Sok od šargarepe je u redu. I potaž od šargarepe je u redu. I čorba i supa i razne salate od šargarepe su potpuno u redu. Ali, da li ste ikad probali rakiju od šargarepe? E upravo ta poslastica za ljude koji vole žestoka pića pravi se u Srbiji, a sa stručnjacima iz dve srpske destilerije, koje očigledno tradiciju uspešno boje modernim i eksperimantalnim bojama, pričamo o tome kakva je to rakija od šargarepe, zašto su se odlučili baš za nju i zašto rakija od ovog povrća nije narandžaste boje?

 

I dok iz “Artisani Distillery”, koja postoji od 1957. godine, poručuju da je rakija od šargarepe rezultat njihovog entuzijazma, znatiželje da probaju nešto novo, dosad neuobičajeno, u „Akov“ destileriji kažu da su želeli da kreiraju jedinstvenu rakiju na domaćem, ali i na širem tržištu:

– Znali smo da postoji veliki broj ljudi koji vole specifične i nesvakidašnje ukuse, kada je reč o alkoholnim pićima. Eksperimentišući sa raznim voćem i povrćem, došli smo do rakije od šargarepe, na koju smo izuzetno ponosni – objašnjava Nemanja Mikić, direktor prodaje u “Akov” destileriji koju, kaže Mikić, često vodi radoznalost. I to ona dečija, razigrana.

Kako je nastala rakija od sargarepe 1
rakija od sargarepa akov

– Naše rakije nisu samo plodovi prirode, već i mašte i igre. Tokom jedne od takvih igara rodila se ideja o rakiji od šargarepe, koja je danas mnogima favorit.

I sigurno smo da jeste. A ko ne bi makar probao rakiju od šargarepe?

– Izazov je uvek probati nešto novo i neočekivano. Cilj nam je da svake godine tržištu i ponudimo nešto tako: posle rakije od šargarepe, bila je rakija od dinje, pa liker od oraha na bazi konjaka, pa liker od drena, pa… Biće tu još iznenađenja – najavljuje dr Đorđe Nejković, vlasnik “Artisani” destijerije.

Najveća specifičnost rakije od šargarepe je upravo povrće od koga je napravljeno ovo žestoko piće – šargarepa

Specifičnosti rakije od šargarepe

– Mislim da je dovoljno reći “rakija od šargarepe” i posmatrati začuđeni izraz lica na ljudima. Dakle, sama činjenica da smo od jednog naizgled običnog povrća napravili rakiju, dovoljno je specifična. Ukus i miris ove rakije ne mogu se uporediti ni sa jednim drugim pićem – kaže Mikić, 

Dr Nejković, takođe, objašnjava da je povrće od koga je ova rakija napravljena dovoljno neobično samo po sebi:

– Neobična je sama ideja, obično se od povrća ne prave rakije, zatim njena autenticnost, i na posletku intenzitet ukusa nakon degustacije koju ova rakija pruža – objašnjava dr Nejković i dodaje da rakija od šargarepe apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je ova zanimljiva “kapljica” iz “Artisani Distillery” svoje mesto pronašla i u Makedoniji, Nemačkoj, a trenutno pregovaraju sa još potencijalnih kupaca. 

– Količine variraju od nekoliko flaša do nekoliko desetina kartona, jer svako ko ovu rakiju primeti želi makar da je proba – kaže vlasnik “Artisani”-ja.

A kako i ne bi. Jako egzotično i primamljivo zvuči kada kažete – rakija od šargarepe!

Kao i sa svakim novim i nesvakidašnjim proizvodom, i za rakiju od šargarepe je potrebno vreme da se ljudi upoznaju sa njom, tako da će interesovanje za nju tek rasti

Specificnosti rakije od sargarepe 1

– Kreirajući rakiju od šargarepe nismo se bavili istraživanjem njene rasprostranjenosti u svetu, već smo želeli da kreiramo jedinstven proizvod specifičan baš za srpsko tržište. “Akov” rakije se izvoze širom sveta i mogu da kažem da su osvojile srca pravih hedonista širom Kine, Rusije, Austrije, Nemačke i Švajcarske. To nas posebno raduje, jer smatramo da na pravi način promovišemo Srbiju i njene tradicionalne proizvode širom sveta – objašnjava Nemanja iz “Akov” destilerije i dodaje da je, kao i sa svakim novim i nesvakidašnjim proizvodom, i za ovaj potrebno vreme da se ljudi upoznaju sa njim, kao i da uopšte budu informisani da postoji. Siguran sam da će interesovanje za rakiju od šargarepe tek rasti.

