Salaši dominiraju vojvođanskom ravnicom od pamtiveka. To su danas mesta u koja možete da svratite na kafu ili čaj, ali i da odmah promenite mišljenje. Ostaćete omamljeni romantičnom i udobnom atmosferom mnogo duže u njima. Na ručku, večeri, pa i konaku, zašto da ne. Jer sigurno su tu, pored restorana i kućice za smeštaj, sa starinskim nameštajem, ručno izvezenim i tkanim prekrivačima, kredencom iz starih vremena i “bubnjarom” koja će Vas ugrejati.

Salaši su, zapravo, poljska imanja s kućom i ekonomskim zgradama, kao što su staje, ambari, čardaci… Reč „Salaš“ potiče od mađarske reči „szállás“, što znači “smeštaj“. Nastali su u prvoj polovini 19. veka i predstavljali su staništa stočara, a kasnije i ratara. Najveći broj salaša je izgrađen oko 1848. godine, a nakon Drugog svetskog rata, mnogo njih je srušeno. Danas postoji oko 100 salaša od kojih su brojni adaptirani za boravak turista.

Današnji salaši tek su uspomena na stara vremena, na konje vrane i svinjokolje, đerme i zvuk tamburice, a većina preostalih je preuređena u savremene restorane i čarde sa seoskom turističkom ponudom. Poslednjih godina su veoma popularni, a čitav salaš, odnosno imanje i gazdinstvo, može se kupiti po ceni već od 10.000 evra. Malo udaljenije imanje od Novog Sada i za manje novca.

Talas oživljavanja salašarske tradicije, koji doživljava bum u protekloj deceniji, došao je u pravi čas da zadrži i očuva kulturu koja je bila gotovo pred nestajanjem

17 najboljih salaša u Vojvodini

Salasi u Vojvodini

Talas oživljavanja salašarske tradicije, koji doživljava bum u protekloj deceniji, došao je u pravi čas da zadrži i očuva kulturu koja je bila gotovo pred nestajanjem. A i više od toga, jer vojvođanski seoski i salašarski ambijent nudi visoko kotirane turističke vrednosti: splet živopisnih i raznovrsnih kultura sa svojim narodnim kuhinjama, tradicionalnom muzikom, naivnom umetnošću, folklorom. U Vojvodini ih makar ima! Ako volite rustiku, malo biste da osetite seoski atar, da probate tradicionalnu vojvođansku kuhinju i dobro vino, onda obavezno ove salaše uvrstite na listu destinacija koje morate posetiti, bilo da ste strani ili domaći turista.

1. Salaš 137

Salas 137

Sigurno je jedan od najpoznatijih i ljudima širom Srbije već godinama prva asocijacija kad se povede priča o salašima. Smešten na putu od Novog Sada prema Čeneju, Salaš 137 je jedinstveno mesto ako volite domaću hranu i piće u autentičnom ambijentu, sa lokalnom vojvođanskom muzikom. Ne zna se šta im je lepše, gibanica, carska pita ili štrudla s makom i orasima, pa bundevara, rinflaš sa pet sosova, rolovana teletina, ribić na kajmaku… A kad ne možete više da se “nosite” sa gurmanlukom, možete rekreativno jahati, provozati se fijakerom ili sankama, ili jednostavno prenoćiti u sobama toplog, starinskog ambijenta. Ukoliko Vam je potreban divan prostor za organizaciju proslava i svadbi, Salaš 137 je pravo mesto za to. Poseban gazebo deo namenjen je čarobnim proslavama i po tome je ovaj salaš jedinstven na našim prostorima.

