Da ne bude naknadne pameti, bolje odmah da budete pametni i unajmite organizatora venčanja. Verujte na reč, isplati se u kakvom god slučaju hočete i iz koje god perspektive da (sa)gledate sitaciju. Apsolutno odmah izbijte iz glave pitanja tipa zašto neko drugi da brine o Vašem danu, kako da imate poverenja da će neko to bolje da uradi od Vas i zašto biste uopšte petljali nekog petog da se bavi Vašim najsrećnijim i do tada verovatno najvažnijim danom u životu?

Nije to samo frka, panika, stres, to je ludilo do te mere da može u krevet da Vas “strpa” nekoliko dana pred venčanje, pa ćete s mukom pokušavati sve da “ishendlujete”. A tako svakako svoje venčanje niste zamišljali. E, da bi bilo upravo onakvo kako ste ga oduvek izmaštavali, ANGAŽUJTE organizatora venčanja! I sad smo mi ovde stavili znak uzvika, kao da vičemo na Vas. Ne, samo Vas molimo, budite mudri na vreme, a ne kapetan posle bitke.

Posao organizatora venčanja veoma je zahtevan i potrebno je mnogo znanja i iskustva; organizator venčanja je tu da Vaše misli i ideje pretoči u delo

Kako biste znali šta je sve potrebno “staviti na papir” onog momenta kada se odlučite za venčanje, evo kratke liste potrebnih stvari za planiranje. Kažemo kratke, jer usput uvek iskrsne još što šta o čemu na početku poduhvata organizacije venčanja niste mislili. Dakle, morate da:

 1. Odaberete broj gostiju,lokaciju i bend, pa onda datum venčanja (ili obratno)
 2. Odaberete crkvu i zakažite crkveno i venčanje pred matičarem
 3. Odredite preliminarni budžet i upravljate svim troškovima
 4. Osmislite kompletan plan i program Vašeg venčanja
 5. Osmislite temu i ključne segmente venčanja
 6. Odaberete dekoraciju, cveće, pozivnice, zahvalnice, poklončiće za goste…
 7. Osmislite svoj i mladoženjin stajling – odaberete venčanicu, odelo, cipele, bidermajer, modne detalje, frizuru, šminku, burme…
 8. Osmislite i organizujete veridbu i devojačko/momačko veče
 9. Isplanirate medeni mesec
 10. Istražite i odaberete pouzdane poslodavce koji će Vam obezbediti potrebne usluge i proizvode za proslavu – restoran, bend, fotograf, ketering, poslastičari…
 11. Napravite spisak sedenja, obezbedite prevoz i smeštaj za goste…
 12. Koordinišete svim poslodavcima pre i na dan samog venčanja
 13. Podelite zaduženja za sve segmente, kako bi sve proteklo po planu i kako biste izbegli nepredviđene situacije
 14. Pronađete rešenje ili plan B za sve probleme koji mogu da nastanu u procesu organizacije
 15. Komunicirate sa poslodavcima i posle Vašeg venčanja, preuzmete fotografije, vratite venčanicu, platite preostala zaduženja…
 16. Obavite još mnooogo sitnica koje su neophodne kako bi ceremonija venčanja proteklo po planu

​Da li Vam je posle čitanja spiska potreban profesionalni organizator venčanja? Mislimo da jeste. Zapravo, znamo da jeste. I za Vas će biti bolje ako to shvatite na vreme.

To Vam tvrdi i Gabrijela Brujić, direktorka Arkadie, dekorater i organizator venčanja, sa višedecenijskim iskustvom:

– Ni jedna svadba nije ista, i ne treba da bude, i upravo zato je važno da znate šta gledate, kako razmišljate i u kom pravcu da vodite Vi mladence. Da predvidite unapred situacije i vidite ih na licu mesta pre nego što se dogode. Od prvog časa, pronalaska restorana i benda, datuma, pa do odgovarajućeg fotografa, snimatelja, venčanica, odela, torte, dekoracije, animacije za decu i odrasle… U svakom delu smo tu da ukažemo na sigurne i pouzdane dobavljače, u koje vredi uložiti novac, kao i „one druge“.

03 vencanja

Šta je organizator venčanja i zašto ga unajmiti?

Unajmiti ga zbog svih navedenih stavki. I još više zbog onih koje nisu navedene, a kojih će se organizator venčanja sigurno setiti na vreme i tako Vam smanjiti stres, frku i paniku. Organizacija venčanja nosi brojne odluke koje teraju na ozbiljno razmišljanje i veliku akciju. Wedding planer, odnosno, organizator venčanja je u svetu odavno zastupljeno zanimanje, a poslednjih godina sve zastupljenije i kod nas, još više zbog toga što Srbija postaje sve prepoznatljivija wedding destinacija.

