Statistika kaže da se više od 91 % svih kupljenih vinskih boca pije u prva 24 časa. Ali, pravi znalci vina znaju da je “život” ovog “božanskog pića” dug, a na tom putu složen je proces od uzgoja grožđa do spravljanja vina i, na kraju, njegovog odležavanja, koje uz brojne druge faktore, vinu daju gotovo savršen krajnji izgled i ukus. Sunčeva svetlost, vibracije, vlažan vazduh i temperatura, gavni su faktori koji utiču na kvalitet vina, pa je to i glavni razlog za skladištenje boca i burića sa ovim pićem u posebnim podrumima, gde je temperatura konstantna, a odsustvo sunčeve svetlosti potpuno eliminiše proces oksidacije. Međutim, ne možemo svi imati podrum vina, ali možemo boce “skladištiti” u našem domu na posebnim policama za vino – praktičnom i atraktivnom ukrasu Vašeg doma.

Drvene, aluminijumske, staklene… Kakve god da izaberete police za vino mogu Vašem stanu ili kući dati poseban “šmek”, a danas ih imaju svaki moderan dom i ugostiteljski objekat. Police za vino, međutim, ne služe samo za to da vašem enterijeru daju lep izgled. One imaju i suštinsku ulogu u čuvanju flaširanog vina.

Ne možemo svi imati podrum vina, ali možemo boce “skladištiti” u našem domu na posebnim policama za vino, praktičnom i atraktivnom ukrasu Vašeg doma

01 polica za vino

Kao što meso morate da čuvate u zamrzivaču, jaja na hladnom i mračnom mestu, povrće uglavnom u donjem delu frižidera, tako i vino traži svoj položaj i mesto, koje će mu, samo ako se poštuju pravila skladištenja, sačuvati sva pozitivna svojstva i karakteristike.

Nisu sva vina za čuvanje, naravno, ali ukoliko govorimo o kvalitetnim i dobrim vinima, onim koja odvajamo za neke specijalne prilike ili samo želimo u pravom trenutku da uživamo u njima, potrebno ih je čuvati u horizontalnom položaju uz povremeno okretanje boce. Upravo to će Vam omogućiti police za vino. Boce, inače, moraju biti postavljene u horizontalan položaj kako bi se sprečilo isušivanje zapušača što bi uslovilo opasan kontakt vina sa vazduhom. U horizontalnom položaju zapušac – pluta je natopljen vinom, čime se pojava isušivanja sprečava.

Tako da police za vino koje možda već imate u svom domu ili razmišljate tek da ih kupite ili sami napravite (zašto da ne?), nisu tek puki hir modernog vremena, već su praktične iz nekoliko razloga:

  • Na pravi način čuvaju Vaše buteljke vina
  • Štite vino od opasnog dodira sa kiseonikom
  • Oplemenjuju Vaš životni prostor i čine ga lepšim
  • Popunjavaju na lep način neka mesta u Vašem domu

Kao što meso morate da čuvate u zamrzivaču, jaja na hladnom i mračnom mestu, povrće u donjem delu frižidera, tako i kvalitetno vino traži svoj položaj i mesto

Kako odabrati police za vino

03 polica za vino

Police za vino su oprema za nekoliko namena, pa pre nego što izaberete neke za Vaš dom, morate u potpunosti da odredite svrhu kupovine stalka. Da li je to isključivo namenjeno dekoraciji Vašeg prostora, da li želite da vino sazri u kuhinji ili jednostavno i praktično, treba Vam polica za odlaganje vinskih boca.

Odabir vinskih polica zavisi i od veličine Vašeg doma. Lako je kada neko živi u prostranoj kući, sa podrumom, koji može svakako da koristi i kao podrum za vino. Ali, šta je sa ljudima koji su, kao poznavaoci vinske umetnosti prisiljeni da žive u stanu, gde je teško izdvojiti neki veći prostor za čuvanje vina ili specijalizovano skladištenje?

Ovo pitanje su sebi postavili brojni proizvođači polica za vino i već decenijama prave najrazličitije varijante baš za male stanove, od kojih su neka rešenja i ugradne police za vino. Ovaj metod se najčešće koristi kada postoji malo iskoristivog prostora. Ili kada je potrebno smestiti što više flaša na jednom mestu. Često su ta mesta u ćošku, iznad frižidera, kuhinjskih elemenata ili nekih drugih uređaja. Kada se ne bi postavile tu ugradne police za vino ta mesta bi ostala prazna i neiskorišćena, a vinske boce moćda ne biste imali gde da stavite i čuvate. Do neke specijalne prilike.

