Vole ga i oni koji ne vole pivo. A kako se diže temperatura u gradu, tako se povećava i želja za jednim od najpopularnijih festivala ne samo u Beogradu i Srbiji, već i širom regiona, pa i dalje od tih granica – u celoj jugoistočnoj Evropi. Beogradski festival piva, popularni Beer Fest (Beograde Beer Fest), svake godine u avgustu okupi brojne ljubitelje ovog čuvenog pića od hmelja, ali i strastvene rokere koji na Ušću iz noći u noć uživaju u spektakularnim koncertima domaćih i stranih rok, pank, metal, pop i rage bendova, elektro zvuka i vrsnih di-džejeva. 

Beer Fest prosečno godišnje poseti 500.000 ljudi, sa rekordnom 2010. godinom i 900.000 posetilaca, koliko ih je tada “prošetalo” u pet dana trajanja ovog festivala.

Temperatura ovih dana u Beogradu i celoj Srbiji osetno skače, pa je i odbrojavanje na zvaničnom sajtu Beogradskog Bir festa već počelo, jer se ove godine manifestacija u slavu piva i rokenrola održava od 18. do 22. avgusta. 

Kulise Kalemegdana na kojima se prvih pet godina odigravao, vinule su, gotovo koliko i pivo i žive svirke, Bir fest momentalno među zvezde svetskih muzičkih festivala

Beogradski festival piva je prošle godine postao punoletan, ali bez pompeznog, bez bilo kakvog slavlja, jer je korona virus “pojeo” sva slavlja i manifestacije, među njima i beogradski Beer Fest. Tako da će Beograđani i gosti Beograda ovogodišnji festival sigurno dočekati više nego spremni, da “duplo” proslave postojanja ove fantastične manifestacije, koja se u srpskoj prestonici održava od 2003. godine. 

Početak je bio mističan, romantičan i predivan, među zidinama Kalemegdana, koji je celoj priči davao moćnu, filmsku, fantastičnu scenografiju. 

Kulise Kalemegdana vinule su, gotovo koliko i pivo i žive svirke, ovaj festival momentalno među zvezde svetskih muzičkih festivala, jer samo dve godine kasnije, 2005. ga britanski prestižni list The Independent, preporučuje i uvrštava među 20 svetskih događaja. Beogradski Beer festa, zatim, svoje mesto nalazi i u knjizi, odnosno udžbeniku koji se koristi na brojnim univerzitetima u Americi – Think Public Relations, profesora Denisa Vilkoksa, kao jedinstven primer promocije gradova, a 2009. godine dobija i nagradu časopisa Taboo za marketinški događaj godine. 

nastaoBeogradski festival piva, popularni Belgrade Beer Fest

britanski listThe Independent Bir Fest svrstava među 20 svetskih događaja

Oktober u avgustu

Sa tradicijom dugom gotovo dve decenije, Beer Fest je postao jedan od prepoznatljivijih simbola na području Balkana. A na početku je, pod prvobitnim sloganom Oktober u avgustu, bio “skromno” zamišljen kao događaj čiji bi cilj bila jednostavno promocija piva i pivske industrije. Ipak je, za veoma kratko vreme, ovaj entuzijastični poduhvat poprimio masovni karakter i izrastao u najveći pivsko-muzički spektakl u ovom delu Evrope.

Sa Kalemegdana se Beogradski festival piva, 2008. godine, preselio na Ušće, pa već više od decenije upravo na tom prostoru nudi raznovrstan muzički program, veliki izbor pivskih brendova i odličnu zabavu, u koju spadaju i nagradne igre brojnih izlagača. 

Sa više od 750 održanih koncerata, brojnim poznatim izvođačima i bogatom ponudom raznovrsnih pivskih ukusa – više od 500 pivskih brendova, Beograde Beer Fest svakako je jedan od najposećenijih besplatnih muzičkih događaja.

Na početku je, pod prvobitnim sloganom Oktober u avgustu, bio “skromno” zamišljen kao događaj čiji bi cilj bila jednostavno promocija piva i pivske industrije

Društveno odgovoran i značajan za turizam

Beogradski festival piva održava se u organizaciji Beogradske kulturne mreže, a podržali su ga Grad Beograd i Turistička organizacija Beograda, prepoznavši ga kao izuzetan događaj za turizam grada. I nisu se prevarili. Beogradski festival piva postao je veoma značajan za turizam u Srbiji, a to je 2014. godine zvanično i potvrđeno nagradom Ministarstva turizma Najbolje iz Srbije u kategoriji „Najbolja manifestacija u funkciji promocije Srbije“.

A najveći festival posvećen pivu u jugoistočnoj Evropi, poznat je i po tome što je društveno osvešćen, pa iz godine u godinu organizuje razne društveno-odgovorne kampanje, među kojima je jedna od najuspešnijih bila Biram da recikliram, organizovana 2009. godine. 