Uslugu organizatora venčanja možete pronaći u svim većim i razvijenim gradovima, u kojima postoji potražnja za organizatorima proslava, zbog načina života i postojanja velikog tržišta usluga i proizvoda. Venčanja postaju sve zahtevnija, “traže” sve više energije i truda kako bi se sprovela u delo, a nedostatak stručnosti, iskustva i kontakata može Vam doneti poteškoće pri donošenju pravih odluka. Zbog toga je angažovanje profesionalnog planera venčanja pun pogodak za buduće mladence.

Da bi Vaše venčanje bilo onakvo kakvim ste ga oduvek zamišljali, angažujte profesionalnog organizatora venčanja i sve mu prepustite

 

– Tržište je veliko, naša industrija je na sreću sve veća, ali sa njom raste i broj olakih firmi koje nude mnogo, a ne daju adekvatno, ili još gore nepostojećih firmi u kojima se drugarice „igraju“ za Vaš novac posla iz snova. Birajte ljude koji žive od ovog posla, birajte one koji će Vam reći i šta Vam se ne dopada, a u Vašem interesu. Birajte ljude koji će Vaše slike sa pinteresta pretvoriti u relanost, a u skladu sa Vašim budžetom ga uložiti tamo gde to ima najviše smisla. Birajte da uživate u pripremama i u svom danu, a ne da brinete o TO DO listi koja Vam stoji ispod stola. Zbog svega toga: izaberite iskusnog i obučenog organizatora venčanja. To nije trošak, to je investicija u mir i siguran provod – objašnjava ova dama, koja je sa svojim timom za više od 1.600 (!) parova “isplanirala” svadbu iz snova, uprkos brojnim (najblaže rečeno) izazovima na koja je, tokom organizacije, nailazila.

odsto mladi je reklo da im je Veliki dan najstresniji događaj u životu

odsto mladoženja je reklo da im je Veliki dan najstresniji događaj u životu

Šta radi organizator venčanja?

Posao organizatora venčanja veoma je zahtevan i potrebno je mnogo znanja i iskustva. Organizator venčanja je tu da Vaše misli i ideje pretoči u delo. On je tu da pomogne, a Vi ste tu da budete uključeni u ceo proces organizacije. Na Vama je da odlučite šta želite i da to predočite organizatoru, koji će se “baciti” na posao.

02 vencanja
 • Preuzima sve detalje oko organizacije venčanja

Budući da je organizator venčanja osoba koja prati sve trendove i ima dosta kontakta pomoći će Vam da Vaše želje ostvarite. I više od toga. Organizator će odgovarati na mejlove, naručivati, gledati da sve bude plaćeno na vreme i, u skladu sa Vašim potrebama, osmisliti sve, do najsitnijih detalja. Neće Vas poštedeti ni svojih ideja i predloga, što se često ispostavi kao odlično, jer on venčanja planira minimum svakog vikenda, a Vama je ovo prvo (i uz sreću i strpljenje), verovatno i jedino venčanje. Organizator venčanja je osoba koja će naći pravo rešenje za sve Vaše želje i učiniti da Vam venčanje bude zabavan događaj. I znajte da to nije samo mrtvo slovo na papiru.

 • Koordinira obavezama i na dan venčanja

Nekada se dogodi da na dan venčanja nije baš sve “pod konac”, kako je planirano: ozvučenje ne funkcioniše kako treba, venčanica se pocepala, raspored gostiju nije odgovarajući. Da bi se sve to izbeglo, tu je organizator venčanja da sve kao što je isplanirano bude i realizovano. Vama ostaje samo da blistate na sopstvenom venčanju, da se smeškate i uživate sa Vaši zvanicama.

 • Štedi Vaš novac (?!)

I Vi sad mislite da se mi šalimo sa Vama, ali ne, dobar i profesionalan organizator venčanja (a o takvima je reč u ovom tekstu) Vam zaista može uštedeti i novac, jer ima mnogo kontakata I povoljnije uslove od mladenaca kod vecine dobavljaca. Organizator tačno zna kako da Vaše zahteve uklopi u Vaš budžet, bez obzira koliki on bio.

Organizator venčanja, hir ili…

InstagramPremimuNovembarVencanje

Odmah da Vam kažemo da hir sigurno nije. A odmah da Vam kažemo i da nam verujete na reč i unajmite profesionalnog planera venčanja na vreme. To ćete u svakom slučaju shvatiti, ranije (pre venčanja, što je lakša varijanta) ili kasnije (posle venčanja, što je mnogo teža varijanta). Čuvajte svoje zdravlje, vreme i novac, sklonite se od stresa i panike na vreme i jednostavno u Vašem čarobnom danu samo uživajte!

