Etno sela u Srbiji su predivni kompleksi za odmor i opuštanje. To su muzeji na otvorenom, u kojima možete razgaliti dušu i telo, bilo da volite aktivan, bilo da ste ljubitelj pasivnog odmora. U našoj zemlji je sve više ovakvih odmarališta u kojima možete da se vratite u neka davna vremena, negde zaista i osetite onaj autentični duh stare Srbije, kada su ćilimi prekrivali krevete, a porodice se okupljale oko ognjišta (modernija varijanta su sada peći na drva sa staklom ili kamini).

01 2

Pandemija je možda doprinela da se etno sela u Srbiji vinu neverovatnom brzinom među mesta u vrhu liste koja treba posetiti kada pričamo o dužem odmoru, vikend uživanju ili izletima na dan. Ali i bez nje, svakako je srpski seoski turizam već bio na uzlaznoj putanji turističkih atrakcija. I za naše stanovništvo, ali i za strance koji sve više traže nešto autentično i pre će smeštaj naći kod dobrog seoskog domaćina nego li i u hotelu sa četiri ili pet zvezdica.

Kako bilo, činjenica je da ništa ne može da zameni beg od gradske vreve, opuštanje i uživanje na nekom mirnom mestu, okruženom prelepom prirodom, i da nam vrati pozitivnu energiju, kao što to može neko dobro etno selo. A Srbija je puna etno sela u kojima je postignuta savršena kombinacija autentičnog tradicionalnog ambijenta i modernih sadržaja, mira i brojnih aktivnosti. Pa zašto ih ne biste, uz našu pomoć, istražili i uživali u njima?

Srbija je puna etno sela u kojima je postignuta savršena kombinacija autentičnog tradicionalnog ambijenta i modernih sadržaja, mira i brojnih aktivnosti

Nije baš svako domaćinstvo koje je u dvorište stavilo stara zaprežna kola, na kapiju drvenu ploču nepravilnog oblika sa svojim imenom, a gume od automobila ili traktora isekla, obojila i u njih posadila neki cvet, etno selo. Seoski turizam je tačno definisana disciplina, a domaćini koji su se dali u taj posao, moraju da poštuju propisane republičke mere. Etno selo jeste, kako smo već definisali na početku priče, turistički kompleks, muzej na otvorenom, sa istaknutim cenama prenoćišta, polupansiona ili pansiona, u kome se možete samo odmarati, uz šetnje po prirodi koja Vas okružuje, a možete i pomagati domaćinima u sezonskim radovima (ukoliko to nikada niste radili, možete naučiti da, na primer, berete i pečete papriku, pravite ajvar ili džem, muzete krave i ko zna šta sve još ne). U tome i jeste prednost ovakvog načina odmora – u raznolikosti.

01 4

Planinska etno-sela ili etno sela na jezeru, reci ili banji se, recimo, mnogo razlikuju od vojvođanskih salaša. Svako od njih nosi posebnu priču i prenosi duh i atmosferu lepote i najznačajnije atrakcije kraja u kome se nalazi.

Srpsko selo je i najpouzdaniji čuvar tradicije. Narodno umeće sačuvano je i kroz domaću radinost, narodni vez i skoro zaboravljene zanate tkanja na razbojima i izradu duboreza u drvetu. Pored starih narodnih običaja, sačuvala se i izvorna narodna muzika i višeglasno pevanje. Etno-sela širom Srbije na najbolji način čuvaju sećanje na život u prošlosti, kulturu i običaje podneblja na kojem se nalazi. 

