Nemojte da čekate da Vas put nanese do Sokobanje. Spremite se i namenski otputujte u ovo “Zeleno srce Srbije”. Prvo će Vam se oči nauživati lepota netaknute prirode, a onda će i sve što Vas boli da prestane da Vas boli. Ili će Vas mučiti manje. Toliko je dobra, divna i lekovita srpska Sokobanja.

Ne kažu stihovi one poznate pesme Branislava Nušića, tek onako:

Sokobanja
Soko Grad
Dođeš star
Odeš mlad.

Osim Nušića, sokobanjskim ulicama šetali su još i slavni Isidora Sekulić, Stevan Sremac, Ivo Andrić, Meša Selimović, Dobrica Erić, a organizovan banjski turizam u ovom mestu počeo je za vreme knjaza Miloša Obrenovića, 1837. godine. I danas se u centru Sokobanje, u centru naselja na korzou, nalazi popularni Milošev konak.

Od davnina je Sokobanja boemsko mesto, tačka susreta znamenitih ličnosti umetnika, književnika, pisaca, slikara, reditelja, glumaca… Neki su tražili utočište u svojevrsnoj izolaciji, poput našeg nobelovca Andrića, drugi mir u predivnim predelima (Banja se nalazi između karpatskih i balkanskih planina Rtnja i Ozrena, u blizini je 20 metara visok vodopad Ripaljka, Bovansko veštačko jezero, kroz mesto protiče reka Moravica), a treći, pak, lek u sokobanjskoj klimi i termalnim vodama.

Brojne su bolesti na koje ova banja pozitivno utiče i koje leči. Čist vazduh, kvalitetne termalne vode i brojni parkovi su idealno mesto za lečenje plućnih, reumatskih i nervnih oboljenja, a pogotovo se preporučuje za odmor i rekreaciju.

U hotelima u Sokobanji turisti rado odsedaju, jer pored smeštaja i hrane mogu dobiti i adekvatnu terapiju, s obzirom na to da se u svakom hotelu nalazi lekar specijalista

hoteli u Sokobanji

Turizmom se Sokobanja bavi gotovo punih 185 godina, a u poslednjih 15 godina se razvija velikom brzinom zbog priliva zdravog kapitala i izgradnjom akva-parka i wellness centra, tako da pored zdravstvenog turizma sa stopostotnim uspehom u lečenju, Sokobanja postaje popularna i po rekreativno-komercijalnom turizmu. Smeštaj u hotelima, privatnim vilama i apartmanima, je sve puniji, a banja pod Ozrenom iz godine u godinu beleži veliki porast broja noćenja po turističkoj sezoni.

Sokobanja raspolaže sa pet hotela visoke kategorije, i sa desetinama apartmana u privatnom smeštaju. Hotele u Sokobanji turisti rado posećuju i odsedaju u njima, jer pored smeštaja i hrane mogu dobiti i adekvatnu terapiju, s obzirom na to da u svakom hotelu postoji lekar specijalista koji se brine o zdravlju gostiju.

Brojne zanimljivosti i aktivnosti ćete naći i moći da upražnjavate u ovoj lepoti od prirode, zato Vam Premium Srbija donosi spisak hotela u Sokobanji, u čijoj udobnosti ćete takođe uživati. Pročitajte šta oni nude, rezervišite smeštaj i pravac u ovaj čarobni deo jugoistočne Srbije.

Čist vazduh, kvalitetne termalne vode i brojni parkovi idealno su mesto za lečenje plućnih, reumatskih i nervnih oboljenja, a preporučuje se i za odmor i rekreaciju

Hotel Sunce Sokobanja

 

Na obali reke Moravice, okružen zelenilom i predivnim pejzažima, u jednom od najlepših delova Banje, smešten je hotel “Sunce”, u kome ćete sigurno doživeti nezaboravne “sunčane” trenutke odmora i relaksacije. Tokom boravka u njemu, možete uživati u jednoj od 124 moderno opremljene i komforne smeštajne jedinice, bogatoj ponudi wellness & SPA centra, koji se prostire na 1.300 kvadratnih metara, sa dva zatvorena i jednim otvorenim bazenom, velikim brojem sauna, parnih kupatila, tepidarijuma, hidromasažnoj kadi, slanoj sobi, kao i u ukusnoj hrani u dva hotelska restorana – pansionskom i A la carte restoranu. Pored hotela nalaze se staze za šetnju, a po kvalitetu vazduha Sokobanja nadaleko je poznata. Hotel “Sunce” je otvoren 1977. godine, kada je postao, i sada kao kompletno renoviran ostao, perjanica hotelske turističke ponude Banje.

