Muskati su grupa sorti vinove loze koja broji preko 200 vrsta. Muskatna vina danas među poznavaocima vina nemaju preveliki ugled, ali i dalje zaslužuju apsolutno poštovanje, jer su možda najstarija grupa sorti i njihovo zlatno doba je najduže trajalo. Mnogi su mišljenja da su samo “snobovi” ti koji su mišljenja da muskatna vina danas i nemaju neku vrednost, ali ona među širokom vinskom publikom, nikad nisu izgubila popularnost.

Veoma je teško utvrditi poreklo i starost muskata. Uglavnom se tvrdi da su se neke od ovih sorti koristile što kao stone, što kao vinske sorte još u doba drevnog Egipta i Persije, da bi se proširile na ceo Mediteran. Tako su muskati dospeli do Grčke, Apeninskog poluostrva, Pirineja i Balkana, Rimljani su ih potom širili dalje na zapad i sever Evrope. Poreklo imena muskat jednako je teško utvrditi. Naziv sorte upućuje na Bliski istok i grad Muskat, prestonicu države Oman, mada postoje i oni koji poreklo imena traže još u drevnom Egiptu. Ipak, kao epicentar širenja muskata po Mediteranu, Balkanu i vinskim regionima zapadne Evrope, većina istoričara najčešće pominje ostrvo Samos (“slatko i mirisno grožđe i vino sa Samosa”), poznato još u antičko doba. 

U Srbiji se muskati tradicionalno gaje u brojnim regijama, kao što su Banat, Župa, Negotinska krajina, a u svakoj uspeva njen “omiljeni” muskat

02 Intenzivna aromaticnost

Bez obzira na to što je danas poznato više od 200 muskatnih sorti grožđa (nekada je to bila brojka i od 350 sorti), svim muskatnim vinima je zajednička – intenzivna aromatičnost. A, karakteristike aroma koje danas generalno nazivamo muskatnim, najčešće su kombinacija mirisa ruža, kore narandže ili limuna, mandarine, breskve, kruške, meda i suvog grožđa.

U grupu muskata, dakle, spadaju brojne sorte, a mnoge od njih imaju bezbroj sinonima i lokalnih naziva. Takođe se za mnoge od njih misli da su autohtone, ali uglavnom nisu. Zbog toga izdvajamo najpoznatije i najtipičnije predstavnike. To su pre svega muskat beli, muskat otonel, muskat hamburg, muskat krokan i muskat beli, odnosno muskatna bela vina.

Muskat Otonel

 

Muskat otonel je sorta nastala ukrštanjem muskata iz Samura i šasle bele. Ova sorta ranije sazreva i dospeva na branje. Muskat otonel može da bude prilično neutralan u karakteru, ali ako se bere u pravo vreme postaje izuzetno mirišljav. Potiče iz Mađarske, a zastupljen je u centralnoj i naročito u istočnoj Evropi. Ima ga u Srbiji, Rumuniji, Češkoj, Austriji, Ukrajini, Bugarskoj, Moldaviji, Kazahstanu i Rusiji. Kod nas se gaji u Vojvodini, a sporadično i u centralnoj Srbiji.

03 Muskat Otonel

Grozd muskata otonela je mali, valjkasto-kupast, mase 100-150 g. Bobica je sitna, okrugla, srednje debele pokožice, žutozelene boje. Sazreva rano, krajem prve epohe. Nakuplja do 24% šećera, u fazi suvarka do 30%. Ima malo kiselina, između 5 i 7 g/l, a daje vrhunska muskatna vina koja se često koriste za popravku ukusa i mirisa drugih vinskih sorti. Rano sazreva, lepo izgleda i miriše, pa se muskat otonel na lokalnim tržištima može naći i kao stona sorta.

Pored bele tamjanike dominantna muskatna sorta u Negotinskoj krajini je i crna tamjanika, koju je u komercijalnim zasadima očuvao manastir Bukovo

Muskat Hamburg

 
04 Muskat Hamburg

Muskat hamburg je stona sorta grožđa koja se na Balkanu koristi za proizvodnju roze vina, u nekim crvenim kupažama, ali i za kvalitetnu muskatnu lozovaču. Ovo je visoko prinosna i prava mirišljava stona sorta, a grozdovi i bobice su joj krupni i razgranati, mase i do 500 g. Bobica je jajaste forme, tanke pokožice, plavocrvene boje. Sazreva u III epohi, pozno, krajem avgusta i početkom septembra, a za muskat hamburg je karakteristična probirljiva berba, čak do oktobra.

Prilično je otporna na nisku temperaturu, pa opstaje čak i na -25 stepeni Celzijusa, a takođe je otporna i na plamenjaču, pepelnicu i botritis. U zavisnosti od agrotehnike, prinos muskat hamburga se kreće i do 20.000 kg po hektaru. U izuzetno suvim i toplim klimatima ume da nakupi dovoljno šećera za proizvodnju vina.

Nakuplja do 20% šećera i sadrži 5-7 g/l ukupnih kiselina. Vina dobijena od ove sorte su pitka, harmonična, kvalitetna, muskatna. Muskat hamburg je nastao ukrštanjem muskata aleksandrijskog i trolingera. Ima prepoznatljivu mirisnu notu, miriše na ratluk od ruže, koja i te kako ima svoj krug ljubitelja.

