Kraj godine je vreme za podvlačenje crte i sumiranje rezultata na svim “frontovima”. Tako je, možda još  jače i žešće, i u filmskom, odnosno serijskom svetu. Prave se liste, sabiraju se utisci, dodeljuju se nagrade, brišu se, omekšavaju ili pojačavaju sujete… Ko je bolji reditelj, a ko bolji glumac, čiji scenario je odličan, a od čije kostimografije padamo u nesvest. Brojni su parametri za poređenja na raznim nivoima.

Ipak, novogodišnje vreme je vreme praznika, lepih želja i radosti. Zato smo mi odlučili da Vam, dok pijuckate dobru kafu, čaj, domaću šljivu ili vino, pomalo grickate slana i slatka jela s trpeze sa koje niste baš sve sklonili, “na tanjiru” ponudimo preporuku 10 najboljih domaćih TV serija! A preporuka stiže sa jednog od najrelevantnijih sajtova kad je domaća kinematografija u pitanju – Film i TV, odnosno filmitv.rs

Znalci, profesionalci sa „Film i TV”-a popularnog sajta su nama, a mi Vama, “kao iz topa” preporučili serije koje će Vam sigurno ulepšati ovo pomalo “lenjo” praznično vreme. Među njima su neke kojima je ovih dana “vatreno krštenje”, neke su se završile, ali ih sada na miru možete “bindžovati”, neke su u toku… Ali sve povezuje ista nit – odlične su!

Spremite se i, ako ste ljubitelj domaćih kadrova, stiže najbolja preporuka FIT ekipe za ostvarenja koja morate pogledati oko Nove godine!

  1. Neki bolji ljudi

Neki bolji ljudi

Mada nije naša “šoljica čaja”, što je donekle čudno budući da Slobodan Šuljagić (autor fenomenalnog sitkoma “Ljubav, navika, panika”) uvek jeste – njegova ovogodišnja porodična komedija “Neki bolji ljud” dobar je izbor za praznični bindž. Lagana i neopterećujuća priča čije glavne junake predstavljaju članovi komšijskih porodica Urošević i Graovac, vodi nas kroz uobičajeni splet problema od kojih pati svaka moderna zajednica. Ukratko, u ovoj seriji će se prepoznati svaki prosečan srpski gledalac, a oni koji traže nešto više od proseka moraće da pređu na ostatak naše liste. I da budemo fer prema glumcima, da pomenemo i protagoniste “Nekih boljih ljudi” – Milovan Filipović, Milena Vasić, Nebojša Ljubišić, Gordana Đurđević, Nikola Stanković, Jovana Milovanović, Uroš Drobac…

  1. Igra sudbine

Igra sudbine

Mnogi će telenovelu “Igra sudbine” svrstati u “karton” produkciju, ali činjenica je da Srbi u svom genetskom kodu imaju laserskom tehnikom urezanu sklonost ka – kartonu. Tome svedoči rekordna gledanost indijske “Male neveste”, pre toga čitavog talasa latino telenovela, među kojima su po uspehu prednjačile one najjednostavnije. Taj trend nastavila je “Igra sudbine” koja od premijere, negde u januaru, po epizodi nije imala manje od million gledalaca. Kako Film i TV saznaje, TV Prva na kojoj se popularna serija emituje, za novogodišnju noć pripremila je veliko iznenađenje – duplu dozu “Igre sudbine”. Ne sumnjamo u to na kom kanalu će te večeri biti bar polovina gledalaca domaćeg TV auditorijuma.

  1. Nek ide život

Neka ide zivot

Koliko nas je blago “ohladio” serijom “Neki bolji ljudi” toliko je Slobodan Šuljagić zablistao sa sitkomom “Nek ide život”, koji je naša topla preporuka za praznični bindž. Serija je dostupna korisnicima Telekomovih usluga, a sigurni smo da će oni koji su željni smeha i bizarnog humora u Stilu Vere, Miće, Maje, Janje i Kiće, naći način da uživaju u “Nek ide život”. U centru pažnje ovog sitkoma su članovi porodice Savković — majka Grozda, ponosna vlasnica cvećare i uspešnog pogrebnog preduzeća koju igra Ljiljana Stjepanović, njeni sinovi Ljubiša i Siniša, koje igraju Miodrag Fišeković i Milan Kovačević, ćerka Silvana koju je otelotvorila Paulina Manov i snaja Katarina, koju igra Anđelka Prpić. Kroz 44 epizode defiluje preko stotinu raznih glumaca koji su oživeli galeriju raznovrsnih likova koji obožavaju, ismejavaju, zlostavljaju, izbegavaju, ogovaraju i proganjaju čudesnu porodicu Savković.

  1. Moj Prijatelj

Moj prijatelj

Neobičan TV format “Moj prijatelj” u stilu čuvenog “Letećeg starta” sa Andrijom Miloševićem u roli voditelja i domaćina emisije stigao je na Superstar TV 15. decembra. Mada nismo navikli na ovakav TV paket, priznajemo – prijatno je osveženje. Andrija je rešio da upozna neke od svojih online prijatelja koji ga prate na društvenim mrežama. Neki od njih poput Novaka Đokovića, koji se takođe pojavljuje u serijalu, su velike zvezde. Međutim, drugi su potpuni stranci. Andrija ih upoznaje, otkriva njihove skrivene želje, ostvaruje snove i pomaže sa ljubavnim problemima. Veoma zanimljiv koncept za praznike.

