Stari, mladi, tvrdi, meki, takozvana gruda, sitni, kremasti, slani, kravlji, ovčji, kozji, magareći… Tek sirevi raznih ukusa i tekstura mogu se probati u Srbiji, zemlji koja se, između ostalog, ponosi ovim delikatesom.

I zaista, malo je namirnica u gastronomiji koje mogu da se porede sa ovim mlečnim proizvodom. Bez sira, u Srbiji tako popularno meze i predjelo ne bi bilo isto, a bolje namirnice za kombinaciju sa dobrom čašom vina, gotovo da i nema. Da nije sira, ne bi bilo ni naše, domaće gibanice, raznih drugih slanih đakonija i salata, a ni tako slasni čiz kejk ne bi postojao. Ali, sir postoji! I hedonisti mogu samo da budu srećni zbog toga.

Sir je cenjen zbog svoje trajnosti, prenosivosti i visokog procenta masti, proteina, kalcijuma i fosfora. Brojni su faktori od kojih zavise njegov ukus i konzistencija: od vrste mleka i načina ishrane životinja, preko sadržaja mlečne masti, pasterizacije, načina izrade i vrste bakterija i buđi koji se pritom koriste, pa do starosti sira.

U svetu se okvirno prepoznaje više od 1.000 varijeteta sira: dimljen, sa plemenitim plesnima, začinski, krem, ukajmačen… Unutar tih varijacija postoji još i podela sira prema regiji, a onda i po mleku životinje od koje je dobijeno.

Sir je moguće napraviti od mleka bilo kog sisara, pa tako u Holandiji jedan farmer pravi sir od svinje. Vrhunski delikates se može dobiti kada se siru dodaju začini i druge biljke, kada se na različite načine prodime ili im se doda neka aroma. A, sir se danas pravi i od raznih biljnih masnoća i neizbežne soje, tako da paleta ponude sireva tolika da već odavno nije jednostavno otkriti ih sve. Ali, sigurni smo da ste Vi već pronašli Vaš savršeni sir. U svakom slučaju, PREMIUM ponuda je tu da pogledate, možda Vam je neki promakao, a možda i otkrijete neke potpuno nove vrste, pa ih uvrstite u Vaš jelovnik.

I još malo zanimljivosti, najveći prozvođač sira na svetu su Sjedinjene Američke Države, a jedan od najskupljih sireva na planeti proizvodi se – u Srbiji!

Neki od najpoznatijih sireva u našoj zemlji su: pirotski, somborski, kraljevački, homoljski, zlatarski, sjenički, svrljiški..

Najbolji sirevi Srbije

U Srbiji je moguće pronaći zaista veliki broj autohtonih ili geografski određenih i veoma karakterističnih sireva. Neki od najpoznatijih srpskih sireva su: pirotski, somborski, kraljevački, homoljski, zlatarski, sjenički, svrljiški…

Sve više je malih proizvođača koji se poslednjih godina bave proizvodnjom ekskluzivnih sireva, sa raznim dodacima i na kvalitetan način. Bez industrijskih kalupa, sve “home made”! Još je elegantnije što takav proizvod vrhunskog kvaliteta možete kupiti i online. Među njima su i čitava gazdinstva posvećena proizvodima od mleka, pa ćete tako u “Poljoprivrednom gazdinstvu Jovana” pronaći kvalitetnu surutku, jogurt, boursin, mladi kozji sir, sir u ulju sa začinima. Sve to pravljeno od strane doktora veterinarske medicine i tima stručnjaka.

Najbolji sirevi Srbije

Osim ovog gazdinstva, kvalitetan kozji, ovčiji i kravlji sir ćete naći i u mlekari “Carpe Diem”, koja je određene količine kozjeg mleka i surutke liofilizovala i našla način da ih dostavlja na Vaš prag, na teritoriji cele Srbije.

Tradicionalni kozji sir nudi i mlekara “Gosrki sir”, čije fantastično upakovane proizvode možete poručiti online na teritoriji Beograda. Do kraja januara svakog vikenda u ovoj mlekari možete i degustirati njihove sireve.

Poljoprivredno gazdinstvo “Budimirović”, takođe ima savršen sir za Vas. U njihovim predivno dekorisanim pakovanjima, nazvanim Bela, Crna i Braon Koza, naći čete različite vrste slasnih kozjih sireva.