I mada bismo svi očekivali intenzivnu narandžastu boju ovog pića, rakija od šargarepe je bezbojna, više nalik vodki nego rakiji

​Rakija od šargarepe nije narandžasta

A tako zamišljamo onu intenzivno narandžastu boju kada pomislimo na rakiju od šargarepe. Ipak, piće od ovog povrća je bez boje, i u flaši više podseća na vodku, nego na ovaj srpski specijalitet.

Rakija od sargarepe nije narandzasta 1

– Svaka rakija je nakon destilacije bezbojna, a boja se postiže dužinom odležavanja u nagorelim hrastovim buradima. Naš cilj je svakako da kao destilerija budemo prepoznati kao proizvođač prirodnih rakija vrhunskog kvaliteta i težimo tome da stvorimo uslove za cirkularnu ekonomiju – objašnjava dr Đorđe Nejković, a kolega iz “Akov” destilerije se slaže sa njim:

– Tokom procesa destilacije, rakije gube boju. Boja se dobija kroz period odležavanja u drvenim buradima, u našem slučaju hrastovim. U ovom slučaju, rakiju nismo ubacili na odležavanje, jer bi drvo bilo prenaglašeno u odnosu na sortnost – kaže Mikić.

Cena rakije od šargarepe

Za rakiju od šargarepe sa etiketom “Akov” destilerije potrebno je da izdvojite 191,00 dinar za čokanj od 0.05l, dok cena flaše od 0.7l iznosi 2.681,00 dinar.

Dosad je rakija od šargarepe bila faktor iznenađenja, tema za razgovor i lični test ukusa, ali Srbija je još pretežno tržište tradicionalnih rakija od voća poput šljive i dunje

Cena rakije od sargarepe 1

U Artisani Distillery kažu da se cena razlikuje od mesta do mesta prodaje:

– Cena rakije na polici je različita od prodavnice do prodavnice, jer maloprodaje formiraju same svoje cene – objašnjva dr Nejković, čiju ćete rakiju od šargarepe sledeće godine moći da probate u degustacionoj sali za posetioce.

 

dinarkošta čokanj od 0.05l rakije od šargarepe

dinarje potrebno izdvojiti za flašu od 0.7l ovog pića

Rakija od šargarepe kao faktor iznenađenja

Do sada je rakija od šargarepe bila faktor iznenađenja, tema za razgovor i lični test ukusa, ali smo još pretežno tržište tradicionalnih rakija od voća poput šljive i dunje – kaže Nemanja Mikić i kaže da ne može da izdvoji favorita među rakijama u “Akov” destileriji, čiji je kapacitet godišnje proizvodnje 300.000 litara:

Rakija od sargarepe kao faktor iznenadjenja 1

– Teško je navesti samo jednog favorita potrošača, jer svako ima svog. Upravo iz tog razloga je naš dijapazon rakija šarenolik, jer znamo da svaka od naših rakija ima svog kupca. U Srbiji je dosta popularna šljiva, dobijena kupažom crvene ranke i požegače, kao i dunja. U zavisnosti od regija, dominiraju i jabuka, koja je rađena kalvados sistemom proizvodnje, rakija od grožđa  rađena konjak sistemom, kao i rakija od kajsije dobijena od autohtonih sorti.

U “Artisani” destileriji, koja je ove godine došla do kapaciteta prerade koji omogućava proizvodnju od 100.000 litara rakija svih vrsta, kažu da se najviše prodaje njihova “Anteria” rakija od šljive i rakija od dunje.

litaraje kapacitet godišnje proizvodnje “Akov” destilerije

litaraje kapacitet godišnje proizvodnje “Artisani Distillery”

Rakija od tajne​

Zasad je to tako, mala tajna, kad su sagovornici obe destilerije u pitanju. Logično je da neće da otkrivaju šta se novo “kuva” u sudovima njihovih postrojenja, ali da nam pripremaju nešto poptuno novo, u to smo sigurni:

– Kao što smo eksperimentisali sa rakijom od šargarepe i postigli sjajne rezultate, tako trenutno radimo i na još nekoliko novih ukusa, ali pravi majstori ne otkrivaju svoje male tajne, zato ćete morati malo da se strpite, ali obećavamo da će vredeti – najavljuju u “Akov”-u.

Rakija od tajne 1

Kako su i pre šargarepe eksperimentisali sa različitim ukusima za rakiju, zanimalo nas je i od čega bi još ovi ljudi puni energije u “Artisani” destileriji voleli da naprave ovu žestinu, a da je nema na tržištu:

– Za sada nek to bude naša tajna, ali svakako da će biti velikih iznenađenja iz naše kuće – tajnoviti su u “Artisani”-ju, ali mi ne sumnjamo da će ta njihova “tajna” biti još jedan bum, kao što to svakako jeste njihova – rakija od šargarepe.