PIŠE:  Velja Pavlović, kultni beogradski novinar i TV autor emisija „Nivo23“ i „Duhovnici“

U godini 2020, ili godini korone (nadam se da nismo prošli tek kroz sezonu 01), TV serije su zbrisale sa scene igrane filmove, i ne mogu da se setim ni pet ostvarenja vrednih pomena. Doduše, bilo je filmova koji su punili kase i sale, ali ta tendencija snimanja horor gluposti i dečjih priča o super herojima nije mi bliska. 

Izuzetak je maestralni film “Druk” ili “Još jedna tura” slavnog (po filmu “Hunt”) rediteljsko glumačkog para Tomas Vinterberg / Mads Mikelsen, koja nas gvozdenom pesnicom pogađa u pleksus i postavlja pitanje: ko vam je to rekao da ljudska tuga i patnja imaju bilo kakve šanse u borbi sa životom!? Pogotovo ako znate kakvu je ličnu golgotu prošao autor filma tokom rada na ovom remek delu.

S druge strane, dobrih serija ima i više nego što smo u stanju da pogledamo, bez obzira na izdržljivost i rekorde koje postižemo u bindžovanju. Na vrhu moje liste neprikosnoveno je druga sezona TV eseja o Vatikanu danas, trenutno najinteresantnijeg stvaraoca na svetu, reditelja i pisca (zašto ne i filozofa?!) Paola Sorentinija, koja smelo i iskreno do skandala, ispituje savremenu ljudsku religioznost. Sve ostalo na listi ispod serije “Novi Papa”, ima šarm i snagu pametne zabave i solidno utrošenog vremena.

Srećna nam nova 2021. TV godina!

1.The New Pope (Novi papa)

The New Pope

Kad “Novi Papa”, kog igra Džon Malkovič (u jednoj od najboljih rola života), usred najgroznijih afera koje drmaju Vatikan, kaže: ”Nežnost je jedino nepotrošeno oružje kojim mogu delovati na današnji svet”, stanu vam i mozak i srce, i ostane dilema za razmišljanje – koje se nećete ni brzo ni lako rešiti.

2.Normal People (Normalni ljudi)

Normal People

Prva velika ljubav i prvi samostalni koraci u životu – priča ponovljena u hiljadama romana i filmova – ovde ispričana bez patetike i minimalistički, kao da podseća na čuvene reči Oskara Vajlda: “Ali srce je i stvoreno da bi bilo jednog dana slomljeno. Važno je samo kako ćete se iz toga izvući”.

3.Gangs of London (Bande Londona)

Gangs of London

Uzbudljivo i veoma dinamično, istovremeno i krajnje ozbiljno upozorenje da mafija ne postoji bez direktnih veza sa modernim političarima i državama.

4.The Flight Attendant (Stjuardesa)

The Flight Attendant 1

Bezbrižna i šarmantna stjuardesa, sa pameću, znanjem i ponašanjem tipičnim za viceve o plavušama, uz sve to i alkoholičarka, upada u tragične životne situacije i rešava ih, pre svega, samo svojim sredstvima, što urnebesno zabavlja gledaoca, diskretno ga podsećajući da za srećan i lep život nije presudno biti mudar, pažljiv, načitan, ili oprezan.

5. Des (Des)

O beskrajno poremećenom serijskom ubici koji ima svoj svet, svoja pravila i filozofiju, čiji detalji, i ne samo oni, polako hvataju korak sa današnjom mejnstrim kulturom i ponašanjem. Vrlo upozoravajuće!

6. The Queen’s Gambit (Damin gambit)

The QueensGambit

Velika gluma mlade Anje Tejlor Džoj obogaćena znalačkim i nimalo dosadnim uvođenjem u hermetični svet šaha i šahista, čija strast za ovom igrom nadmašuje stvarnost.

7.The Good Lord Bird (Dobrog Boga ptica)

The Good Lord Bird

Religiozni fanatik sasvim lud i beskrajno simpatičan, revolucionarno menja Ameriku i njen odurni robovlasnički sistem. Relativno poznati Itan Houk ovom ulogom prebacuje sebe u visoku A klasu svetskih glumaca.

8. Hollywood (Holivud)

Hollywood

Postmodernističko mešanje istorije i snova, stvarnih ličnosti i nestvarnih događaja, gledaoca dovodi u ekstatičko navijanje za snove i idealno, pružajući mu priliku da potpuno shvati ono Geteovo: “Svaki san je stvarnost, samo ako je dovoljno jak”.

9. The Capture (Zamrznut kadar)

The Capture 1

London je grad sa najviše CCTV kamera na svetu. Te CCTV, razrešile su najbrutalniji  zločin novijeg doba u Engleskoj: ko je podmetnuo bombu u Londonski andergraond. Bravo za CCTV! Međutim, da li znate da CCTV može biti i velika prevara, nešto poput ozloglašenog foto-šopa. Ne verujete!? Pogledajte ovu seriju!

10. Jeffrey Epstein: Filthy Rich (Džefri Epštajn: Pogano bogat)

Jeffrey Epstein Filthy Rich

Džefri Epštajn, blizak prijatelj engleskog princa, predsednika Amerike i sličnih, ludački bogat, lep i uticajan. Preko noći uhapšen zbog najgorih zločina, ubio se u zatvoru. Kako je to sve moguće?! Ako ništa drugo, vredi videti zabranjene gradove Floride, blistave poput Diznilenda, i gde su ulice pod privatnim katancima. Tu žive ljudi koji sve mogu i sve smeju.