Burma jeste kraljica na dan Vašeg venčanja, ali je i drugi nakit za venčanje taj koji igra veoma važnu ulogu kad su lepota i stil mlade u pitanju, pa nemojte da zaboravite da podjednaku pažnju posvetite odabiru “kamenčića” koji će Vas, pored burme, krasiti na Vašem venčanju. Pa tako, kada ste potrošili mnogo vremena za odabir venčanice i burme, frizera i šminkera, potrebno je dodati još nakit koji će sve zajedno spojiti u potpunoj harmoniji Vašeg venčanja. 

I kada malo zastanete i razmislite, shvatićete da vrlo lako možete da dođete u dilemu koji je to zapravo nakit koji bi trebalo tog dana da Vas krasi, da bude efektan, ali ne prenaglašen, kako bi venčanica, burma, šminka i frizura takođe došle do izražaja. Važno je da se nakit koji odaberete slaže uz Vaš oblik lica i figuru. Vitki ljudi bi trebalo da nose veći nakit jarkih boja, dok se “elegantno popunjenim” mladama preporučuju sitniji komadi.

 

Nakit, pre svega, mora da se slaže i uklapa uz venčanicu, pa je tako potrebno da prvo odaberete svečanu haljinu ili venčanicu u kojoj ćete zablistati na dan Vašeg venčanja 

Nekoliko uopštenih saveta…

 
02 Nekoliko uopstenih saveta

Premium Srbija Vam donosi nekoliko saveta koji će Vam, nadamo se, pomoći prilikom odabira ogrlice, minđuša narukvice, nakita za kosu, koje bi trebalo dodati, ali lepo i efektno, da ne odudaraju od Vašeg ukupnog izgleda i, naravno, da ne odudaraju od burme.

Da biste lakše doneli odluku prilikom odabira nakita na dan venčanja, potrebno je generalno da znate sledeće:

  • nakit mora da bude usaglašen sa stilom Vaše haljine, oblikom dekoltea, burmom
  • klasična elegantna haljina će zablistati uz diskretan i sitan dijamantni nakit, uz večit niz bisera ili uz bisernu narukvicu
  • ako se, pak, odlučite za moderniju haljinu, pokušajte sa većim komadom nakita, ali mora da bude samo jedan, veliki amulet sa posebnim kamenom ili samo raskošne viseće minđuše
  • važan je i oblik dekoltea, ako je ravan bolje mu pristoji niz bisera ili okrugla ogrlica, dok dubokom dekolteu bolje pristaje atraktivan amulet

Ali, o svemu tome ćemo u nastavku teksta mnogo detaljnije.

Nakit, pre svega, mora da se slaže i uklapa uz venčanicu, pa je tako potrebno da prvo odaberete svečanu haljinu ili venčanicu u kojoj ćete zablistati na dan venčanja. Onda dolazi red na nakit. Pitanje je samo – kakav?

Ni premalo ni previše nakita

 
03 Ni premalo ni previse nakita

Najgore što može da Vam se dogodi kada birate nakit za venčanje jeste da ga bude previše ili premalo. S toga vodite računa kakve komade nakita ćete birati.

Ukoliko se odlučite za klasičniju venčanicu, sasvim je logično da ćete odabrati neki jednostavniji, ali efektan, nakit. I ovde, dakle, važi pravilo “manje je više”, pa tako, ukoliko odlučite da tog dana nosite velike minđuše i bisernu ogrlicu, zaboravite na “kinđurenje” sa ukrasima za kosu i narukvicama. Ukoliko se pak oduševite nekom venčanicom sa mnogo čipke, onda će varijanta sa sitnijim srebrnim nakitom biti ta za koju ćete se odlučiti.

 

I nemojte da se opterećujete time da postoji “klasičan” i već unapred određen nakit koji bi trebalo da ponesu mlade tog važnog dana. Ukoliko niste tip za klasičnu bisernu ogrlicu, zamenite je za neku drugu koja Vam se sviđa. Prvo ćete se Vi bolje osećati, a drugo takva ogrlica će oslikati Vašu ličnost i karakter. Ako vam se dopadaju velike, šarene minđuše, odvažite se i da ih ponesete.

