I kefir i jogurt imaju značajno i dobro dejstvo na naše zdravlje. Neko je “tip” za kefir, a neko više voli jogurt. Važno je da podjednako unosimo i jedno i drugo, jer bez obzira što su i kefir i jogurt moćni proizvodi i oba napitka se dobijaju fermentacijom mleka, sadrže različite tipove dobrih bakterija koje su našem organizmu podjednako neophodne.

Kefir i jogurt imaju brojne benefite za zdravlje i trebalo bi da budu deo naše svakodnevne ishrane, ali su mnogima zbunjujuće razlike između ova dva napitaka. A, postoji nekoliko veoma važnih razlika između jogurta i mlečnog kefira, uključujući i način na koji se pravi svaki od njih, vrste bakterija koje su prisutne u svakom, njihov ukus i teksturu. 

I kefir i jogurt su fermentisani mlečni proizvodi, ali između njih postoje važne razlike uključujući i način na koji se prave, vrste bakterija koje sadrže, ukus i teksturu

02 Razlike izmedju kefira i jogurta

Prirodni probiotici, kefir i jogurt podjednako dobro utiču na naše telo, bez obzira što se u poslednje vreme insistira na pitanju da li je i koliko kefir bolji od jogurta. Kao što rekosmo, organizmu su potrebna oba proizvoda, ali već ćete po ukusu osetiti razliku, jer kefir nije ni jogurt, ni kiselo mleko.

Kefir je bogat izvor fosfora, koji je drugi metal po učestalosti u našem organizmu, pomaže u iskorišćavanju ugljenih hidrata, masti i proteina za rast, održavanje i energiju ćelija. Takođe je bogat vitaminima K, B1, B12. Izvrstan je izvor biotina, vitamina B, koji pomaže telu da asimilira ostale vitamine B grupe, kao što su folna kiselina, pantotenska kiselina i B12, što nam dalje pomaže u regulaciji rada bubrega, jetre i nervnog sistema, do pomoći u olakšavanju problematične kože, povećavanju energije i održavanju mladosti.

Osnovne razlike između kefira i jogurta su sledeće:

  • Kefir sadrži nekoliko važnih sojeva dobrih bakterija koje ne možemo naći u jogurtu
  • Kvasci Saccharomyces i Torula, koje sadrži kefir, kontrolišu i eliminišu destruktivne patogene kvasce iz organizma, te tako naše telo postaje aktivnije u pružanju otpora patogenim mikroorganizmima, poput ešerihije koli i crevnih parazita
  • Aktivni kvasci i bakterije koje se nalaze u kefiru, imaju mnogo veću nutritivnu vrednost nego što je ima jogurt, jer pomažu u probavi hrane koju jedemo i održavaju debelo crevo čistim i zdravijim
  • Proteini iz kefira se delimično probavljaju i zbog toga ih telo lakše apsorbuje
  • Triptofan, jedna od esencijalnih aminokiselina, koju kefir sadrži u velikim količinama, poznat je po tome što deluje opuštajuće na nervni sistem

Benefiti jogurta

03 Benefiti jogurta

Jogurt je napitak poznat po tome da nam neverovatno prija uz doručak, eventualno večeru, bilo da ga pijemo uz neku hranu ili u njega jednostavno potopimo žitarice ili malo stariji hleb. Postoje čak i odlični kolači koji se prave sa ovim mlečnim proizvodom. I slatki su, ne brinite.

Važno je da jogurt konzumiramo redovno, jer i on ima veoma blagotvorno dejstvo na naš organizam, pa tako, između ostalog, zahvaljujući probiotičkim kulturama i vlaknima, potpomaže varenju. Jogurt obiluje vitaminom B5, koji je potreban za zdravlje kože, kose, očiju i jetre. Sadrži i znatnu količinu vitamina B12, koji čuva zdravlje nervnog sistema i sprečava anemiju podstičući proizvodnju hemoglobina. 

