Šetnje pored reke su melem za telo i dušu. Još efektniji melem je kada „pobegnemo“ iz gradske vreve u gotovo netaknutu prirodu i udišemo čist i kvalitetan vazduh. Srbija je prepuna takvih mesta pa vam predstavljamo ideju za jednodnevni izlet. 

Potrebna je samo volja da se sa porodicom ili sami spakujete i krenete u obilazak širom naše prelepe zemlje. Jedan od takvih krajeva, koji plene i svojom pitomošću, ali i divljom lepotom, jeste svakako Kolubarski kraj. Upravo on je danas naša preporuka za jednodnevni izlet, ali kada shvatite kakve su sve mogućnosti i koliko toga imate da vidite u kraju nadomak Valjeva, kao i u samom gradu, možda se ideja „produži“ i na produženi vikend, pa i višednevni odmor, zašto da ne.

Kolubarski okrug obuhvata opštine Osečinu, Ub, Lajkovac, Mionicu, Ljig i Valjevo, koji je sedište okruga, a čije je gradsko jezgro smešteno u kotlini kroz koju protiče Kolubara 

Premium Srbija Vam svakako preporučuje da prvog slobodnog vikenda sednete u Vaš automobil i pravac put ka Valjevu. Nije daleko sa koje god strane da dolazite. Jugozapadno od Beograda Valjevo je na 100 kilometara i samo 45 minuta vožnje. Blizu da ne izgubite mnogo od dana, daleko dovoljno da se izmestite iz brze i monotone svakodnevice.

Ako ćemo tačno, geografski, Kolubarski okrug obuhvata opštine Osečinu, Ub, Lajkovac, Mionicu, Ljig i Valjevo, koji je sedište okruga, a čije je gradsko jezgro smešteno u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Reka protiče i u blizini Lajkovca, na 2 km od ovog gradića, kroz vikend-naselje lepog imena Magaze na Kolubari, nastalog na inicijativu Lajkovčana koji vole ovu reku. Predivan „potez“ sa leve i desne strane reke je javna površina koju je Opština Lajkovac, preko javnog konkursa dala na korišćenje i postavljanje privremenih objekata, sa idejom da se uredi obala i da ljudi tu mogu da borave. U tome su i uspeli. Ovo mesto postalo je prava oaza za ribolovce, izviđače i planinare, ali i za svakog „slobodnog“ šetača. Tako u ovom pravom malom raju za šetnju, već godinama okolno stanovništvo pravi svoje male, drvene vikendice – magaze, tek da imaju gde da se povuku kad je prevruće ili mnogo hladno, gde mogu da „okrenu“ roštilj sa mesom ili ribom koju su u Kolubari upecali baš pre pet minuta.

Ovde ne važi pravilo da kuća bude „za sprat viša od komšijine“. Lepota, između ostalog, i jeste u tome što svaka magaza ima svoju priču, svoje „dvorištance“ i put do reke. Bedemi sa obe strane Kolubare ponosna su uzvišenja, nasipi prekrivena travom, ne betonom, pa je predivno tuda hodati i odatle posmatrati okolinu i jedan od najlepših zalazaka sunca – velike okrugle narandžaste lopte koja će se vrlo brzo sakriti u hladnoj Kolubari.

Na putu od Lajkovca ka Valjevu nalazi se selo Nepričava, u kojem su snimane kultne „Priče iz Nepričave“, sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem u glavnim ulogama

Na ovom mestu susrešćete bake sa unucima, mame sa bebama, bračne i druge parove koji se šetaju, sportiste kako treniraju, ljude kako džogiraju… I svi će Vas srdačno pozdraviti, kao nekoga koga odavno znaju. Videćete magaze nasleđene od dedova i pradedova, kako ih zategnute i doterane potomci čuvaju od zaborava. Videćete čamac napravljen od plastičnih flaša, a baš tu, na levoj obali Kolubare, smeštena je i stara vodenica koja i danas radi i u kojoj svakog dana možete da kupite razne vrste retkog i po drevnim metodama mlevenog brašna. Njena znamenitost je i stari vodeničar sa kojim možete popričati o istoriji ovog kraja, pogotovu o vodenicama kojih je bilo na stotine na ovoj maloj, ali brzoj reci.

U šetnji ćete proći pored Kluba lajkovačkih bajkera, placa lokalnog Planinarskog društva, a ako ste sa decom, ne brinite, i za njih je pored reke uređen park sa ljuljaškama i drugim spravama za penjanje i igranje, kao i odbojkaški teren… Mnogo je sadržaja koji će Vas ovde zasigurno zadržati čitav dan i obogatiti vaš jednodnevni izlet.

kilometaraje Valjevo udaljeno od Beograda

kilometraod Lajkovca čeka Vas vikend-naselje Magaze na Kolubari

godinai više se održava čuvena “Kosidba na Rajcu”

A kad se dovoljno i lepo prošetate, taman da Vam kiseonik osveži pluća, možete da birate na koju ćete stranu dalje. Raširenih ruku Vas čekaju brojna zanimljiva mesta, poput Rajca, planina Povlena i Medvednika, reke i kanjona Gradac, ali i veoma popularna turistička mesta, poput Divčibara i Banje Vrujci. U blizini je i čuvena Ravna Gora, još jedno među mnogim istorijskim lokacijama, vezanih za prošlost Srbije. Skoknite do Lajkovca na kafu u neku od prijatnih picerija i kafića, pa tek onda put pod noge, ka Valjevu. I na putu do ovog grada ćete naići na mesta koja je lepo videti. Selo Nepričavu, na primer, u kojem su snimane kultne „Priče iz Nepričave“, sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem u glavnim ulogama, zatim Mionicu, sa preslatkim trgom, divnom crkvom i pijacom na kojoj možete kupiti razne domaće specijalitete, ali i prava, domaća, „kao limun žuta“ jaja, najlepši beli mrs i „sve redno“. Ako je leto, skoknite do bazena Sanković, prijatnog kompleksa sa malim, srednjim i velikim bazenom i restoranom, gde nije tolika gužva kao u obližnjoj lekovitoj Banji Vrujci, a u kome ćete naći osveženje i okrepljenje.

