Kao što kaže naš poznati muzičar Momčilo Bajagić Bajaga u stihovima: “Kaži mi gde smo… Ovo je mesto ni na nebu, ni na zemlji”, baš tako i Čarde na Dunavu, sa predivnom atmosferom, “lebde” u magiji između neba i zemlje, takvom da kad jednom svratite na njih zaista nećete znati kakvo je to mesto. Čarobno. Ovom rečju bi se mogle opisati čarde smeštene duž jedne od najlepših reka – Dunava. 

Čarde su karakteristične za Vojvodinu i to su mesta u kojima će Vas baš taj naš “lepi, plavi Dunav”, kažu “duplo izlečiti”. Pogled na ovu široku reku će Vas umiriti, opustiti i razgaliti, a specijaliteti od sveže rečne ribe i savršena riblja čorba su takvi da im ni najzahtevniji gurman neće naći manu.

Čarde na Dunavu su mesta za svakoga, a hedonsiti će posebno uživati na njima, jer tu mogu da nađu sve na jednom mestu – mir kakav samo reka može da pruži, dobru kapljicu rakije i vina i kuhinju kakvoj sigurno neće moći da odole. Sve to, uz smirujući i opuštajući ritam života, kakav samo Vojvođani mogu da dočaraju.

podigunta Velika čarda, jedna od najstarijih čardi na Dunavu u Vojvodini

nastalanajsevernija čarda na Dunavu u našoj zemlji – čarda Pikec

godinaje osnivač čarde Kod Braše Petar Lapu Braša na Dunavu, od čega 30 na svojoj čardi

Od kolikog su značaja čarde za ovaj kraj Srbije, dokazuje i serijal Javnog medijskog servisa RTV Vojvodina, kroz emisije upravo takvog naziva “Čarde na Dunavu”. Autor Miroslav Božin, kroz desetine epizoda, dočarava toliko specifičan ugostiteljski milje na obalama Dunava i prikazuje ova jedinstvena mesta u kojima se neguju posebni jelovnici i običaji, a gotovo su nezamislive bez muzike tamburaša. 

Vrsni poznavaoci ovih vojvođanskih pejzaža i divote koje kriju čarde na dunavu Božin i koautr serijala Petar Latinović, kažu da su “obeležja epizoda, kao i samih čardaka, hedonizam, tradicija, kultura, dunavski pejzaži i uživanje na čardama uz daleko čuvene provode, a sve daleko od zla, pakosti, mržnje i ljubomore“.

Oni ističu, a Vi proverite, da su čarde mesta na kojima se zaboravljaju brige i svakodnevnica gradske vreve, pa ne čudi što interno njihov poduhvat snimanja “Čardi na Dunavu” nazvali „antistres terapija u 48 epizoda“.

luftika.rs

Čarde na Dunavu su magična mesta u koja se “beži” kad Vam je dosta gužve i trke i kad želite da se opustite, relaksirate, odlično pojedete i pomalo popijete

Najlepše čarde na Dunavu u Novom Sadu

Sve čarde koje spadaju u ovu kategoriju krase ugalvnom iste stvari: vrhunska riblja čorba i prijatan ambijent, u kome kao da je vreme stalo. Ako se ovim “parametrima” dodaju odlična, uglavnom fruškogorska vina, po koje veče uz lagane zvuke tamburice, prelepa priroda i mirnoća Dunava, onda svakako zaslužuju da budu u kategoriji: Najlepše čarde na Dunavu u Novom Sadu:

1. Čarda Kod Braše 

 

Ovo je idealan predlog kada vikend želite da provedete van grada. Tada “skoknite” do Begeča u čardu Kod Braše. Brojni komentari kažu da savršenstvo zamišljaju ovako: Čarda Kod Braše na obali Dunava i slobodan vikend. Ako i Vi poželite takvo savršenstvo onda Vas ono čeka upravo na ovom mestu na kome domaćini obećavaju nezaboravno uživanje uz fantastičnu kuvanu i pečenu ribu. Sad u ovo letnje doba je najprivlačnija, jer  može da se uživa u debelom hladu na jednoj od njihove dve terase. Osim slasne ribe koju ovde možete pojesti – od smuđa, preko šarana, do soma, riblja čorba Kod Braše je posebna priča, baš je onakva kakva treba da bude – crvena, sa ukusom ribe i paradajza i bez instant dodataka. I nema ko ne zna da je osnivač ove čarde Petar Lapu Braša već sedam decenija na Dunavu, od čega tri na svojoj čardi. A toliko se opstaje samo uz proveren kvalitet i, “narodski” rečeno – bez zabušavanja.