Gde i kako postaviti police za vino

04 polica za vino

U zavisnoti od površine Vašeg doma biraćete i izgled polica za vino, kao i mesto na kome ćete ih postaviti. Postaviti vinske police u domu i nije baš tako jednostavno kao što se misli, jer vino zahteva određenu pažnju i ako nemate samo dekorativni cilj, morate paziti gde i kako ćete ih postaviti. Postavka polica za vino posebno može biti izazovna ako živite u malom prostoru. Tada morate biti spremni na kompromis kada je veličina police u pitanju. Nosači za vino su idealni za male stanove i uzane prostore do polica i vitrina specijalno dizajniranih za vino. Policama za vino lepo možete “pokriti” prostor iznad frižidera, na primer, ili neko ćoše koje “zvrji” prazno. Moćno baš mogu da izgledaju makar dve-tri boce vina kada Vam dođu gosti u stan, pa čak i ako niste neki strastveni ljubitelj ni poznavalac ovog pića. 

Ukoliko još niste iskoristili neki ćošak stana, uvek ga možete oplemeniti tako što ćete postaviti neke moderne nosače za vino. Mnogi žele vino da čuvaju u kuhinji tako da vinske flaše možete položiti i u slobodan ormarić ili fioku. Ali i za to Vam je potreban držač, kako bi flaše bile stabilnije spremljene.

odsto svih kupljenih vinskih boca pije u prva 24 časa

dinara je potrebno izdvojiti za IKEA stalak od punog drveta za 9 boca vina

Složite vino ispod stepenica i tako napravite “živim” i taj prostor koji uglavnom služi za odlaganje nekih nepotrebnih stvari. Ako u Vašem stambenom prostoru imate stepenice koje vode na sprat, ispod stepenica je prazan prostor koji je nekad izazovno iskoristiti i dekorisati i napraviti od njega interesantan dekor u celom prostoru.

Još jedna od metoda koja nije loša koliki god stan da imate jesu police za vino preko čitavog zida. Ovo je, naravno, rešenje za prave ljubitelje vina ili za one koji to nisu, pa su upravo zbog toga što vino i ne piju, prikupili pozamašnu kolekciju boca ovog pića. Za ovu varijantu postavljanja vinskih polica, najbolje je da izaberete zid u trpezariji u blizini stola, jer će tu najviše doći do izražaja. Ako želite možete napraviti policu za vino preko celog zida i u hodniku i u dnevnoj sobi. U zavisnosti gde Vam je ostalo slobodnog prostora. Pustite mašti na volju i uživajte u kreativnosti kaoo kada birate mesto za postavku neke umetničke slike u Vašem domu.

Budite otvorenog uma i posmatrajte flašu vina kao dekorativno sredstvo koje će enterijeru dati notu elegancije. I nikako ne odbacujte vinske police u dnevnoj sobi ako postoji neki slobodan zid. Postoje brojni moderni dizajni koji će od vinske police i flaše za vino napraviti poželjan i luksuzan deo enterijera.

Police za vino, zapravo mogu dati veliki doprinos enterijerskoj priči Vašeg doma, koliki god i kakav god da je. U zavisnosti upravo od ostatka nameštaja možete izabrati drvene police za vino, koje će Vašem domu dati izvesnu toplinu, ili izabrati moderne aluminijumske, ili, pak, atraktivne staklene police, koje fenomenalno izgledaju u prostoru, stvarajući iluziju da flaše zapravo plutaju u vazduhu.

Stalci i police za vino nepresušan su izvor ideja, koje vremenom možete menjati, usavršavati, dopunjavati, u svakom slučaju, uživati u njihovoj postavci.

Kakve god da izaberete police za vino mogu Vašem stanu ili kući dati poseban “šmek”, a danas ih imaju svaki moderan dom i ugostiteljski objekat

Police za vino – cena

Police za vino možete da napravite sami, prema Vašim potrebama što se dimenzija i materijala tiče, a možete ih gotove pazariti u svakoj (što se moderno kaže) bolje snabdevenoj radnji, kao i kod specijalizovanih proizvođača. U zavisnosti od materijala i veličine, tazlikuje se i cena ovog proizvoda. Od nekih jeftinijih i jednostavnijih, pa do unikatnih polica za vino, koje se “cene” kao umetničko delo, pa im je i cena takva. Visoka.  

Dovoljno je da odete u IKEU, ili posetite njihov sajt, i poželite “gomilu” njihovih polica za vino u Vašem domu. Možete birati od jednostavnog, stalka za devet boca vina od punog drveta, koji košta 999,00 dinara, pa do Iver stalaže za nekoliko desetina flaša, koje mogu idealno izgledati u bilo kom delu Vašeg stambenog prostora, a za koju je potrebno izdvojiti 8.150,00 dinara.