Čudesna je planina Rtanj, pa je isto tako čudesan i rtanjski čaj, koji se vekovima spravlja upravo od biljaka koje rastu ovde, a pije širom Srbije, pa i sveta, jer je toliko slavan postao. Kako i ne bi, kad na padinama ove planine raste biljka planinski čubar ili vrijesak, čijim se sušenjem i pravilnom upotrebom dobija rtanjski čaj odličan, pre svega, za disajne puteve, ali i organe za varenje i mokraćni sistem. Predivni roze, beli i purpurni cvetni vrhovi ove biljke, čiji su resursi u prirodi poslednjih godina veoma umanjeni, prema nekim narodnim travarima imaju svojstva opšteg tonika koji jača organizam. I mada to nije dokazano kliničkim ispitivanjima, većina ljudi veruje u to, jer je rtanjski čaj zaista – magija u šoljici koja leči. Ako se igde vidi i oseća moć bilja, to je u biljkama od kojih nastaje upravo rtanjski čaj.

Vrijesak je biljka koja je glavna u sastavu rtanjskog čaja, a toliko je retka i dragocena da je čak zaštićena i zakonom

 

Retka biljka u narodu poznata kao vrijesak, gorska metvica, planinski čubur ili čubrica, a čiji je latinski naziv “Satureja Montana, glavni je sastojak rtanjskog čaja. Cvetovi su joj bele, roze i ljubičasto purpurne boje, koriste se uglavnom za spravljanje lekovitih čajeva, ali su primenu našli i kao začini i ulja u kuhinji, kao i u medicinskim preparatima, gelovima i melemima, u čijem su sastavu.

Rtanjski caj sastav

Vrijesak je toliko dragocena biljka da je zaštićena i zakonom. U obliku žbuna raste tek iznad 1.000 metara nadmorske visine, na širokim pašnjacima i obodima šuma, i visine je do 40 cm. Njeni cvetovi su prijatnog mirisa i beru se u kasno leto, u avgustu i septembru, a potom se suše.

Po hemijskom sastavu herba rtanjskog čaja sadrži 2 % etarskog ulja, timola i karvakrola, i 7 % tanina, koji ima izraženo antibakterijsko dejstvo. Prisutni su i vitamini A, E i B, kao i niacin, tiamin i piridoksin. Zahvaljujući tom svom sastavu rtanjski čaj je izuzetno cenjen u fitoterapiji. Prema legendi, Turci su bili ti koji su ovu magičnu biljku doneli u naše krajeve.

Desktop Premium Oglas
reklamirajte 1

Lekovitost čaja sa Rtnja

 
Rtanjski caj lekovitost

Planinski čubar je narodni lek. Zbog sadržaja etarskog ulja sa vrednim komponentama ima izražena antimikrobna dejstva, pa se koristi kod upala organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema. Stimuliše crevni trakt, koristi se kod gastritisa i čira (ovaj topli napitak uspešno razbija i kamen u želucu), kolika sa dijarejom i opšteg jačanja organizma. Oni koji ga redovno piju tvrde da je idealna opcija za lečenje nesanice i da se uz njega bolje i mirnije spava.

Sveže prikupljen i dobro očuvan čaj, veoma je koristan u dečjoj terapiji i kod starijih osoba, kada su u pitanju oboljenja poput bronhitisa, astme, kašlja, upale disajnih organa, urinarnog i genitalnog sistema. Planinski čubar može da se dodaje biljnim mešavinama koje su namenjene navedenim indikacionim područjima, radi poboljšanja njihovog delovanja u prevenciji i lečenju.

Sok iz sveže biljke ili prah osušene koristi se spolja u lečenju upala sluzokože i kože, bolova, svraba i otoka od ujeda i uboda insekata. Pripisuju joj se svojstva za jačane potencije, što naučno nije dokazano (ali ako su je u te svrhe koristili Stari Grci i Rimljani, ko smo mi da sumnjamo).

Priprema i čuvanje rtanjskog čaja

 

Čaj sa Rtnja se, poput većine biljnih čajeva, veoma lako priprema. Potrebno je 2 supene kašike osušene i usitnjene biljke preliti sa 400 ml proključale vode. Ostavite smesu u poklopljenom sudu 15 minuta i procedite. Pripremljen čaj zaslađen medom pije se u toku dana, polako u gutljajima, uz što duže zadržavanje napitka u ustima

Deca, zavisno od uzrasta, koriste manje doze: 1 čajna kašičica na 150 ml vode. 

Čaj se, na opisan način, konzumira u toku dana.

Veoma je važno da ovaj proizvod čuvate u kartonskoj kutiji ili staklenoj teglici na mračnom mestu, ali ne predugo, kako ne bi isparila njegova dragocena etarska ulja.

Ovaj prirodni eliksir sa planine Rtanj je upravo ono što Vam je potrebno za podizanje imuniteta, koji je uvek važan, ali u vremenu gripa i pandemije moramo još više misliti na njegovo jačanje.

Rtanjski čaj je veoma koristan u terapiji kod bronhitisa, astme, kašlja, upale disajnih organa i urinarnog sistema, dobar je za potenciju i opšte jačanje organizma

Rtanjski čaj – Čaj ljubavi

 

Rtanjski čaj je, sa svojim vrijeskom, pravo otkriće kada su u pitanju lekovite biljke. Sve više ljudi se odlučuje za njega jer višestruko leči ljudsko telo, od glave do pete. Vrijesak je biljka koja pored lekovitih ima i veoma izražena afrodizijačka svojstva, pa je u narodu poznata i kao “biljka ljubavi”. Čak su je i Stari Grci i Rimljani vekovima koristili kako bi izazvali telesnu želju.