2. Čarda Mačak

Ako hoćete da uživate baš kao da je vreme stalo, onda pravac u čardu Mačak. Na samo pet kilometara od centra Novog Sada, u naselju Kamenjar, tik uz Dunav smeštena je ova prirodna oaza, na kojoj ćete uživati u vrhunskim ribljim specijalitetima dunavskih alasa, ribljoj čorbi i paprikašu bez kostiju, i naravno pečenoj i pohovanoj ribi – somu, smuđu, kečigi, pastrmki. Specijalitet kuće je uvek tu za Vas: dimljeni šaran i smuđ a la Orly, koji bolje “klize” uz odlična fruškogorska vina i uz pesmu dunavskih tamburaša. Red zabave, pa opet red hrane. Pomenusmo riblju čorbu i riblji paprikaš, a oni se na čardi Kod Mačka na Kamenjaru, spremaju po receptima starih alasa – od tri vrste otkoštene ribe, začinjeni sa pravom merom. A tu su i tako dobre poslastice, poput šnenokli ili knedli sa šljivama, palačinke ili banana split i sladoled. Pa, ko šta voli, neka izvoli.

3. Čarda Kod carine

Baš tako, kod bezdanske carine, po čemu je i dobila ime, smeštena je u skrovitom kutku na levoj obali Dunava čarda Kod carine. Kažu da puteve treba graditi tamo gde ih ljudi prirodno naprave, hodajući stazama najlakšim za snalaženje. Tako je i ova čarda, pre četriri decenije, “nikla” iz barake za smeštaj i ishranu graditelja obližnjeg mosta, posle čijeg odlaska je pretvorena u čardu. Prvobitnu zgradu uništio je požar, ali je nezaustavljivo nikla nova. Od stare je ostala nadstrešnica od trske i dudovo stablo pod kojim se kuva čuveni riblji paprikaš na bezdanski način. Čarda Kod carine spada u one neodoljive, koje imaju sve što Vam treba za uživanje i opuštanje: obalu Dunava, diskretnu plažu i obilje zelenila. Uz specijalitete od ribe, poput ribljeg paprikaša i pečene ribe, ovde ćete birati i specijalitete od živine: čuveni paprikaš od petla, jela sa roštilja, sve to uz domaći bezdanski ajvar i pinđur, pa po želji začinjeno “bezdanskim gromom” – svežom mlevenom ljutom paprikom. Pa kada se sve ovako stavi “na papir”, ne čudi što je čarda Kod carine omiljeno mesto parovima željnim romantike i lepih trenutaka, kao i gostima koji ovde redovno svraćaju već godinama.   

 

4. Čarda Šaran

Čarda Šaran na Petrovaradinu je jedna od najstarijih čardi u okolini i gotovo nevidljiva za internet. Pa Vi krenite preko montažno-demontažnog mosta prema Petrovaradinu, skrenite levo, pa kroz šumicu i naselje Dunavac, do table sa natpisom “100 metara levo” i stižete do čarde, koja se nalazi u sklopu udruženja sportskih ribolovaca “Šaran”. Ali, ako volite “ušminkana” mesta i odlazite negde samo da biste bili viđeni, onda zaboravite na Šaran čardu. Ona je ono mesto na kome ćete sigurno pojesti kvalitetnu ribu u opuštenoj atmosferi prepunoj zelenila sa pogledom na Dunav. U Šaranu je tipično kafanski ambijent, sa kariranim stolnjacima, ali zato sa izvanrednom ribljom čorbom i pečenom ribom. Ovo skrovito mesto pravi je raj za ljude koji vole i znaju da se opuste. Jer, ako “pošizite” ako Vam u roku od sekunde konobar ne priđe i samo Vama ne posveti pažnju, onda što dalje odavde. Tako se Vi nećete nervirati, a neko ko voli ovakav ambijent imaće slobodno mesto za uživanje.

5. Čarda Sremac

Domaćini i osoblje čarde Sremac Vas pozivaju da svratite na druženje kod njih kad god Vam je zgodno, na odličan provod koji garantuju. Nećete se pokajati. Uz samu obalu Dunava, na izlazu iz Sremske Kamenice, smeštena je čarda Sremac, sa glavnim adutom – ribljom čorbom, koju domaćini spremaju po alaskom receptu, a koja mami goste već 15 godina. Ali, nije samo riblja čorba jelo zbog kog se ovde dolazi. Razni su tu specijaliteti od ribe, pa različiti ukusni prilozi, marinade, pa domaća pitka vina… Ali, nekako uvek jelima vrhunskog kvaliteta, poseban šmek i konačnu kap u čaši kompletnog zadovoljstva daje priroda pored Dunava. I naravno, slatkiši koji se ovde prave, kako kažu “bez aditiva”. Dakle, svratite do Sremca i na kafu sa baklavama, koje su napravljene od pravih oraha (a ne prezli), čak i ako “naletite” samo na kratko, i tada ćete uživati. A možete ovde organizovati proslavu nekog Vama važnog datuma ili tek tako okupiti društvo i uživati sa svima. 

