Untitled 1
Srpska

Srpska

kuhinja najbolja na svetu

ps favico

Čovek sa stanom i poslom u Njujorku, a srcem i dušom u Srbiji, naš glumac, autor i TV voditelj Dejan Jelača gotovo dve decenije balansira između ove dve države. Postoje naravno i oni ljudi koji ne znaju da je on već dugo građanin Amerike, jer ga veoma često viđaju na našoj televiziji, u autorskoj emisiji 30 minuta, koju uređuje i vodi više od decenije, a kroz koju su prošla brojna znamenita imena srpskog glumišta i javne kulturne scene naše zemlje.

Prvu ulogu dobio je kad mu je bilo 19 godina i kada je, 1998. godine zaigrao u TV seriji Kanal Mimo. Srpska TV publika ga je zapazila u seriji Priđi bliže, kao Dekija Dejana Rakića, a bio je naš sagovornik i kralj! Uloga Aleksandra Karađorđevića mu je poverena u TV serijalu Zaboravljeni umovi Srbije.

Ipak je hrabro 2002. godine, Dejan spakovao kofere i otišao put Njujorka, glavnog grada sveta, u kome i danas živi i radi i ponosan je na svoj život i karijeru. Nije ni čudo što ga posao obuzima i ovih dana, pa ne čudi što je na prvo pitanje iz našeg Premium Leksikona – Šta mu trenutno zaokuplja pažnju, odgovor upravo taj – posao:

– Da, jer sam se vratio na posao i radim punom parom. Neko sam ko obožava svoju profesiju, pa je nekako logično da sam okupiran time. Trenutno radim na projektu koji se zove Dark Love, Tamna ili Mračna ljubav, kako bismo preveli. Završavamo uskoro snimanje tog veoma uzbudljivog trilera-akcije, a uloga mi je jako dobra, interesantna i kompleksna. Moj film In the Dark (U tami), koji je prošle godine imao premijeru, sada je u zvaničnoj selekciji Njujork Internacional festivala, pa mi i to zaokuplja pažnju. A, takođe, nešto što mi je i dalje u glavi, je naš Novak Đoković. Bio je sad skoro na US Open-u, ali sam i dalje pod utiskom njegove borbe i, uopšte, njegovog načina da uspe i dođe prvo mesto na Planeti! Već je napravio istoriju, ali ovo je sad sve njegova neverovatna nadogradnja. Tako da mi je i dalje u glavi Đokovićeva priča. To je sveže. Sve ostalo je nekako posao i želja da se vratimo normalnim životima, i da u ovom sivilu i ludilu ostanemo normalni u glavi i zdravi, što je najvažnije.

* Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?

– Ubedljivo mi je najatraktivniji po izgledu i po lokaciji restoran Manufaktura. Hrana im je odlična, i osoblje, takođe. Imaju baš mnogo specijaliteta koje volim, tako da je to mesto na kome mnogo volim da sedim sa prijateljima. Najviše su me i iznenadili, jer su na glasu kao restoran za turiste, a ustvari je lokal stvarno kvalitetan i dobar. Lokacija im je odlična i dobro se osećam dok sedim tamo. Dalje, Suvenir, restoran na Savskom keju, je super kad su morski plodovi i riblji specijaliteti u pitanju. Imaju odličnu riblju čorbu i druge “poslastice” sa ribom. Mnogo je udoban ambijent, na vodi je i volim tamo da provodim vreme. Ipak, moje omiljeno mesto u Beogradu je restoran Reka, tu mi je ubedljivo najlepše, i ne samo zbog hrane, nego zbog atmosfere koju imaju, a kojoj doprinosi živa muzika. Reka mi je najinteresantnija. Hrana je naravno dobra, ali obično se ne ide tamo baš da bi se jelo, nego da se čovek dobro provede uz muziku. I da ne zaboravim, redovno volim da svratim na ručak u restoran Tri, urbano mesto, sa dobrom hranom, gde se skuplja neki lep i divan svet.

godina je imao kada je dobio prvu ulogu u TV seriji Kanal Mimo

 godina Dejan Jelača živi i radi u Njujorku

 

 

 godina uređuje i vodi TV emisiju 30 minuta

 

* Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?

– Da, i te kako smo ponosni na našu kuhinju, zato što je stvarno jedna od najukusnijih i najspecifičnijih kuhinja na svetu. To je istina, i ne samo što mi to govorimo, nego to kažu i stranci koji dođu u Srbiju i probaju naše specijalitete. Mnogo mojih prijatelja je iz Amerike došlo u beograd turistički i naravno da sam ih vodio baš po restoranima sa domaćom hranom. Oni su mi pokazatelji da je naša kuhinja jedna od najboljih, ako nije i najbolja. To je živa istina. A ja volim nogo toga, volim sve što je kuvano, supe, čorbe, obožavam teleće čorbe, volim meso. Obožavam i grašak i pasulj i sladak kupus, ali moje omiljeno jelo su sarme i u njima se “davim”. I da, mnogo volim naše pite. Što se kuvanja tiče nisam nešto posebno talentovan, ali možda je doručak znam dobro da napravim naš doručak, malo jači, sa jajima i sirom. Volim i onaj hleb u jaja, prženice kako mi to kažemo. Uštipke, da, to volim, ali ne znam da ih pravim. Inače volim da kuvam, ali sve je to laganija hrana i neke varijacije naših jela. Sa sirom, pršutim i kajmakom. Ali nijništa od toga se ne pravi, kupi se na pijaci i to je to.