Etno sela u Srbiji su predivni kompleksi za odmor i opuštanje; to su muzeji na otvorenom, u kojima možete razgaliti dušu i telo i osetiti duh starih vremena

Eko-etno sela u Srbiji

 
 
 

Još jedan termin koji je poslednjih godina naročito popularan, jesu ekološka etno sela, odnosno eko-etno sela, a srpska sela su pravi ekološki raj, gledano očima savremenog gradskog turiste. U pitomim selima se i danas živi dosta idilično, bez stresa. U prirodi očuvanoj od svih oblika zagađenja savremene civilizacije, sa šumama, pašnjacima i obiljem zelenila, živi se mirno, uz blagu klimu, čist vazduh i zdrave namirnice. Seoska domaćinstva u Srbiji oduvek su živela u skladu sa ritmom prirode i uglavnom su sve namirnice, i biljnog i životinjskog porekla, sama uzgajala na svojim imanjima. Sa strane se nabavlja samo so, kafa i šećer. U pravim eko selima tako je i danas.

godinasu stari vajati u kojima možete prespavati u etno selu Moravski konaci

etno seloRajski konaci TO Srbije proglasila najlepšim u celoj zemlji

Organska hrana, bez genetskih modifikacija i pesticida, koja je posebno cenjena na svetskim trpezama, na srpskom selu je uobičajena, lako dostupna i sveža. Gosti mogu i sami da uberu neprskane jabuke, šumske jagode i pečurke, da sakupljaju lekovito bilje, da popiju šolju tek pomuženog mleka, da pojedu jaje ili supu od kokoške koja nije odgajana u mraku industrijske farme, već u dvorištu srpskog domaćina, bez tovljenja kojekakvim koncentratima. Sve ove tako jednostavne, svima potrebne i prirodne stvari u savremenom svetu su i retke i skupe.

U Srbiji su dostupne i tu su Vam, na dohvat “noge” i točka automobila. Samo se spakujte i pravac u neko eko-etno (ili samo etno) srpsko selo.

Najbolja etno sela u Srbiji

 
 

Vaše je samo da izaberete etno selo u Srbiji prema Vašim potrebama i željama. A šta god poželite, pronaći ćete u nekom domaćinstvu u svakom kutku naše zemlje. Premium Srbija Vam donosi listu najboljih i najpopularnijih etno-sela, koja zaista vredi posetiti. Ova tradicionalna mesta oplemeniće Vašu dušu i pružiti Vam sigurno savršen odmor i iste takve uspomene. U nastavku je lista od 15 najboljih etno sela u Srbiji. Odaberite neko za Vas i uživajte!

1. Etno selo Tiganjica

 

Sagrađeno od temelja u tipično banatskom stilu, etno selo Tiganjica će Vam savršeno dočarati način života u Banatu, pružajući Vam priliku da se vratite kroz vreme i uživate u čarima prošlosti ovog dela Srbije. Uz slatku melodiju tamburice, ovde se možete oprobati u pravljenju Čobanskog paprikaša ili riblje čorbe. Ili ih makar jesti u slast. U Tiganjici se možete samo šetati i udisati čist vazduh, a možete i da jašete čistokrvne konje, dok deca uživaju na igralištu uz raznovrstan sadržaj i ponije.

Etno selo Tiganjica smešteno je na oko 60 km od Beograda, u neposrednoj okolini Zrenjanina. Tiganjica je jedno od najpoznatijih prostora za odmor u Srbiji i jedno od najlepših etno sela u Vojvodini.  Posebna je i zbog prelepe okoline, u kojoj se nalazi specijalni rezervat prirode Carska Bara. Tiganjica raspolaže sa šest soba, koje su uglavnom dvokrevetne i simpatičnih su, karakterističnih imena: Dunjina, Nanina, Mladenačka, Ninina, Vanjina… U njima se na najbolji način spajaju tradicionalno i moderno, a ta kombinacija će povoljno uticati na Vaš odmor i pružiti Vam divne trenutke.

2. Etno selo Stolovo

 

Etno selo Stolovo smešteno je u moravskoj dolini između gradova Ćuprije i Paraćina, uz sam Koridor 10, od Beograda udaljeno 150 km, a od Niša 80 km. Prostire se na površini od 2.5 ha, sa izgrađenim objektima oko 5,000 kvadratnih metara od tradicionalnih materijala, pretežno kamena, drveta i cigle. Sredinom sela protiče seoski potok koji dolazi sa obližnjeg Karađorđevog brda, i deli selo na dva dela.