6. Čarda Aqua Doria

 

Kafa s pogledom na Dunav i na panoramu grada. Mmm, kako to primamljivo zvuči. Ali ne mora samo da “zvuči”, možete zaista da osetite kako Vam se ritam tela opušta, a apetit raste ako dođete na čardu Aqua Doria, na Kameničkom putu, kraj Varadinskog mosta. Ovo mesto sa prelepom baštom poznato je po ribljem paprikašu bez kostiju, ali i po ribljem perkeltu i bezdanskom ribljem paprikašu. Ovde možete probati i dimljenog šarana, riblju paštetu, razne vrste ribe pečene po želji na roštilju ili na talandari. Ma šta Vam srce poželi od ribljih specijaliteta, naći ćete na ušuškanoj i predivnom atmosferom okupanoj čardi Aqua Doria. A zaista su magične slike “bačke širine pod nebesima, viđene u čudesima”, magičnog mesta na kome je smeštena čarda. Toliko lepe da se ne mogu opisati, već samo osetiti. Topla preporuka da je posetite.

godinapre toliko “nikla” je čarda Kod carine iz barake za smeštaj i ishranu graditelja mosta

godinariblja čorba spremljena po alaskom receptu mami goste na čardu Sremac

trofejau pripremanju ribljeg paprikaša u Vojvodini ponosno nosi čarda Kod Nećka

7. Čarda Noina arka

Čarda Noina arka još je jedno od mesta koje na proputovanju po Novom Sadu ne smete zaobići. Ili planski otići na ribu do nje. Na ovom splavu – restoranu se, pored ribljih specijaliteta – a naravno izdvajaju se riblja čorna i riblji paprikaš, služe još i raznovrsna, sočna jela sa roštilja. Čarda Noina arka “nasukala” se na Ribarcu i mami divnim ambijentom na Dunavu. Ovde možete popiti kafu, uživati leti u nekom hladnom piću, doći sa prijateljima ili poslovnim saradnicima na ručak ili večeru… Ali, nemojte je rezervisati za trenutke koje sa nekim želite da provedete u osami i intimi, jer ovde uvek “vrvi” od gostiju, a čarda Noina arka poznata je i po tome što se na njoj veoma često organizuju rođendani, venčanja, krštenja i različite vrste proslava. Ipak, kvalitet njihove kuhinje, dobra kapljica i pogled koji “puca” na Dunav, više su nego dobri razlozi da za neki odličan ručak ili večeru odaberete upravo ovo mesto.

8. Čarda Kod Nećka 

 

Ako se pitate gde otići na riblju čorbu i druge ukusne specijalitete od ribe, čarda Kod Nećka je još jedan topao predlog za Vas. Smeštena na Ribarskom ostrvu, poznata je i van granica Novog Sada, ali ne samo po ribljim specijalitetima, već i po prijatnom ambijentu i još prijatnijoj atmosferi. Leti je glavna atrakcija Nećkova velika terasa, u potpunosti urađena od drveta. Ipak ćemo se vratiti na ribu i specijalitete od nje koji se na ovoj čardi pripremaju vrhunski. Potvrda za to je i činjenica da je čarda Kod Nećka višestruki prvak bivše Jugoslavije, te trostruki osvajač trofeja u pripremanju ribljeg paprikaša u Vojvodini. U čardi Nećko, kako neki ljubitelji “ribe na kašiku” tvrde, kuva se i jedna od najboljih ribljih čorbi u Vojvodini. Ali, nemojte ovu čardu tražiti na internetu, sajt nemaju, kažu ne treba im, kao ni stranica na društvenim mrežama, jer im je najbolja reklama, vele, kada ih hvale zadovoljni gosti. Zasad im marketing “od usta do usta” nije zakazao.

9. Velika čarda

Velika čarda je  jedna od najstarijih čardi na Dunavu u Vojvodini, podignuta 1738. godine. Nalazi se na samoj obali Dunava, a pored nadaleko čuvenog ribljeg paprikaša, nudi Vam i bogate zabavne sadržaje. Ova čarda je prvi put vrata za javnost otvorila pre 50 godina. Sa ovakvom tradicijom retko koja čarda u okruženju može da se pohvali. A tradicija jeste dokaz kvaliteta, pa i ne čudi što Velika čarda na istom mestu stoji vekovima, a posluje pola veka. Ovde vreme staje, zaboravljaju se brige i pušta da se duša i telo odmore. A da se stomak ne izneveri “zaduženi” su čuvena riblja čorba i riblji paprikaš, i naravno drugi specijaliteti od ribe. Još kad se tome doda muzika tamburaša i hlad pored Dunava, Velika čarda će se sigurno naći na listi Vaših izlet ili vikend putovanja. Ne sumnjamo u to.

