Retko kome danas nisu neophodne slušalice. Moderan tempo života nam nameće potrebu da veći deo vremena budemo online, na bilo kom mestu, a najčešće dok smo u pokretu. Bilo da se radi o telefonskom razgovoru, slušanju muzike ili nekog drugog sadržaja, to nije lako ukoliko smo okruženi bukom. Ovde na scenu stupaju – slušalice.

Jedan od manjih uređaja, ali vrlo koristan, posebno u bučnom okruženju sa mnogo ljudi – slušalice, ne zaostaju po broju različitih modela i verzija za nekim od dosta popularnijih gadgeta.

Stoga ćete, verovatno, biti u nedoumici kod kupovine slušalica, oko odabira odgovarajućih, prema vašim potrebama, između toliko raznih formi i karakteristika.

U nastavku teksta ćemo pokušati da vam ponešto od toga razjasnimo, i olakšamo izbor, kako biste na pravi način uživali u prednostima koje slušalice nude.

​Over-ear ili on-ear slušalice – koja je razlika?

Ovde se radi o dva različita načina nošenja slušalica, tj. dva načina njihovog prijanjanja na uši. Over-ear se nose preko uha, potpuno ga obuhvatajući i zatvarajući, dok on-ear leže na uhu.

Pogledajmo dalje njihove glavne karakteristike:

Over-ear ili slušalice preko uha – bolje štite od spoljašnje buke, samim tim što su dizajnirane tako da potpuno preklapaju uho, ne ostavljajući prostora za rasipanje zvuka u oba pravca. Ovo je odlično na mestima kao što su javni prevoz, kancelarija ili gradske ulice. Sa njima ne morate da pojačavate zvuk, što je odlično za vaš sluh. Takođe, ovaj model slušalica zahvaljujući svom dizajnu ne pritiska uho, već ga obuhvata, i stoga su udobne čak i kod dugog nošenja. Nedostatak im je što su veće i teže od on-ear slušalica, tako da su nepraktične za nošenje u tašni ili jakni.

Neke od preporučenih over-ear slušalica:

  • Sony WH-1000XM5
  • Sony WH-1000XM4
  • JBL Live 660NC

On-ear ili slušalice na uhu – lakše su i manje od over-ear slušalica, pa ih je stoga i lakše nositi sa sobom u torbi ili rancu. Međutim, ove slušalice leže na ušnoj školjki, ostavljajući manje ili više prostora za prodor ambijentalne buke, što ih čini bezbednijim u saobraćaju, iako se propuštanje buke ne smatra poželjnom karakteristikom kod korisnika. Smatramo da je u uslovima gradske gužve i saobraćaja, naročito na pružnim prelazima, mnogo bolje imati zvučni kontakt sa spoljnim svetom, naravno u volumenu koji neće drastično ometati korišćenje slušalica. Zbog položaja na uhu, koji pritiska ušnu školjku, on-ear slušalice nisu udobne za duže nošenje, i zahtevaju pauze u upotrebi.

Neke od preporučenih on-ear slušalica:

  • JBL Tune 660NC
  • Beats Solo3 Wireless
  • JBL Live 460NC

Šta je bolje?

Oba načina nošenja slušalica imaju svoje prednosti i mane. Ne može se generalno reći koje su bolje, jer je to individualno, i zavisi od dosta faktora. Međutim over-ear slušalice dugoročno su bolje za vaš sluh, jer vas bolje izoluju od okruženja, pa nema potrebe za pojačavanjem zvuka. Sa druge strane, ne smemo smetnuti s uma da su, upravo zbog ograničenog propuštanja spoljne buke, on-ear slušalice bezbednije u saobraćaju.

Odlike i preporuka za in-ear slušalice

Možda se pitate – šta je sa minijaturnim, paktičnim in-ear slušalicama? Bez brige, pomenućemo i njih. Kao što im i naziv kaže, ove slušalice se nose u uhu, male su i anatomskog dizajna, sa ili bez kabla. Ukoliko se bavite sportom ili ste na drugi način vrlo aktivni, one su pravi izbor za vas, jer vas ni na koji način neće ometati u kretanju. Problem bi mogla biti njihova veličina, jer nisu sve uši iste, pa bi iz nekih mogle ispadati, i u tom slučaju opušteno nošenje ne bi bilo moguće. Većina proizvođača slušalica nudi razne dodatke za fiksiranje i udobnije nošenje, koji su takođe lagani i komforni.

Naša preporuka za in-ear slušalice:

Apple AirPods Pro – odličan zvuk uz savršeni dizajn, glavne su odlike ovih slušalica koje će u svim uslovima bezbedno stajati u vašim ušima, čak i pri snažnim pokretima, ali bez neprijatnog pritiskanja. Naravno, znoj i voda im ne mogu naškoditi. Opremljene su tehnologijom za aktivno poništavanje buke, uz veoma trajnu bateriju. Verovatno su najbolji izbor, posebno za Apple korisnike. Jedini nedostatak je ograničena kompatibilnost sa Android uređajima, pa dolazi do manjeg gubitka na kvalitetu zvuka i opcijama podešavanja.

Na stranici jeftinije.hr očekuje vas veliki izbor slušalica, različitog dizajna i načina nošenja. Pogledajte, izaberite i obavite kupovinu na najjednostavniji način – iz udobnosti svog doma.