Na levoj strani su objekti namenjeni smeštaju i sastoji se od tri konaka i više zasebnih kuća u moravskom stilu. U središtu će se nalaziti delimično urađeno jezero za kupanje, a tu je i podzemni tunel ljubavi u čijem se središtu nalazi bunar želja. Na desnoj strani od potoka su autentična Rajačke pivnice, vinski podrum, seoska kovačnica i grnčarska radionica. U središtu je predivno dekorativno jezero sa visećim mostom, pored replika stare vodenice sa Velike Morave, a preko puta potočara izrađena od kamena. Tu su i seoska kafana, dve zidane pekare, dva ognjišta, dve pušnice i pečenjara. I ovako možemo još dugo da nabrajamo šta to sve od zaborava čuva etno selo Stolovo, ali je najbolje da spakujete torbice i odete makar na izlet. A onda ćete sigurno ostati i koji dan duže.

3. Etno selo Stanišići

 

Tamo gde se odmaraju oči i duša, tamo gde čovek postaje plemenitiji i mudriji, tamo gde je najlepša muzika koju stvara cvrkut ptica, žuborenje potoka i rad vodenica, tamo je etno selo Stanišić, mesto koje morate posetiti. Makar na dan. Porodica Stanišić je vredno izgradila ovaj turistički centar na 15 ha, na trećem kilometru od Bijeljine prema Pavlović mostu, u srcu somborske ravnice. Ovo etno selo je selo sa 20 autentičnih drvenih kuća, mlekarom, vodenicom, kovačnicom, ambarom za žito, starim kućama i velikom gostinskom kućom.

Svega ovde ima, kao u bajci. U ovom, po nekim podacima najvećem etno selu na Balkanu, smeštena su dva hotela i predivna, udobna kućica na drvetu. I ona je, kao i svi apartmani u ovom etno selu, klimatizovana, sa kupatilom sa tuš kabinom i finom dnevnom sobom sa mini barom, kablovskom televizijom i internetom.

Smeštaj se, inače, u etno selu Stanišić može opisati kao tradicionalan, a luksuzan i svakako nesvakidašnji i raznovrstan. Sadržaj je bogat i zadovoljava goste svih uzrasta i želja. Gostima su na raspolaganju hotelski bazen na otvorenom (sezonski), kao i parking, pa ne moraju da brinu za svoje četvorotočkaše dok oni uživaju u lepoti i miru etno sela Stanišić.

Poslednjih godina su naročito popularna i ekološka etno sela, odnosno eko-etno sela, a srpska sela su pravi ekološki raj, gledano očima savremenog gradskog turiste

4. Etno selo Babina reka

 

Na 70 km od Beograda, u prigradskoj opštini Lazarevac, smešteno je etno selo Babina reka, pravi i ponosni predstavnik prirodnih lepota karakterističnih za Šumadiju: brda, planine, reke i jezero, koje se nalazi u sastavnom delu kompleksa. Imanje etno sela Babina Reka zavučeno je na kraj zaseoka, pa ako Vam je potreban odmor u kome nećete čuti sirene automobila, niti bilo kakvu gužvu, ovo etno selo je pravo mesto za Vas.

Sport, rekreacija i društvene igre su nešto sa čime ćete se susreti u ovom etno selu. Rekreaciju ćete pronaći na terenima za fudbal, stoni tenis ili u okviru bazena. Šah, domine, klackalice i preskakanje lastiša su nešto što će vas podsetiti na tradiciju iz starih vremena. Pored jezera možete uživati u pecanju, a na njegovom mostiću napraviti prelepe fotografije. U blizini jezera, nalazi se i potok Babina reka, po kojem je ovo etno selo i dobilo ime. 

Jedna od glavnih atrakcija ovog mesta je i takozvana Klupica zaljubljenih, pored koje se nalazi terasa sa velikim buradima u kojima se čuvala šljiva za rakiju. Ona su danas pretvorena u prostor za ispijanje domaćih pića i degustaciju ukusne hrane.