  1. Državni službenik

Drzavni sluzbenik

Najiščekivanija serija ove godine bez mnogo sumnje bio je upravo “Državni službenik”. Emitovana na TV Superstar i RTV Pink, druga sezona opravdala je očekivanja, a najbolji dokaz je to što je i posle novih epizoda ostalo pitanje – kad će nove? Ko je propustio ove jeseni da uživa u novim avanturama iza kulisa državne službe, dani pred nama savršena su prilika za to.

  1. 12 reči

12 reci

Serija 12 reči u produkciji Telekom Srbija i Public filma od prve epizode ukazala nam je na to da će biti reč o potpuno drugačijem TV putovanju od onih na koja smo navikli. Kako je nama već od prvog kadra izuzetno prijala, pre svega za oko, uz sve druge kvalitete, bilo nam je teško da ostanemo objektivni u oceni te smo za utiske pitali onoga kome je subjektivnost dozvoljena. Naravno, reč je o glavnom glumcu Viktoru Saviću, koji se u intervjuu za portal Film i TV, složio sa nama da je rediteljki Jeleni Stolici pošlo za rukom da od serije napravi film. Sa druge strane, on je kao protagonista na svojoj koži iskusio kako je to biti – đavolji sluga. Takođe, i mi smo sa Viktorom porazgovarali a taj intervju možete pročitati ovde – Premium Intervju – Viktor Savić.

  1. Mama i tata se igraju rata

Mama i tata se igraju rata

Gordan Kičić je bez sumnje briljirao sa temom i pristupom koji je u domaćoj kinematografiji već dugo potpuno zapostavljen. Divna, emotivna i jednostavna priča o porodici u rasulu i jednoj devojčici zahvaćenoj ratom kog se igraju njeni mama i tata. “Mama i tata se igraju rata” kao najjači adut imaju emociju – čistu koja gađa pravo u srce, a kako smo sve više u deficitu baš sa ovom robom, za Novu 2021. predlažemo vam bindž ove serije. Da se podsetimo gde nam je srce i da ga pokrenemo u mesecima koji dolaze.

  1. Drim Tim

drim tim

U vreme kad nas je korona virus saterao među zidove domova i opteretio crnim mislima malo smeha i dobre TV zabave nije na odmet. Kao da to donekle osećaju producenti domaćih serija, lagano se od godinama najpopularnijeg krimi žanra, okreću ka nekim lakšim i lepšim pričama. Jedna od njih koja nam već drugog dana nove 2021. godine stiže na male ekrane je i serija u produkciji “Telekoma Srbije” i “Zillion filma” – Drim Tim. DRIM TIM je humoristička serija od 14 epizoda koja će se od 2. januara emitovati na kanalu Superstar TV vikendom u 21.00. Delimično nastala na osnovu “neproverene” biografije zvezdarskog Maradone, čuvenog Ingeta, ovo je priča o ne mnogo uspešnom fudbaleru Iliji Iki Srdiću (Lazar Ristovski) i njegovom timu sastavljenom od 11 sinova. DRIM TIM je  porodična priču koja će gledaoce vratiti pravim vrednostima kroz humor i svakodnevne, često apsurdne probleme.

  1. Kamiondžije d.o.o.

Kamiondzije

Baja i Žića su krenuli u akciju, baš u nedelji pred Novu godinu. Posle meseci čekanja i bar pola veka od originala na male ekrane stigle su i “Kamiondžije”. Serija koja je u besmrtnost vinula Miodraga Petrovića Čkalju i Pavla Vuisića kao Paju i Jareta. U novoj verziji, u roli večnih TV legendi našli su se Nenad Jezdić i Tihomir Stanić. Poseta snimanjima ove serije daje nam za pravo da je uvrstimo u sam vrh naše liste predloga domaćih TV serija, jer se magija širila svakim kadrom, ali tek treba videti kuda će nas priča, zapravo, odvesti. A, hoće li nastavak ponoviti slavu originala proveravamo već poslednje nedelje 2020. i polako sa novim epizodama ulazimo u 2021.

  1. Klan

Klan

Seriju “Klan” smo za dva dana izbindžovali preko aplikacije Arena Cloud i posle poslednje epizode ostali željni odgovora na pitanje – kad će sledeća sezona. Priča o nestvarnim događajima i izmišljenim junacima, kako se navodi na kraju svake epizode, koja do tančina preslikava nastanak i razvoj legendarnog Zemunskog klana, ubistvo Arkana, ubistvo Ivana Stambolića i mnogobrojne ključne odrednice moderne srpske istorije nezaobilazan je TV izbor za praznike. Ono u čemu su Šok i Paša, junaci “Klana” uspeli, a što nije tako evidentno kod Maraša i Baće iz “Južnog vetra”, jeste doživljaj autentičnosti. Mada je još rano praviti paralele, čini se da nam sledi sudar originalnog i neušminkanog srpskog andergraunda, sa sterilnom holivudskom produkcijom u kojoj nema mesta propustima. Ko će iz tog sudara izaći čitav i sa više sezona – videćemo.