U ne tako davna vremena, pre dve-tri decenije, nezamisliva je bila ijedna kuća u Srbiji bez termosa za kafu. To su bile one litarske boce (u različitim bojama), sa velikim poklopcem na vrhu, koji se, onog trenutka kad se skine sa termosa, pretvarao u šolju za kafu. Odavno tih termosa nema, ali su u poslednje vreme, na radost mnogih, termosi za kafu su ponovo u modi!

Na široka vrata su u upotrebu ponovo ušetali termosi za kafu, najrazličitijih boja i oblika, elegantnih, romantičnih, ekstravagantnih ili običnih dezena, od različitih kvalitetnih materijala i (iako im ime kaže da su za kafu), koriste se za najrazličitije napitke, poput čaja, tople limunade, a poneki čak i za vruću, bistru supu. Ili hladnu rakijicu, zašto da ne?

Termos je, po definiciji, izolovana posuda za skladištenje, koja prilično produžava vreme tokom koga njen sadržaj ostaje topliji ili hladniji od okruženja. Ovako zgodnu i praktičnu posudu izumeo je i dizajnirao škotski hemičar i fizičar Ser Džejms Djuar 1892. godine

Od tada do sada mnogo je vode proteklo ispod mosta, pa danas nisu uopšte čudni takozvani pametni termosi za kafu, kod kojih korisnik može da podešava željenu temperaturu svog omiljenog napitka.

Koji god termos za kafu da odaberete, sigurni smo da ćete uživati u ispijanju Vašeg napitka bez koga teško možete da zamislite dan! I ovaj tekst možete lagano da čitate negde u prirodi, uz šoljicu tople kafe ili čaja – iz termosa.

Ser Džejms Djuardizajnirao i izumeo termos-bocu
02 Termos solja za kafu

Termos šolje za kafu su posebno “in” poslednjih godina. Nose ih u ruci pre svega strastveni ljubitelji kafe, kao i poslovni ljudi, dok užurbano sedaju u auto ili idu s jednog na drugi sastanak, osobe koje vode zdrav život ne razdvajaju se od termos šolje za kafu (vodu, domaći sok ili neki energetski napitak), sportisti na treninzima, biciklisti, planinari, studenti u čitaonicama, umetnici dok zaneseno idu na fakultet, izložbu ili jednostavno šetaju parkom. Odlične su za porodični ili piknik sa prijateljima, a roditelji ih kupuju mališanima za školu, pa im u njih sipaju sok koji moraju da popiju dok su na odmoru. 

A zgodne su “za poneti” iz više razloga, prvo u termos za kafu sipaćete kafu kakvu znate da volite i koju jedino Vi sami sebi umete da skuvate, drugo, nećete trošiti svakodnevno novac za kafu koju kupite usput u nekom restoranu ili kafe baru, a treće, šoljice su stabilnije, čvršće i sigurno lepšeg dizajna od onih kartonskih u koje Vam sipaju u kafeima. 

Korisne su, dalje, jer u njih sebi možete sipati i odličan domaći čaj ili neku vitaminsku bombu, koja će Vam davati energiju tokom užurbanog dana. A i poklopci sa otvorom su im čvršći, pa su ipak manje šanse da se polijete nekom crnom kafom ili ceđenim sokom od cvekle, na primer.

Termos je, po definiciji, izolovana posuda za skladištenje, koja prilično produžava vreme tokom koga njen sadržaj ostaje topliji ili hladniji od okruženja 

Plastični termos za kafu – Zdrav ili ne?

03 Plasticni termos za kafu

Iskustva ljudi koji koriste termose za kafu govore da plastični termos za kafu definitivno nije dobar, jer ako ništa, kratko traje. Plastika (relativno) brzo propadne, iskrivi se, odnosno deformiše (pogotovu ako probate nespretno da ih sterilišete na veoma visokoj temperaturi, što nije da se nije događalo). Ali to još nije ni toliko veliki problem, koliko je veliko pitanje da li je uopšte plastični termos za kafu zdrav ili ne?

Konkretno nema zvaničnih podataka da plastični termosi za kafu nisu zdravi za korišćenje. Postoje različite vrste plastike, a ovo termo posuđe se svakako ne pravi od one u koje se flašira voda, a koje nisu dobre za korišćenje (ipak iz njih pije čitav svet). Mada svakako u ponudi u radnjama prednjače termosi za kafu od inoxa (i s polja i iznutra), sa eventualno nekim modelom kome je čep, odnosno zatvarač izrađen od plastike. Ali kvalitetne.

