Grad od sto imena. Srce Panonske nizije. Grad multikulturalnosti. I za naš tekst trenutno najvažnije – Grad hedonizma i uživanja. To dokazuju i brojni restorani u Subotici, koji nude specijalitete različitih kuhinja u svako doba dana. Ovaj grad na samom severu Srbije najviše je i poznat po bogatoj gastronomskoj ponudi. Izuzetna destinacija za sve koji cene tradicionalne, ali i moderne vrednosti, grad u kome su šarm i hedonizam način života, a opuštenost i tolerancija najvažnije osobine stanovnika.

Gastronomija Subotice i njene okoline je veoma poznata po šarolikosti ukusa, koji su nastali kao mešavina različitih kultura i običaja na ovim prostorima. Tako se u ovom simpatičnom gradu služe jela nemačke, turske, mađarske, crnogorske, bosanske i drugih kuhinja, koje čine osnovu za pripremanje ukusnih specijaliteta našeg podneblja.

1986.

osnovanrestoran “Boss”, jedan od simbola Subotice

3

godinepostoji restoran “Dvor”, u kom gosti zaista imaju kraljevski tretman

Onda je logično i to što ovaj vojvođanski grad ima mnogo restorana, a Premium Srbija vam, prema ocenama i komentarima gostiju, donosi izbor od TOP 3 restorna au Subotici:

IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE

1. Restoran Boss

 

Restoran “Boss” sigurno je jedan od simbola Subotice. Prvobitno picerija, sada restoran, na istom mestu postoji od 1986. godine, a svojim neobičnim, šarenolikim, atraktivnim, ali pre svega prijatnim enterijerom, fantastično ukusnom hranom, ljubaznim osobljem i odličnom atmosferom jednostavno mami da budete njegovi gosti. I nije mali broj ljudi koji “zapucaju” i prevale desetine kilometara samo da bi ručali ili večerali u “Bossu”. Takođe je nezaobilazno mesto putnika koji u Srbiju dolaze (ili se vraćaju) iz Mađarske ili neke druge zemlje iz okruženja. Neretko skrenu malo sa planirane rute, makar da ovde popiju kafu. I nikad se ne završi na kafi. 

Restoran Boss

Godine kada postaje restoran – 1996. “Boss” uvodi pohovanu hranu, biftek i čuveni pileći file sa gorgonzola sosom, koji je i danas prvi izbor brojnih gostiju. Ali, ne samo pileći file. Ne zna se šta im je ukusnije, brojni potaži, pa pasulj čorba sa lakumićem, riba, ćuretina, meksička, grčka ili kineska hrana, pice, paste… A tek slatkiši! Savršeni. Još kad se sve to zalije čašom dobrog vina kuće, ne može biti lepše ni za najizbirljivijeg gastronoma. S toga i ne čudi što su im se godinama kapaciteti širili, a gosti i tada punili restoran do poslednjeg mesta. Zato “Boss” 2001. godine “prelazi” i na suprotnu stranu ulice, a nedugo zatim uvodi i dostavu hrane na kućnu adresu, kao i ketering službu, koja brojne firme i korporacije raduje na prolavama već čitavu deceniju. Tokom decenija postojanja ugostili su i brojne poznate ličnosti, ali su, kažu, svakog gosta dočekali i ugostili s jednakom pažnjom i kvalitetnom uslugom kakva se očekuje od imena “Boss”.

Gastronomija Subotice i njene okoline je veoma poznata po šarolikosti ukusa, koji su nastali kao mešavina različitih kultura i običaja na ovim prostorima

2. Restoran Dvor

 

Šta možete da očekujete od restorana koji nosi ime “Dvor”, osim raskoši i zobilja u svakom pogledu. A “Dvor” zaista i ima bogatu gastronomsku ponudu. Prijatan ambijent, domaćinska atmosfera i kućna toplina, diskretan šarm, skladan spoj tradicionalnog srpskog domaćina i modernih ugostiteljskih trendova – samo su neke od odlika ovog restorana, zbog kojih on postaje sve omiljenije mesto Subotičana i njihovih gostiju. 

Iako relativno mlad, otvoren 2018. godine, “Dvor” je već navikao svoje goste na to da dan u restoranu počinje dobrim doručkom – gibanicom, cicvarom, uštipcima, omletima ili satarašom, a nastavlja se specijalitetima kao što su „tripice na dalmatinski način“, dimljena pačetina, file Krsmanović, „Hasenpffefer“ (marinirani zec na žaru), svinjski vrat u ruzmarinu, pileća taljata, ćuretina sa mlincima, čijana svinjska rebra u kajmaku… Tu su i neizostavna topla i hladna predjela i slatkiši, među kojima su i “sicilijanski kaneloni” i preukusne palačinke “Dvor”

U ovom restoranu kažu da su hteli da pokažu da ima dobre kuhinje i bez pljeskavica i mešanog mesa. Jesu mladi, ali nikako nisu neiskusni, pa ćete ovde u svako doba dana i noći uživati i u kapljici odličnog vina kuće. Meni je svakog dana drugačiji, pa je četvrtkom u ponudi jagnjetina na ražnju i ispod sača, utorkom i petkom teletina ispod sača, sredom ćuretina, a subotom je praseće pečenje. Nedeljni ručak je oduvek bio poseban u svakoj porodici, a gosti restorana „Dvor“ imaju na raspolaganju uvek drugačija dva menija. Da je ovaj koncept ono što je Subotičanima bilo potrebno, govori uvek dupke pun restoran. Ako niste dosad, obavezno posetite “Dvor”, jer ćete imati i tretman kao da ste na pravom dvoru..

U Subotici se služe jela nemačke, turske, mađarske, srpske, crnogorske, bosanske i drugih kuhinja, koje su osnova za spremanje svih ukusnih specijaliteta ovog podneblja

 

3. Riblji restoran Babys

Za svaki grad pravi izbor i pun pogodak je dobar riblji restoran. “Babys” je upravo to. Ovaj restoran je širom raširio ruke za goste kojih ima, ali kojima će se tek, kažu u “Babysu” radovati. Nalazi se u relativno mladom subotičkom naselju. Oni kažu nimalo slučajno:

– Otvoren je na uglu jedne od najstarijih ulica valjda zato što specijaliteti od ribe i jesu osnov kulinarstva. Sve je počelo od ribe koja se mogla uhvatiti i golim rukama i kopljem. Na drugoj strani restoran gleda na Prozivku, najmlađe a sve lepše subotičko naselje. I zato “Babys” tek treba da ima gostiju kao ovo naselje stanovnika – poručuju iz ovog ribljeg restorana, koji vrši i dostavu hrane, jer razume da postoje i dani kada želite da ostanete u udobnosti Vašeg doma, pa Vam na kućni prag donosi sve što Vi poželite. A možete poželeti filetirane riblje čorbe i paprikaše, morsku lešo supu, šarana, soma, pastrmku, smuđa, kao i morske riblje specijalitete – lignje, oradu, brancina, škarpinu, lososa, tunu, skušu… Dostava na kućnu adresu na teritoriji Subotice je besplatna, bez obzira na iznos.