Poslednjih nekoliko godina se vrlo uspešno Srbija promoviše kao odlična turistička destinacija. I zaista ona jeste odmor za dušu telo. Apsolutno svaki krajolik u njoj ima svoju istoriju, priču i lepotu. Samo ju je potrebno obići, istražiti i upoznati.

U aprilu 2020. godine je na većini predivnih i znajačajnih srpkih destinacijala smeštaj bio bukiran sve do oktobra, a na društvenim mrežama se svakodnevno nizao sve veći broj fotografija koje su beležile predivne predele naše zemlje i pravile uspomene koje kao da smo u nekom trenutku, putujući uglavnom u inostranstvo, počinjali da zaboravljamo.

Silom prilika ili ne, tek Srbija doživljava renesansu turizma, a kada bi se pravio spisak mesta idealnih za vikend proptuvanje – bio bi podugačak.

Vikend putovanja – sve na par sati vožnje

Srbija je prelepa na koju god stranu da se uputite. Romantične ravnice, uzbudljivi planinski predeli, tihe reke, čarobna jezera, lekovite banje… Sve to nalazi se na dva – tri sata putovanja od Vas. U kom god mestu da živite. Zapravo su vikend-putovanja odlične ture da se čovek odmori, promeni svakodnevnu lokaciju i zadivi lepotama naše zemlje.

Istok, zapad, sever, jug – svaka strana naše zemlje nudi svoje karakteristične prirodne lepote, biljni i životinjski svet, neprevaziđeni gastronomski doživljaj. Neki predeli su toliko egzotični da ćete na momenat pomisliti da ste na nekom dalekom Tajlandu, na primer. Starijii ljudi su uvek govorili da je Srbija mesto u kome čovek ne može da bude gladan. I zaista, plodna zemlja daje velike prinose voća i povrća, pa, u zavisnosti od doba godine, možete se prošetati i tek tako ubrati dunju, jabuku, krušku, višnju, trešnju, šljivu sa grane, ili zalomiti svežu papriku i luk iz neke bašte.

Još jedna prednost vikend putovanja je ta da, ukoliko ga dobro i na vreme isplanirate, možete naći jeftin smeštaj i za veoma mali novac obići željenu destinaciju. Naravno, Srbija nudi i luksuzne hotele u kojima možete da odsednete, koristeći sve čari koje takvo mesto nudi.

Možete izabrati i veoma popularan i autentičan seoski turizam, i izabrati da pomažete nekom domaćinstvu za vreme Vašeg boravka u njemu, a zauzvrat uživati u tradicionalnoj domaćoj trpezi koje svako gazdinstvo nudi, a možete i platiti svoj boravak.

Kakav god provod da volite, kakvo god mesto da Vam trenutno odgovara, koju god avanturu da tražite – potražite i u Srbiji ćete je sigurno naći.

Jeftina putovanja u sopstvenoj režiji

Bilo da volite sami da vozite ili da Vas voze, i sopstveni i autobuski prevoz neće iziskivati velike troškove da obiđete neke od destinacija koje Srbija nudi. Bilo da se odlučite za vikend ili neko duže putovanje, smeštaj bi trebalo rezervisati unapred, jer su gužve u poslednje vreme velike. Kada odlučite u koji deo naše magične zemlje biste otputovali, koje lepote upoznali ili ponovo videli, pogledajte na vreme ponudu preko interneta, kako biste mogli da organizujete sebi put i sve troškove na vreme. I mi za Vas izdvajamo neke od fantastičnih objekata gde možete odsesti.

Ukoliko spadate u ljude veoma izraženog avanturističkog duha, možete jednostavno sipati gorivo u Vaš auto i zaputiti se na bilo koju stranu Srbije. Naš narod je toliko ljubazan da se sigurno neće dogoditi da ne nađete negde “usput” prenoćište. Ipak, ukoliko putujete sa decom ili volite da sve unapred bude elegantno isplanirano, onda se makar mesec dana pre termina raspitajte o najboljem smeštaju koji možete naći i rezervišite ga na vreme, kako bi uživanje, bilo maksimalno.