2. Salaš Zvonko Bogdan

Salas Zvonko Bogdan

U okolini Subotice, na obali jezera Ludaš, daleko od buke i užurbanosti, Salaš Vinarije Zvonko Bogdan, kako ga opisuju, sneno živi svoj ravničarski život. Salaš je muzej ovdašnjeg života u Vojvodini, protkan nitima umetnosti čuvenog Zvonka Bogdana, koji je na najlepši način svojim glasom i pesmama sačuvao i oživeo vojvođanska sela i salaše. Nepregledni vinogradi u neraskidivom spoju sa odličnom hranom i vinom, ostavljaju nezaboravan utisak i stvaraju uspomene. Salaš Zvonko Bogdan odlična je destinacija za organizaciju privatnih proslava, venčanja, korporativnih događaja, team-building aktivnosti…

3. Bucin salaš

Bucin salas

Još jedno mesto u autentičnom ambijentu vojvođanskih salaša, sa odličnom gastronomskom ponudom. Ali ovde, ukoliko ostajete duže, a dosadi Vam šetnja, ispijanje kafe ili čaja, možete sebi napraviti i aktivan odmor, jer se u okviru Bucinog salaša nalazi i poljoprivredno gazdinstvo sa 20 životinja. Domaćinima se možete naći da im pomognete oko njih, a Vama će sigurno “razbiti” definiciju kako bi to trebalo da izgleda odmor na salašu. Osim toga, na Bucinom salašu se možete provozati fijakerom, baviti i sportom na njihovim terenima, a možda “skoknuti” i do Temerina, pored koga je ovo gazdinstvo smešteno.

4. Perkov salašPerkov salas e1610671992619

Na južnim padinama Fruške gore smešten je jedan od lepših salaša Vojvodine – Perkov Salaš. Ime je dobio po jednom od predaka porodice Ivanić, a posebnu lepotu mu daje velika zbirka starina, koja enterijer čini autentičnim. Tu su jarmovi, taljige, plugovi, razboji za tkanje, drveni kreveti i madraci, starinska ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka. Bez ljubaznosti i srdačnosti domaćina ništa ne bi vredele ni ove starine, a toga je u Perkovom salašu na pretek. Uz atmosferu kao kod kuće, uživaćete u sremačkim jelima i domaćem vinu. Pravo mesto za hedoniste.

5. Sedam dudova

7 dudova

Turističko gazdinstvo Sedam dudova je autentični vojvođanski salaš koji Vam nudi uživanje u divnom ambijentu i ukusnoj domaćoj hrani. Otvoren na periferiji Sombora, divna je destinacija do koje treba i radnim danom skoknuti na sat, dva, tri i “pobeći od svega”. Na ovom salašu možete uživati u raznom rekreativnom programu, poput organizovanog fitnesa i gimnastike, možete crtati, šetati po prirodi posle odličnog obroka, a popularna mlada glumica i producentkinja Vanja Nenadić ga preporučuje kao mesto na kojem je hrana za “padanje sa stolice” i salaš koji nikako ne smete zaobići.

6. Majkin salaš

Majkin salas

Etno park Palić udaljen je 2,5 km od obale jezera Palić. Sastoji se od Majkinog i Cvetnog salaša, ribnjaka, male ergele, seoskog dvorišta i nepreglednih voćnjaka. U Cvetnom Salašu su komforne sobe, bazen, sala za sastanke, sauna, mini-teretana. Odmah pored njega je i Majkin salaš, restoran domaće kuhinje, u kome možete uživati uz čašicu domaće rakije, izvorne tamburaške zvuke i tradicionalna jela, kojima će se gurmani naslađivati. Tu je domaća krompirača, pačiji paprikaš s knedlama, salašarski pasulj, ovčiji paprikaš s kupusom, pečena patka ili riblja čorba, domaća štrudla, gomboce, kompoti…

7. Pajin salaš

Pajin salasNajlepše ljubavne priče smeštene su i u najlepše okruženje. Pajin salaš se nalazi nedaleko od Čeneja i među visokim drvećem krije sećanje na jednu davno prošlu ljubav, mladog oficira koji je baš u ovom bungalovu voleo svoju izabranicu, čija je ljubav bila zabranjena. Priča je izmišljena, ali nije loš marketinški trik. Ipak, u sklopu salaša su stvarno smešteni bungalovi, koji kriju razne ljubavne priče. Pored mira i tišine prirode, na Pajinom salašu možete uživati u šetnji atarom, između zelenih krošnji drveća, probati egzotične i zaboravljene specijalitete. Osoblje preporučuje pačija prsa u sosu od narandže. Prijatno!

