Srbija – pravi izbor za WEDDING DESTINATION

PREMIUM INTERVJU: GABRIJELA BRUJIĆ, DIREKTORKA "ARKADIE"

Srbija se poslednjih godina upisuje na mapu Evrope i po tome što postaje destinacija sve većeg broja budućih bračnih parova, koji svoj najradosniji dan žele da organizuju baš u njoj.

Dolaze, naravno, u našu zemlju i budući mladenci koji su poreklom iz Srbije, ali je sve više onih koji nikoga nemaju u njoj, a opet svečanu ceremoniju venčanja žele da obave i sve goste da dovedu baš ovde. U Srbiju.

To je sigurno i jedan od dobrih pravaca u kojima bi, između ostalog, mogla da se odvija promocija naše zemlje u regionu, Evropi i svetu, o čemu nam, između ostalog priča Gabrijela Brujić, direktorka “Arkadie”, firme koja se organizacijom i dekoracijom venčanja uspešno bavi već 13 godina.

Gabrijela nam otkriva šta to privlači parove iz inostranstva da organizuju svoja venčanja u Srbiji, da li je u pitanju možda povoljnija cena, ili taj finansijski momenat uopšte nije manji nego što bi bio u njihovoj zemlji, da li su zahtevi, i gostiju i mladenaca, drugačiji od domaćih, i još mnogo toga.

gabi direktor akadia events 1 scaled

Gabrijela Brujić

Većina mladenaca, oboje ili neko od njih, je vezana za našu zemlju poreklom i onda je to opcija u kojoj žele da prikažu svojim gostima najbolje iz Srbije, a to je provod i gostoprimstvo – objašnjava Gabrijela. – Oni u tom slučaju prave svadbu ili samo ovde ili i u zemlji porekla drugog supružnika, i kod nas. Neretko smo bili svedoci njihove želje da svadba u Srbiji bude bolja od “one tamo”. S druge strane, svi uslovi koje mi imamo na temu venčanja su odlični i više nego primamljivi – od odnosa cena-kvalitet, ponude lokacije, preko sjajnih bendova, pa do profesionalne organizacije, kreativne dekoracije…. Tako da je “ceo paket” ono zbog čega smo postali omiljena destinacija za venčanje našim ljudima koji žive u inostranstvu.

* Mnogo toga utiče na odluku mladenaca gde će da organizuju venčanje?

– Tako je, a Srbija nudi veliki izbor atraktivnih lokacija – vrhunske hotele, luksuzne event-centre koji su građeni samo za tu svrhu, etno salaše, jedinstvene konceptualne open space lokacije, splavove, a la carte restorane koji organizuju i proslave…

2 Gde organizovati vencanje

Sve to utiče na činjenicu da smo sve interesantniji ljudima koji žive u inostranstvu. Kada se tome dodaju vrhunski bendovi, sa raznim žanrovima i programima, što mali broj zemalja u Evropi ima sa takvim kvalitetom i izborom, pa zatim najbolji profesionalni fotografi, organizacija iskusnih firmi na tom polju, venčanice i odela svetskih i domaćih dizajnera, sve bolja ponuda dekoratera i svih pratećih delatnosti, dolazimo do toga da je organizovati venčanje u Srbiji ne samo povoljan, nego i mudar potez.

Vreme je da svi prepoznamo Srbiju kao odličnu destinaciju za venčanja, i da radimo na promovisanju venčanja kao premium brenda koji Srbija ima

* To su sve dobri razlozi da Srbija postane odlično odredište za organizaciju venčanja i svadbi čak i strancima koji ovde nikoga nemaju?

– Primetila sam da u poslednje vreme raste broj svadbi sa našim ljudima iz regiona, koji inicijalno nemaju direktne veze sa Srbijom, a žive u inostranstvu, ali zbog svih navedenih razloga, kao i dobre logistike i položaja koji Beograd nudi, upravo je Srbija njihov izbor za venčanje. Ovo je pravi razlog da svi prepoznamo Srbiju kao WEDDING DESTINATION i radimo na promovisanju venčanja kao PREMIUM BRENDA koji Srbija ima.

Dobri razlozi

* Šta biste izdvojili kao najinteresantniji detalj ili ideju za parove koji dolaze iz inostranstva?