“Kozari” je brend “Beocapre” koja proizvodi i prodaje vrhunske proizvode od kozjeg mleka. Sigurno ćete uživati u ukusima njihovih najkvalitetnijih mlečnih napitaka – mleka, jogurta, surutke i kvalitetnih sireva.

A tek “Mama Đuđin sir”! Kako je on zanimljiv! Tradicionalna proizvodnja rolovanog sira neobičnih ukusa – sladak, slan, kiseo, ljut, sa voćem… Odaberite svoj ukus i naručite online sir za koji se ne zna da li dekorativnije izgleda ili je ipak, lepše da ga gricnete.

Haloumi sireve sa dodatkom lekovitog bilja od nane, ljute paprike, lavande, bosiljka i susama, naći ćete kod “Domaccina”, koji ima sve vrste sireva za grilovanje, koji, kažu “škripi pod zubima”. Tradicionalne ručno pravljene proizvode možete izabrati i pazariti u njihovoj radnji Beogradu.

Domaći ručno pravljeni sirevi od organskog kozijeg mleka, proizvodi porodična firma “Koziris”, Kažu da kozice hrane klicama visokog kvaliteta, a u njihovoj ponudi možete, pored surutke, jogurta, kiselog mleka, izabrati i klasičan sir, kao i sir sa začinima, poput belog bibera, vlašca, mirođije, bosiljka i tucane paprike.

Više od 30 godina tradicije na Zemunskoj pijaci, mlekaru “Dji-Mi” svrstava u sam vrh kad je kvalitet mlečnih proizvoda u pitanju. Kod njih ćete naći vrhunski tvrdi čačanski sir, polumasni mladi sir, kačkavalj, kao i mladi neslani sir, idealan za popularni čiz kejk.

Zanimljiv je podatak da su se na mapi najboljih svetskih sireva, koje je portal TasteAtlas popisao 2019. godine, među 670 najboljih, našla čak tri iz naše zemlje – miročki, pule i šarski.

Sir je moguće napraviti od mleka bilo kog sisara, pa tako u Holandiji jedan farmer pravi sir od svinje

TOP 10 srpskih sireva:

 1. Miročki sir

  – Ovaj delikates dolazi sa planine Miroč i pravi se samo u oblasti Đerdapa, a smatra se najbližim rođakom čuvenog halumi sira. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mleka, a ponekada se u njegovu teksturu dodaju kravlje i ovčije mleko. Veoma je lep kada se griluje. Tada mu spoljašnost postaje krckava, a unutra je zbog nemogućnosti da se istopi i dalje mekan. Najbolje se slaže uz čeri-paradajz, med, belo vino i salatu.

 2. Pule sir

  – U Nacionalnom parku Zasavice nastaje jedan od najskupljih svetskih sireva i pravi se od magarećeg mleka, zbog čega je unikatan i veoma redak. Ima samo 1% mlečne masti, ali i anti alergijska svojstva. Za kilogram ovog specijaliteta potrebno je čak 25 litara mleka, a magarica može da proizvedene samo 200 ml po jednoj muži. Kilogram ovakvog sira obično košta 1.000 evra, ali Pule dostiže cenu između 3 i 5 hiljada evra. U Srbiji ga možete naći u pakovanjima od 50 g, za koje je potrebno izdvojiti između 6.000 i 7.800 dinara.

 3. Šarski sir

  – Ovaj sir izgledom podseća na kačkavalj, ali je po ukusu sasvim jedinstven. Proizvodi se u selima i domaćinstvima ispod Šar planine, predelu koji karakteriše izuzetno očuvano okruženje i čist vazduh. Prvobitno pravljen samo od ovčijeg mleka, sa smanjenjem broja ovaca, počinje da se pravi i od kravljeg. Prvi put se pominje 1901. godine, u “Konstatinopoljskom glasniku”, u kome piše da je “osvojio susedna tržišta”.

 4. Homoljski sir

  – Autohtono se izrađuje od svežeg pomuženog ovčijeg mleka sa Homoljskih planina u periodu od aprila do kraja oktobra. Pripada grupi belih sireva u salamuri. Homoljski sir ima izražen pikantan ukus i miris na ovčije mleko, bele je boje i u preseku nema šupljina. Zaštićenog je geografskog porekla, a treba ga uparivati sa belim vinima poput šenin blana, sovinjon blana ili sa muskatom.