Jer, prema istraživanju kompanije Kalms, britanskog biljnog lekara za zaštitu od stresa, 23 odsto mladoženja je reklo da im je Veliki dan najstresniji događaj u životu. Sa ovom konstatacijom složilo se i 16 odsto mladi. U Srbiji je taj procenat sigurno mnogo veći. Nemojte da budete deo ove statistike i nemojte organizatora venčanja posmatrati kao hir i gest razmažene mlade, već savremene i praktične žene, odnosno muškarca.

Ukoliko baš ne želite profesionalcu da prepustite organizaciju Vaše svadbene ceremonije i svega što ona podrazumeva, planera venčanja možete da angažujete i samo kao konsultanta, na početku Vaše čarobne priče. I to će Vam sigurno biti od velike pomoći.

Kako se postaje organizator venčanja

Debelim radom i iskustvom. A pre toga morate, što bi rekli novinari, da imate “crv” za taj posao, da se preobražavate kao kameleon (jer je svaki mladenački par priča za sebe), da imate “bezbroj” senzibiliteta, a živaca i energije baš mnogo. Kada sve to imate, ili mislite da imate, onda Vam je potrebna i škola, odnosno kurs, na kome ćete savladati opšte, protokolarne stvari, koje ćete kasnije nadopunjavati iskustvom.

Pronađite agencije i pojedince koji se ovim poslom bave u Vašem gradu, pregledajte njihove sajtove i vidite šta oni nude klijentima. A obratite pažnju i na cene njihovih usluga, kako biste formirali sopstveni cenovnik. A na osnovu svih stavki koje ste videli, možda Vam padne na pamet i to kako da Vi budete drugačiji od njih (naravno, ne po svaku cenu).

Veoma je važno da napravite dobar a jednostavan sajt, koji će biti izvor svih informacija o vama I vašem načinu rada, kao i svim uslugama koje pružate. Ulaganje u marketing i vidljivost Vašeg brenda se podrazumeva, ali i to da uvek učite i da ste uvek u toku sa novinama iz cele weddding industrije. I ne zaboravite da posećujete sajmove venčanja, na kojima možete ostvariti odlične kontakte i predstaviti sebe u najboljem svetlu. Topla preporuka je Sajam venčanja Wedding Weekend, koji se već više od dve decenije svakog februara održava u beogradskom hotelu Hyatt, a koji je 2017. godine zvanično proglašen najboljim sajmom venčanja u Srbiji.

To su opšte stvari kojih biste morali da budete svesni, ukoliko želite i Vi da uplovite na ovakav način u malo više “svadbenih voda”. Iskustvo je neprocenjivo kada je bilo koji posao u pitanju, pa tako i ovaj. A ko će iskustveno nešto bolje da Vam preporuči, nego neko iza koga stoji više od 1.600 savršenih organizacija venčanja u Srbiji i inostranstvu. Zato Gabrijela tvrdi da ovaj “posao jeste divan, jer ste deo nečijeg najvažnijeg rada i radosti koja je suština svih proslava, ali i zbog toga nosi veću odgovornost i očekivanja, jer nema reprizu”:

– Mi znamo da kažemo da je 10 proslava firmi = 1 svadba, u količini bavljenja klijentima, stresu, detaljima, razgovorima, objašnjenjima i putevima da bismo dobili ono šta klijent želi, a realno je naspram svih drugih aspekata. Zato morate DA VOLITE OVAJ posao da biste ga radili. On se ne radi samo zbog novca, već adrenalin i ljubav ka njemu vas tera da izgurate i sve teške dane i zahtevne mladence i neočekivane situacije. I na kraju ono divno HVALA koje dođe kao šlag na tortu i zagrljaj u kome često steknemo prijatelje za ceo život, jer smo prošli sa njima dinamičan i često trnovit put u organizaciji venčanja (pogotovo u vreme pandemije korona virusa).

A Gabrijela potvrđuje i da posao organizatora venčanja nosi brojna iskušenja.

