Etno stil je poslednjih godina postao popularan, pa mu se vraćamo preko mnogih segmenata, a jedan od njih su i venčanja, gde se etno detalji “upliću” u svečane, elegantne, luksuzne, lepršave – najvažnije haljine u životu jedne žene. To i ne čudi, jer etno venčanice mogu uneti posebnu draž u Vaš wedding izgled i doneti mu onaj “poslednji dodir” koji će Vas u potpunosti zadovoljiti, a goste naterati da ne skidaju pogled sa Vaše venčanice.

Etno i vintidž, odnosno retro venčanice nisu sinonimi. Retro nas vodi u različita razdoblja kroz istoriju svetske kuluture, pa retro (vintidž) može biti i model koji nas seća na 20-te, 30-te, 50-te godine prošlog veka, prema svetskoj modi, a etno venčanica nas vraća u istoriju jedne zemlje, jednog naroda i podneblja, pa nešto što je tih godina bilo popularno u Srbiji, ne mora, i uglavnom ne znači, da se nosilo u Londonu, Parizu, Njujorku, Pragu… 

Etno venčanice su odraz tradicije i kuluture jednog naroda, a povratak venčanim haljinama sa etno motivima možda govori i o tome da smo svesni činjenice da bez očuvanja prošlosti nema ni dobre budućnosti. Da, i to haljine mogu da “govore”, a srpske etno haljine u sebi sadrže mnogo bogatih detalja – ručnog veza, zlatnoveza, jeleka sa fantastičnim ručnim radom, libada, pojaseva…

Sve je bogatiji izbor etno venčanica i u srpskim salonima venčanica, ali etno venčanicu možete “napraviti” i sami, tako što su Vam mame ili bake sačuvale svoje najdraže bele haljine ili neki deo narodne nošnje, kojima možete dodati samo poseban detalj, osvežiti ih i prekrojiti tako da na Vama stoje savršeno.

Etno venčanice su odraz tradicije i kuluture jednog naroda, a povratak ovakvim venčanim haljinama govori i o tome da bez očuvanja prošlosti nema ni budućnost

Bilo da su nošene u službi obreda ili da pokažu status neveste, venčanice su oduvek imale važnu ulogu u kulturi naroda. Od venčanja kraljice Viktorije, u 19. veku, 1840. godine, u modu širom sveta su na velika vrata ušle princeza venčanice u beloj boji, model koji je do modernog doba postao nezamenjiv, pa je i danas često broj jedan u izboru venčanih haljina mnogih budućih nevesti. .

02 Etno vencanice – Tradicija jednog naroda

Pre venčanice kakvu danas poznajemo, neveste su na svojim venčanjima nosile malo svečaniju odeću. Ono što ih je razlikovalo od ostalih žena na svadbi bili su svadbeni venac i veo i imale su potpuno drugačiji izgled. Oslikavale su ne samo duh jednog vremena, već i duh i kulturu čitavog naroda. Složeni šavovi, ručno vezeni motivi i jarke boje učinile su ih aktuelnim i danas. Tako etno venčanice predstavljaju prave vanvremenske hand-made venčanice, koje rado biraju neveste koje žele da izađu iz tradicionalnih okvira.

Čak i ako venčanje nije sa etno tematikom, ove venčanice su savršeni izbor, jer daju kontrast klasičnom dekoru.

Etno venčanice i različite kulture

Tradicionalne venčanice razlikuju se od zemlje do zemlje, a boje i modeli koje mlade na njima i danas nose govore mnogo toga i uglavnom su simbol sreće, bogatstva, zdravlja i snage budućih supružnika.

Indijska venčanja se, tako, izdvajaju po živopisnom koloritu. U skladu s tim je i haljina koju nosi mlada, a koja se zove Sari. I dok su moderne venčanice najčešće bele, ova boja je u indijskoj kulturi zabranjena, jer označava žalost. Zbog toga su njihove venčanice obično crvene boje, koja se u njihovoj kulturi smatra najsrećnijom. Ali, nije redak slučaj da venčanica bude žuta ili zelena. U tom slučaju simbolizuje moć, bogatstvo i novo rođenje.

03 Etno vencanice i razlicite kulture

Iz Mongolije dolaze karakteristične etno venčanice. Čuveni Deel, kako se naziva svadbena odeća, formom podseća na princeza model, ali je ukrašen motivima koji se vekovima prenose u ovim nomadskim plemenima. Umesto vela, neveste nose predimenzionirane šešire u koje su utkane perlice.

Tradicionalne venčanice u peruanskim selima se sastoje iz gornjeg dela, koji je iscrtan geometrijskim oblicima u crvenoj, žutoj, plavoj, zelenoj i beloj boji, dok je višeslojna suknja posebno dizajnirana tako da odgovara ponču mladoženje.