5. Etno selo Sunčana reka

 

Na desnoj obali Drine, tačno između planine Gučevo u Srbiji i planine Majevice u Republici Srpskoj, u Banji Koviljači nalazi se Sunčana reka, etno selo kakvo dosad još sigurno niste videli ni doživeli. To je jedinstvena oaza stvorena za sve koji žele da se odmore, opuste i uživaju u najzelenijim pejzažima. Ovo etno selo ne samo da sadrži atraktivan smeštaj u koji spadaju gostinske kuće “Nada” i “Drina”, drvene ili ciglom zidane kućice za odmor i seoce “K’o nekad”, već nudi i terene za skoro sve sportove i širok asortiman rekreativnih aktivnosti, kao što su jahanje, streličarstvo, muzički, pilates i wellness program, pešačke ture i obilasci, vožnja kvadbajkovima i čamcima. Etno selo Sunčana reka pravi je biser seoskog turizma i jedna je od najrazvijenijih turističkih destinacija u Srbiji. Pored zanimljivog sadržaja za rekreaciju, ovo etno selo poseduje i izuzetno zanimljive muzejske postavke, koje svedoče o važnim događajima naše istorije. Tokom boravka u Sunčanoj reci na raspolaganju su vam važni kulturno-istorijski sadržaji – Drina kroz vekove, Mesto na kom je počeo I svetski rat, Hram Sretenja Gospodnjeg. 

Gostima su na raspolaganju različiti smeštajni paketi, pa možete birati između prenoćišta, noćenja sa doručkom, polu-pansiona ili punog pansiona. Preporučujemo da u svoj smeštaj uključite i bar jedan obrok jer će vas sigurno oduševiti ukus domaće i potpuno čarobne hrane ovog kraja.

6. Etno selo Vrhpolje

 

Ako niste osetili čari etno sela Vrhpolje, odmah put pod noge i pravac u ovaj turistički kompleks na samoj obali Drine. Etno selo Vrhpolje je udoban i zelenilom i cvećem okružen autentični turistički objekat na desnoj obali smaragdno-zelene reke Drine, 8 km udaljen od Ljubovije, na magistralnom putu /takozvanoj ‘drinskoj magistrali’/ Šabac – Ljubovija – Užice. Etno selo Vrhpolje je udaljeno 190 km od Beograda, 40 km od Bajine Bašte i 66 km od Užica. Krasi ga prostrano dvorište sa cvećem i zelenilom i lepo uređena terasa restorana neposredno iznad reke, sa ciljem vrednih vlasnika da osveže sećanje na prošlost i autentični način života i običaje stare Azbukovice.

Etno selo Vrhpolje je idealno za one koji žele mir, ali i za one koji vole aktivan odmor. Domaćini će za Vas organizovati izlete, a možete se samo šetati po predivnoj prirodi, kupati, pecati i splavariti na Drini. Udobno se smestite u vajatima na samoj obali reke Drine. Svaki nosi ime neke voćke i to je veoma simpatično. Kruška, Šljiva, Jabuka, Malina, Dunja, Višnja… samo su neka od imena koja gostima zamenjuju klasične hotelske brojeve soba. Prepoznatljivi su po etno restoranu sa velikom letnjom baštom iznad Drine koji se nalaze u sklopu etno sela na samo par koraka od vajata.

7. Etno selo Azbuka

 

Oni kažu da prate tradiciju “od A do Š”, a Vi svratite u etno selo Azbuka, pa proverite da li je to tačno. Mi smo sigurni da ćete, čim probate njihov “Bukvar hrane”, shvatiti da ste na pravom mestu za pošten odmor. Etno selo Azbuka smešteno je u Podrinju, na samo 7 km od Loznice, a nastalo je iz velike ljubavi prema prirodi i životinjama. Lokacija je pažljivo birana, sa željom da trajno obeleži i oživi uspomenu na Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i velikana srpske književnosti i kulture, koji se rodio i odrastao upravo u tom kraju.