Jogurt je odličan izbor i za vegetarijance, budući da se vitamin B12 uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Osim toga, jogurt sprečava osteoporozu, snižava visok krvni pritisak, pomaže radu probavnog sistema, pogodan je za mršavljenje, podiže energiju i ima visok sadržaj kalcijuma, pa je česta preporuka lekara da se jogurt redovno daje deci, čak i bebama.

Brojni su benefiti koje za naše zdravlje imaju i kefir i jogurt, pa bi oba proizvoda trebalo da budu neizostavni deo naše svakodnevne ishrane 

Kako se pravi kefir?

04 Kako se pravi kefir

Mlečni kefir može da se pravi uz pomoć samoobnavljajućih kultura, odnosno kefirnih zrnaca.  Kefirna zrnca su želatinasta masa koja se sastoji od mnogo vrsta bakterija i gljivica, i samo stavljanjem ovih zrna u čisto mleko dobija se kefir. Da bi se napravio mlečni kefir, potrebno je da se na svaka 24 sata kefirna zrnca vade iz kefira i stavljaju u novo, sveže mleko, koje se kasnije fermentiše u kefir.

Mlečni kefir može da se pravi i od kefirnih zrna u prahu, sličnom onom od kakvog se ponekad pravi i jogurt. Ovaj prah se može koristiti nekoliko puta i za dalje pravljenje kefira je potreban novi prah. 

Kako se pravi jogurt?

05 Kako se pravi jogurt

I jogurt može da se pravi na dva načina. Prvi je da se uzme malo jogurta sa jednom početnom (startnom) kulturom i izmeša sa svežim mlekom. Kada se proces fermentacije završi, deo ovakvog jogurta se koristi za pravljenje novog jogurta. Kod ovakvog načina pravljenja, potrebno je najmanje jednom nedeljno početi postupak iznova.

Drugi način je, kao kod kefira, korišćenje početne (starter) bakterija u formi praha, pri tome što svaka tura pravljenja jogurta zahteva nove starter kulture. Iako se i od ovog jogurta može praviti jogurt na prvi opisan način, relativno brzo je potrebno dodati još praha.

Mlečni kefir može da se pravi uz pomoć samoobnavljajućih kultura, odnosno kefirnih zrnaca, i od kefirnih zrna u prahu, a možete ga pazariti i kao gotov proizvod

Kefir sa rafova supermarketa

06 Kefir sa rafova supermarketa

Jeste najbolje kada se u organizam unose prirodni, domaći, našom rukom napravljeni proizvodi, što naravno važi i za kefir i za jogurt. Međutim, toliko je danas prodavnica zdrave hrane i supermarketa u kojima možete pronaći kvalitetne gotove proizvode, da Vam ostaje da se preračunate i odlučite kakav ćete kefir i jogurt unositi u Vaš organizam.  

Tako se Meggle kefir od 2,8% mlečne masti, kao i manje mastan, sa 0,5% m.m. pravi od visoko kvalitetnog mleka i uz korišćenje savremene tehnologije. Meggle Srbija svakodnevno stvara kefir izuzetnog kvaliteta i prepoznatljivosti, koji je bogat vitaminima i mineralima, održava vitalnost organizma i pomaže jačanju imuniteta. Na svakoj od nekoliko ambalaža različite zapremine, možete da pročitate deklaraciju, na kojoj su istaknuti sastojci i nutritivna vrednost proizvoda.

Poznati proizvođač mlečnih proizvoda, Imlek je otišao korak dalje, pa je jogurt spojio sa kefirom, te su potrošači “na meniju” rafova dobili i Imlekov Balans + Kefir, mlečni proizvod koji sadrži čak pet različitih mlečnih kultura. Ovaj proizvod poseduje strukturu jogurta i nešto je intenzivnijeg ukusa i mirisa, a dostupan je i u ambalaži od 1kg.

Još jedan od poznatih proizvođača mlečnih proizvoda, iz mlekare sa Uba, ima u ponudo svoj kefir.  Dr. Milk kefir od 2,8% mlečne masti, sadrži kefirne kvasce Debaryomyces hansenii, kao i mezofilne i termofilne bakterije. Dr. Milkov kefir možete pazariti u ambalaži od 180 g i 1 kg.