da krenete niz njenu kaldrmu, pa gde Vas “kamen” odvede. Nećete pogrešiti. Jer Skadarlija je posebno iskustvo. Isto, a potpuno različito iz noći u noć.

Skadarlija kroz istoriju

na prostoru današnje Skadarlije pojavljuju se prve udžerice

kraj je poznat pod imenom Šićan-mala, romsko naselje sa 14 kuća

ulica dobija današnje ime – Skadarska

na mestu “Male pivare” izgrađena je čuvena “Bajlonijeva pivara”, po kojoj je obližnja pijaca dobila ime; nalazi se u samom podnožju Skadarske ulice

Beogradski vodič iz te godine navodi da se u Skadarskoj ulici nalazi 14 kafana (tada je prestonica imala 90.000 stanovnika)

Prema projektu arhitekte Uglješe Bogunovića, počelo preuređenje Skadarlije, sa ciljem da se oživi tradicija na moderan način. Ulica je progašena za pešačku zonu, vraćani su kaldrma i fenjeri i obnovljene kafane

Skadarlija se pobratimila sa pariskom Monmartrom

Restorani sa živom muzikom

Da su Srbi temperamentan narod, koji odlazak u kafanu i restoran ne računa ako nema dobre žive muzike, znaju sad i ljudi širom Evrope i sveta. Godinama dobar i “lud” provod jeste među vodećim razlozima zašto odluče da posete našu zemlju. Na stranu čuveni festivali i sabori, u Srbiji i te kako postoje restorani sa živom muzikom, od koje Vam staje dah, koja Vas pogodi tačno u onaj nerv za koji možda niste ni znali da postoji, da ga imate. Kapne koja suza ili Vam se usne i srce razvuku u veliki, iskren osmeh.

Ako spadate u malobrojne koji još nisu proverili već potvrđenu činjenicu da je vikendom najbolji provod u Beogradu, preporučujemo Vam odlične restorane sa živom muzikom, ne samo u prestonici, već širom naše zemlje.

Mada jeste prva asocijacija na starogradsku ili narodnu muziku, restorani u kojima bendovi, ansambli ili grupe sviraju uživo, podrazumeva različite muzičke kategorije. Dobar provod možete naći i ukoliko ste ljubitelj džeza, popa, rokenrola, fanka… Mi smo odabrali najbolje, a Vaše je samo da rezervišete mesto i opustite se uz odličnu hranu i živu muziku – baš onu koja Vama odgovara.

Romantični restorani

Kada ste sa pravom osobom, svako mesto pretvara se u romantično. Ali romantični restorani mogu samo da pojačaju taj osećaj. Srbija je prepuna takvih mesta, na koja biste poželeli da odete samo sa Njom, ili sa Njim. Bilo da se radi o prvom sastanku, bilo da hoćete da je iznenadite večerom za godišnjicu veze ili braka. Romantični restorani su pravo mesto za prosidbu, ili tek onako, “samo” za svečanu večeru bez razloga.

U zavisnosti od doba godine, možete odabrati neki lokal s divnim pogledom na reku ili da kroz stakleni zid restorana gledate kako pada sneg, dok Vi uživate u toploti lokala i, još važnije, u prijatnom društvu.

Romantični restorani se izdvajaju atmosferom – enterijerom, osvetljenjem, muzikom i raznim drugim detaljima, koji će sigurno privući parove. Ne biste svakako voleli da Vam se u najromantičnijem trenutku večeri, muzika prodere na uho, ili da Vas konobar ometa kada to ne želite? O svim tim detaljima brinu vlasnici i osoblje restorana, koji su se opredelili da imaju prefiks “romantični”.

Još tekstova na ovu temu...

Loading

Restorani pogodni za grupe

Možda malo kao šala zvuči formulacija “Restorani pogodni za grupe”, ali ako nije Vama, sigurno znate nekoga ko nije mogao da nađe restoran u koji bi izašao sa većim društvom ili rođacima koji su mu iznenada došli zu posetu, ili starim društvom koje se skupilo samo da popije piće, pa nije moglo da se rastane, već su provod hteli da nastave baš u nekom restoranu.

Restorani u prestonici uglavnom nemaju dovoljno prostora za velike grupe, no ipak postoje oni “specijalizovani” za to, poput romantičnih restorana, restorana sa “živom” muzikom, restorana pogodnih za poslovne sastanke, korporativne proslave…

Restorani pogodni za grupe postoje, mi Vam otkrivamo koja su to mesta. Vaše je samo da skupite društvo, komšije, prijatelje i pripremite se za nezaboravan provod.

Svi preostali tekstovi na temu restorana

Loading
  • Intervju
  • Zanimljivosti
  • Leksikon

VANJA NENADIĆ, GLUMICA I PRODUCENTKINJA

Srbija je zemlja sjajnih turističkih potencijala kaže Slobodan Stefanović za Premium Srbija magazin. Kažu da je noćni provod u Beogradu sjajan, al meni je dobro i preko dana.