8. Petlov salaš

Petlov salas

Restoran Petlov Salaš je nezaobilazno mesto za sve posetioce Novog Sada. U rustičnom ambijentu lokala očekuju Vas ljubazno osoblje, bogat meni, dobra vina i naravno, nezaobilazni tamburaši, bez kojih provod na bilo kom salašu i nije neki provod. Ako svratite, obavezno probajte i Perkovu kajsiju, rakiju koja će Vam zagrejati stomak, taman toliko da možete da uživate u njihovoj odličnoj kuhinji. Ne znamo koje bismo Vam godišnje doba preporučili za posetu ovom salašu. Romantičan je i setan zimi, a razigran i baršunast leti. Ukoliko ste u mogućnosti, proverite obe varijante.

9. Salaš Katai

Salas Katai
U blizini sela Mali Iđoš, u središnjem delu Bačke, smešten je Salaš Katai. Glavni deo salaša čine sobe, zemunica,  trpezarija i amfiteatar, a sigurno ćete uživati u čarima Gostinske kuće na obali jezera, koja ima saunu i hidromasažnu kadu, i peć u dvorištu. U “Muzeju pekarstva” videćete kako se na tradicionalan način pripreme hleb. A možete ga i sami mesiti! Tu je i “Kuća starih zanata” sa slikama, narodnim igračkama, furunom i razbojem, starim 100 godina. U okviru salaša, organizuju se različiti kampovi za decu – jahanje, slikanje, sport, ali se i oni malo stariji gosti ovde mogu baviti sportom i drugim aktivnostima.

Današnji salaši tek su uspomena na stara vremena, ali u njih morate svratiti ukoliko volite rustiku, hoćete da osetite seoski atar i odličnu vojvođansku kuhinju

10. Lekin salaš

Lekin Salas

U blizini reke Save, na putu Sremska Mitrovica – Šabac, smešten je  Lekin salaš, mesto dušu dalo za lep odmor i dobar zalogaj. Na ovom salašu pronaći ćete različit sadržaj za Vašu porodicu i Vas, a osim domaće kuhinje i osoblja čija će Vam ljubaznost svakako prijati, Lekin salaš poseduje dva jezera i termalnu vodu. Tu se možete baviti sportskim ribolovom i pecati za svoju dušu, jahati, voziti se čezama ili se, tek, samo prošetati kroz predivnu prirodu. Na ovom salašu možete i prenoćiti, imaćete i svoje parking mesto. Pa šta ćete lepše od toga posle naporne radne sedmice? Put pod noge i na kafu na Lazin salaš.

11. Brkin salaš

Brkin Salas

Na putu za Suboticu, 17 km Novog Sada, ušuškan je Brkin salaš, mesto koje Vam nudi aktivan odmor uz redovne salašarske poslove i pčelarstvo, šetnje, vožnje biciklima, mali fudbal. Izgrađen je 1904. godine, prvobitnog naziva Salaš 213, koji menja zbog jednog od brojnih vlasnika Ozrena Miodragovića Brke. Danas je u vlasništvu porodice Matić, a gostima nudi salašarski način života, spavanje na starim krevetima sa ručno vezenom posteljinom, miris dunja i drugog voća. U blizini su reka Jegrička i zmajevački ribnjaci, a tu je i “Brkina avantura” – adrenalinski park za decu od osam do 14 godina.

12. Dida Hornjakov salaš

Dida Hornjakov salas

Na Dida Hornjakov salaš ne možete tek tako svratiti, već možete doći isključivo po najavi. To da znate pre nego što krenete u ovu lepotu od prirode, ambijenta, ručnih radova, ateljea i fantastično garniranih i aranžiranih jela. Na ovom salašu, iz 1901. godine, nalazi se atelje sa izloženim rukotvorinama tradicionalnih starih umetničkih zanata, a domaćini organizuju i ekskurzije na kojima deca mogu da upoznaju prirodu, naprave i ponesu sa sobom suvenir iz umetničke radionice. Tu je, između ostalog, i soba sa porodičnim nameštajem, s početka 20. veka i tradicionalnim bunjevačkim nošnjama.

