DARKO LUNGULOV, FILMSKI REDITELJ, SCENARISTA I PRODUCENT

darko lungulov

Kafa

Kafa

 
 

mi je najsvetiji ritual

 
ps favico

Maestralne filmove je stvorio naš poznati reditelj Darko Lungulov. Setimo se samo Tamo i ovde, u čijoj je sjajnoj priči povezao dva grada u kojima je živeo i radio Beograd i Njujork, dokumentarac Bekstvo, pa Dobra žena, rediteljskom prvencu glumice Mirjane Karanović, na kome joj je pomagao, ili fantastičnom satiričnom, crnohumornom “skeneru” srpskog čoveka – Spomenik Majklu Džeksonu, koji je svetsku TV premijeru 2014. godine imao na čuvenom HBO kanalu – Cinemax.

U iskrenim odgovorima koja je ovaj poznati reditelj dao našem Premium Srbija online magazinu, pronaći ćete divne predloge za predele u Srbiji koje biste mogli da posetite, saznaćete koje vino ili pivo oduševljavaju Darka i koji hotel na kojoj popularnoj srpskoj planini preporučuje. I zašto. Ume Darko da napravi pauzu i uživa u predahu, ali retko, jer mu je čak i nezaboravno putovanje po Srbiji bilo vezano za posao, kada je sa legendama iz YU Grupe braćom Jelić putovao, snimajući kadrove za dokumentarac koji pravi o njima.

Tako da se čini da Darko kao da nikad ne staje. Pa na naše prvo pitanje šta mu ovih dana zaokuplja pažnju, ne kaže kao većina njegovih kolega, razmišljanje o odmoru ili neka “debela hladovina”, već posao, posao, posao.

 

* Dakle, šta Vam ovih dana zaokuplja pažnju?

– Više projekata odjednom u različitim fazama: u post-produkciji je epski dokumentarni film o 51-godišnjoj karijeri YU Grupe. Biće to muzičko biografski film, koji zahvata period od skoro 80 godina, kakav do sada nije napravljen kod nas. Film je temeljno i s ljubavlju sniman skoro šest godina, a montiramo ga više od godinu dana. Premijera bi trebala da bude početkom iduće godine. Takođe smo u procesu traženja sponzora za završetak filma, tako da ako neko… Drugi projekat je u razvoju, igrani film, radnog naslova 1970. To je komična priča o odrastanju smeštena u daleku 1970. godinu, kada je Nikson dolazio u posetu Jugoslaviji. Dobili smo novac od Filmskog centra Srbije i AP Vojvodine i nastavljamo finansiranje projekta koji bi trebalo da počne da se snima sledećeg leta, ako sve bude u redu. Radim još na dva scenarija tokom pauza, a pomažem kao koproducent i ko-reditelj na izuzetno zanimljivom sportskom dokumentarcu Najbolji golman na svetu, o čoveku koji je fudbalska legenda u Nemačkoj, a o kome skoro ništa ne zna u njegovoj rodnoj Srbiji.

Putovanje koje neće zaboraviti je trodnevna turneja sa YU Grupom, na Kosovo, pa u Kragujevac, pa na Zlatibor, i na kraju rodno mesto braće Jelić, Ribnicu kod Kraljeva

* Koji restoran u Srbiji Vam je zasad jedno od najboljih gastro-iskustava; koji Vas je prijatno iznenadio, a u koji volite redovno da svratite na ručak ili večeru?

– Jedno od najboljih gastro iskustava mi je beogradski restoran Endorfin, u Braće Jugovića, gde obično pojedem grilovani miročki sir i piletinu u prokupcu. Volim da sednem i u legendarno Proleće, u kome se konobari, a ni hrana, nisu promenili poslednjih 30 godina i koji drže rekord u brzini donešenje jela – ispod 2 minuta. Takođe, otkrio sam nedavno najbolje ćevapčiće u Beogradu, mislio sam da su pravi ćevapčići zauvek nestali, ali srećom nisu – Kod Pribojca u Sinđelićevoj ulici su oni stari, ćevapi kao nekad.

* Srbija je ponosna na svoju tradicionalnu kuhinju. Šta biste izdvojili sa te trpeze i zašto? Skuvate li i Vi nekada nešto od naših jela na koja smo toliko ponosni?

 

– Izdvojio bih komplet lepinju, zato što je nekako jedinstveno naše, jednostavno, a neverovatno ukusno.  Takođe, nezaobilazni pasulj, može i čorbast i gust i naravno prebranac, a sarme su remek delo svetskog kulinarstva. Ponekad se usudim sa skuvam pasulj.