Organizatori Beer festa su “humani” i kad je prevoz njihove publike u pitanju, pa su za bezbrižne trenutke opuštanja osmislili i organizovali besplatan prevoz posetiocima festivala. Sve to uz pomoć piva. Naime, uz pomoći kompanije Heineken, aktivirana je jedna od poznatih kampanja pod sloganom Društvo, ko vozi kući? Sa ciljem promovisanja dobre zabave, ali i podizanja svesti o odgovornom konzumiranju alkohola, svim posetiocima festivala je, sa četiri lokacije u gradu, na raspolaganju korišćenje besplatnog gradskog prevoza. 

Vrste piva na Beer festu

Tačan broj vrsta piva koje su od 2003. godine izlagane na Beogradskom festivalu piva se ne zna, ali se zna da ljubitelji piva mogu da biraju između onih piva koja su već negde nekad probali i na stotine vrsta koja nikada nisu okusili. Podaci kažu da je dosad na festivalu bilo prisutno sigurno više od 500 pivskih brendova, pa svaki sa ko zna koliko različitih piva. Uglavnom, bilo da ste ljubitelj lager, ale, pale, industrijskog ili zanatskog, kraft piva, ovde ćete to i pronaći.

U festivalskoj zoni “Embassy of beer” možete da probate vrhunska piva strane radinosti, ona koja dolaze sa drugih kontinenata i iz drugih regiona. 

 

U ovom uglu uživa se u pivima od Japana, preko Amerike, pa do Belgije, kao što su: škotski BrewDog, češki Bernard, američki Route 66 i belgijski Delirium i Guldren Draak.

Beer Fest je posebno ponosan na veliki broj predstavnike kraft pivarske industrije koji ovoj manifestaciji daju posebnu draž, pa je ljubiteljima domaće proizvodnje i zanatskih piva na raspolaganju CraftLand festivalska zona, u koju su smeštena piva brojnih domaćih proizvođača: Crow, Dogma, Kabinet, Dilema, Dorćol pivaca…  Na festivalu su svake godine, naravno, prisutni i poznati brendovi, kao što su: Beck’s, Heineken, Amster, kao i znatan broj predstavnika pivske industrije iz zemlje i regiona, poput: Zaječarskog, Jelen piva, Lava, Nikšičkog i drugih koji su ujedno i sponzori i zahvaljujući kojima festival već gotovo dve decenije čuva prepoznatljiv imidž – besplatan ulaz i muzički spektakl namenjen svima.

ljudirekordna je poseta Bir Festa 2010. godine

konceratatoliko, i koji više, održano je na Bir Festu dosad

Koliko piva se popije na Festivalu piva?

 

Ne baš tako mala reka piva bi mogla da se napravi kada bi se pravila od piva koje se svake godine popije na Beogradskom Beer festu. Na stotine hiljada litara iz godine u godinu ovog “nektara od hmelja” rasproda se za pet dana zabave. Te cifre su, naravno, promenljive, pa kako raste broj posetilaca i broj pivskih brendova koji izlažu na festivalu, tako, logično, raste i broj litara popijenog piva. 

Ali ako uzmemo godinu kada je festival zabeležio rekordnu posetu, kada je 2010, kroz festivalske kapije Ušća prošlo 900.000 ljudi, onda bi konkretna cifra za popijeno pivo bila – milion litara! 

Beogradski festival piva i muzike održava se svake godine u avgustu, traje pet dana, a ceo Beograd, Srbija i istočna Evropa tada uživaju u vrhunskoj svirci, na Ušću

Festivali piva kroz svet

Beogradski festival piva jeste najveća manifestacija posvećena ovom piću u jugoistočnom delu Evrope, ali kada se priča o pivu i festivalima, apsolutno je nezaobilazan minhenski Oktoberfest. Uz njega obično stoji epitet “najveći vašar na svetu”, jer ga svake godine za 16 dana trajanja poseti oko šest miliona ljudi, većinom Bavaraca. Oktoberfest je prvi put održanom 1810. Godine, a na njemu se svake godine popije gotovo sedam miliona litara piva i oko 80 hiljada litara vina. Pojede se 150.000 pari kobasica.

07 Festivali piva kroz svet

Pivskih festivala je svake godine sve više, jer je sve više i samih pivara i piva. Tačan broj ovih festivala se ne zna, ali zapaženijih ima oko 2000. Pored nemačkog Oktoberfesta , pivo je glavni akter i na Gäubodenvolksfestu, festivalu na kome se uživa porodično, uz obavezni “dres kod” – tamošnju narodnu nošnju. U Britaniji se na Great British Beer festivalu popije oko 350. 000 pinti (pinta je krigla od 568 ml) piva. U Australiji se održava festival sličan Oktoberfestu. Dubai svoj veliki festival održava u sportskom centru. Vašington “u slavu piva” ima celo naselje u bavarskom stilu, koje u oktobru primi više od milion posetilaca.

Brojne svetske turističke organizacije su se “prilagodile” vremenu održavanja raznih velikih festivala piva, pa prema njima čak organizuju i posete nekim od svetskih mesta i metropola. Tako za Češku, na primer, koja je poznata prestonica piva, možete naći jeftiniji aranžman, koji uz obilazak Praga, uključuje i obilazak festivala piva, što za brojne turiste predstavlja idealnu kombinaciju lepog i korisnog.