 5. Pirotski kačkavalj

  – To je vrsta tvrdog sira. Osobine po kojima se ukus i miris mleka ovog kraja razlikuje od mleka drugih geografskih područja zasnivaju se na specifičnostima ispaše najkvalitetnijom slatkom travom i krmnim biljem u zaštićenom parku prirode. U zavisnosti od osnovne sirovine – mleka, razlikujemo kačkavalj od kravljeg i ovčijeg mleka, kao i mešanac – miks ove dve vrste mleka.

 6. Zlatarski sir

  – Proizvodi se po originalnoj recepturi specifičnom tehnologijom u okolini Nove Varoši. Kvalitet trava i ekstenzivni uzgoj mlečnih grla koja slobodno pasu na pašnjacima, garantuju kvalitet mleka koji se u procesu zrenja prenosi na ovaj prepoznatljiv autohtoni sir. Zlatarski sir je bele, do belo-žute boje, blagog mlečno-kiselog mirisa sa prisustvom gorčine.

 7. Sjenički sir

  – Jedan od najpoznatijih sireva na području cele Srbije, a i šire. Ovaj sir spada u grupu belih sireva u salamuri i proizvodi se kao autohtoni sir od ovčijeg ili od mešanog ovčijeg i kravljeg mleka. Autohtoni sjenički sir proizvodi se od sirovog ovčijeg mleka i prepoznat je kao jedan od najcenjenijih ovčijih sireva karakteristične arome, pikantnog i izraženog ukusa, izrazito bele boje i specifične teksture.

 8. Mokrinski sir

  – Najpoznatiji sir u Vojvodini, sa severa Banata, gde se nalaze velike površine slatina koje se koriste za ispašu ovaca. Po pravilu se izrađuje od punomasnog ovčijeg mleka, mada se često ovčijem mleku dodaje kravlje. Tvrdi (zimski) tip ovog sira proizvodi se u jesen od ovčijeg mleka koje se ostavlja za zimu i proleće. Takav sir može da se čuva i do pola godine. Sir koji se čuva godinu i duže, preliva se istopljenom svinjskom mašću radi konzervacije.

 9. Svrljiški sir

  – Izrađuje se u Niškom regionu, kome pripada i Svrljig. Svrljiški sir u salamuri se autohtono proizvodi od svežeg ovčijeg mleka. Proizvodnja ovog sira naročito je karakteristična u periodu od aprila do kraja oktobra, u vreme ispaše ovaca. Uz ovaj sir se preporučuje belo vino, poput sovinjon blana, rajnskog rizlinga ili šardonea.

 10. Sir manastira Sukovo

  – Brojni su manastiri širom Srbije, koji osim vina i rakije, prave i svoje sireve, a među njima Sukovo je svakako najpoznatiji. Nije ni čudo, jer su nasledili stare, još u Jugoslaviji čuvene, zemljoradničke zadruge, koje su još 60-tih godina prošlog veka izvozile u Italiju i širom Evrope. Kupovali su ga uglavnom veoma visoki društveni krugovi i plaćali ga papreno. Monasi manastira Sukovo proizvode isključivo punomasni kravlji sir i kačkavalj, od svojih krava, i u sir dodaju lekovito bilje.

varijeteta sirase okvirno prepoznaje u svetu: dimljen, smrdljiv, buđav, začinski, krem, ukajmačen…

evrapotrebno je izdvojiti za jedan od najskupljih sireva na svetu, koji se od magarećeg mleka pravi u našoj zemlji

proizvođačadanas u dolini Emental izrađuje ementaler sir

Lista TOP 5 najboljih svetskih sireva

Zlatno je pravilo da o ukusima ne treba raspravljati, ali kao i za većinu stvari na svetu, tako i za sireve postoji zvanična lista najboljih sireva na svetu. Svakako tu listu možete modifikovati prema Vašem ukusu i afinitetima, a mi Vam navodimo

1. Pekorino (pecorino)

pecorino

– Ovčiji tvrdi sir, prvi put napravljen u malenom gradu pokraj Rima pre 2000 godina. Vremenom su se proizvođači tog sira preselili za Sardiniju, jer je u gradiću bilo zakonom zabranjeno soljenje sira u prodavnicama gde su se prodavali. Tako da se i danas Pekorino pravi od mleka ovaca sa pašnjaka Sardinije. Pekorino možete jesti iseckanog na male komade ili ga izrendati preko paste.

2. Kamember (camembert)

camembert

– Sirevi Kamember i Bri (brie) su braća, s tim da je Bri malo stariji brat. Obe vrste sira se prave od nepasterizovanog kravljeg mleka koje se kiseli i pažljivo stavlja u kalupe. Sir se ostavlja da odstoji, a potom se okrene bez pritiskanja i presovanja. Ovaj neuobičajeni proces pravljenja, siru daje mekanu teksturu. Kamember je preporučljivo jesti sa krekerima ili uz začinjenu šniclu.