Ali, ne brinite, ukoliko poželite da popijete kafu ili ručate kvalitetno, to u ovom delu Srbije (kao i u gotovo svim delovima naše zemlje) možete učiniti maltene na svakom koraku. Restorani domaće kuhinje „zovu“ Vas pokraj puta. Ako na svom „putešestviju“ krenete ka Banji Vrujci, nemojte da ne probate roštilj u „Plavoj ruži“, naoko „običnoj“ kafani, ali sa uvek svežim i sočnim mesom koje Vam ljubazno osoblje sprema baš tu, pred Vašim očima. 

Najbolje pečenje u Valjevskom okrugu

Na samo 2 km iznad Banje Vrujci, nalazi se jedan od najpoznatijih i najboljih restorana za praseće i jagnjeće pečenje u Valjevskom okrugu – “Kafana kod Belog”. Gosti ovde dolaze iz cele Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U svakom momentu, čak i u vreme posta, se ispred restorana vrti po nekoliko jagnjića i prasića. Kvalitet njihovog pečenja je poseban, jer osim toga što je meso uvek sveže, njihova stoka pase po okolnim brdima i slobodnim pašnjacima. Cene su veoma pristupačne i umerene, usluga domaćinska, a prostrana vidikovac-terasa s pogledom na brda i šume, čini da pečenje bude još slađe. “Kafana kod Belog” je atrakcija čitavog kraja već više od 30 godina. Restoran je kapaciteta do 250 mesta, a u objektu se nalaze i apartmani u kojima možete da prenoćite.

Kada ste lepo ručali i odmorili se, spustite se od ovog restorana nekoliko stotina metara i već ste u Banji Vrujci, jednom od najlekovitijih mesta u Srbiji, čiji su voda i blato neprocenjivi za naše zdravlje. Lekovitost se ogleda u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti… Banja Vrujci je još u turističkom zamahu, ali svakog leta na njihovim bazenima (sa takođe lekovitom vodom) su ogromne gužve. Ovde možete svratiti i popiti kaficu ili ručati, tek da „omirišete“ lekovitost, ali se možete smestiti i u hotelu ili privatnim odmaralištima na produženi vikend ili odmor i terapiju od nekoliko dana, jer lekovita voda i lekovito blato Banje Vrujci predstavljaju rehabilitacionu i terapijsku vrednost koju morate osetiti. Na trafici za 99,00 dinara kupite mapu sa Stazama zdravlja i prošetajte se nekom, ili obiđite svaku od ukupno šest, koliko ih je u mapu ucrtano.

U okolini Valjeva nalaze se Rajac, Povlen, Medvednik, Ravna Gora, Gradac, ali i veoma popularna turistička mesta, poput Divčibara i Banje Vrujci

I tu ste, na tik od gradske vreve centralnog grada ovog Kolubarskog okruga. A Valjevo je priča za sebe. Grad vazda divlji, a prijatan, s bogatom tradicijom i burnom istorijom, a moderan. Valjevci su često tokom istorije imali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje, ali, pored vojskovođa i narodnih vođa, znatan je broj značajnih književnika, umetnika i naučnika koje nam je ovaj grad podario. Istovremeno, Valjevo se svrstava i među najstarije gradska naselja Srbije. Svakako ga morate posetiti. I imajte na umu da ko se nije prošetao Tešnjarom, taj nije bio u Valjevu. Jer, ne posetiti ovaj simbol Valjeva, bilo bi isto kao kada se u Beogradu ne biste prošetali Skadarlijom, kada u Dubrovniku ne biste obišli Stradun ili u Sarajevu Baš Čaršiju.

Nemojte da propustite…

Kada ste u Valjevu, nemojte da propustite kulturno-istorijske znamenitosti ovog kraja, kao što su najstarija sačuvana građevina Muselimov konak, tipičan primer turske arhitekture sazidan u 18. veku, Kulu Nenadovića, koju je 1813. godine podigao vojvoda Jankov, i Valjevsku crkvu, iz 1838. godine, redak primer monumentalne klasicističke građevine u Srbiji. “Skoknite” do planine Suvobor, na kojoj se na 848 metara nadmorske visine nalazi Rajac, planinski vrh prijatne klime i izuzetne lepote. Obiđite poznatu Rajačku pećinu i posetite manifestaciju “Kosidba na Rajcu”, koja se više od 50 godina održava svakog jula. I, naravno, nemojte da zaobiđete smaragdni biser Zapadne Srbije – reku Gradac. Ona je istinski biser ovog kraja zbog svoje lepote i bistrine, prelepog kanjona i još lepše prirode. Proglašena je najčistijom rekom u Srbiji, a smatra se da je jedna od najčistijih u Evropi. Blizu je i planina Medvednik, jedna od najneiskorišćenijih turističkih potencijala valjevskog kraja, ali i Srbije.

POGLEDAJTE KOMPLETNU GALERIJU SLIKA

Kliknite na sliku da je uvećate