Svi muskati imaju jednu zajedničku crtu, a to je izuzetna aromatičnost, u kojoj se prepoznaju mirisi ruže, narandže, limuna, breskve, meda, suvog grožđa 

Muskat Krokan

 

Ovo je sorta koja verovatno potiče iz Francuske, a u Srbiji se gaji u priobalju Tise. Ima valjkasto-kupast grozd, mase 120-150 g. Bobica je srednje okrugla, zelene boje. Sazreva u II epohi, srednje pozno. Nakuplja do 22% šećera a grožđe sadrži 5-7 g/l ukupnih kiselina. U fazi suvarka koncentracija šećera dostiže 26-28%. Daje kvalitetna vina, prijatnog muskatnog mirisa. 

05 Muskat Krokan

Vino od sorte muskat krokan je pitko, osvežavajuće, puno, harmonično, sa finim muskatnim mirisom i ukusom. Svrstava se u grupu kvalitetnih vina. Kada je u pitanju komercijalni momenat, neki proizvođači ga svrstavaju čak i u vina vrhunskog kvaliteta. Vino od muskat krokana spada u grupu aromatičnih vina. Međutim, zbog prevelike osetljivosti prema sivoj plesni i niskim temperaturama, nije baš svetla situacija kada je gajenje ove sorte u pitanju. Stručnjaci kažu da ne postoji dobra perspektiva da se muskat krokan sorta proširi i masovnije gaji.

Muskatna bela vina

 
06 Muskatna bela vina

Muskat beli se smatra rodonačelnikom svih muskata. U literaturi se navodi kako je sorta u identičnom obliku kao danas, postojala i 2.000 godina na ostrvu Samos u Grčkoj, gde se i dalje gaji. Brojne druge muskatne sorte nastale su prirodnom mutacijom ili ukrštanjem belog muskata sa drugim sortama Mediterana. Sinonimi ove sorte su: muskat frontinjan, moscato bianco, brown muscat, muskateller.., i naravno, naš naziv tamjanika.

Beli muskat je sorta koja može da se prilagodi najrazličitijim klimatskim uslovima, pa čak i onim ekstremnijim. U svim regijama u kojima se gaji daje dobre rezultate, samo je pitanje koji je stil vina od muskata u datoj regiji najprikladniji. Na primer, u Italiji je najpoznatije vino od ove sorte Asti Spumante, penušavo i veoma voćno vino, sa različitim nivoom slasti i niskim alkoholom. 

Tu je i Moscato d’Asti koji je blago penušavo vino (frizante) sa veoma niskim alkoholom, ponekad svega 5%. Ova vina su slatka, voćna i veoma aromatična, lagana i osvežavajuća, a u poslednje vreme neverovatno popularna, pogotovo na tržištima SAD i Velike Britanije.

Beli muskat je sorta koja može da se prilagodi najrazličitijim, pa i ekstremnijim, klimatskim uslovima, a u svim regijama u kojima se gaji daje dobre rezultate 

Muskat u Srbiji

U Srbiji se muskati tradicionalno gaje u brojnim regijama. U Banatu dominiraju Muskat Otonel i Muskat Hamburg, u regiji Tri Morave, pre svega u Župi, dominira tamjanika bela, odnosno lokalni varijetet belog muskata, dok se u priobalju Tise gaju muskat krokan. U negotinskom kraju na nekoliko lokacija postoji tamjanika čiji se DNK nije poklopio ni sa jednim DNK muskatnih sorti, što je interesantan podatak jer to može da znači da je ova negotinska tamjanika zaista autohtona. Pored bele tamjanike, dominantna muskatna sorta u Negotinskoj krajini je i crna tamjanika, koju je u komercijalnim zasadima očuvao manastir Bukovo.

200

vrstai više broje muskati

2.000

i pre toliko godinaje muskat beli postojao na ostrvu Samos u Grčkoj, gde se i dalje gaji

20.000

kilogramapo hektaru može da bude prinos muskat hamburga

500

gramamogu da dostignu izuzetno krupni grozdovi i bobice muskat hamburga

Muskat i hrana

 

Da bi aroma, ukus i celokupan kvalitet muskatnog vina došli do izražaja, veoma je važno upariti sa ga sa pravom hranom.

08 Muskat i hrana

Sveži, mladi, suvi muskati su, tako, odlični kao aperitiv, sjajni uz sveže balkanske salate, poput šopske, grčke ili srpske, kao i uz lagano dimljeni sir ili voćne salate sa tropskim voćem.
Polusuvi muskati vole slatkastu morsku hranu, poput gambora, škampa ili sen žak školjki, kao i lagane slatkiše na bazi kreme sa limunom. Penušavi muskati, ako su suvi ili polusuvi, mogu da budu odličan izbor za suši, kao i azijska sveža jela začinjena đumbirom. Slatki muskati traže gorgonzolu ili sličan plavi sir, kao i teže, puteraste slatkiše, poput torte sa orasima i suvim voćem.

Muskatno vino se sa hranom, takođe, može upariti prema boji vina, pa su pravi zalogaji za crveno muskatno vino, zapravo deserti, hladno meso i voće, a uz čašu belog muskatnog vina najbolje je poslužiti lagane salate, kriške sira i plodove mora.