Azbuka je sagrađena u tradicionalnom stilu uz moderne postulate, pa tako u ambijentu iz starih vremena možete uživati u svim udobnostima 21. veka. Etno selo Azbuka sastavljeno je iz nekoliko kaskadnih nivoa, okruženo je brdima, potokom i šumom u svom punom bogatstvu. U sklopu ovoga etno kompleksa nalaze se dva restorana, oba sa fantastičnim pogledom na netaknutu prirodu Podrinja. Na raspolaganju su Vam veliki bazen i mali bazen za decu, dečje igralište, kafe restoran uz jezero, sa vodenicom i mini branom. Etno selo Azbuka gostima nudi smeštaj u bungalovima, napravljenim od starih, ali odličnih materijala, sa svim udobnostima potrebnim modernom i savremenom čoveku.

8. Etno selo Drvengrad (Mećavnik)

 

Između planine Tare i Zlatibora nalazi se Drvengrad, magično etno selo koje je izgradio Emir Kusturica za potrebe snimanja filma “Život je čudo”, i dom svetski čuvenog Kustendorf filmskog festivala. Ova predivna oaza nadomak Mokre Gore, koju još nazivaju i Mećavnik, gostima nudi ne samo tradicionalnu srpsku hranu, već i mogućnost boravka u autentičnim brvnarama.

Ali to nije sve! Drvengrad odnosno Kustendorf ima i galeriju slika, biblioteku, bioskop “Undergorund” – specifičan po tome što se nalazi ispod zemlje, crkvu posvećenu svetom Savi, poslastičarnicu sa domaćim kolačima, prodavnicu suvenira i ambijent koji nikada nećete zaboraviti. Naravno, poseta Drvengradu ne bi bila potpuna bez vožnje Šarganskom osmicom, jedinstvenom turističko-muzejskom železnicom sa bogatom istorijom i vijugavom putanjom kroz nezamislivo prelepe predele Tare.

Ovo je verovatno najpoznatije etno selo, ne samo u Srbiji, već i širom sveta, jer je ugostilo planetarno poznate glumce, reditelje i ostale, žargonski rečeno “filmadžije, a tokom Kustendorfa najveće je stecište medijskih ekipa koje je jedno selo (a i većina gradova) videlo.

9. Etno selo Koštunići

 

Na južnoj padini planine Suvobor, u jednom od najlepših krajeva Srbije, nalazi se etno selo Koštunići. Odlično je pozicionirano, jer se nalazi uz put koji spaja s jedne strane Gornji Milanovac i Požegu, a sa druge Čačak i Valjevo. Smeštaj u ovom selu je jedinstven, jer možete da birate između toplih, ušuškanih planinskih kućica, vajata i čardaka ili udobnih apartmana, smeštenih u kacama, koje su preci u ovom delu Srbije koristili za voće. Uz samo selo nalazi se jezero okruženo cerovom šumom, kao i etno restoran “Kuća srpskih domaćina”, u kome Vas čeka bogata ponuda potpuno biološke domaće hrane i u kome se služe autentična jela srpske kuhinje. U etno selu Koštunići istovremeno možete iskusiti odmor, rekreaciju, zabavu, i osetiti istoriju u prirodnom okruženju. 

Za sve one koji su “zavisni” od interneta i društvenih mreža, lepa vest je da Vam je na raspolaganju bežični internet u čitavom kompleksu ovog etno sela, a i roditelji koji su na odmor došli sa dečicom, nemaju razloga za brigu, jer pored predivnih šetnji sa svojom porodicom, mogu sebi priuštiti malo i “solo” ispijanja jutarnje ili popodnevne kafe, dok im se mališani bezbedno igraju na igralištu.

10. Etno selo Moravski konaci

 

U samom srcu Srbije, na samo kilometar od Velike Plane i 90 km od Beograda, nalazi se skriveni rajski kutak – etno selo Moravski konaci, ponosni čuvar autentičnog ambijenta karakterističnog za srpsko selo s kraja 19. veka. Domaćini ovog sela su se potrudili da vam olakšaju put do idealnog boravka i postavili putokaze, koji su tu da vas odvedu od naplatne rampe do samog sela. U etno selu Moravski konaci možete pronaći autohtone vajate stare više od 200 godina, a tu je i crkva brvnara vodenica i to sve na jezeru sa devet ostrva, povezanih sa 11 drvenih mostića.