Lista predloga za vikend putovanje u Srbiji

Svaki kutak zemlje Srbije mami svojom nesvakidašnjom lepotom, mirom kojim odiše, gradskom vrevom, kanjonima, klisurama, rekama, jezerima, manastirima, brežuljcima, planinama, brdima… Mestima koja će Vas bukvalno ostaviti bez daha. Ukoliko tome dodamo ljubaznost srpskog domaćina gde god da se nalazite, lista redloga za vikend putovanja može lako da se pretvori u omanju knjižicu.

Zato u skladu sa vašim potrebama, željama i mogućnostima, isplanirajte i organizujte vikend putovanje kad god ste u mogućnosti. Obiđite rajska mesta koja su na sat-dva vožnje od Vas i uverite se da Vam je tako blizu sve što je potrebno za pasivan ili aktivan odmor i uživanje.

Rajac

Valjevski kraj nudi mnogo toga što bi trebalo videti. Među mestima koja se odlično ukpalaju u ono što bi jedno vikend putovanje trebalo da ponudi je svakako i Rajac, čuven po masovnoj manifestaciji “Kosidba na Rajcu”, koji se održava polovinom jula. A kad ste već tu, upustite se u lepu pešačku avanturu i “skoknite” do Mionice, Ljiga, Koštunića. I popnite se na sam vrh Rajca, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 849 metara. Zapljusnuće Vas fantastičan pogled na ovaj uzbudljiv Kolubarski kraj s jedne, i Šumadiju s druge strane. U živopisnim šumama Rajca nalaze se i skriveni ulazi u brojne jame i pećine, a najpoznatija od njih je Rajačka pećina, prebogata pećinskim ukrasima. Ovaj kraj će Vas iznenaditi prijatnom klimom i izuzetnom lepotom.

Eko selo Koštunići

Na 30 kilometara od Čačka, grada smeštenog u zapadnoj Srbiji koji svakako treba posetiti, nalazi se eko selo Koštunići. Osim u izuzetnim prirodnim lepotama ovog sela, uživaćete u kompleksu vajata, restorana, sportskih terena, igrališta za decu, čardaka… Predeo je kao iz bajke, jer eko selo okružuju brda i šuma, dok je u središtu smešteno sređeno jezerce za kupanje na reci Čemernici. Čitav kompleks ima dva restorana, a ovaj predivni kraj možete obići po zaista veoma pristupačnim cenama. Samo je važno da na vreme rezervišete prenoćište s doručkom (i to kakvim!) i zabava može da počne. Odličan je izbor ukoliko imate malu decu, jer u blizini postoji mini zološki vrt, besplatno možete iznajmiti bicikl, i probati sve slatke prerađevine od voća iz obližnje fabrike. Do eko sela Koštunići se lako dolazi asfaltnim putem.

Ovčarsko-kablarska klisura

Ušuškana između planinsih masiva Ovčara i Kablara, ova klisura će zadiviti apsolutno svakoga ko kroz nju makar i prođe, a odluči li se da vikend provede u ovom živopisnom i uzbudljivom kraju, napojiće se lepote koja će ga “držati” duže vreme. Usečena i uzbudljiva, Ovčarsko-kablarska klisura čuva 10 srednjevekovnih manastira i dva sveta mesta, pa je zbog toga u narodu poznata i kao “Srpska Sveta gora”. Nesumnjivo je jedan od najlepših predela Srbije koji svakako vredi posetiti. Tiha reka Morava koja razdvaja Ovčar i kablar, idealna je za pecanje ili samo uživanje uz ispijanje kafice ili fantastičan ručak u nekom od restorana “na vodi”.

Tu je i Ovčar banja, poznata po svojoj lekovitosti, a lepota odabira ovog mesta za vikend putovanje je što je udaljeno od Beograda manje od dva sata, do nje se dolazi asfaltnim putem, ali odmah tu možete se “sakriti” u divljini i čarobnoj lepoti – onakvoj kakvu ćete retko gde videti.

