Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i administrativni centar okruga Šumadija, pa ne čudi što se u njemu nalaze brojni udobni i moderni hoteli. Ovaj grad istorijsko je središte šumadije koja je bogata gustom šumom i nalazi se u centralnoj Srbiji, na obali reke Lepenice. Sve to išlo je u prilog izgradnji hotela u Kragujevcu, koji su uglavnom smešteni u lepom prirodnom okruženju, a nemali broj njih poseduje divne zelene bašte i vrtove.

Kragujevac je grad protkan burnom istorijom, pa je tako i hotelijerstvo prolazilo kroz burne periode. Na mestu današnje Pošte u Kragujevcu se, na primer, nalazio hotel Takovo, jedan od najvećih i najuglednijih hotela u Šumadiji krajem 19. i početkom 20. veka. Hotel je podignut 1887. godine, na mestu gde je ranije postojao turski karavan-seraj. Zgrada hotela ubrajala se među najlepše objekte provincijske arhitekture 19. veka. Međutim, požar koji je u noći između 1. i 2. maja 1909. godine izbio u hotelu, dosta je oštetio zgradu. Prema rečima hroničara, za nepunih 20 minuta vatra je zahvatila čitav hotel. Čitav hotelski krov, koji je bio sagrađen od dasaka i zatopljen terom i asfaltom, a pokriven plehom, bio je u plamenu, prodirući dole u sobe. Bunovni gosti onako goli skakali su iz kreveta i bežali na ulicu. Zgrada hotela je posle izvesnog vremena restaurisana, ali nikada više nije bila u službi hotela.

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i administrativni centar okruga Šumadija, pa ne čudi što se u njemu nalaze brojni udobni i moderni hoteli

U Kragujevcu je danas na desetine hotela i smeštajnih jedinica u kojima možete provesti divan odmor. Izdvajamo samo neke od brojnih hotela u kojima ćete pronaći sve ono što Vam je potrebno ukoliko odlučite da Vam ovaj uzbudljiv šumadijski grad bude sledeće odredište koje biste, bilo poslovno, bilo turistički, želeli da posetite.

1. Hotel Zelengora

Hotel Zelengora je najstariji gradski hotel, izgrađen 1884. godine, kao zadužbina pešadijskog kapetana prve klase Milovana Gušića. To je ugaona zgrada u obliku ćiriličnog slova „G“, jednospratna, funkcionalna klasicistička građevina, na kojoj je ugao istaknut spratom više i ugaonim kubetom koje je 1983. godine, preneto sa srušene Ujedinjene banke. U vreme gradnje hotel je bio jedna od impozantnijih građevina u Kragujevcu. Stilski se i danas savršeno uklapa u staro gradsko jezgro. Nalazi se na mestu na kome se susreću tri ulice pešačke zone, a gostima je obezbeđen pristup automobilima i parking. Raspolaže sa 11 jednokrevetnih i 19 dvokrevetnih soba, 2 apartmana i jednim luksuzno opremljenim apartmanom. A, osim menija sa nacionalnim specijalitetima srpske kuhinje, 2011. godine je u hotelu otvoren prvi restoran autentične italijanske kuhinje. U Zelengori se naročito ponose izborom više od 60 vrsta vina iz čitavog sveta. Ovaj hotel dobitnik je nagrade Turističk cvet za 2002. godinu, priznanja koje dodeljuje TO Srbije, za najbolji hotel u Srbiji, van Beograda.

2. Hotel Kragujevac

Hotel Kragujevac je kultno mesto i centar raznih gradskih dešavanja, koje se već više od pola veka nalazi u samom centru Kragujevca. Jedna je od najpoznatijih građevina u istorijskom jezgru grada i pravi je izbor za turistički ili poslovni boravak u Kragujevcu. Ovaj ugostiteljski objekat, kategorisan sa 4 zvezdice, još od 1966. godine gostima nudi sve ono što je potrebno za odličan odmor: komfor, mir i besprekornu uslugu. Hotel ima 72 moderno opremljene smeštajne jedinice, a pažljivo odabran enterijer stvara gostima pravi osećaj doma. U hotelu se nalaze dva restorana – pansionski i a la carte restoran Panorama, lobi bar za sve vrste Vaših proslava, kao i kongresni centar površine 675 metara kvadratnih, koji je idealno mesto za organizovanje svih vrsta konferencija, seminara, kongresa i drugih korporativnih događaja. Pored fantastične lokacije u samom centru grada, prednost hotela je i parking, kapaciteta do 40 mesta.

Hoteli u Kragujevcu uglavnom su smešteni u lepom prirodnom okruženju, a nemali broj njih poseduje divne zelene bašte i vrtove

 

3. Hotel Industrial 1853.

Hotel Industrial 1853. pleni svojim izgledom sa specifičnim industrijskim senzibilitetom, čiji je dizajn inspirisan industrijskim nasleđem Kragujevca, nekada najvećeg industrijskog giganta na Balkanu, sa željom da se na originalan način sačuva vredno iz prošlosti. U ovom hotelu nalaze se restoran, fitnes centar, bar i predivan vrt, a u njegov sadržaj uključena je posluga u sobi, turistički desk i besplatan Wi-Fi u svim prostorijama. Industrial 1953. lociran je u sklopu kompleksa nekadašnje Zastave, u jednoj od administrativnih zgrada. Okružen je muzejima Stara livnica i Stara Zastava, koji su sastavni deo istorijskog kulturnog dobra Knežev arsenal. Raspolaže 21-om smeštajnom jedinicom, od kojih su 4 apartmana. Sve sobe karakteriše industrijski dizajnerski stil, luksuzna opremljenost i vrhunska udobnost, a u kupatilima se nalaze tuševi sa efektom kiše.

