Valjevo je moderno mesto obojeno bogatom istorijom, tradicijom i kulturom. Grad sa dve čaršije – jednom tradicionalnom sa duhom orijenta, drugom izgrađenom u evropskom stilu. Autentičan gradić koji leži na četiri reke, a kojeg čuvaju parkovi, kaldrme i spomenici slavnih ličnosti. Gradom se još osete duhovi važnih ličnosti poput Desanke Maksimović, Milovana Glišića, Vuka Karadžića, vojvode Živojina Mišića i drugih koji žive kroz svoje spomenike. Kako vam zvuči prošetati ovim ulicama, a onda se uputiti ka jezerima, rekama i vrelima? Ako vam zvuči neobično i zanimljivo, krenite sa nama u razgledavanje najpoznatijih  atrakcija valjevskog kraja.

Želite li prošetati ulicama u kojima su snimane naše najpoznatije serije poput Zone Zamfirove i Ivkove slave? Upravo to ćete doživeti ako pođete sa desne strane reke Kolubare i uputite se kroz Tešnjar. Koračajući kaldrmskim ulicama pored ugostiteljskih i zanatskih radnji osećaćete se kao u nekom drugom vremenu. Pored ugostiteljskih, zanatskih i trgovačkih radnji uočićete kuće i ambijente koji, takođe, odišu nekim davnim vremenom. Možda neke od njih i prepoznate jer ih je nekoliko “glumilo” u našim slavnim filmovima i serijama.

Saborna crkva u Valjevu

Ovo je jedan od najvećih hramova u Srbiji, a sigurno i jedan od najlepših iako još uvek nije u potpunsti završen. Okružen je sa mnogo zelenila i cveća te uređen ukrasnim pločama i fontanama. Jedno od mesta koje ćete sigurno želeti posetiti kada dođete u Valjevo.

Jezero i brana Rovni

Nakon crkve, vreme je da se odvezemo do nestvarno tirkiznog jezera u okolini. Jezero Rovni je najmlađe veštačko jezero na teritoriji Srbije, tek pre 7 godina završeno. Nalazi se kod sela Stubo i Rovni. Iako se radi o veštačkom jezeru, ono odiše lepotom i mirom.

U blizini brane Rovni nalazi se vidikovac na koji možete otići i uživati u pogledu na jezero i levak u koji se preliva višak jezerske vode. Staza do vidikovca je relativno kratka, bez velikih strmina i uspona tako da je idealna za kratku šetnju koja se završava pogledom na tirkizno jezero.

Taorska vrela – zaboravljeni raj

Jedna od najlepših vrela Srbija zaslužuju svoje mesto u planu za posetu kada se nađete na ovom kraju. Ako poželite da pustite misli da lutaju, da utišate sve što se dešava, a pojačate zvuk žuborenja vode, insekata u zraku i miris svežine, onda je ovo vaša sledeća stanica. Taorska vrela su slapovi koji se nalaze na padinama planine Povlen koji je u blizini Valjeva. Izviru u selu Donji Taor i predstavljaju spomenik prirode. Pomalo zaboravljen raj, ali svakako mesto vredno vaše pažnje.

Petnica i Petnička pećina

A, kada krenete iz Valjeva prema Divčibarama, naići ćete na selo Petnica koje je opremljeno sportsko-rekreativnim centrom. Ovaj kompleks ima četiri bazena, terene za odbojku na pesku, mali fubal, stoni tenis i mini golf. Sport u prirodi mora biti dobra ideja, pa tako da ćete se sigurno iznenaditi kako sve možete ovde iskoristiti vreme. Dostupan je i smeštaj, ako se poželite odmoriti još koji dan.

Ipak, mi ćemo sada produžiti ka Petničkoj pećini koja se sastoji od dva dela – Gornje i Donje. Ova pećina je mnogo puta trebala da postane turistička atrakcija, ali se uvek nešto desi da to spreči. Iako su sada posete manje, ona je toliko očaravajuća i još nedovoljno istražena da joj se ljudi uvek vraćaju.

Divčibare

divcibare scaled

I stigli smo na Divčibare. Zbog svoje lokacije i sadržaja, jedna je od najboljih destinacija za zimavanje u poslednje vreme, a dobro je poznata i u letnim danima. Nekoliko ski-staza, mesta za sankanje, šetnje, rekreaciju i odmor u zimskim danima, a sa druge strane čista priroda za prolećne i letnje šetnje i ugodan lekoviti vazduh će vas sigurno privući da se bar kratko zadržite na Divčibarima.

Još neke važne atrakcije Valjeva koje smo izdvojili za vas, a koje su itekako vredne posete su:

  • Narodni muzej Valjevo
  • Moderna galerija Valjevo
  • Brojni manastiri (Lelić, Jovanja, Ćelije i drugi)
  • Vampirske vodenice
  • Banja Vrujci

 

Koje manifestacije vredi posetiti?

Jedna od najpoznatijih međunarodnih kulturnih manifestacija u Valjevu su „Tešnjarske večeri”. Ovo je najstariji festival u Valjevu, a postoji još od 1987. godine. Manifestacija obuhvata smotru pozoršnog, filmskog, književnog i likovnog stvaralaštva. Održava se svake godine u avgustu mesecu i traje deset dana.

Druga zanimljiva manifestacija, koja se održava već više od 30 godina je „Valjevski jazz fest”. Kroz ovu manifestaciju je do sada prošlo više od hiljadu vrhunskih muzičara i nekoliko stotina bendova koji dolaze iz različitih krajeva sveta – od zemalja bivše Jugoslavije do evropskih i američkih zemalja. Kroz najbolje što imamo, promoviše se jazz vrsta muzike, a manifestacija se održava svake godine u oktobru mesecu.

Za kraj, još jedna zanimljiva manifestacija koja okuplja veliki broj ljudi. Ovaj put je vezana za tradicionalni brend valjevskog kraja – čvarke. Radi se o „Festivalu duvan čvaraka” koji daje mogućnost da po prvi put probate ovaj specijalitet koji se nigde ne priprema na ovakav način.

Jesmo vas uverili da krenete na izlet? Ovo malo mesto sa svojom okolinom krije toliko divnih prostora koje morate posetiti. Videćete kako jedan mali grad pamti i čuva svoju istoriju ali i naginje ka savremenim umetnostima i životu.