Golubac

Golubac je čarolija na Dunavu koja svojim gostima nudi aktivan odmor, vrhunski smeštaj i sjajnu domaću kuhinju. Kažu da je “tamo gde je osmeh Dunava najširi”, izrezana najveća klisura u Evropi – Golubačka tvrđava. Ova savršena građevina na litici kraj puta oduzeće Vam dah, a meštani će Vam ispredati razne priče o tome kako je nastala. Nalazi se samo na 130 km od beograda, na magistralnom putu Beograd – Kladovo, pa ćete veoma brzo spaziti ovu kamenu lepoticu. Možete do nje doći i autobusom, jer su polasci iz Beograda za Golubac veoma česti. A kada ste došli do daha od lepote Golubačke tvrđave, preporučujemo vam da obiđete i Đerdapsku klisuru, nacionalni park Đerdap i arheološko nalazište iz kamenog doba – Lepenski vir. Pauze će vam dobro doći, a možete ih praviti u nekom od brojnih restorana u ovom kraju, gde ćete uz veoma povoljne cene, probati hranu vrhunskog kvaliteta.

Ramska Tvrđava

Još jedna predivna tvrđava smeštena na Dunavu je Ramska tvrđava, u istoimenom mestu Ram. Svakako preporuka za neko od Vaših vikend putovanja.

Nalazi se na desnoj obali Dunava, u blizini Srebrnog jezera, a čuva istoriju dugu vekovima, jer se zna da je građena 1483. godine. Legenda kaže da je Romulov brat Rem, posle svađe sa bratom, krenuo sa ženom pored Dunava da sebi nađe novi dom. I našao ga je na prelepom brežuljku, na kome je, zasenjen lepotom, sagradio sebi dom. Ramska tvrđava je prva tvrđava u Srbiji građena za borbu vatrenim oružjem, pa je impozantna jer na relativno malom prostoru poseduje čak 36 topovskim mesta. Istorija i lepota tvrđave će Vas zadiviti, a okupajte se i okrepite na obližnjem Srebrnom jezeru. Mnogo je toga što je potrebno videti u ovom delu Srbije, pa kao i za svako putovanje, rezerišite smeštaj i organizujte put i boravak na vreme.

Smederevska tvrđava

Jedna od legendi koje se vezuju za Smederevsku tvrđavu, kaže da je građena tolikom brzinom da su njeni graditelji umirali od iznemoglosti. Narod je krivca pronašao u despotici Jerini – ženi despota Đurđa, i prozvao je “prokleta”. Zato je ova danas tako lepa turistička atrakcija poznata pod nazivom i “Prokleta Jerina”.  Koje god godišnje doba da izaberete za vikend putovanje do ovog značajnog srpskog mesta, čekaće Vas zanimljiv sadržaj – leti brojne manifestacije i žurke koje mističnost i drevna otmenost tvrđave pretvaraju u nezaboravne događaje. A u septembru je tu “Smederevska jesen”,  najstariji praznik grožđa i vina u državi, kada tvrđava ponovo oživi i povrati stari sjaj. Ucrtajte ovu tvrđavu u mapu Vaših planova za vikend posete i nemojte dozvolitii da propustite ovu lepotu i duh davnih vremena.

Mokra gora

Između velelepnih srpskih planina Tare i Zlatibora prostire se živopisno planinsko selo Mokra Gora. Ukoliko planirate u ovaj kraj da doputujete na vikend, zaista ga morate dobro isplanirati, kako biste stigli da pogledate i osetite što više atrakcija koje nudi. Na obližnjem brdu Mećavnik nalazi se etno selo našeg čuvenog režisera Emira Kusturice. Popularna atrakcija je pruga starog koloseka – Šarganska osmica, kojom možete proputovati uzbrdo 300 metara, čineći savršenu osmicu. Nadaleko poznato po prorocima Tarabićima, smešteno istočno od Mokre Gore je selo Kremna, pa ovu živopisnu atrakciju ne smete zaobići.  Gde god da se okrenete u ovom delu Srbije, očaraće Vas atrakcija krajolika, fantastična domaća hrana, kao i čašica šljive koja tako prija posle celodnevne šetnje i velikih uzbuđenja.