13. Salaš Đorđević

Salas Djordjevic

Prepoznatljiv, jedinstven, a različit, Salaš Đorđević nalazi se u Subotici, i nudi potpuni mir u kome možete uživati bez buke, gužve i ometanja. U njemu su gostima dostupni brojni sadržaji, uključujući pribor za pripremu roštilja, vrt, terasu i zajednički salon. Ujutru možete lagano da se budite, uz kaficu ili čaj i kontinentalni doručak koji se služi svakog dana. Gostima ovog salaša na raspolaganju su brojne aktivnosti kojima mogu da se bave, uključujući i pecanje. Segedin je na samo 36 km, pa možete skoknuti u šoping ili na neki kratki izlet do Mađarske, tek da Vaš odmor učinite atraktivnijim i kompletnijim.

14. Naš salaš

Nas salas

Izvorni etno ugođaj čeka Vas na samo 5 km od Sombora. Naš salaš, mesto za odmor i opuštanje, nalazi se u salaškom naselju Gradina. Sagrađen je 1925. godine kao domaćinstvo, a vlasnici ga 2014. godine prilagođavaju turističko ugostiteljskoj delatnosti. Salaš je namenjen za organizaciju raznih druženja, poslovnih ručkova, seminara, svečanosti i svadbi. Ali ćete u njemu provesti i predivne trenutke sa porodicom, uz lagane zvuke vojvođanske tamburaške muzike. U okviru kompleksa nalazi se i dečje igralište, galerija slika, etno zbirka, kao i prodajni prostor rukotvorina starih zanata.

15. Salaš od srca

Salas od srca

Duh starih vremena obojen modernim elementima naći ćete na Salašu od srca. Ako želite neku malo drugačiju proslavu, idealan je za žurke, rođendane, punoletstva, svadbe, krštenja, ali i za različite radionice, logorovanja, književne i likovne kolonije, i degustaciju domaćih proizvoda. Provozajte se fijakerom od salaša do Golubinaca, šetajte po okolini i pecajte na ribnjaku. A oprobajte se i u uređenju cvećnjaka, branju voća, pečenju rakije, košenju trave, hranjenju živine. Atraktivna je i okolina salaša, pa obiđite manastire Fruške gore, Muzej hleba u Pećincima ili se provozajte brodom u Starom Slankamenu.

16. Salaš Đeram

Salas Djeram

Hiljade gostiju koji su za 15 godina prošli kroz Salaš Đeram, i što je još važnije, vraćali mu se, dovoljan su argument da ga i Vi posetite. Ova Vojvođanska oaza mira i spokoja nalazi u banatskom selu Mokrinu, pored Kikinde. U etno kompleks iz 1925. godine smešteni su zatvoreni i restoran na otvorenom, pod trskom. Na Salašu Đeram nalazi se radionica za izradu predmeta od gline, dečje igralište i brojni drugi sadržaji. Ovde se priređuju kulturno-umetnički programi, likovne kolonije, koncerti… Čitav prostor veoma je pogodan za smeštaj individualnih turista i lovaca, seminare, odmor, rekreaciju i dečije igre.

17. Salaš Tatić

Salas Tatic

Na obali Velikog Bačkog kanala, nadomak živopisne Turije, nalazi se Salaš Tatić. Ovde, među lozom vinograda iz kojih za Vaš sto stižu odlična vina, naći ćete posebnu salašarsku priču. Voćni vrt sa više od 500 stabala različitog voća daje idealne domaće rakije i pekmeze, a tu je i ribnjak prvenstveno bogat šaranom, ali su u njemu i smuđ, som, štuka, linjak, amur… Na prostranom dvorištu smešteno je i igralište za decu, kao i mini farma sa živinom, ovcama, jaganjcima, prasićima i ponijima. Skoknite do plaže i splava, rekreirajte se, kupajte, vozite se čamcem, pecajte, pa nazad na domaću hranu i piće.

salašapostoji danas, uglavnom na tlu Vojvodine

5 najboljih salaša blizu Beograda

Gotovo svi salaši u Srbiji smešteni su na teritoriji Vojvodine, ipak može se naći i neki od najboljih salaša blizu Beograda. Ukoliko biste želeli da okusite i doživite autentični duh i probate neko bogato jelo nacionalne kuhinje, izdvojili smo TOP 5 najboljih salaša blizu Beograda:

