Kad kažemo pivski kvasac odmah pomislimo na – pivo. Nije ni čudo, jer je on, pored ostalih sastojaka, zaista neophodan kako bi se ovaj „zlatni nektar“ napravio, ali u ovom tekstu pričamo i o njegovim drugim, lekovitim svojstvima, o istoriji pivskog kvasca, o tome šta je on zapravo i za šta se još, osim za pravljenje piva, pivski kvasac zapravo koristi.

Verovatno je najkorisnija vrsta kvasca upravo pivski kvasac, za koji se smatra da je originalno bio izolovan sa ljuske grožđa 

Verovatno je najkorisnija vrsta kvasca upravo pivski kvasac. To je živi mikroorganizam, odnosno jednoćelijska gljiva (kvasna gljivica), čiji je latinski naziv “Saccharomyces cerevisiae” (što bi se moglo prevesti kao “slatka gljivica”). Koristi se za uskišnjavanje, “dizanje” testa (hleba) i još od antičkih vremena se koristi za fermentaciju, odnosno pravljenje pića, poput piva i vina.

Sta je pivski kvasac

Smatra se da je originalno bio izolovan sa ljuske grožđa. Pivski kvasac se takođe, kao komponenta, nalazi i u tankom belom filmu na ljusci voća, kao što su, na primer, šljive, a gram biomase ovog kvasca sadrži oko 20 milijardi kvaščevih ćelija.

milijardikvasećih ćelija sadrži samo 1g biomase ovog kvasca

gramaje maksimalna preporučena dnevna doza pivskog kvasca, kroz 2-3 doze

Istorijat pivskog kvasca

Prvi zapisi o primeni pivskog kvasca u procesu vrenja, odnosno fermentacije alkoholnih pića potiču još od starih Sumera, 6.000 godina pre Hrista. I stari Egipćani su znali za pivski kvasac, pa su ga u „pekarske svrhe” prvi i koristili, 5.000 godina pre Hrista.

Istorijat pivskog kvasca

U jednom dokumentu iz 1555. godine pre nove ere pominje se da „blato“ iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac definisali kao „božanski lek“.

Pivski kvasac ima široku primenu na polju biotehnologije, pre svega u proizvodnji enzima, amino-kiselina i vitamina, kao i molekula sa terapijskim delovanjem, poput hormona, antibiotika i “vakcina”. Interesantan je podatak da, osim što se koristi u brojnim istraživanjima, 23% genoma pivskom kvasca identično je ljudskom.

godinapre Hrista Egipćani su koristili pivski kvasac u „pekarske svrhe“

godinepre nove ere pominje se da „blato“ iz piva čuva telesno zdravlje

vektadašnji lekari pivski kvasac definišu kao „božanski lek“

Pivski kvasac i ishrana

Pivski kvasac je veoma bogat dodatak ishrani, jer sadrži obilje proteina, vitamina B-kompleksa i minerala, naročito hroma i selena. Upravo zbog toga što je bogat vitaminima B – kompleksa, odličan je ukoliko imate problema sa manjkom kilaže. Uz njegovu upotrebu ćete na prirodan način povećati apetit, i samim tim će Vam pomoći da se ugojite. Pivski kvasac je jedna od najboljih opcija za zdravo nabacivanje kilograma, jer u sebi sadrži puno proteina koji regenerišu ćelije. Vitamini B2 i B6, su zasluženi za izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Kompletan B kompleks iz kvasca  je, osim za podsticanje apetita, odličan i za izgradnju mišića. 

Pivski kvasac i ishrana

Kontradiktorno možda, ali pivski kvasac je dobar i kod raznih dijeta, može Vam pomoći i da smršate, jer oslobađa telo od raznih toksičnih materija, pomaže kod opstipacije (zatvora) i blagotvorno utiče na čitav organizam.

Pivski kvasac bi trebalo svi da uzimamo makar dva puta godišnje, tokom dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje

Pivski kvasac je, kao dodatak ishrani, veoma dobar za vegane i vegetarijance. Svi bi trebalo da ga uzimaju makar dva puta godišnje, tokom dva meseca, jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.

Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podeljena na tri jednaka dela ne sme da prelazi šest do deset grama.

Savet +
Koristite pivski kvasac i kao začin – kašičicu kvasca pospite preko žitarica, umešajte ga u supu, krompir pire ili grašak, sok od paradajza, kašičicu dodajte u kolač koji pečete ili pospite po jogurtu ili siru.

Samo jedna kašika kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma, a blagotvorno utiče na zdravlje kose, kože, neravan i imunološkog sistema

Lekovitost pivskog kvasca

U narodnoj medicini, pivski kvasac poznat je kao lek za mnoge bolesti, a mesto je našao i u zvaničnoj medicini. Najbolje je da koristite suvi pivski kvasac, jer ga organizam potpuno iskorišćava.

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Sadrži velike količine vitamina B, kao i četiri važna elementa: selen – protiv smetnji koje uzrokuje starost, hrom – za prevenciju od dijabetesa i infarkta, glutamin – pospešuje eliminaciju štetnih materija i nukleinske kiseline – održavaju zdravlje telesnih ćelija.

Lekovitost pivskog kvasca

Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti, kao što su: šećerna bolest (dijabetes), oboljenja probavnih organa, upala želudačne sluznice ili čir na želucu. Blagotvorno deluje kod oboljenja jetre i žučnih puteva.

Pivski kvasac je prirodan antibiotik i koristi se u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom.

Kvasac štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, pomaže u suzbijanju akni, sprečava mučninu i ublažava probavne tegobe.

U sastav čudotvornog pivskog kvasca ulaze i mangan, natrijum, kalcijum, kalijum, bakar, esencijalne amino-kiseline i hrom. Udruženi vitamini i minerali jačaju kosti. Pivski kvasac je odličan i za pamćenje i koncentraciju. Samo jedna kašika kvasca zadovoljava dnevne potrebe našeg organizma.

Savet +
Pivski kvasac se kao lek koristio još u antičko doba, a i danas se preporučuju lekovite kure kvascem. Na prazan stomak ili između obroka uzimajte 1-2 kašičice rastopljenog u malo vode ili mleka, do 3 puta dnevno.

 

Pivski kvasac u službi lepote

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži – za kratko vreme čini je čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Pivski kvasac jača zube, kosu i nokte.

Umirujuća maska za lice od pivskog kvasca

Možete i sami napraviti masku koja će Vam umiriti lice, smiriti akne ili neke druge upale ukoliko ih imate. U svakom slučaju, poboljšaće Vam ten.

Pomešajte kvasac sa mlakim mlekom i smesu nanesite na lice. Držite je dok se ne osuši. Lice zatim temeljno isperite mlakom, pa hladnom vodom. Ovu masku možete nanositi na lice jednom nedeljno, a rezultate ćete brzo videti.