Ergela Kelebija i Palić

Ukoliko nemate vremena za planiranje, prepustite se turističkim organizacijama koje su već izlete i vikend-putovanje na relaciji Subotica – Palić – Ergela Kelebija, odavno uvrstile u svoju ponudu. Kako god više volite, bilo organizovano autobusom ili u sopstvenoj režiji, tek kad ovaj deo severa Srbije jednom posetite, budite sigurni da ćete mu se opet vratiti. Ergela konja Kelebija nalazi se u istoimenom mestu Kelebija, najudaljenijoj tački severno od Beograda (220 km), na samoj granici sa Mađarskom. Na ovoj ergeli uživaćete u pričama o lipicanerima, ali i brojnoj kolekciji fijakera, čeza i saonica. Ovo je i poseban raj za decu, jer su im na raspolaganju igralište, toboga, teren za odbojku i mali fudbal, basket, a ono što ih uvek najviše privuče je jahanje ponija. Na 20-ak kilometara od ergele, smešteno je i Palićko jezero, koje je zbog geološko-ekološke vrednosti proglašeno zaštićenim područjem, ali i Veliki park, rađen po uzoru na engleske vrtove. Ukoliko ste sportskog duha, na jezeru možete veslati, baviti se jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta, kao i predivan Zološki vrt, podignut 1950. godine.

Svilajnac i Despotovac

Bilo da vikend putovanje planirate sa decom ili bez njih, obilazak Svilajnca i Despotovca su odličan izbor u oba slučaja. Na samo 100 kilometara od Beograda, možete uživati u Prirodnjačkom centru Svilajnac, koji predstavlja spoj nauke, obrazovanja i turizma na veoma specifičan način, pa je kao takav jedinstven u Evropi. U putovanju do Svilajnca i okoline Despotovca, oduševiće Vas vodopad Veliki Buk ili Lisine, koji se nalazi na padinama Beljanice, na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Visina mu prelazi 20 metara, što ga čini jednim od najviših vodopada u Srbiji. Veliki Buk spada u zakonom zaštićene spomenike, a njegova fascinantna lepota do izražaja dolazi u proleće, kada ima najviše vode. Smešten je u blizini Resavske pećine, koju na ovom proputovanju takođe ne smete zaobići.

Manastiri Fruške gore

Jedinstvena grupa sakralnih srednjevekovnih objekata, smeštenih na Fruškoj Gori, jednostavno mami svojom lepotom i mirom. Na obroncima ove vojvođanske planine nalazi se 16 svetinja, što je ovom mestu donelo i naziv “Srpski Atos”. Minimum jedno od Vaših vikend putovanja treba da bude isplanirano put ovog beskrajnog zelenila i fruškogorskih listopadnih šuma, jer ovo mesto mnogo toga ima da ponudi, ispriča, pruži i dočara. Svi manastiri su locirani na području od 50 kilometara dužine i 10 kilometara širine. Vekovima su bili kičma duhovnog i političkog života Srba. Kao i svako drugo, i ovo putovanje morate dobro isplanirati, pogotovu što svih 16 manastira nećete sigurno stići da obiđete u istom danu. S toga, kartu u ruke, odredite datum i “grupišite” obilazak prema Vašim mogućnostima i željama. Ali, kad ste već tu, obiđite ih sve. Nemojte propustiti lepotu ni jednog od fruškogorskih manastira.