Sa organizatorom venčanja dobijate i dosta prednosti, pa ćete kroz ceo proces ne samo isplatiti delimično organizatora venčanja, već ćete dobiti vrhunsku uslugu i sačuvati zdravlje i živce

Iskušenja posla organizatora venčanja

Jedno od najvećih iskušenja ovog posla je, objašnjava vlasnica Arkadie, staviti u isto vreme želje klijenta, njegov budžet i očekivanja u ono što realno postoji na tržištu:

– Mi nekada izgubimo posao, jer smo potpuno iskreni i kažemo im šta mogu očekivati i dobiti na kraju, a nije u skladu sa njihovim željama. Imala sam mladu koja mi je poslala iz Amerike link sa vremenskom prognozom za određeni dan u Srbiji za godinu i po dana unapred, ubeđujući me da je njena ideja da ima u septembru svadbu potpuno napolju, bez alternatitvnog rešenja unutra, sasvim u redu i da ja treba da ispunim njene želje a ne da joj govorim mane takve odluke…Slušati klijenta ili svoje znanje i iskustvo? Mi nemamo dilemu, jer su nas upravo za to i angažovali – da im kažemo sve šta ih očekuje u tom danu, da bi oni bili gosti na svom venčanju, a da mi preuzmemo sve ostale uloge, praveći od svih odabranih aspekata najbolje moguće.

Gabrijela podseća i na to da usluge organizacije venčanja nije jednostavno prodati nekome ko ništa ili gotovo ništa o tome ne zna (a misli da zna) i ubeđen je da sve to može i sam, a nema predstavu koliko je i kakav put na koji kreće:

– Naravno da mogu i sve sami da organizuju, samo je pitanje sa koliko više stresa, vremena, novca i nerviranja, sa upitnikom na kraju dana da li je stigao i da uživa u tome ili samo da planira… Meni se desilo da mi je mlada, posle svadbe, rekla da joj se, kada sam joj rekla cenu za naše usluge, učinilo mnogo. ali da nas je angažovala jer nije imala vremena da se bavi time, a na kraju je shvatila da to vredi i mnogo više nego što je platila. Ja sam se samo nasmejala i rekla: “Šta ću ja sa tom informacijom sada?” 🙂

E, tu sigurnost i poziciju, da stojite na tom mestu, možete steći samo dugogodišnjim iskustvom na terenu i poznavanjem tržišta:

– Nema knjiga o tome, niti škole za to – kaže energična Gabi. – Mi smo, nažalost, sve to prolazili sami i gradili se kroz godine truda, pa smo upravo zbog toga napravili i obuku nastalu nakon mnogo organizovanih venčanja, da bismo skratili put novim generacijama i naučili ih načinu razmišljanja i pogledima. Da bismo pomogli i tržištu i sebi u potrazi za novim kadrovima.

stavki se nalazi na našoj listi planiranja venčanja, a tu joj nije kraj

organizovanih venčanja je iza naše sagovornice Gabrijele Brujić i njene Arkadie

Obuka za organizaciju venčanja

I sad, pred kraj, da se vratimo opet na početak i nekako zaokružimo ovu, ipak, kompleksnu priču o organizatoru venčanja.

Posao iz snova? Odlično plaćen posao? Lako do evropske plate… Da li ste gledali film sa Dženifer Lopez? I Vaš život može da izgleda tako… Ovo su samo neki od naslova koje je Garbijela sretala u istraživanju tržišta kada je odlučila da napravi obuku za organizaciju venčanja www.kurszaorganizacijuvencanja.rs)

– Onda sam dobila kritike kada sam napravila naš prvi oglas koji je sadržao i prednosti i mane ovog posla, kao i naslov: ISTINE I ZABLUDE O OVOM POSLU. Pošto smo odlučili da se, ipak, bavimo samo istinom, htela sam da prenesem samo neke od važnih činjenica kada je ovaj posao u pitanju…

Dakle, DA, postoje prednosti bavljenja ovim poslom (i mnogo ih je), ali postoje i mane. Na sve to ćete nailaziti ako odlučite da se bavite ovim poslom, koji, kako Gabi reče, morate voleti zbog onog HVALA na kraju, koje vredi više od svake pare, ali i nerva koji potrošite prolazećii kroz sve sa mladencima, kako bi njihov dan, a Vaš posao, bio savršen.

Organizator venčanja – Cena

O konkretnoj ceni organizatora venčanja ne možemo tako – konkretno da pričamo. To zavisi od načina njegovog angažmana, iskustva, vremena potrebnog da sve isplanira i organizuje, od stavki koje je potrebno da isplanira i organizuje, od toga da li su Vam potrebne samo konsultantske usluge i kontakti ili ćete organizatora angažovati od prvog dana, zaključno sa kordinacijom svega i na sam dan venčanja.

Neverovatno je mnogo uslova koje je važno definisati, kako bi se definisala i cena usluga organizatora venčanja.

Ali, u jedno budite sigurni: novac utrošen na profesionalnog planera je odlična investicija. To je čovek / tim od poverenja koji će na pravi način rasporediti Vaše vreme i novac, pa nemojte da žalite.