Može planina da bude “zlatna” koliko hoće, i da nosi takvo ime – Zlatar, ali ako nema dobrih restorana, u kojima se kvalitetno jede i po koja čašica domaće rakije ili vina popije, džaba mu sve. Zlatar, osim jedinog “tačnog” imena koje je mogao da ponese, jer zaista jeste takav – zlatan, turistima nudi i odličnu hranu, sa lokalnim proizvodima kojima je teško odoleti. A nezaobilazno pitanja kada se govori o nekoj destinaciji u Srbiji (ili bilo gde na svetu) jeste i to: kakva im je hrana? Gde je najbolja hrana na Zlataru teško je reći. Zavisi od toga šta i kako volite da jedete, ali nesumnjiva je činjenica da na ovoj predivnoj planini ima nekoliko dobrih lokala, gde ćete pored svih blagodeti koje ova lepotica nudi za dušu i telo, pronaći sigurno i ono što “leči” Vaš stomak.

Zlatar, osim jedinog “tačnog” imena koje je mogao da ponese, turistima nudi, doduše u malom broju lokala, i odličnu hranu, sa lokalnim proizvodima kojima je teško odoleti

Međutim, ako ćemo iskreno – a mi ovde samo tako pišemo, ponuda bi zaista mogla da bude raznovrsnija, i ugostitelji na Zlataru bi mogli malo više da se koncentrišu na kuhinju ovog podneblja. Retko gde možete naći u ponudi makar tri različita kuvana jela, a od poslastica će Vas na meniju sačekati uglavnom palačinke. Nikakva pita sa sezonskim voćem ovog podneblja, ili neka druga vrsta kolača. S toga, ako se već i na ovoj planini sve više gradi i proširuju turistički kapaciteti, apel na ugostitelje da porazmisle o svom jelovniku i osveže ga autentičnijim menijem.

3 TOP restorana na Zlataru

03 5

Ponuda je različita, da, i na Zlataru ćete naići na dosta restorana i kafana, ali najveću pažnju zaslužuju ova 3 TOP restorana koja Vam predlažemo. S tim da ćete u trećem morati da se pripremite da će sve malo duže trajati. Čak i kad želite, na primer, samo kafu odmah da platite, može se dogoditi da račun čekate taman toliko da ste još jednu kafu za to vreme mogli da popijete.

Nacionalna kuća vila Jelena

04 5

U okviru smeštajnih kapaciteta Vile Jelena, u srcu Zlatara, nalazi se etno restoran sa nacionalnom kuhinjom koji na meniju ima izuzetne specijalitete. Ljubiteljima dobre hrane na raspolaganju su tradicionalna jela i poslastice ovog kraja, kao što su paprika u pavlaci, pita od heljde, kuvana i pečena jagnjetina, teleće pečenje, ali i praseće pečenje na čačanski način. Šta god od ovih jela da poručite, nećete pogrešiti. Sve im je uvek sveže i ukusno, a jela u Vili Jelena su zaista vrhunskog kvaliteta, između ostalog – bolje reći upravo zbog toga što hranu obezbeđuju iz sopstvene proizvodnje vile. Bašta restorana je posebno mesto za obedovanje, jer je prostrana i u divnom, prirodnom ambijentu, sa fontanom, barom, vinskim podrumom… Ali, ako dolazite u Vilu Jelena samo na jedan obrok, onda preporučujemo da izaberete između kuvane jagnjetine na kajmaku i teletine ispod sača, jela koja predstavljaju tipičan planinski gurmanski obrok.

U probranim restoranima gosti će uživati u pravim planinskim gurmanskim obrocima, kao što su teletina ispod sača i kuvana jagnjetina na kajmaku

Rival

02 5

Ne znamo da li je restoran Rival dobio takvo ime, jer se nalazi tik uz jedan drugi ugostiteljski objekat, ali znamo da se u njemu po veoma pristupačnoj ceni može pojesti izvrsna pastrmka na žaru sa klasičnom marinadom. Uz salatu po izboru i domaću lepinju, u slast ćete u Rivalu ručati ili večerati. Međutim, ako niste ljubitelj ribljih specijaliteta, u ovom lokalu su, takođe, veoma sočna i ukusna i jela sa roštilja. Rival u ponudi ima sjajne šnicle, “na oko” se vidi da su od pravog mesa, tako da će i gurmani u pravom smislu reči, koje ponekad i nije lako zadovoljiti ukusnom i divnom hranom, ovde uživati. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste veličina porcija. One su baš velike, pa ako ste u paru, slobodno odmah naručite jednu porciju na dva tanjira, jer su zaista ogromne. Restoran Rival se nalazi odmah pored puta, na nekoliko kilometara kada krenete sa Zlatara ka Sjenici, i ima sopstveni parking, tako da ovde na miru možete sesti i u slast jesti.

Ako se već i na ovoj planini sve više gradi i proširuju turistički kapaciteti, apel na ugostitelje da porazmisle o svom jelovniku i osveže ga autentičnijim menijem

Zlatarski zlatnik

01 7

Hotel Zlatarski zlatnik smešten je na jednoj od najepših lokacija Zlatara. Nedaleko od hotela Panorama, u samom srcu turističkog dela, na uzvišenju, iz čije bašte se pruža predivan pogled na predele ove planinske lepotice. U takvoj atmosferi je sve slađe, pa je i hrana sigurno ukusnija i bolja nego što bi ista bila na nekom drugom mestu. U restoranu hotela Zlatarski zlatnik, čekaju Vas klasična jela, koja možete naručiti u bilo kom drugom restoranu, od čorbi sa mesom i domaćih supa, preko glavnih jela, do kolača. Ipak, kako smo u uvodu i rekli, može se dogoditi da na sve to malo popričekate, ali uz pogled koji očarava, nije to toliko ni teško. Prijatno!