Najgore što može da Vam se dogodi kada birate nakit za venčanje jeste da ga bude previše ili premalo; s toga vodite računa kakve komade nakita ćete birati 

Ogrlica

 
04 Ogrlica

Pravilo broj jedan kad je reč o ogrlici koju ćete poneti na venčanju, jeste da mora da se slaže uz oblik dekoltea, odnosno oblik vaše venčanice. Ogrlicu koja se nastavlja na haljinu i upotpunjuje prazninu odabraćete ukoliko je Vaša venčanica bez bretela. Biseri ili neka jednostavnija srebrna ogrlica biće pravi izbor za Vas ukoliko ste odabrali klasičnu, tradicionalnu venčanicu. To su pravila, ali Vi već znate da su ona tu da bi se rušila, pa ako vam se eksperimentiše, a Vi eksperimentišete. Uostalom, to je Vaš dan i Vi biste trebali u Vašoj venčanici i sa Vašim nakitom da se osećate odlično. Zapravo, menjamo priču s početka ovog pasusa u to da je pravilo broj jedan da nosite ogrlicu koja Vama uz venčanicu deluje savršeno.

Minđuše

 
05 Mindjuse

Minđuše su te koje će vašem stilu dati konačan izgled. One moraju da se slažu uz oblik Vaše frizure i lica, pa tako ukoliko na venčanju nosite punđu ili samo onako ležerno podignutu kosu, možete minđuše mogu da budu i malo veće. Ali se tu zaustavite! Ako su Vam naušnice malo veći komadi, nemojte da takav bude i ostatak vašeg nakita. Nikako ne bi trebalo preterati sa detaljima. Niko ne želi da izgleda kao novogodišnja jelka, posebno ne na dan sopstvenog venčanja. Nikada nećete pogrešiti ukoliko odaberete manje biserne minđuše. Uz njih će da se slaže većina ostalog nakita, za kakvu god ogrlicu ili ukrase za kosu i narukvicu da se odlučite.

I ovde važi pravilo “manje je više”, pa ukoliko odlučite da tog dana nosite velike minđuše i bisernu ogrlicu, zaboravite na “kinđurenje” sa ukrasima za kosu i narukvicama

Narukvica

 

Pažljivo odabrana narukvica može upotpuniti i ulepšati Vaš konačan izgled na venčanju, iako nisu deo nakita o kome prvo razmišljamo kada pomenemo aksesoar. Zato ih se setite kada odaberete “glavni” nakit i krenite u potragu narukvice savršenog oblika, koja će još za nijansu upotpuniti Vaš celokupan izgled. Ukoliko nosite bisernu ogrlicu ili minđuše, možete i narukvicu odabrati u tom nepogrešivo dobrom stilu i tako kompletirati Vaš izgled. Ukoliko Vam je ostatak nakita veoma diskretan, odvažite se da ponesete narukvicu kao čipku, uz poneki biserčić. Isprobajte ih svakako nekoliko pre nego što donesete konačnu odluku kakva narukvica će krasiti Vašu ruku toga dana. Ukoliko je uopšte budete želeli. 

06 Narukvica

Nakit za kosu

 

I kod ovog “parčeta” nakita važno je da ga usaglasite sa frizurom i oblikom lica. Ali, nakit za kosu može biti odlična zamena za tijare, ukoliko ne želite da ih nosite na dan Vašeg venčanja. Biserni ili srebrni ili sa cirkonima, tek češalj za kosu mogao bi da bude odličan izbor za Vas, kolika god dužina kose da Vam je. Oni mogu biti veoma efektni, pa tako i nakit za kosu morate upariti sa ostatkom nakita za koji ste se odlučili. Osim češlja za kosu, možete odabrati i nevidljive ukosnice koje na vrhu imaju “cvetić” napravljen od bisera. Sve je dobro ukoliko se slaže sa Vašim celokupnim izgledom i stilom koji ste odabrali za dan Vašeg venčanja.

07 Nakit za kosu