Letovanje u Srbiji sa decom može biti zabavno, relaksirajuće i predivno, ukoliko odaberete pogodnu destinaciju za to. Sve je popularniji ostanak leti u našoj zemlji, i obilazak nekih divnih krajeva, poput banja, planina, jezera ili seoskih etno domaćinstava. A toliko je čarobnih mesta koje naša zemlja može da ponudi za letovanje. Kad ste već sa decom, veoma je važno da put ne bude predugačak, posle čega će Vam trebati minimum pet dana da se odmorite, pa tek onda da uživate.

Ovako, na koju god stranu naše zemlje da krenete, sa stajanjem i usputnim kafe pauzama, neće Vam biti potrebno duže od tri-četiri sata vožnje. Što je prvi preduslov da letovanje u Srbiji sa decom lepo otpočne. 

Sve je popularniji ostanak leti u našoj zemlji, i obilazak nekih divnih krajeva, poput banja, planina, jezera ili seoskih etno domaćinstava 

Letovanje u Srbiji sa decom može biti odlična alternativa “klasičnom” letovanju i odlasku na more, samo je potrebno pronaći idealno mesto za Vašu porodicu i Vas. Ovakav vid odmora ima brojne benefite, među kojima su, između ostalog, i:

  • niži troškovi putovanja
  • poznavanje jezika
  • manji put koji treba da se pređe do turističkih mesta
  • mnogo je mesta koja za decu do 12 godina naplaćuju pola cene, a neki aranžmani su za decu do sedam, pa čak i do 12 godina, besplatni
  • cene namirnica se ne razlikuju drastično od cena u gradu iz kog dolazite, ukoliko izaberete da sami pripremate hranu
  • prava stvar da zajednički provedete kvalitetno vreme uz različite aktivnosti u fantastičnoj prirodi naše zemlje

Čarobne planine, magična jezera…

Brojna su mesta u našoj zemlji u kojima je priroda netaknuta i čiju lepotu je zaista potrebno videti i osetiti. Bilo da izaberete boravak na nekoj od naših predivnih planina, jezera, banja ili sela, u čijoj su blizini divne reke, vodopadi ili čudesne pećine, možete birati kakav aranžman želite. Čak i ako odaberete neko etno domaćinstvo, mnoga od njih nose po tri ili četiri zvezdice, pa će Vam boravak u njima biti kao i boravak u nekom od hotela. Samo prirodniji i lepši. Sigurno.

Planine

 
 

Planine koje zaista privlače brojne turiste tokom cele godine i koji jesu preporuka brojnih turističkih radnika, pogotovu za porodicu sa decom, su neke od najpopularnijih u našoj zemlji. Tu su Kopaonik, Tara, Zlatibor ili Divčibare. Na ovim planinama postoje atrakcije poput Šarganske osmice, izleti do Višegrada i obližnjih mesta, a za decu mogu biti zanimljive šetnje po planinskim obroncima. Ako želite da pobegnete od letnjih vrućina i provedete odmor na planini, tu su i planine izvanredne lepote i zanimljivih sadržaja, poput Stare planine, Zlatara, Golije ili Goča. Zanimljiv vid smeštaja su i sobe i apartmani, brvnare i vajati, koje možete pronaći kod domaćina u okolini tih planina. Uz odmor na planini preporučujemo da isplanirate i izlete koji mogu podrazumevati obilaske manastira, posetu Kruševcu, Kragujevcu ili nekom od najbližih gradova mestu u kome ste odseli, kao i rafting Tarom ili Drinom.

Letovanje u Srbiji sa decom može biti odlična alternativa „klasičnom“ letovanju, a ovakav vid odmora može da ima brojne benefite

Jezera

 

Kada je u pitanju odmor na nekom od jezera u našoj zemlji, najčešće se pominju Palić i Srebrno jezero.. Međutim, u poslednje vreme se sve više govori i o jezerima Bele Crkve, koja su ušuškana između Vršačkih planina na severu i Karpatskih planina na istoku. Ali i Vlasinsko i Zlatarsko jezero, zatim Perućac, pa Zavojsko jezero, samo su neka od jezera na kojima se porodice mogu odmoriti, možda čak bolje i lepše nego na moru. Četvoročlana porodica na jezerima, čak i ako želi hotelski smeštaj, može da provede sedmodnevno letovanje za manje novca nego što bi to morala da izdvoji ukoliko bi letovala negde na moru. A kad ste već na jezeru, obiđite malo i okolinu. Zanimljiva je tura do Đerdapa. Ona obuhvata krstarenje koje počinje od Beogradske tvrđava do Kladova, prolazi pored Smederevske tvrđave, zatim ušće reke Morave u Dunav, srednjovekovne Ramske tvrđave, zatim pored Srebrnog jezera i Velikog gradišta pored Golubačke tvrđave i ulazi se u nacionalni park Đerdap. 