1. Salaš Stojšić

Salas Stojsic 06

U sremskoj ravnici, na putu Beška – Krčedin (odmah do autoputa Beograd – Novi Sad) nalazi se Salaš Stojšić, u kome sa vrata zamiriše domaća hrana. Domaćini Vam svakog radnog dana nude odličnu hranu i pića, a od četvrtka, pa zaključno sa poslednjim danom vikenda, sve to “začini” i neizbežnim tamburašima. Pored kuće je stari dud, koji i danas prekriva svojom krošnjom letnju baštu i pravi odličan prirodni hlad. Naokolo su raskošna stabla bagrema, oraha i topole, a da biste došli do restorana, morate proći kroz možda najdivniji ukras ovog salaša – špalir osamdesetogodišnjih jablanova.

2. Salaš Stremen

Salas StremenNa samo dvadesetak kilometara od Beograda, u selu Jakovo kraj Surčina, nalazi se poseban kutak za uživanje – Salaš Stremen, autentično mesto sremačke kulture. Ako volite nešto posebno, ako ste ljubitelj jahanja, ako želite da pobegnete iz gradske vreve, onda ste na pravom mestu, jer će Vam ovaj salaš ponuditi sve to, uz ukusnu nacionalnu hranu, uređene prirodne lepote i rekreacione zone. Salaš Stremen je domaćin brojnih manifestacija, koje organizuje kako bi svojim gostima pružio sadržajnije vreme sa odabirom kvalitetnih programa, a u cilju očuvanja autentičnosti i bogatstva naše kulture.

3. Salaš kod stare dunje

Salas kod stare dunjeKada nečiji san postane java i kada je taj san Salaš kod stare dunje, onda znate da je to mesto koje obavezno morate obići. Nalazi se na 15 km od Zrenjanina i 45 km od Beograda, a kuriozitet je praistorijska humka na kojoj je restoran podignut. Stari objekat je rekonstruisan, restoranski deo dograđen, a prilaz odiše tradicijom ovih prostora. Dok se nekome sviđaju ambijent i priroda, drugima je prioritetna hrana, čiju pripremu na otvorenoj vatri, ili pod sačem, mogu da nadgledaju, a posle njome i da se slade. Salaš kod stare dunje“ ime je dobio po zasadu 20-ak stabala dunje u dnu imanja.

4. Salaš Vojvodić

Salas VojvodicDuh Skadarlije, merak Srbije i tradicija Vojvodine čeka Vas na samo 12 km od Beograda. Smešten u najvećem naselju na levoj obali Dunava – Borči, Salaš Vojvodić gostima nudi specifičnu banatsku notu ravničarskog mira i tišine. A čelni ljudi ovog salaša akcenat stavljaju na – jelovnik. Kažu da je to važnije od svega i da ne vredi ništa ni dobar ambijent, ni lepa priroda, ako je jelovnik “mršav” i nekvalitetan. Zato oni nude odličnu prasetinu i jagnjetinu ispod sača, uz nezaobilaznu domaću pogaču, jela sa roštilja, kuvana jela po starim receptima, začinjena tako da probude sva Vaša čula i učine Vaš obrok jedinstvenim.

5. Salaš Isailovi

Salas Isailovi

Stari sremski Salaš Isailovi nalazi se u neposrednoj blizini Sremske Mitrovice, na samo 50 minuta vožnje od Beograda. Imanje je vlasništvo porodice Jovanović, čija peta generacija čuva duh autentičnog sremskog meraka. Gostima nudi tradicionalna sremska jela i mir kakav će retko gde naći. Bilo da ste samo svratili na kafe-pauzu, ili hoćete da ručate, možda da vikend provedete ovde, moći ćete da obiđete imanje na kome se nalaze razne domaće životinje, voćnjak iz koga se prave domaća tradicionalna pića, kao i baštu od čijih plodova se spremaju jela. Topla preporuka za makar jedan topao ručak kod njih.

izgrađen najveći broj ovakvih smeštaja