Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina koju turisti u Srbiji posećuju. Prirodne lepote jesu ono što krase ovu planinu, ali arhitektura koja poslednjih godina “divlja” na ovoj planinskoj lepotici i nije nešto čime bi se trebalo ponositi. Ipak, ukoliko Zlatibor jeste Vaš izbor za letovanje ili zimovanje, svakako na njemu ima mnogo sadržaja koji će Vas oduševiti i Vaš odmor načiniti divnom avanturom. Između ostalog, Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove reke, potoci i jezera su, pak, bogata raznim vrstama ribe. Tako i ovaj hidro-deo Zlatibora može i te kako biti dobar povod za avanturu, jer se na njemu nalaze razna kupališta, ali Vam je dostupna i vožnja čamcima ili pedalinama.

Zlatibor je veoma bogat vodama, a njegove reke, potoci i jezera su, pak, bogata raznim vrstama ribe, pa i ovaj hidro-deo planine može biti dobar povod za razne avanture

Na teritoriji Zlatibora postoji veliki broj izvora, a količina vode varira u zavisnosti od perioda godine. Od većih izvora izdvajaju se Zaugline ispod Čigote, Pašića vrelo u Čajetini, izvor Oko na istoimenom izletištu, Đurokovac u samom naseljenom mestu Zlatibor, Bukvića izvor u Zovi. Kroz Zlatibor teče i jedna od najvećih reka zapadne Srbije – Rzav. Crni Rzav i Beli Rzav čine Veliki Rzav, koji se u Drinu uliva kod Višegrada. Veliki Rzav smatra jednom od najčistijih reka Srbije, a jedan je od prepoznatljivih motiva Zlatibora, često viđen na razglednicama, slikama i reklamama. Na samo 9 km od centra Zlatibora nalazi se i kupalište Zlatiborska jezera, oaza mira i odmora. Na Zlatiboru nema prirodnih jezera,, a pored kupališta i reka, na ovoj planini nalaze se dva veštačka jezera, koja turisti takođe mogu da “eksploatišu” stvarajući na njima uspomene koje se ne zaboravljaju.

 

Dva veštačka jezera na Zlatiboru

zlatibor 10

Područje Zlatibora nema prirodnih jezera, ali na svojoj teritoriji ima izgrađene dve veštačke akumulacije, pa turisti mogu uživati u lepotama jezera na Obudojevici i Ribničkom jezeru.

 

izgrađeno veštačko jezero koje puni potok Obudoevica

pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, nastalo Ribničko jezero

metara je dugačko jezero na Obudojevici

Jezero na Obudojevici

zlatibor 15

U centru naseljenog mesta Zlatibor, na Kraljevim vodama, je 1947. godine izgrađeno veštačko jezero koje puni potok Obudoevica. Jezero je izgrađeno za turističke potrebe i osim turističke, nema drugu funkciju. Dugačko je 150 m, a široko 50 m, a u najdubljem delu jezera dubina ne prelazi 2 m. Duž celog jezera nalazi se prijatna staza za šetanje, klupice za odmor gostiju i sadržaji za zabavu na vodi. Okruženo je borovima koji se ogledaju u kristalno čistoj vodi.

Područje Zlatibora nema prirodnih jezera, ali ima izgrađene dve veštačke akumulacije, pa turisti mogu uživati u lepotama jezera na Obudojevici i Ribničkom jezeru

Projekat izgradnje jezera osmislio je poznati hidrološki inžinjer Miladin Pećinar, kojem je u znak zahvalnosti podignuta bista pored jezera. Sa platoom na Kraljevim vodama jezero na Obudojevici čini prelepu celinu, koju turisti svih generacija rado posećuju tokom svih godišnjih doba. Turistima su, pored šetnje oko jezera, na raspolaganju i mogućnost iznajmljivanja pedalina, a najmlađi se mogu zabaviti u velikim gumenim balonima, u kojima mogu “trčati“ po površini vode. Kraj jezera na Obudojevici nalazi se Kraljeva česma, podignuta u čast kralja Aleksandra Obrenovića, sa koje teče čista izvorska voda. Izleti na Zlatiboru ne smeju proći bez posete ovom, sada već, kultnom mestu.

kilometra je dugačko Ribničko jezero

vrsta ribe živi u Robničkom jezeru

Ribničko jezero

zlatibor 18

Ribničko jezero je drugo veštačko jezero na Zlatiboru i mnogo je veće od jezera u turističkom centru. Nastalo je 1971. godine, pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, dugačko je 2 km i najveće je jezero na Zlatiboru. Nalazi se u turističkom naselju Ribnica, u podnožju Tornika, na 7 km udaljenosti od centra Zlatibora i služi za vodosnadbevanje naselja Zlatibor i Čajetina. Ovo jezero zahvata površinu od oko 10 kvadratnih kilometara, a u njemu živi čak 14 vrsta ribe, od kojih su najpoznatije klen, krkuša, pastrmka, šaran, linjak i som. Idealno je odredište za ljubitelje ribolova. Poseta Ribničkom jezeru sastavni je deo izleta na Tornik. Ribničko jezero je okruženo gustim borovim šumama i brdima. Sa planinskog vrha puca predivan pogled na jezero, koje je plavo poput gorskog oka, kao i na okolnu netaknutu prirodu. Izbliza, boja vode Ribničkog jezera je, zbog tamnog kamenja na dnu jezera – tamna. Voda Ribničkog jezera je izuzetno čista, Iako je kupanje u jezeru zvanično zabranjeno, jer je deo jezera pregrađen za vodosnabdevanje Zlatibora, leti u njegovim vodama spas od vrućine, ipak, traži veliki broj turista. Pored jezera nalaze se uređene biciklističke staze i ugostiteljski objekti, u kojima izletnici mogu potražiti okrepljenje.