– To čak nije ni detalj, nego čitav dijapazon usluga koje nudimo, raznolikost muzičkih izvođača vrhunskog kvaliteta, bogatstvo naših kuhinja… Sve ono za šta su i oni sami vezani, a njihovim gostima bude iznenađenje sa kojom vrstom kvaliteta i raznolikosti ponude se sreću.

najinteresantniji detalj

Gosti iz inostranstva su najzahvalniji gosti, jer su otvoreni da im se desi sve što im ponudimo, i nemaju unapred zacrtanu sliku kako bi svadba ovde trebalo da izgleda. Odvojili su nekoliko dana samo za posetu Beogradu i Srbiji i širom otvorenih očiju primaju sve. To je veliko i olakšanje i radost za naše mladence, jer nema greške da će dobiti najbolje moguće za svoje goste. Ono čime gosti budu oduševljeni je i izvorna radost s kojom mi idemo na naše svadbe, kako ih doživljavamo i sa koliko se želje bavimo njima. Mi mnogo volimo da se radujemo i provodimo i često mi se čini da je upravo svadba skup cele te energije na jednom mestu, a na to niko ne može da ostane “imun”.

organizovanih venčanjapotpisuje tim Arkadie

dekoracija venčanjaje prošlo “kroz ruke” Arkadie

godinaiskustva u organizaciji proslava je iza Gabrijele Brujić

* Koliko uticaja imaju cene na odluku da neko iz inostranstva ovde organizuje svadbu?

Veliki razlog jesu, naravno, i cene, jer oni u svojim zemljama ne mogu da dobiju ni približno za novac koliko plate svoje venčanje ovde. Te razlike su i do tri puta manje.

Imali smo par iz Slovenije koji je doveo sve svoje goste na tri dana u Beograd: prvi dan Skadarlija, drugi dan venčanje na Kalemegdanu i žurka u jednom od restorana, treći dan “brunch” na splavu.

galerija 2

I ceo taj paket ih je, prema njihovim rečima, koštao kao jednodnevna svadba u Sloveniji.

Ali, nije samo novac u pitanju. Veliki razlog je ponuda, jer na primer u Švajcarskoj se uopšte ne organizuju svadbe kao ovde, sa živom muzikom i provodom. U Danskoj je običaj da se drže govori i ruča par sati, a da bend svira tek peti sat od početka svadbe i to vrlo kratko. Širom Evrope ne postoji mnogo mesta koja primaju veliki broj gostiju, koji je potreban za većinu “naših” svadbi. U Italiji je količina hrane koja se služi gostima često vrlo problematična za naše ljude. Ono što mi imamo da ponudimo, kao celodnevnu zabavu, je jedinstveno u Evropi i upravo zbog toga smo veoma interesantna destinacija za venčanja.

* Da li Srbija može sadržajem i ponudom da obezbedi sebi i veće cene?

Cene na našem tržištu rastu iz godine u godinu. Naravno, ne pričamo o 2020. godini. Sve je pitanje ponude i potražnje, a naš posao je sezonski, tako da nekada svi imamo više upita za iste datume. Cene se razlikuju od termina, uglavnom i dana u nedelji. Upravo zbog svega ovoga rastu i cene kvalitetnih ponuđača.

Malo “ludila” u dekoraciji uvek dobro dođe

O tome koliki je izazov pred njima kad treba da ostvare želje mladenaca po pitanju dekoracije, Gabrijela kaže:

– Izazov je ostvariti njihov san, a uklopiti se u planirani budžet za to. Oko dekoracije, posle ovoliko godina, iskustva i svega što smo prošli, izvodljivo je gotovo sve! Samo je, kako sam i rekla, pitanje budžeta i prostora koji se dekoriše, jer je veoma važno da se dekor prirodno uklopi u enterijer prostora, kao i malo ludila i različitosti, koje je uvek dobrodošlo!

* Kakva su Vaša iskustva po pitanju zahtevnosti stranaca i kao gostiju i kao mladenaca?

– Dobra vest za nas je da su mladenci iz inostranstva uglavnom odlično organizovani, odgovaraju nam na vreme i poštuju rokove koje im zadamo na našem putu u vezi odluka koje je potrebno da donesu. Zahtevni jesu svakako, ali je to na način svakoga ko organizuje važan dan koji, uglavnom, nema reprizu, a daljina daje dodatnu težinu. Nama je, kao organizatorima, prvi i najvažniji zadatak da ih opustimo i da steknu poverenje u nas i naše iskustvo, kako bi u daljem radu bili relaksirani i shvatili da imaju nekoga u svom timu ko im čuva leđa, ali i ukazuje na sve moguće probleme i eventualne loše izbore i odluke.