10. Čarda Zlatna kruna

Čarda Zlatna kruna usidrila se na levoj obali Dunava, u takozvanoj “plavoj evropskoj magistrali”, u neposrednoj blizini specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”, u kome živi više od 50 vrsta riba, raznih vrsta sisara, ptica, vodozemaca i insekata. Ispred objekta je gradsko šetalište sa kog se pruža pogled na reku Dunav i obilje šume i zelenila. Odatle pogled “ne puca” samo na Dunav, već i na predivan pravoslavni Hram svetih Apostola, smeštenim na svega 100 m od Zlatne krune. Hram sa rekom i prirodom čini celinu i uživanje za sva čula. Ovde je i gastro “momenat” za priču, jer pored toliko vrsta ribe koje žive u obližnjem rezervatu, kako ne probati njihov nadaleko čuveni riblji paprikaš? U gastro ponudi Zlatne krune pored jela sa roštilja i paprikaša, su i riblji specijaliteti od šarana, soma, štuke, kečige, smuđa i drugih vrsta rečne i morske ribe. A gde je riba, tu je i dobro vino, a gde je vino, tu je i uživanje i maksimalno opuštanje. Na čardi Zlatna kruna bez ikakve sumnje, osećaćete se kao kralj ili kraljica hedonizma. 

Od kolikog su značaja čarde za ovaj kraj Srbije, dokazuje i TV serijal  RTV Vojvodina, koji kroz čak 48 emisija priča o lepotama ovakvih mesta

Još čardi u Vojvodini

Zaista je mnogo čardi koje su predivna mesta i koja zaslužuju titulu jedne od najlepših. Uvek je to stvar ukusa kad su mesta poput ovih u pitanju, jer čak i ona čarda koja nije sređena tip-top, možda ona i više od drugih, ima neki neverovatan šarm i šmek koji je svrstava na premium listu. 

Brojni su parametri u određivanju nečega što je TOP, najlepše ili premium, ali je možda jedan od najvažnijih da kada uđete na određeno mesto ne poželite da izađete koliko Vam je lepo. A kada, ipak, jednom izađete, želite uvek da mu se vratite.

Kada pričamo o čardama, sigurno ih ima još na desetine, a samo neke od njih su Naša čarda u Sremskim Karlovcima, čarda Dunavac u Futogu ili čarda Pikec u Bezdanu.

Naša čarda Sremski Karlovci

Naša čarda nalazi se u prelepim Sremskim Karlovcima i smeštena je uz samu obalu reke, odmah do hotela Dunav. I ona je, poput njenih “koleginica” čardi na Dunavu u Novom Sadu, idealno mesto za uživanje sa prijateljima i porodicom. Debela hladovina, odlična riblja čorba i specijaliteti od ribe – sve to krasi Našu čardu, koja je poznata kao tačka okupljanja svih ljubitelja dobrog zalogaja, a u njihovoj oazi hedonizma možete uživati u najlepšim specijalitetima, spremljenim baš po Vašoj meri.

Čarda Dunavac Futog

Čarda Dunavac u Futogu se nalazi na mestu poznatijem kao Čerevićka skela. A evo kako ćete pronaći ovaj splav-čardu, koja “odbija” da se nađe na internetu, nema sajt, ali ima sve druge kvalitete zbog kojih biste morali da je posetite – fantastičnu prirodu i odličnu hranu. Iz pravca Novog Sada ideate prema Bačkoj Palanci, prođete Veternik i uđete u Futog. Idete do kraja Futoga i odmah iza table na kojoj piše da izlazite iz Futoga skrenete levo i stižete do prave male oaze, u kojoj možete pojesti odličan riblji paprikaš ili bilo šta iz jelovnika u kome imaju skoro sve vrste slatkovodne sveže i sušene ribe. 

Čarda Pikec Bezdan

 

Najsevernija čarda na Dunavu u našoj zemlji je čarda Pikec, koja postoji još od 1950. godine. Nalazi se u vikend naselju Baračka, u blizini Bezdana, na malom poluostrvu koje opkoljava otvoreni Dunav i njegov rukavac, nekadašnji “Zimovnik”. Čarda je u oazi zelenila Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje”, okružena mirisom ribljih specijaliteta. Nadaleko je poznat njihov riblji paprikaš i ostali specijaliteti od ribe, sa akcentom i na dimljenu mariniranu belu ribu. A četvrtak, petak i subota su rezervisani za večernje nastupe tamburaša. O čardi Pikec su snimljeni brojni dokumentarni filmovi i emisije. Pa svratite da proverite zbog čega. A, možda i Vi završite u nekom kadru. Nikad se ne zna…