Sunčana reka, Banja Koviljača

Prepuna je Srbija divnih i autentičnih etno sela. Sunčeva reka svakako spada u najlepše od njih, pa ako dosad niste uživali u lepoti ovog kraja, tradicionalnoj hrani koju domaćini nude, vreme je za jedno vikend putovanje ka Banji Koviljači, gde je ovo etno selo smešteno. Domaćini Sunčane reke garantuju da ovo etno selo pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju koja je i te kako potrebna ljudima opterećenim svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici. Ukoliko ste se “naši” u ovom opisu, vreme je da jedan vikend poklonite Vašoj porodici i Vama i prepustite se predivnoj prirodi ovog kraja. Ovaj vikend izlet može biti i veoma aktivan, na terenima za tenis, odbojku na pesku, basket, mali fudbal, vežbalište u prirodi, džoging pored reke Drine, vožnju čamcem, brodićem, splavom, kvadovima i fijakerom, jahanje, veštačku stenu, izlete ka manastirima, muzički program, vrhunsku uslugu i hranu… Najmlađi mogu da se zabave u “Veselom dvorištu“. Zaista, jedno od “mini” rajeva u Srbiji naći ćete upravo ovde.

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd

Nije beograd samo “asfalt” i ludi noćni provod. U srpskoj prestonici možete uživati i preko dana u najrazličitijim sadržajima, a da se opet “sklonite” od svakodnevne vreve i asocijacije na posao. Među njima je svakako i, najveći na ovim prostorima – Javni akvarijum i tropikarijum Beograd. Smešten je u beogradskom naselju Dedinje, a za javnost je otvoren 2016. godine.  Sastoji se od postavke sa oko 300 vrsta kičmenjaka, različitih vrsta riba, gmizavaca, vodozemaca… U ovom prostoru održavaju se brojni programi, manifestacije i radionice za decu, ali ga koriste i studenti univerziteta. Javni akvarijum se sastoji iz objekta površine 400 metara kvadratnih, i otovorenog dela sa malim bazenima/jezerima i bonsai baštom, koja će Vas oduševiti. Pa ako ste vikend odredili za nešto egzotično, prošetajte se do Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, jer Vas tu, između ostalog, čekaju pirane, korali, zlatne ribice i tarantule.

Moravski konaci

Odmaralište, etno selo Moravski konaci, smešteno u Velikoj Plani, posetiocima nudi kompletan ugođaj za uživanje. Ukoliko ste umorni od sedmice za Vama, Moravski konaci su pava destinacija za Vas. Poseduje restoran, sezonski bazen na otvorenom, bar i vrt. O hrani takođe ne morate da razmišljate, ovde se služi vrhunska tradiconalna kuhinja, uz kontinentalni doručak. A ukoliko ste na ovom vikend putovanju sa decom, ne brinite, neće im nikako biti dosadno, jer će moći da se zabave na dečjem igralištu, smeštenom u samom objektu. Gosti ovog etno selo mogu da uživaju u aktivnostima u Velikoj Plani i u okolini, kao što je ribolov. Smederevo se nalazi na 44 km od Moravskih konaka, pa ako se baš uželite malo gradske atmosfere možete obići i ovaj grad. Ocene za ovaj kompleks su veoma dobre, a svideo se posebno parovima, koji kažu da Moravki konaci “govore Vaš jezik”, i dali mu ocenu 8,6.

Carska bara

Specijalni rezervat prirode Carska bara je od svetskog značaja i mesto je koje Vas prosto mami da ga posetite. Ovaj rezervat prirode leži između tri velika grada – Beograda, Novog sada i Zrenjanina i pravi je izbor za Vaše vikend putovanje. Naći ćete se gusto izatkanom ćilimu reka, kanala, jezera i bara, a kolorit ovog kraja će Vas oduševiti. Boje se prelivaju od kristalno plavih jezera, preko zelenih i smeđih šuma, do bledožute ii bele boje slatina. Ovde se “krije” više od 150 vrsta ptica, a najbolje je da ga posetite s početka proleća, pa sve do kraja leta, kada se organizuju vožnje brodićem i kada možete upoznati bogat floru i faunu ovog jedinstvenog predela u svetu. Da li ste se odlučili za jednodnevni izlet, vikend ili produženo vikend putovanje, tek ovaj kraj će Vas napuniti dobrom energijom i mirom. Zaboravićete na “ludilo” savremenog života, a umor i stres će ostati u vodama ovog kraja. Na ovom proputovanju možete, osim prelepe carske bare, uživati u dvorcu “Kaštel Ečka”,  ali i u prelepom gradu Zrenjaninu, punom divnih mesta za obilazak.