* Da li stranci prihvataju i neke od domaćih običaja ili se isključivo poštuje moderan protokol bez običaja?

– Raznoliko je i nemoguće generalizovati ovu temu. Venčanje je vrlo ličan čin i mi smo tu da im pomognemo da ono, što je više moguće, liči na njih, tako da im predočimo sve opcije, prednosti i mane, a onda oni biraju kojim će putem. Najčešće je to upravo miks tradicije i modernog, i spoj njihovih želja i našeg iskustva i poznavanja tržišta. Za svadbu nije najvažnije dati što više novca, nego najbolje moguće uložiti novac u značajne teme i sa pravim efektima. Dobra ideja može da nadomesti manjak budžeta na neku temu, a opet ima tema za koje štednja nije pravi put. Nije bez razloga u našem narodu nastala maksima: Koliko para – toliko muzike

4 Obicaji
Za svadbu nije najvažnije dati što više novca, nego najbolje moguće uložiti novac u značajne teme i sa pravim efektima

* Da li Vam komunikacija „na daljinu“ mnogo otežava organizaciju venčanja?

– Sa danasnjim vidovima online komunikacije sve je izvodljivo. Navikli smo na rad “na daljinu” odavno. Upućujemo ih na to da makar jednom dođu u Srbiju, da bi lično osetili i videli prostor, da mi upoznamo njihov senzibilitet i završimo sve teme za koje je potrebno lično prisustvo, kao što su na primer “food tasting”, proba šminke i frizure, izbor dekora.., jer nekada po izrazu lica vidimo mnogo više nego sto reči mogu da objasne.

galerija 2b

S druge strane, to nekada nije izvodljivo, pa smo imali slučaj da upoznamo mladence lično tek dva dana pre svadbe. I danas volimo da se čujemo sa Aleksandrom i Ivanom iz Los Anđelesa i Lazarom iz Singapura, koje smo sreli uživo tik pred svadbu. Na našem putu sa mladencima, mnogo toga prođemo zajedno, pa se i upoznamo i zbližimo, jer podelimo i sve strahove i očekivanja i sreću. Često se i na svadbi osetimo kao deo rodbine koji podržava sve sa radošću; zovite nas “stari svat”.

* Da li je istina da sa strancima nije teško dogovoriti oko želja ili sve zavisi od parova?

– Sve zavisi prvenstveno od ljudi i njihovih očekivanja. Problem je kada su očekivanja nerealna, jer cela slika bajkovitog venčanja, mora da se stavi u realne okvire onoga što postoji, pod određenim uslovima. Na primer, tema venčanja na otvorenom. Većina ga priželjkuje, a mi treba da se suočimo sa jedinom temom na koju niko ne može uticati, a to je vreme, jer mogu da nas ometu i kiša i sunce, a i vetar.

Događa se nekada da čak i ne ugovorimo posao, jer budemo toliko iskreni da im “razbijemo” željenu sliku, dajući im realne projekcije šta mogu da očekuju. Svejedno, nikada nećemo odustati od takve poslovne politike, jer smatramo da nas angažuju upravo zbog toga – da im damo ono najbolje, ali i najrealnije što može da se pruži, jer je jedino to put ka njihovom miru i onome zbog čega smo se svi i okupili. A to je da to bude njihov dan za pamćenje u kojem će samo uživati.

Na našem putu sa mladencima mnogo toga prođemo zajedno, pa se i upoznamo i zbližimo, jer podelimo i sve strahove i očekivanja i sreću – kaže Gabrijela Brujić

* Da li biste izdvojili neke lokacije gde stranci najčešće organizuju svoja venčanja?

– To su uglavnom ona mesta na kojima mogu najbolje prezentovati svoje želje i našu zemlju. Takvih prostora je, na svu sreću, sve više iz dana u dan, a verujem da će brojne nove, romantične i atraktivne destinacije i pravo mesto za njihovo venčanje pronaći i ovde, na stranicama magazina Premium Srbija.