3. Grijer (gruyére)

gruyer

– Nastao je u istoimenom gradiću u Švajcarskoj u kome je prvi put i napravljen, i to u 12. veku. Grijer se pravi od kravljeg mleka koje se ukiseli, potom se nareže na tanke delove, protrese i kuva na niskoj temperaturi kako bi se oslobodila vlaga. Sir se ređa u kalupe, ispere slanim rastvorom i ostavi da sazri. Možete ga jesti samog, uz salatu ili pastu. Slaže se dobro uz bela i crvena vina.

4. Crveni vindzor sir (red windsor cheese)

red windsor cheese

– Crveni sir koji dolazi iz Engleske, pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka koje se ukiseli i stavi da odstoji. Posle nekog vremena se iseče na sitne komade i nakon što opet malo odstoji, kuva se i meša neprekidno između 20 i 40 minuta. Posle nekoliko sušenja i ostavljanja, kocke sira se poliju vinom Port ili Bordeaux i ostavi kako bi se ispresovao (i obojio). Jakog je ukusa i odlično se slaže uz krekere.

5. Kasu marsu, truli sir (casu marzu)

casu marzu

– Ako hoćete da šokirate goste, servirajte im Kasu marsu! Pravi se na Sardiniji od ovčijeg mleka, a bukvalno preveden sa italijanskog jezika znači “truli sir”. Poznat je i pod imenom „sir sa larvama crva“, jer se jede dok po njemu gamižu crvi. Samo dok su crvi živi i Vi možete da uživate u ovom jedinstvenom, skupom i zabranjenom delikatesu. Italijani se uveliko bore protiv pravila Evropske Unije koja je zbog nehigijenskih uslova proizvodnje i konzumiranja ovaj sir zabranila.

pokrenuta prva fabrika sira u Švajcarskoj, iako sir postoji od kako postoji i ljudska civilizacija

farmer iz okoline Njujorka Džesi Vilijams, počinje da otkupljuje mleko s komšijskih farmi kako bi pravio sir

Sirevi u Srbiji

U Srbiji se uglavnom razlikuju sirevi koji se dobijaju od krave, ovce, koze i magarice. Svaki je lep na svoj način, a trpeza gotovo ni jednog domaćinstva širom naše zemlje ne može da se zamisli bez kriške nekih od ovih sireva.

Kravlji sir

Kravlji sir

Ova vrsta sira dobija se tradicionalnim postupkom od kravljeg mleka, a prema biohemijskom sastavu predstavlja visokokvalitetnu namirnicu, bogatu proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Sveži kravlji sir, osim toga, sadrži masti i ugljene hidrate, pa je dobar izvor vitamina i minerala. Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcijuma, ima važnu ulogu u sprečavanju osteoporoze, zatim u prevenciji od srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska i raka debelog creva. Kravlji sir doprinosi zdravlju zuba, a takođe je važna namirnica u dijetama kod šećerne i bolesti jetre i žuči.

Kozji sir

Kozji sir

Kozji sir, koji spada u najzdravije namirnice, se dobija od pasterizovanog kozjeg mleka, a da bi se proizveo kilogram ovog sira, potrebno je neuporedivo više mleka (7-10 litara) nego za istu količinu kravljeg sira, budući da kozje mleko sadrži mnogo manje masnoće. Kozji sir je nezamenljiv u jačanju imuniteta i odbrani raznih upalnih procesa u organizmu. Bogat je proteinima, kalcijumom, ima riboflavina i vitamina B2, pa se posebno preporučuje trudnicama, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Kozji sir se preporučuje u ishrani kao odlična zamena za meso.

Magareći sir

Magareci sir

Magarice proizvode mleko samo dok doje svoje mlade, a to je jednom godišnje. Magarice su trudne čak godinu i 15 dana, tako da u tom periodu nema laktacije. Zbog velikog truda i vremena koje je potrebno da se pribavi magareće mleko, “magareći” sir je toliko na ceni. Zvanični naziv ovog sira je “Pule”, u čast mladuncima magarca. Navodno, magareće mleko ima do 60 puta više vitamina C od kravljeg, sadrži brojne antialergene i ima nizak procenat mlečne masti, pa je samim tim i magareći sir mnogo zdraviji za konzumiranje od drugih vrsta sireva.

