Izvor fotografije: https://coffeegeek.tv/

Da li je prošla ijedna zima, a da se niste zagrejali kuvanim vinom? Ako jeste, onda ne znate kakvu magiju propuštate. Onu koju stvara (uglavnom) crno vino, uz kombinaciju mirisnih začina, šećera i (ne uvek) vode. Kuvano vino se služi toplo, a “greje” sva čula. Lepo ga je gledati, mirisati, dodirivati čašu ili šolju u kojoj je, a najlepše ono što dolazi – divno ga je piti. 

Kuvano vino je napitak popularan širom Evrope i predstavlja simbol božićnih vašara širom ovog dela sveta, a nekako se tradicionalno pije u zimu, posebno u vreme upravo novogodišnjih i božićnih praznika. Ipak, možete ga zgotoviti kad god Vam je hladno i želite da Vam kuća miriše na vanilu, cimet, pomorandžu, med i karanfilić.

Kuvano vino je bogato vitaminom C, zbog prisustva raznih začina antivirusno deluje, jača imunitet i dobro je u borbi protiv prehlade 

Ljudi su još u antičko doba počeli termički da obrađuju vino. Veruje se da su se upravo Rimljani prvi setili da eksperimentišu i poželeli da svoje omiljeno piće začine, malo ga zagreju na vatri i njime posluže promrzle legionare na pohodima po severu Evrope. Nekada se takvo vino pilo iz specijalnih krigli, pehara, najčešće sa poklopcem. Takve posude zvale su se “tankard”, a najstariji srebrni i pozlaćeni datira iz 1420. godine.

Kuvano vino je bogato vitaminom C, zbog prisustva raznih začina antivirusno deluje, jača imunitet i dobro je u borbi protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može Vas naterati da se malo preznojite. Osim što greje, kuvano vino podiže i raspoloženje, a mnogi tvrde i da je lekovito. Ipak, ukoliko se ne spremi kako treba, ili ga kuvate od lošeg vina, sigurno je da će Vas sačekati jaka glavobolja.

Kuvano vino radost lek

Ukoliko se koristi u ograničenim količinama, vino može da poboljša pamćenje. “Resveratrol” je supstanca koje se susreće u crnom grožđu, malinama i crnoj čokoladi. Jedno od glavnih svojstava ove materije jeste da spreči štetno dejstvo na moždano tkivo. Na ovaj način, vino čuva pamćenje i dobro je, između ostalog, u prevenciji od Alchajmerove bolesti.

Karanfilić i cimet koji se dodaju u kuvano vino sjajni su i delotvorni u borbi protiv bakterija. Ukoliko imate problema sa varenjem i radom creva, pospešiće ih kombinacija vina sa karanfilićem.

Koje vino je dobro za kuvanje

Stručnjaci kažu da je za kuvanje najbolje koristiti voćno vino i sveže začine. I u svetu i kod nas se za kuvanje najčešće koristi crno vino, ali se ovaj napitak može praviti i od belog vina, kao i od rozea. 

Koje vino je dobro za kuvanje

Činjenica je da što je bolje i kvalitetnije vino, to je ono bolje i kvalitetnije kad je kuvano. Ipak, samo do određene granice, jer bi kuvati vina iz vrhunskih buteljki bilo u najmanju ruku nekulturno. Prema vinu. A i prema vinopijama. 

Kuvano vino – recept i priprema

Vino možete kuvati tako što ćete u zagrejano vino dodati začine, ili ćete vodu i začine kuvati posebno, a vino dodati u to neposredno pred posluženje. 

To su u suštini dva načina pripreme ovog napitka. “Bitke” se vode oko toga da li, zapravo treba dodavati vodu u kuvano vino? Možda da, kao što se obavezno dodaje u “šumadijski čaj”, odnosno kuvanu rakiju. Iako praksa u većini država kaže da je voda poželjna, neće vino toliko da “udari” ukoliko se skuva bez vode. Pa kako ko voli. 

Kuvano vino je napitak popularan širom Evrope i predstavlja simbol božićnih vašara širom ovog dela sveta 

Osnovni recept za kuvano vino

  • ½ litra polusuvog crvenog vina, 
  • ¼ litra vode, tri kašike šećera, 
  • ½ kašičice karanfilića, 
  • malo cimeta i 
  • nekoliko kriški pomorandže. 

Sastojci se dodaju kad vino počne da peni. Važno je da vino ne proključa, kako bi se sačuvale njegove arome! I još je važno da ne preterujete sa začinima ili voćnim dodacima.

Nacini kuvanja vina

Činjenica je da se vino danas kuva i pije po celom svetu. Negde stavljaju pomorandžu umesto limuna, negde med umesto šećera, neko dodaje biber i med, a neko komadiće jabuke. Kanađani ni kuvano vino ne mogu da piju bez svog čuvenog javorovog sirupa, pa je on takođe neizostavni dodatak ovom toplom napitku.

Sa kuvanim vinom je kao sa receptima za kolače. Prvi put ih napravite tačno prema receptu, a svaki sledeći prilagođavate sastojke prema Vašim afinitetima. Tako je i sa kuvanim vinom: najbolji recept je baš onaj kakav Vama najviše odgovara.

Uzdravlje i živeli!