Kada se dobro našetate i nagledate ove lepote, ili isplivate u bazenu (ovde postoje tri bazena, jedan za odrasle i dva za decu), možete uživati u tradicionalnim srpskim jelima, u restoranu napravljenom od drveta, kamena i stakla i smeštenom na obali jezera koje se nalazi u ovom etno selu. Hranu će Vam poslužiti konobari odeveni u staru srpsku narodnu nošnju. A ukoliko želite da na pravi način završite posetu ovom predivnom mestu, možete se upustiti u plovidbu jezerom u drvenim čamcima. Damama će se posebno dopasti welness i spa programi, koji su im na raspolaganju, poput antistress ili detox paketa, te aromaterapije lica etarskim uljem, uz korišćenje saune i đakuzi kade.

11. Etno selo Vrdnička kula

Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, Na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška gora, potpuno izolovan od urbanog načina življenja i ušuškan u dubokoj i netaknutoj prirodi, izgrađen je etno kompleks Vrdnička kula. Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće Vam mir i opuštanje za sva čula. Etno kompleks je dobio naziv po istorijskoj građevini iz 12. veka, Vrdničkoj kuli, koja je prema podacima podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području. Naravno da i Vi možete obići ovaj lokalitet i usput prošetati “stazom zdravlja”, kojom za 20 minuta laganog hodanja stižete od hotela „Premier Aqua“.

U etno selu Vrdnička kula, na površini od 3 ha, sagrađeni su bungalovi za smeštaj gostiju, različitih veličina, od dvokrevetnih za mladence, pa do onih velikih, koji mogu da prime čak i šestostočlanu porodicu. Bungalovi su građeni u etno stilu od drveta i drugih prirodnih materijala. Kako bi gosti mogli da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje tipične za ovo podneblje, u rakiji i u vinu iz obližnjih vinograda, sagrađeni su i etno restoran i vinski podrum. Sa terase restorana pruža se prelep pogled na Vrdnik i Frušku goru koji može da učini da Vaša prva jutarnja kafa ili porodični ručak budu nezaboravni.

12. Etno selo Trbović

 

Etno selo Trbović nalazi se na međi planina Suvobor i Rudnik, u opštini Gornji Milanovac, udaljeno 15 km od centra Gornjeg Milanovca i na oko 100 km udaljenosti od Beograda. Selo je idealno mesto za odmor. Izvan žurbe današnjice, uređeni atari Trbovića će Vas sigurno vratiti prirodi, jer su smešteni u ambijentu bogatih šuma, cvetnih livada i voćnjaka, ušuškani i skriveni, omeđeni potocima i izvorima pitke vode.

Apartmani i svi objekti u etno selu Trbović napravljeni su od prirodnih materijala, kamena i drveta, pa se svojom arhitekturom uklapaju u okolinu. U središtu sela su bazen i ribnjak, a oko njih fontane, mostići i letnjikovci sa klupama za odmor, mrežama za spavanje i drugim zanimljivim i praktičnim detaljima.

U jednom od letnjikovaca smešteni su hlebna furuna, roštilj i sačevi, u kojima se spremaju specijaliteti domaće kuhinje za sve goste sela. Pored tih specijaliteta možete probati i hranu iz domaće radinosti: sir, kajmak, džemove i mnoge druge kvalitetne poslastice. A pre toga “obavezna” je rekreacija, pa prema Vašim afinitetima izaberite bazen, čamac za vožnju ribnjakom, pecanje, iznajmite bicikl ili kvad i uživajte punim plućima.

13. Etno selo Lužnice

 

Smešteno u senci stoletnih jasenova i voćnjaka, na površini od 4 ha uređenog prostora, u samom geografskom centru Srbije, nalazi se etno selo Lužnice. U sklopu ovog divnog kompleksa nalazi se restoran, letnje otvorene bašte, a tu je i jezero za sportski ribolov, zatim igrališta i mini zoo-vrt, koji najmlađim posetiocima priređuje posebne doživljaje. Ali za mališane ima još zanimljivosti koji će im “držati pažnju” dok su u prirodi. Gostima je namenjen smeštaj u autentičnoj seoskoj kući, sa velikim kamenim temeljima u kojima je smešten podrum, a iznad se nalazi renoviran prostor u kome su kuhinja, kupatilo i trokrevetna soba.

