Srbija je zemalja, koja je pored prirodnih lepota, veoma bogata kulturnim i umetničkim nasleđem, koje bi svaki građanin ove zemlje, ali i turista koji dođe u nju, morao da obiđe i vidi. Predivni spomenici, iz raznih epoha, „rasuti“ su u svakom kutku naše zemlje, a jedan od vodećih arhitekata Srbije Danilo Dangubić, čiji je projekat „Samoodrživi grad“ u konkurenciji od 1.440 prispelih na internacionalni konkurs, izabran među 40 da predstavlja Beograd i Srbiju na ovogodišnjoj prestižnoj manifestaciji arhitekture – bijenalu u Seulu,

U Beogradu će, baš u isto vreme kada i u Seulu, biti prikazana izložba povodom ovog velikog uspeha, pa će tako Beograđani i gosti naše prestonice moći da vide sve ono što i arhitekte iz celog sveta u paviljonu Srbije u Seulu. To je Dangubić potvrdio i na nedavno održanoj konferenciji za medije, na kojoj je novinarima prezentovao „Samoodrživi grad“, a mi smo iskoristili situaciju da za čitaoce Premium Srbije, sve turiste i avanturiste izdvoji 5 spomenika koje bi svako oko nas trebalo da poseti i pomno pogleda.

Pored prirodnih lepota, Srbija je bogata kulturnim i umetničkim nasleđem, pa su tako grandiozni spomenici koje obavezno treba videti “rasuti” u svakom kutku naše zemlje

Pa, kada Vas put nanese do Kragujevca, Beograda, Kosovske Mitrovice, ka Kraljevu i Trsteniku, ali i malo van granica Srbije do Republike Srpske, nemojte zaboraviti da, po Dangubićevoj preporuci, obiđete sledećih 5 spomenika: Kosmaj, Mitrovicu, Popine, Krugove i Kozaru.

Obiđite ove spomenike i upoznajte se sa skulptorima, jer po meni je njihov značaj upravo u tome što su nadživeli svoju namenu. Ti spomenici danas žive svoj život kao umetnička dela, mimo istorijskih događaja koje obeležavaju. Vremenom su se forme oslobodile bremena težine događaja koje personifikuju, što su uglavnom stradanja. Sada ovi spomenici predstavljaju umetničku građu koja upravo može da nadahne nova dela, kako u umetnosti, tako i u arhitekturi – obrazlaže arhitekta svoj izbor i dodaje da je za sva ova dela karakteristično da su istupili iz razmere skulpture i prešli u razmere arhitekture:

– To je karakteristika koja, uopšte, odlikuje dela i skulpture iz tog perioda kod nas, čega nema toliko u svetu. Autori ovih spomenika su bili u rangu sa najvećim umetnicima svog vremena u Americi kao što su Donald Džad Alen Smitson i drugi – objašnjava Dangubić.

Jedan od vodećih arhitekata Srbije Danilo Dangubić čitaocima Premium Srbije preporučuje pet spomenika koje ni jedan domaći i strani turista ne bi trebalo da propusti

 

Svako mora da obiđe Kosmaj i da se nadahne ekspresivnošću koju ovaj spomenik pruža, kako sa minimalnom masom u zaokupiranju prostora svojom grandioznošću, tako i sa načinom na koji njegovih pet elemenata čine celinu, i deo spomenika kada stanu u sredinu prostorne postavke. Značajno je delo našeg skulptora Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića i Kosmaj može upravo da bude početak svačijeg susreta sa sjajnim opusom umetnika.

 

2. Mitrovica (Kosovska Mitrovica)

 

www.spomenikdatabase.org

 

Mitrovica je susret sa skulptorom Bogdanom Bogdanovićem. Takođe jedan u nizu natur betona, spomenik monumentalne razmere. Zaokupira veliki prostor i dominira tim prostorom na kome se nalazi, tako da je zaista grandiozan. Predstavlja Bogdanovićevo delo iz perioda natur betona. A naspram toga, na putu do Mitrovice, možete da vidite i sledeći spomenik, koji po mom mišljenju, ne smete da zaobiđete – spomenik Popina.

 

metravisok je spomenik Kozara

diskovačini spomenik Krugovi

3. Popina (Štulac, između Kraljeva i Trstenika)

www.spomenikdatabase.org

Popina je značajan spomenik zato što ga je radio takođe Bogdan Bogdanović, koji je spektakularan skulptor, ali ovoga puta u kamenu. Elementi na spomeniku su ovde više u sferi post-moderne. Ali Popina je svakako monumentalan spomenik, koji od srca preporučujem da vidite. Kao i sva Bogdanovićeva dela posvećen je detalju.

 

4. Krugovi (Kragujevac)

 

 

nationalgeographic.rs

Krugovi su spomenik skulptora Vojina Bakića. Serija su sedam diskova koji osim što su uspravljeni, blago su i povijeni, tako da se u njima sunce i nebo oslikavaju, upravo zbog njihovog položaja i cele postavke i igre. Takođe, poput prva dva spomenika, Krugovi su krupne mase i imaju tu dozu nestabilnosti u sebi komporiranu. Deluju kao da će pasti svakog časa, a masivni su.

 

5. Kozara (Republika Srpska)

 

www.spomenikdatabase.org

Još jedan skulptor koga izuzetno cenim je Dušan Džamonja. Njegova Kozara predstavlja spektakularno delo u natur betonu, koje opet ima masivnost i neverovatnu visinu. Spomenik je visok 33 metra! Ni zgrade neke nemaju toliko, a ne skulptura. Kozara je napravljena od betona i nerđajućeg čelika. Mene ovaj spomenik više asocira na nešto drugo nego što ćete Vi, kao posetioci tamo videti, ali je pravi povod da se upoznate sa Džamonjinim delom.