* Najčudnije jelo koje ste probali?

 

 

– To bi bilo meso. Probao sam zmiju i žablje batake. Zmija mi je daleko ukusnija od žabe. Dugo se kuva i stvarno je kvalitetna i ukusna. To je možda nešto najekstremnije što sam od hrane probao. Žablje meso nešto i nije ostavilo neki utisak na mene da bih ga ponovo probao i jeo. Ali, generalno, jedna od najčudnijih kuhinja na svetu po meni je kuhinja sa Filipina. Njihova jela su čudna, sa puno mesa i puno, ma previše masti, kalorična je mnogo za mene. Posle tih specijaliteta bukvalno me je stomak boleo nedelju dana. Ali najčudnija hrana je sigurno ta, sa Filipina. Sve im je poluživo i masno i meni grozno.

* Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?

 

– Interesantno je da kad sam bio mlađi voleo sam pivo, a onda sam prestao da ga pijem i više ga ne konzumiram uopšte. Volim da popijem rakiju, i volim slatke rakije, orahovača mi je omiljena. I da je što slađa, ne volim kad se mnogo oseti onaj alkohol. Inače ne pijem, prestao sam odavno, ali po nekad popijem koju čašicu, naravno. Vino crno takođe volim, isto da je malo slatkasto. Hajde da se opredelim i da izaberem, pa neka bude da sam rakija tip. Rakija iz razloga što je pokazala da i te kako dobro utiče na telo i na ceo organizam. Rakija ima mnogo prednosti, naravno, ne kad se preteruje. Obično nam je teško da nađemo taj balans i da ne popijemo čašicu više, ali, bez preterivanja rakija je zaista dobra i za cirkulaciju i uopšte, mnogo više pluseva rakija, po meni, ima u odnosu na pivo i vino.

image1 1 e1632145171159

* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?

– Opredeljujem se ovde za vino, jer ga moja devojka voli i uvek je više za vino. Gde god putuje uvek donese neku bocu da probamo, tako da vino definitivno. A i prija nam kad smo zajedno, preko vikenda, kad smo sami, kad gledamo Netflix i uživamo ne radeći ništa. Vino najlepše ide uz sve to i najromantičnije je. Možda bih ja i malo rakije pre vina, ali dobro, hajde sad. Vino je izbor moje devojke i ja mu se prilagođavam.

image8

* Koje vino Vas je “oborilo s nogu”?

– Mi smo pozanti po dobrim vinima, možda to neko i ne zna, ali svake godine se u Beogradu održava degustacija srpskih vina, i belih i crnih, i često odlazim tamo sa prijateljima. Zaista imamo fenomenalna vina. Možda bih izdvojio, jer mi je najsvežije, podrum Radovanović. Oni prave sjajna vina, imaju dosta dobrih crnih, legendarni kaberne je možda najpopularnije iz brenda Radovanović. Od drugih vina širom sveta sam, između ostalih, probao Porto Novo, jedno od najpoznatijih portugalskih vina, možda i najbolje na svetu. Nisam ekspert, ali mislim da je najbolje, jer to je tradicionalno portugalsko vino, koje je takođe slatko. Ovo vino ima posebnu aromu i izdvajam ga kao najbolje vino na svetu. Baš mi je ostavilo jak utisak, sa posebnim ukusom i šmekom.

Čovek sa stanom i poslom u Njujorku, a srcem i dušom u Srbiji, naš glumac, autor i TV voditelj Dejan Jelača gotovo dve decenije balansira između ove dve države

U Njujorku ostvario snove

Dejan je zadovoljan karijerom u Njujorku, u kojem je ostvario svoje snove i pronašao sve ono za čime je tragao. A zašto i ne bi bio zadovoljan, sve ide baš onako kako i treba. U američkim produkcijama ostvario je nekoliko uloga, a samo neke od njih su u kratkim filmovima Blossoms of Faith i American Rouge, kao i veće uloge u dokumentarnoj seriji A Crime to Remember i hit-seriji, krimi misteriji Elementary, koju je i srpska publika imala prilike da gleda na kanalu Fox Life, a u kojoj igra FBI agenta Brajana, pored čuvene i šarmantne glumice Lusi Lu.

* Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?

– Sigurno kajsija. Volim je ne samo kao voće koje često konzumiram, nego poseban šmek daju te kajsije rakiji, daju joj sladunjavost, što volim, a sam ukus i miris je potpuno magičan. Ali, opet moram da izdvojim orahovaču, za koju naš narod kaže da je pravi lek. I jeste. I te kako pomaže kod bolesti štitne žlezde i creva, odlično deluje uopšte na naš organizam. Inače se jako lako pravi i jedna je od najukusnijih rakija, sigurno.

* Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva  koja Vam najbolje “leži” je…?

 

– Više ne pijem pivo, ali su to ranije uvek bila piva voćnog ukusa i tamnija piva. Voleo sam Hajneken, to je jedno od najkvalitetnijih piva na svetu. Poseban DNK ovog piva je taj A kvacas, sa kojim se pravi. Odlično ide uz specijalitete od mesa i roštilj. A nekako sinonim pivkse tradicije u Srbiji jeste Jelen pivo, i to je uvek na prvom mestu.

image7

* Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?

 

– Ja sam vam lečeni zavisnik od kafe. Obožavam je, i miris i ukus, i sve što se kafe tiče volim. Ali sam stvarno ranije preterivao, i bio sam u problemu, pa sam morao nekako da se zaustavim. Onda sam probao metodu koju su mi preporučili: postepeno bez kafe, pa mesec dana potpuno bez nje. Nije bilo lako, imao sam dane kada su mi se ruke tresle, uhvatio sam sebe da se osećam kao da sam na nekim drogama. Previše smo zavisni od kafe. Ali ja sam po toj preporuci ostavio kafu i, posle mesec dana, organizam mi je nije više ni tražio. Prestao sam da je pijem i nisam je konzumirao dugo, dugo, dugo. Sad povremeno popijem kafu uz doručak. Volim nes, espreso, makijato, kapućino, volim ukus kafe i taj miris koji je predivan i otvori mi oči ujutru. Prešao sam na čajeve i pijem zeleni čaj najviše, ali dozvolim sebi i tu jutarnju kafu, uz doručak, ali ne preterujem i nisam više od onih koji piju po 4-5 kafa u toku dana. Zaustavio sam se.

* Putovanje po Srbiji koje nikad nećete zaboraviti, i zašto?

 

 

– To je definitivno vrh Kablara i krstarenje Zapadnom Moravom. Ovo iskustvo je nestvarno i potpuno magično, i preporučujem od srca, ako ljudi imaju prilike da to urade i da to vide… Vrh Kablara je nešto što treba doživeti, i tu zaista imaš osečaj da ti je svet na dlanu. Vidiš tako jasno lepotu naše zemlje i sve te prirodne lepote koje imamo i koje su zaista nestvarne. Srbija ima prelepu prirodu i bogatu istoriju i toliko filmski lepih mesta, da se dvoumim šta je najlepše, ali sam se, ipak, odlučio za ovaj deo naše zemlje upravo zbog prirode. Imam utisak da ne cenimo dovoljno to što imamo. A zaista imamo sve. I prirodna bogatstva, i prirodnu lepotu, imamo da ponudimo bukvalno sve. Znači, vrh Kablara posetiti obavezno. Krstarenje Zapadnom Moravom je takođe božanstveno i treba ga doživeti.

Svetske lepotice najbolje Dejanove drugarice

Naš talentovani glumac redovan je gost na tematski žurkama poput onih koje prave Hajdi Klum i Andrijana Lima, njegove inače veoma dobre drugarice. Adrianu je upoznao pre nego što se ova lepa Brazilka udala za našeg proslavljenog košarkaša Marka Jarića. Čak ju je davno naučio i po koju psovku na našem jeziku. A za Hajdi Klum, Jelača kaže da je i privatno žena neviđene energije koja pleni, da je “normalna” osoba i da je to i ključ njenog uspeha. Bilo bi lepo da ove atraktivne lepotice Dejan dovede uskoro i u Srbiju, ako ništa drugo, makar da probaju srpske sarme i osete boemsku atmosferu u nekoj od odličnih srpskih kafana.

– Nisam siguran da li je Adrijana bila u Beogradu dok je bila sa Markom, ne znam baš. Ali, Hajdi nikad nije bila u Srbiji, oduševila bi se! Voleo bih kad bi došla, ali je mnooogo skupa – kroz osmeh nam kaže Dejan.

* Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?

– Nikako to nisam uradio, a velika mi je želja da posetim Ravnu Goru, zato što je mesto velikih istorijskih zbivanja i po priči mog oca mog koji često odlazi tamo, sva lepota prirode je tamo sačuvana. Nalazi se na obroncima planine Suvobor, sa prekrasnim livadama i pašnjacima. Dalje, tamo je spomenik koji je podignut Draži Mihajloviću, sa crkvom svetog Đorđa, čuo sam mnogo lepih stvari o Ravnoj Gori i baš mi je velika želja da je vidim.

* Preporučite našim čitaocima hotel ili omiljeni spa centar u Srbiji u kojem  ste ostali bez teksta?

– Preporučiću hotel, više ih znam od spa centara u Srbiji, ali evo jedan koji me je stvarno ostavio bez teksta kada sam bio u njemu, nalazi se u Aranđelovcu, je hotel Izvor. To je zaista jedan od najluksuznijih hotela u Srbiji, sa neverovatnim ambijentom, i sjajnim rešenjem za lanac bazena koji su i unutra i napolju, sa fantastičnom hranom… Stvarno sam bio baš iznenađen da je usred Aranđelovca napravljen tako dobar hotel.