Banje

Najprikladnije za odlazak sa decom su Vrnjačka banja, Bukovička banja u Aranđelovcu i Sokobanja, jer se u njima, inače, često organizuju rekreativne nastave vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Najčešće nema prevelike gužve, vazduh je čist, a staze za šetnju i parkovi lepo uređeni, pa će Vaši mališani sigurno uživati. A i Vi sa njima. Ove banje su posebno atraktivne za mlađe parove sa decom. Odatle možete sopstvenim prevozom da posetite Oplenac, Topolu, Karađorđev konak, Aranđelovac, koji ima lepe kafiće u rustičnom stilu. Treba pomenuti vazdušne banje, kao što je Kopaonik i druge planine….. Najpopularnija je Vrnjačka banja, gde se u pojedinim smeštajima nude i bazeni, saune, sve što i najmoderniji velnes centri. Turističke agencije imaju veliki broj paketa, a izdvajaju porodični odmor u okviru kojeg deca do 12 godina u pratnji dvoje odraslih imaju besplatan smeštaj. Ipak, u zavisnosti od toga kakav smeštaj i uslugu želite, znajte da cene u banjama mogu dostići čak i one u najluksuznijim letovalištima.

Sela

 

Seoski turizam je uglavnom vezan za planine i banje, ali postoje i ona domaćinstva u centru Šumadije ili u vojvođanskoj ravnici, koja rado primaju goste. Poslednjih godina sve je popularniji seoski turizam i sve više je etno domaćinstava koji se ponose čistim vazduhom i zdravom, kvalitetnom domaćom hranom koju spremaju za svoje goste. Potražnja za ovim vidom smeštaja diktira i cenu, pa je tako od nekada 1.000,00 dinara za polupansion (noćenje sa dva obroka), danas cena “narasla” i do 30, 40 evra za noćenje, plus 10 evra po osobi za hranu (na Goliji, na primer, u fantastičnom etno domaćinstvu Šekler). S druge strane, prenoćište u divnom domaćinstvu na Rajcu možete pronaći za 2.000,00 dinara, uz doručak i večeru, koje su uključene u tu cenu. Sigurno je da u nekim seoskim domaćinstvima može da se nađe još niža cena za smeštaj, uz odličnu hranu i brojne aktivnosti. Seoski turizam vezuje se za ekologiju, čistoću, domaću hranu i za beg iz urbanih sredina. A Srbija je zaista bogata jedinstvenim selima, kao što je, na primer, Skorenovac na Dunavu, preko puta Smedereva. U to selo dolazi i veliki broj stranaca, a dosta domaćinstava se bavi turizmom. Ovo je idealan vid odmora ukoliko se odlučite za letovanje u Srbiji sa decom.

Još lepih mesta…

Jagodina je, na primer, poslednjih godina postala jedna od važnih turističkih odrednica. Relativno lako dostupna iz svih krajeva naše zemlje, veoma je pogodna za izlete ili takozvane spontane vikende. Uz ogroman i zanimljivim sadržajima prepun Akvapark, Jagodina može biti pravi odabir za odmor sa Vašim mališanima.

03 Jos lepih mesta…

Preporuka za sve koji žele da se odmore od gradske buke, vreve i smoga, jeste da odu u čarobne Sremske Karlovce, a ako Vam se dopada miran i opušten  “lalinski” ritam života, Vojvodina će Vam ponuditi brojna zanimljiva mesta. Jedno od njih i svakako naša preporuka jeste i Salaš 137, smešten u Čeneju, nedaleko od Novog Sada. Za decu je u okviru salaša uređen poseban kutak za igru, sa klackalicama i ljuljaškama, a dodatno mogu da se zabave i da se „upoznaju“ sa domaćim životinjama koje žive na salašu.

Zaista ne preterujemo kad kažemo da je svaki kutak naše zemlje vredan da se obiđe i u njemu nekoliko dana boravi. Bilo da izaberete Vojvodinu, ili se opredelite za zapadnu, istočnu ili južnu Srbiju, naići ćete na gostoprimstvo i odmor o kakvom ste sigurno nekad sanjali. Samo ako more zamenite nekim od fantastičnih mesta za odmor sa decom u Srbiji.