S druge strane se i među stručnim svetom vodi rasprava oko upotrebe ovih (ipak tako praktičnih) termo sudova, jer se u termo šoljama i termosima za kafu nalaze usporivači sagorevanja sa bromom i hemikalijama koje tamo ne bi smele da budu.

Zvaničnih saopštenja o bilo kakvoj štetnosti plastičnih termosa za kafu nema, pa je tako svima ostavljeno da “na sopstvenu odgovornost” uživaju u svojim omiljenim toplim ili hladnim napicima.

Termo šolje i termosi se koriste za najrazličitije napitke, poput kafe, čaja, tople limunade, a poneki čak i za vruću, bistru supu, ili hladnu rakijicu, zašto da ne

Gde kupiti kvalitetan termos za kafu

 
04 Gde kupiti kvalitetan termos za kafu

I još jedna (pa i ne tako važna) napomena, “Termos” je firma koja je počela da proizvodi termo boce, odnosno termo ambalažu danas odomaćenog naziva “termos”. Postoje razne kompanije koje izrađuju ovu praktičnu posudu, pa se nemojte čuditi ako se negde baš i ne zove termos. 

A brojne svetske kompanije danas proizvode termose i termo šolje za kafu. Vaše je samo da, prema Vašem stilu, potrebama, senzibilitetu, materijalu koji želite, ceni ili već nekom drugom parametru, odaberete Vaš termos za kafu i uživate. Kvalitetan termos za kafu možete pronaći u šopovima i kafeterijama, ali i u nekim sasvim nelogičnim mestima za ovakav vid kupovine, kao što su knjižare. Uglavnom, možda prvo da prođete kroz internet ponude, pa da vidite koji se termosi i po kojoj ceni nude. 

Kvalitetan termos za kafu možete pronaći u šopovima i kafeterijama, ali i u nekim sasvim nelogičnim mestima za ovakav vid kupovine, kao što su knjižare

U želji da Vam skratimo pretragu, odnosno sačuvamo dragoceno vreme, Premium Srbija je izdvojila nekoliko kvalitetnih termosa za kafu i prodavnice u kojima ih, u “moru” drugih, možete naći.

Osim što su fantastičnog dizajna, vakuumske pljoske IKEA  su praktične u brojnim prilikama, recimo kad ne želite da Vam se kocke leda otope, kako biste ih kasnije ubacili u hladno piće tokom vrelog letnjeg dana. U ovoj prodavnici možete naći pljoske u obliku termosa, koje Vaša topla pića održavaju onakvim kakvim želite.

I Vitapur ima odličnu ponudu termosa i termo šolja. Pored svakog artikla, videćete i opis proizvoda, pa se tako iz topline i udobnosti svoga doma možete informisati od čega su termosi napravljeni, koliko dugo drže temperaturu, koliko koštaju…

U Emmezeti možete pronaći prave termos boce/flaše, od nerđajućeg čelika, dostupne u crvenoj i srebrnoj boji, kao i termos šolje, divnog dizajna u nekoliko boja. Ovu šolju od inoxa sa praktičnim poklopcem koji štiti od prolivanja možete birati u narandžastoj, tirkiznoj, zelenoj, ljubičastoj ili pink boji.

Alpina termose za kafu možete takođe naručiti online, pa sa stranice volimsvojdom.rs stiže pravo u Vaš dom. Termos šolja Piknik, izrađena od nerđajućeg čelika, će Vam rashladiti tople i ugrejati hladne dane. Dostupna je u nekoliko dizajna i boja, a neprosipajući poklopac će sačuvati Vaš napitak od prosipanja, pa samim tim i od nerviranja. .

A uz pomoć već pomenutog pametnog termosa za kafu – Embera, Vaš omiljeni napitak će uvek biti topao. Korisnik sam može da podesi željenu temperaturu za toplinu napitka, koja se može kretati između 48 i 65 stepeni Celzijusa. Dok stoji na kućištu / punjaču nije problem da održava željenu temperaturu i čitav dan, ali se mali problem javlja kada ste u nekoj “nedođiji” bez struje, jer tada ova fantastična termo posuda “drži” bateriju u proseku samo dva sata.