Sve je ovde namenjeno relaksiranju gostiju. Za one koji u vrelim letnjim danima žele da se rashlade (a ko to ne želi?) etno selo Lužnice ima i bazene sa hidro-masažnim sistemima za masažu i opuštanje, kao i bazen za decu gde najmlađi uz razne igre mogu da uživaju. Lepo osmišljen restoran seoskog turističkog domaćinstva iz koga se pogled prostire na čitavo imanje, privlači pažnju ne samo posetilaca iz naše zemlje već i iz inostranstva.

14. Etno selo Beli kamen

U jedinstvenom sklopu tradicije i savremenog shvatanja bavljenja turizmom, na samo 16 km od Prokuplja, na prelepoj padini planine Vodojevice, nalazi se etno selo Beli kamen. Od kada je napravljena ova prava oaza za odmor i uživanje, seoski turizam u Belom kamenu je naprosto buknuo. A na ideju da baš ovde “nikne” etno selo Beli kamen došla je porodica Krivokuća iz Prokuplja, koja je prvo na ovom prostoru sagradila kuću sa ribnjakom za sopstvene potrebe, a malo kasnije i bazen i restoran. Onda su, uz veliki trud i rad, napravili i pravo etno selo, sada već poznato domaćim, ali i stranim turistima.

Ovde sada možete uživati u lepotama koje ovaj predeo Srbije pruža, možete odsesti u manjim kućama, odnosno brvnarama, koje su odlično uređene za smeštaj gostiju. Da je sve to rađeno s ljubavlju i željom da gostima sela bude što udobnije, vidi se po planu po kome su Krivokuće osmislile selo, pa bungalove napravili baš pored samog potoka, tako da se u njima možete opustiti i uživati uz žubor i cvrkut ptica, u miru i čistom vazduhu.

U sklopu etno sela postoje tereni za razne vrste sportova: bazen za odrasle i decu, jezero za sportski ribolov, tereni za odbojku, tenis, fudbal i košarku, ljuljaške i tobogani za decu, trim staza za šetnju po šumi uz čist vazduh i cvrkut ptica…

15. Rajski konaci

Još jedno mesto iz snova koje će vas naterati da zaboravite na sve brige koje prate urbani stil života, svakako je i popularno etno domaćinstvo Rajski konaci. Nalazi se u okviru sela Leušići, ispod planine Suvobor, i nudi veliki izbor aktivnosti koje će Vam pružiti jedinstvena i nezaboravna iskustva. Možete da se opustite u živopisnim drvenim kućama okruženi sa 17 ha pašnjaka, voćnjaka i šuma ispresecanih planinskim rečicama, a ako želite možete da učestvujete i u sakupljanju pečuraka, lekovitog bilja, jabuka i šljiva, pečenju rakije ili samo druženje i uživanje oko domaćina i kazana za pečenje rakije, i da imate besplatne časove kuvanja domaćeg pekmeza i savijanja pite bundevare.

Unutrašnjost svake smeštajne jedinice je autentična. A svaka sadrži sve ono što je potrebno za prijatan boravak, te naravno bežični internet koji je besplatan za sve goste. Osim za porodični odmor, osoblje ovog etno sela je specijalizovano i za organizaciju tim bildinga. Kao odgovor na Fast Food ishranu ovo domaćinstvo postalo je članica pokreta Slow Food, koji zagovara ekološku svest u ishrani, lagano uživanje u hrani i čuvanje tradicije. Naravno, ukusni obroci biće upotpunjeni domaćom rakijom, koja se pravi u etno-selu.

Turistička organizacija Srbije je etno selo Rajski konaci proglasila 2010. godine najlepšim u celoj zemlji i dodelila mu nagradu Turistički cvet.