Rtanjski čaj za potenciju i seksualni nagon je izrazito dobar i naročito cenjen u fitoterapiji. Sve više ga uvažava i zvanična medicina, pa ćete ovaj preparat videti i na policama brojnih apoteka.

Brzo i ludo vreme, kao i stresni način života, doveli su do toga da danas sve više ljudi pati od nedostatka libida i neplodnosti. Ljudi su prezaposleni, gotovo da nemaju nikakve fizičke aktivnosti, nezdravo se hrane, žive užurbano. Sve to i te kako utiče na ovu pojavu, koja je postala problem ne samo u Srbiji, već širom sveta. Srećom, rtanjski čaj na prirodan način vraća seksualnu želju kako kod muškaraca tako i kod žena. Slobodno pređite na ovaj prirodni preparat, dajte mu šansu i pijte ga redovno. Uz to se više krećite i bavite se laganim sportskim aktivnostima.

”Satureja Montana”  je veoma moćna biljka, naročito pogoduje muškarcima. Osim što povećava potenciju, odlično kontroliše preranu ejakulaciju. Ovo je sve češći problem kod pripadnika jačeg pola. Redovnim ispijanjem ovog “čaja ljubavi” sigurno ćete povećati libido, a onda i samopouzdanje.

Rtanjski caj ljubavi

Ko i kada ne bi trebalo da pije rtanjsk čaj?

 

Još nije naučno utvrđeno da li je rtanjski čaj u trudnoći siguran za konzumaciju, ali kao i svaka druga biljka može veoma lako izazvati neku neželjenu reakciju. To se, takođe, odnosi i na žene koje doje, pa je možda ipak bolje da konzumirate neke druge, blaže čajeve ukoliko ste trudnica ili dojilja.

Rtanjski čaj je preporučljiv za decu kada pate od stomačnih ili problema sa disajnim organima, ali izbegavajte da ga dajete bebama. U svakom slučaju se pre početka davanja rtanjskog čaja Vašim mališanima, posavetujte sa dečjim pedijatrom oko toga.

Rtanjski caj ko i kada ne bi trebalo da pije

Ako ste na bilo kakvoj terapiji ili medikamentima, konsultujte se i Vi sa Vašim lekarom oko upotrebe i doziranja rtanjskog čaja.

!Oprez
Ono što se sa sigurnošću zna jeste da preterana upotreba rtanjskog čaja može izazvati groznicu i kardiovaskularne probleme, pa nikako nemojte da pijete više od 3 šoljice ovog biljnog napitka dnevno.

Rtanjski čaj ne mora da bude sa Rtnja

 
Rtanjski caj ne mora da bude sa rtnja

I ne pomišlja se ni na kakvu drugu geografsku odrednicu osim na planinu Rtanj kada se pomene rtanjski čaj, što i jeste logično. Ipak, čudu od biljke vrijesak pogoduju travnate i kamenite površine, kao i pretežno krečnjačka podloga. Upravo zbog takvih karakteristika zemljišta, ova biljka je, osim na Rtnju, rasprostranjena i može se naći i na prostoru Sićevačke klisure, Stare i Suve planine, kao i Svrljiške planine.

metarai više nadmorske visine je potrebno da bi vrijesak rastao

centimetaravisine dostiže planinski čubar

dinarapotrebno je izdvojiti za 50g ovog dragocenog čaja

Kuhinja začinjena čajem sa Rtnja

 
recept

+Recept
Planinski čubar je takođe i vredan kuhinjski začin. Koristi se u pripremi masnih i teških jela. Ova biljka se na više načina može iskoristiti u kuhinji, a mi Vam donosimo recept za nadev sa vrijeskom, odnosno planinskim čubarom, koji je odličan za rolovana mesa, pogotovo za svinjetinu.

Nadev od vrijeska, jabuka i lešnika

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • 25 g putera
  • 60 g seckanih lešnika
  • štap celera
  • domaća jabuka srednje veličine
  • pola kašike seckanih listova vrijeska
  • pola kašike peršuna
  • 50 g prezli
  • so i biber po ukusu

Priprema: Ugrejte puter u tiganju, dodajte iseckani luk i dinstajte dok ne omekša i ne dobije zlatkastu boju. Ubacite lešnike i na kratko ih propržite. Dodajte u to iseckani celer i jabuku, a zatim travke i prezle. Začinite i dodajte još malo maslaca kako bi se napravila kompaktna masa.

Prijatno!

Cena rtanjskog čaja

 
Rtanjski caj cena

Rtanjski čaj možete nabaviti, naravno, na planini Rtanj od lokalnih travara, ali ovaj lekoviti napitak možete pazariti i na većini pijaca u Srbiji, kao i u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim apotekama. Možete ga naručiti i preko interneta, preko brojnih sajtova koji se bave prodajom lekovitog bilja.

Cena rtanjskog čaja je veoma pristupačna, pa je za 50 g ove dragocene osušene biljke potrebno izdvojiti svega 80 dinara. U apotekama se cene za rtanjski čaj kreću do 160 dinara. Gde god da ga kupujete, zaista je potrebno veoma malo novca za kesicu od 50 ili 100g ovog magičnog čaja.