Hotel Moravica Sokobanja

 

Nobelovac Ivo Andrić je za vreme Drugog svetskog rata živeo i pisao u Sokobanji. Tada je bio u svojevrsnoj izolaciji, jer je kao predratni diplomata odbio da sarađuje sa Nemcima. Za to vreme boravio je upravo u hotelu “Moravica”, koji i danas čuva spomen-sobu Ive Andrića, u apartmanu 144, u kome je i kasnije kad je posećivao Banju, uvek odsedao. Ali, nije to osnovna preporuka da odsednete u “Moravici”. U ovom izvanrednom prirodnom ambijentu susreću se šumovito podnožje planine Ozren i uvek bistra reka Moravica, a hotel sa tri zvezdice nudi Vam udoban smeštaj i profesionalnu uslugu ljubaznog osoblja. Brojni posetioci kažu da ih hotel “Moravica” podseća na brod koji se zaustavio na pučini i dominira okolinom. Nalazi se u neposrednoj blizini plaže i kupališta “Banjica”. Sastavni deo hotelskog kompleksa su i trim-staza, kao i šetalište, što omogućava gostima potpun odmor, uz relaksaciju. Kapacitet hotela je 200 ležajeva u pet apartmana, 15 jednokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, a tu su i restoran, salon za bankete, nacionalni restoran, dva aperitiv bara i jedinstvena kongresna dvorana.

Hotel Banjica Sokobanja

Zdravstveni kompleks “Banjica” je specijalizovan za nekoliko potpuno različitih programa. Dobar položaj, uigrano osoblje, sadržaji koje imaju, kao i odlična saradnja sa svim institucijama i preduzećima na nivou Sokobanje, omogućavaju im da, na visokom nivou, organizuju brojne programe, poput nastave u prirodi, pripreme sportista različitih sportskih grana, odmor ili banjsko lečenje radnika i penzionera, SPA program sa elementima wellnessa, seminare do 150 učesnika, radničke sportske igre do 300 učesnika, razne svečanosti i proslave. “Banjica” ima 105 soba i apartmana, od kojih je većina renovirana u poslednje dve godine. Sobe su prostrane i čiste, a svaka ima kupatilo, kablovsku TV, telefon, bežični internet, a većina i terasu. Zahvaljujući prirodnom lekovitom faktoru i medicinskom kadru i opremi, “Banjica” je pravo mesto za osobe sa problemima koštano-zglobnog sistema i gornjim disajnim putevima. Restorani su atraktivnog, okruglog oblika i iz njih se pruža prelep pogled na kanjon reke Moravice.

Sokobanjskim ulicama šetali su slavni Isidora Sekulić, Stevan Sremac, Ivo Andrić, Branislav Nušič, Meša Selimović, Dobrica Erić…

Hotel Turist Sokobanja

 

Hotel „Turist“ se nalazi u sastavu hotelskog preduzeća „Lepterija“ i smešten je u centru Sokobanje, na glavnom gradskom šetalištu. Hotel je stariji, ali je renoviran i kategorisan sa tri zvezdice, što znači da ćete u njemu uživati punim kapacitetom, uz odlične sadržaje, kao i ljubazno i profesionalno osoblje. Hotel u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, svakoj sa kupatilom i WC-om, ima 105 ležaja, dva apartmana, restoran i aperitiv bar sa predivnom terasom, na kojoj se u lepim i toplim danima možete osvežiti uz kaficu, piće ili ručak, uz pogled na centralno šetalište. Sobe su raspoređena na tri sprata, koliko hotel “Turist” ima. Pored bazena, gostima su na raspolaganju i ostali dodatni sadržaji hotela „Zdravljak“, koji je od “Turista” udaljen samo 150 metara, a to su: sala za stoni tenis, tereni za tenis, travnati teren za fudbal i igrališta za različite sportive. Hotel ima i parking, pa ne morate da brinete o svom četvorotočkašu dok uživate u ponudi hotela, ali i čitave Sokobanje.