MG 7472

* Najčudnije jelo koje ste probali?

 

– Jednom sam u Singapuru u uličnom restoranu jeo Curry Fish Head koji je bio neverovatno ljut . To je velika supa sa ogromnom glavom ribe u tanjiru.

* Da li ste vino, rakija ili pivo tip? I zašto?

 

– Ponekad vino.

* Sa voljenom osobom najviše uživam kada: otvaramo bocu dobrog vina, popijemo kvalitetno pivo, degustimo neku novu rakijicu?

 

– Najlepše je kad sednemo kod naših komšija u Podrum Wine Art u Višnjićevoj ulici i oni nam preporuče neko dobro domaće vino koje nismo probali do sada.

* Voćka u rakiji koju najviše volite je šljiva, kruška, jabuka, dunja, kajsija… Ili nešto sasvim drugačije?

 

– Nekako najviše volim dobru šljivu ali može i dunja.

godina je snimao epski dokumentarni film o legendarnom srpskom rok bendu YU grupa

je Darku posebno važna godina, o kojoj upravo snima i igrani film

 

godina, gotovo toliki period zahvata muzičko-biografski film o čuvenoj braći Jelić

Oskar bez Oskara

Darko Lungulov je diplomirao na univerzitetu za film i video na CCNY, u Njujorku. Njegov debitantski igrani film Tamo i ovde osvojio je nagradu na Tribeca festivalu 2009 za najbolju narativnu priču u Njujorku, dobio je priznanja kritičara The Hollivood Reporter, Varieti, The New York Times, osvojivši 20 nagrada na više od 50 međunarodnih festivala. FIPRESCI Srbija je 2009. izabrao Darka za najboljeg režisera. Film Tamo i ovde je prvobitno izabran za srpskog kandidata za Oskara na stranom jeziku, ali je potom diskvalifikovan zbog “previše engleskog dijaloga za kategoriju stranih jezika”. Spomenik Majklu Džeksonu je na američkoj premijeri na IFF Santa Barbara 2015, osvojio nagradu za najbolji istočnoevropski film. Film je nagrađen brojnim drugim priznanjima, a HBO Eastern Europe ga je potom preuzeo i emitovao. 

* Pivo koje volite da naručite u pivnici je – svetlo, tamno, točeno, bez alkohola, citrusnih nota, voćnog ukusa? Vrsta piva koja Vam najbolje “leži” je…?

 

– Do skoro sam se smejao i prezirao piva sa ukusom, ali u poslednje vreme samo to pijem, sa limunom, na primer. Ne znam, možda se i vratim jednog dana na “pravo pivo”, ali trenutno je tako.

u3 mlqrw

* Spadate li u tipove koji oči ne mogu da otvore bez jutarnje kafe? Koju kafu volite da popijete preko dana i preterate li nekad u broju šoljica?

 

– Kafa mi je najsvetiji ritual. Obično kod kuće spremim u svom straom italijankskom “moka” aparatu I onda to ponesem. Drugi ritual je sedenje u legendarnoj Pržionici ili Pržu , u prolazu / uličici pored Kralja Petra ulice, gde je kafa odlična kao I društvo.

Iz srpske kuhinje Darko izdvaja jednostavnu, a ukusnu, komplet lepinju, nezaobilazan mu je pasulj u svim varijantama, a sarme su, kaže, remek delo svetskog kulinarstva

* Putovanje po Srbiji koje nikad nećete zaboraviti, i zašto?

 

– Trodnevnu turneju sa YU Grupom; prvo Kosovo – Gračanica, pa Kragujevac, pa Zlatibor, a na kraju smo posetili i rodno mesto braće Jelić, Ribnicu kod Kraljeva.

* Mesto u našoj zemlji koje biste baš voleli da obiđete, i zašto?

 

– Voleo bih da odem na Staru Planinu, čuo sam lepe stvari o tom predelu.

Darko Lungulov copy

* Preporučite našim čitaocima hotel ili omiljeni spa centar u Srbiji u kojem ste ostali bez teksta?

 

– Volim da odem u Hotel Palisad na Zlatiboru, osećam se dobro tamo, a hrana je fantastična.

* Noćni život Beograda obožavate, ne poznajete, iskusite ga s vremena na vreme? Inspirišu li Vas klaberi da i Vi nekad plešete do jutra i u koje gradske klubove onda odlazite?

 

– Ponekad izađem u Endorfin koji mi je u kraju, a pogotovu kad su dobre gypsy jazz svirke i posebne koktel večeri. Atmosfera je opuštena, uveče je to nešto između restorana I longe-a.