Naše komšije, Rumuni veoma drže do svadbenih običaja, naročito u oblasti Transilvanije, pa njihove neveste nose model kratke venčance koji podseća na narodnu nošnju. Ono po čemu se izdvajaju jeste svojevrsni vez na tkanini i gomila ogrlica koje vrat čine dužim.

I devojke u Srbiji su u davna vremena nosile narodnu nošnju na svom venčanju, da bi je kasnije zamenila takozvana gradska nošnja

Etno venčanice u Srbiji

I devojke u Srbiji su u davna vremena nosile narodnu nošnju na svom venčanju, da bi je sredinom 19. veka zamenila takozvana gradska nošnja, koja je nastala pod uticajem orijentalnog načina odevanja. Neveste su do tada nosile kostim, koji je odlikovala dugačka bela, izvezena haljina sačinjena od „srpskog platna“. Preko ove osnovne bele haljine oblačila se libada i dugačka suknja. Libada je bila gornji deo kostima, poput današnjeg sakoa, izrađena od plišanog teget i bordo materijala, koja je imala duge široke rukave. Libadu je posebno krasio vez izvezen srmom na njenim rubovima. Suknja je bila jednostavnog kroja i padala je do zemlje.

Ovaj običaj zadržao se i tokom 60-tih i 70-tih godina 19. veka, kada su neveste oblačile gradsku nošnju prilikom prve posete muževljevoj porodici posle venčanja, ukoliko je nisu nosile i na samom venčanju..

Od 80-tih godina 19. veka, i venčanice kod srpskih mladi počinju da prate modu, zbog evropskog uticaja koji je u to vreme “zapljusnuo” i odevanje srpske građanske klase. Jedna od najstarijih sačuvanih venčanica u Srbiji je venčanica čuvenog princeza kroja od belog satena iz 1878. godine, koja se čuva Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, kao i venčanica sašivena u čuvenom beogradskom krojačkom salonu Berte Alkalaj, iz 1911. godine. U ovom muzeju možete videti i kreaciju britanske modne kuće Redfern, jednu od najglamuroznijih i najelegantnijih primeraka veridbene haljine, izrađene 1909. godine u Parizu.

sredinom ovog veka narodnu nošnju na srpskom venčanju, menja takozvana gradska nošnja

nastala jedna od najstarijih venčanica u Srbiji, koja se čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu

u Parizu izrađena jedna od najglamuroznijih i najelegantnijih primeraka veridbene haljine, koji se takođe čuva u beogradskom Muzeju primenjene umetnosti

Različiti tradicionalni elementi

Ali ni tradicionalni elementi kod venčanja, pa tako i venčanica, nisu bili isti, a nisu ni danas, u različitim delovima Srbije. Poput narodne nošnje, razlikovale su se i tradicionalne venčane haljine na jugu, zapadu, istoku i severu naše zemlje. Dok su se u Beogradu, na primer, šile princes venčanice, na jugu Srbije su devojačku spremu krasile Bindali haljine, koje su nevestama služile kao venčane haljine. Naziv su dobile po zlatovezu kojim su bile ukrašene, koji je bio u obliku cvetnih grana (bindali na turskom znači hiljadu grana). Bile su jednostavnog širokog kroja, koji se spuštao do zemlje i odlikovao ih je dugi rukav. Šivene su od bordo, zelenog i teget pliša, a mogle su se naći u specijalizovanim zanatskim prodavnicama u Istanbulu.

Srpske etno haljine u sebi sadrže mnogo bogatih detalja – ručnog veza, zlatnoveza, jeleka sa fantastičnim ručnim radom, libada, pojaseva…

Moderne etno venčanice

Etno venčanice su danas opet u modi. Naročito ako je i čiava svečana ceremonija u etno stilu. A takvih je danas mnogo. Ali i ako svadba nije etno, etno detalj na venčanici daće ovom činu posebnu glamuroznost, a nevesti posebnu draž. .

04 Moderne etno vencanice

Kada govorimo o venčanicama sa etno dizajnom, govorimo uglavnom o stilizovanim haljinama sa motivima koji krase, na primer, šik rukave ili ležerne kreacije na kojima su umesto kristala vezeni etno ukrasi. Ovakve etno venčanice našle su se u kolekcijama brojnih poznatih srpskih brendova. Pojedini saloni venčanica su otišli i korak dalje, pa su moderne stilove upotpunili etno pojasevima, jelecima i labadama, pretvarajući ih u neverovatno lepe i bogate modele.

Etno venčanice, zaista, plane nesvakidašnjom lepotom koja će Vas sigurno izdvojiti od drugih, a savršeni spoj tradicije i modernih elemenata učiniće da se i Vi osećate posebno i izgledate i predivno na Vaš najsrećniji dan. A samo tako – posebno i savršeno, morate i trebalo bi da se osećate i izgledate na Vašem venčanju.