Hotel Zdravljak Sokobanja

 

Hotel “Zdravljak” se nalazi u centru Sokobanje, preko puta autobuske stanice i centralnog gradskog parka, a raspolaže sa 396 ležaja i devet apartmana. Zbog posedovanje sportskih terena i dva bazena – jedan poluolimpijski za rekreaciju, a drugi, manji sa termalnom vodom čija je temperatura 34˚C, za terapeutske svrhe – hotel “Zdravljak” je nosilac banjskog hotelskog turizma. Osim bazena, ovde možete uživati i u fudbalskim, košarkaškim i teniskim terenima, streljani, kuglani, teretani i u brojnim drugim sadržajima, koji su dokaz da nećete pogrešiti ukoliko upravo ovaj hotel izaberete za odmor. U sklopu hotela, gostima su na raspolaganju restoran sala sa 600 mesta, aperitiv sala, jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmani, kao i veliki parking prostor ispred hotela. Hotel “Zdravljak” ima renovirani i klasičan deo sa sobama. U renoviranom delu hotela sve sobe poseduju klimu. Ovo je svakako odličan izbor ukoliko rešite da deo odmora provedete u Sokobanji, bilo da Vam je potrebna kao lečilište, ili kao mesto u kome ćete naći mir i uživati u predivnom sadržaju koji ovaj kraj Srbije nudi.

počinjeorganizovani (soko)banjski turizam

hotelavisoke kategorije nalazi se u Sokobanji

godinase Sokobanja bavi turizmom, iz godine u godinu sve uspešnije

apartmanaje u hotelu “Moravica” u kojem je jedno vreme živeo i uvek mu se vraćao Ivo Andrić

Hotel Sunny Sokobanja

 

Pansion „Sunny“ se nalazi u strogom centru Sokobanje na  početku mermernog šetališa. Objekat je izgrađen na konceptu mini hotela, a u sklopu objekta nalaze se pekara sa višedecenijskom tradicijom i uvek svežim pecivom i pizzama, kao i restoran sa letnjom baštom koji nudi specijalitete domaće kuhinje. Restoran je otvorenog tipa, tako da se svakodnevno sprema desetak vrsta sveže kuvanih jela, meso sa roštilja, jela po porudžbini, kao i više vrsta ribe. Deo objekta za stanovanje je potpuno nov i opremljen je po najvišim standardima. Svaka soba je jako komforna i ima terasu, kupatilo, uglavnom sa đakuzi tuš kabinama, LCD TV, kablovsku televiziju, klimu, mini-bar, WI-FI. Prostorije se svakodnevno održavaju, a za sve što Vam je dodatno potrebno, uvek Vam je na raspolaganju i ljubazno osoblje pansiona. Mini hotel “Sunny” poseduje 60 kreveta i idealan je ukoliko Vam je zaista potreban mir dok ste na odmoru.

Soko Terme Sokobanja

 

Hotel “Soko Terme” je wellness i SPA centar u Sokobanji, kategorisan sa tri zvezdice i jedan je od najmlađih hotela u ovom mestu, jer je sa radom počeo 2013. godine. Nalazi se na desnoj obali reke Moravice, pored pijace na Limun banji, a od centra i mermernog šetališta je udaljen oko 200 metara. Sam wellness centar “Soko Terme” u ponudi ima smeštaj i ishranu, tri bazena od koji su dva zatvorena i jedan otvoren sa temperaturama od 33 do 39 stepeni Celzijusa. SPA centar, pored termalnih bazena, gostima nudi i fitnes centar, kao i salone lepote, salone za razne vrste masaža, saune, tropske kiše, đakuzi kade, parno kupatilo, slanu sobu, pedikir, manikir, frizerski salon i restoran sa inostranim specijalitetima. Parking plac je obezbeđen za sve goste hotela, kao i za goste koji odaberu da na dnevnoj bazi posete bazene.