Resavska pećina

Resavska pećina se ubraja među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Takođe se smatra jednom od najstarijih pećina u našoj zemlji, jer je stara oko 80 miliona godina. Pa ko ne bi želeo da se prošeta kroz taj fascinantan vremeplov? Zaštićeni je spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije, u koja spadaju prirodna dobra nacionalnog značaja. Ako planirate obilazak ovog fenomena prirode, korisno je da znate da je vreme razgledanja 40 minuta. Za to vreme prošetaćete se gornjom i donjom dvoranom pećine, u dužini od 800 metara, koliko je uređeno za posetioce, od dosad istražene dužine 2.830 metara. Inače, Resavska pećina je duga 4.5 kilometra. Temperatura u njoj je konstantna i tokom svakog godišnjeg doba je 7 stepeni Celzijusa.

Pećina Risovača

Na samom ulazu u Aranđelovac nalazi se pećina Risovača – danas značajno arheološko i paleontološko nalazište, sasvim slučajno otkriveno 1950. godine, prilikom rada na kamenolomu koji je tu postojao. Putovanje možete isplanirati u ličnoj režiji, a možete se priključiti i organizovanim turama. Kako god da odaberete, bićete opčinjeni bogatstvom fosilnih ostataka životinjskih vrsta, među kojima su i izumrle vrste poput pećinskog medveda, pećinskog lava, pećinske hijene, stepskog bizona, zebrastog konjića… Istraživanje Risovače započeto je 1953. godine, a s obzirom na arheološki značaj, paleontološko bogatstvo i brojne prirodne prednosti, pećina je uređena i za turističke posete otvorena septembra 1987. godine. Sve će Vas očarati u pećini Risovača, ali ćete sigurni smo zauvek nositi u sećanju figuralnu kompoziciju  – Porodica risovačkog lovca, koja izgleda potpuno filmski.

Arbinje na Staroj planini

Ukoliko želite vikend da provedete rajski, onda pravac na Arbinje na Staru planinu, gde će Vas vodopadi, Dojkinačka reka i planinski vrhovi poptuno izmestiti iz stvarnosti. Arbinje je najverovatnije najlepša rečna dolina na ovim prostorima, pa nemojte zaobići ovaj deo Srbije. Raj je i za “mirne” turiste i avanturiste. Zaštićen je kao strogi rezervat prirode “Smrče”. Međutim, ovaj predeo nije lep i značajan samo zbog gustih šuma smrče, već i zbog brojnih endemskih vrsta, poput niske kleke i bora krivulja. Pored mnogobrojnih životinja u Arbinju ima i mrkog medveda i velikog tetreba koji je ugrožena vrsta. Dojkinačka reka, na koj se Arbinej nalazi, je, nekada sa manje, nekada sa više vode, uvek podjednako lepa. U ovoj kristalno čistoj vodi pecaroši će sigurno uživati. Ukoliko ste više tip-pešak, onda će za Vas biti idealna šetnja do vrha Tri čuke, gde će Vas očarati autentične slike stoke na ispaši. Brojni vodopadi činje Arbinje još egzotičnijim krajolikom i mestom koje svakako morate doživeti i osetiti.

KrstovGrad

Oazu mira i mesto veoma vrednih umetničkih dela naći ćete u Krstovgradu, koje se nalazi se nadomak Kraljeva, na uzvišenju iznad Mataruške banje. Sa ovog mesta, koje je najlepša hrana za dušu, puca pogled na dolinu Ibra i prostore na kojima je krunisano sedam srpskih kraljeva. Na prostoru od nekoliko stotina kvadrata izloženo je više od 5.000 umetničkih dela – slika, ikona i skulptura. Tu su i samovari od srebra, porculan sa engleskog dvora, srebrni escajg iz hotela Ric iz Pariza, bodež kralja Aleksandra i mnogi drugi vredni predmeti. Krstovgrad nas svojom kolekcijom približava duhu vremena u kome smo kao narod sazdani, a taj prostor zrači nekom čudno lepom energijom, koja smiruje.