Najveći proizvođač sira su Sjedinjene Američke Države, a jedan od najskupljih sireva na svetu potiče iz mesta Zasavice u Srbiji

Koje su najpoznatije vrste sira

Volimo ih u salatama, tost sendvičima, u slatkišima, u nadevima pita. Nekada su nam potrebni tvrdi za rendanje, a nekada oni koji se ”kao duša” tope u jelu. Obožavamo da ih grickamo uz odlično crno ili belo vino, ili uz čašicu dobre rakije, uz čeri paradajz ili masline, rotkvice i mladi luk. Dobro je, pa ih ima toliko raznih vrsta, a mi Vam u nastavku navodimo samo neke od najpoznatijih vrsta sireva, koje možete savršeno kombinovati uz jela ili pića, ili ih posebno grickati kad god Vam se prohte.

Feta sir

Feta sir

– Originalno, feta je grčki ovčji ili kozji sir u surutki. Ali, ni od nepasterizovanog mleka krave neće biti ništa lošiji, Postojbina fete je planina Pelion, iznad Volosa.

Gauda (gauda)

gouda

– Jedan je od najpoznatijih sireva sveta, nastao je u 6. veku na farmama oko istoimenoga sela u blizini Roterdama.

Halumi (halloumi)

halloumi

– Beli, poprilično slan polutvrdi sir s Kipra, tradicionalno pravljen od ovčijeg i kozjeg mleka. Zbog visoke tačke topljenja, savršen za prženje i grilovanje.

Čedar (cheddar)

cheddar

– Tradicionalni engleski sir, tvrde strukture i specifične narandžaste boje. Pod ovim imenom poznat je od 16. veka, ali je poreklom čak možda iz doba starih Rimljana, koji su prvi doneli tvrdi sir u Englesku.

Maskarpone

Maskarpone

– Sveži sir glatke teksture koji se najčešće upotrebljava za izradu krema za kolače

Trapist

Trapist

– Polutvrdi kravlji sir, kiselkastog ukusa i umerenog mirisa. Način pravljenja ovog sira monasi iz Francuske preneli su na teritoriju Austrougarske u drugoj polovini 19. veka. Sir je i danas pod tim imenom veoma popularan na teritoriji Mađarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, a slične varijacije prave se širom Evrope.

Mocarela (mozzarella)

mozzarella

– Originalno se proizvodio od bivoljeg mleka, ali sve češće može se naći jeftinija kravlja varijanta. Idealan je za pice i razne salate od testenine.

Edam (Edamac)

Edamac

– Ime je dobio prema maloj luci Edam, severno od Amsterdama. Presvlaka od crvenog voska prvi put je upotrebljena u 14. veku i čini ga prepoznatljivim širom sveta.

Rikota

Rikota

– Sveža i meka mešavina kravljeg i ovčijeg sira. Ukus varira od slatkog do kiselkastog i lagano slanog. Idealan je za umake i nadeve.

Romadur

Romadur

– Polutvrdi kravlji sir jakog ukusa, jedan od najpopularnijih u Nemačkoj, a pravi se još i u Belgiji.

Tilsiter (tilziter)

tilsiter

– Sir od kravljeg mleka sa crveno-omašćenom korom i između 30 i 60% mlečne masti u suvoj masi. Tilsiter je pravi tost sir, jer se izvrsno topi.

Parmezan (Parmigiano Reggiano)

Parmigiano Reggiano

– Zaštićeno ime za čuveni i jedini originalni parmezan iz regije Emilija Romanja. Slan, tvrd i mastan. Za mnoge – savršen!

Ementaler

Ementaler

Švajcarski sir koji može biti blagog do pikantnog ukusa, ali većinom slatkast. Naziv je dobio po dolini u gornjem toku reke Eme, a danas ga izrađuje oko 1.600 proizvođača u dolini Emental.

Gorgonzola

Gorgonzola

– Sir s plemenitom plesni ima jače i slabije varijetete. Postoji legenda kako je gostioničar iz Gorgonzole slučajno otkrio da mu sir strakino postaje plav posle stajanja u hladnom i vlažnom podrumu gostionice. Bilo mu je žao da se baci i ponudio ga je gostima koji su se oduševili. Tako je nastala čuvena gorgonzola.

Grana padano

Grana padano

– Zrnasti tvrdi sir koji se pravi od kravljeg mleka. Veoma je sličan parmezanu, ali malo blažeg ukusa.