izgrađen najstariji hotel u Kragujevcu, hotel Zelengora

izgrađen je hotel Takovo, na mestu današnje Pošte, koji je 1909. izgoreo u požaru

4. Hotel Šumarice

Hotel Šumarice je reprezentativan hotel, koji se nalazi u očuvanoj prirodi i dubokoj tišini listopadne i četinarske šume, na samo 3 km od centra Kragujevca. Posebno se izdvaja modernim ambijentom i funkcionalnošću koja omogućava da se zadovolje potrebe najprobirljivijih putnika. Hotel Šumarice kategorisan je sa 3 zvezdice, ali su sobe u ovom hotelu opremljene na veoma visokom nivou. Hotel je sagrađen u stilu šumadijske arhitekture, a Josip Broz Tito samo je jedna od brojnih znamenitih ličnosti koje su ovde često boravile. Apartman opremljen specijalno za njega i danas nosi ime Josipa Broza i predstavlja jedinstvenu ponudu hotela. Sačuvan je baš onakav kakav je bio u vreme kada je Broz boravio u njemu. Hotel raspolaže sa 106 smeštajnih jedinica, u okviru kojih je 6 apartmana, 58 jednokrevetnih i 57 dvokrevetnih soba. Poseduje restoran, kongresnu salu, aperitiv bar, kao i predivnu baštu koja je leti idealno mesto za proslave svih vrsta.

5. Filips Sleep

U samom centru Kragujevca, u blizini svih važnijih ustanova i autobuske stanice, nalazi se hotel Filips Sleep, čije sobe sa 4 zvezdice odišu velikom udobnošću. Bežični internet je dostupan u celom objektu, a gostima je na raspolaganju privatni parking. Kragujevac sa svojom okolinom ima bogate prirodne resurse koji pružaju mnogobrojne mogućnosti za razvoj tranzitnog, stacionarnog, poslovno-manifestacionog, sportsko-rekreativnog, lovnog i ribolovnog, zdravstvenog i seoskog turizma. Ovom činjenicom se vodilo i rukovodstvo hotela, pa gostima, kako poslovnim, tako i porodičnim ljudima, pruža potpuni užitak i udoban ugođaj prilikom boravka u njemu. Sve sobe u Filips Sleep-u kompletno su opremljene i praćene kvalitetnim enterijerom modernog dizajna i sa modernom tehnologijom. Sobe imaju dva odvojena ležaja ili francuski krevet, LCD TV, čajnu kuhinju, mini bar, Wi-Fi, podno grejanje, kao i klima uređaj, a tokom celog dana mogu uživati u prijatnom ambijentu lobi dela.

U vreme gradnje, danas najstariji hotel u Kragujevcu – Zelengora, bio je jedna od impozantnijih građevina, a stilski se i danas savršeno uklapa u staro gradsko jezgro

 

6. Garni hotel President de Luxe

U centru Kragujevca, u starom delu varoši, na atraktivnoj lokaciji, sklonjen od gradske buke, ali opet na pet minuta šetnje do centra grada, nalazi se ekskluzivan Garni hotel President de Luxe.

Hotel odiše udobnošću, diskrecijom i toplinom, a tu će Vas uvek dočekati ljubazno osoblje, onako kako i dolikuje hotelu sa dugom tradicijom. Hotel President raspolaže svim onim što je neophodno savremenom čoveku. Namenjen je poslovnim ljudima, turistima, porodicama, sportistima… U sklopu hotela je 10 luksuznih, prostranih i udobnih apartmana, sa terasom, modernim kupatilom, klub garniturom, televizorom, mini barom, sefom, telefonom, klima uređajem i Wi-Fi mrežom. Osim ponude prenoćišta sa doručkom, hotel President de Luxe nudi i dnevni odmor, višednevni boravak sa posebnim uslovima. Hotel je kompletno renoviran i prilagođen gostima sa najvišim očekivanjima u pogledu kvaliteta i komfora.

7. Rubicon Garni Hotel

Kragujevački Rubicon Garni Hotel nalazi se u mirnoj ulici u centru Kragujevca, a u njemu Vas čekaju fitnes centar, bar, zajednički salon, Wi-Fi i predivan vrt. Ovaj hotel, kategorisan sa 4 zvezdice, takođe je svim gostima obezbedio i besplatan privatni parking, a u ponudi hotela je i plaćena usluga prevoza od aerodroma. Komforne i luksuzne sobe – hotel raspolaže sa 15 soba, od kojih su 2 apartmana, 1 studio, 9 dvokrevetnih, 2 jednokrevetne i 1 soba za osobe sa invaliditetom – u savremenom ambijentu Rubicon hotela, savršen su izbor za ljude koji borave u Kragujevcu kako poslovno, tako i turistički. U hotelu Rubicon Garni sobe su opremljene pultom i LCD TV-om i ormanom. Kontinentalni doručak i buffet doručak dostupni su svakog jutra.

od te godine radi hotel Kragujevac, kultno mesto i centar raznih zbivanja u ovom gradu

hotel Zelengora dobija nagradu Turistički cvet, za najbolji hotel u Srbiji, van Beograda

8. Hotel Lama

Hotel Lama, nalazi se u mirnom i tihom delu grada, kategorisan sa 4 zvezdice prostire se na površini od 1.400 metara kvadratnih uređenog prostora. Poseduje 24 smeštajne jedinice, među kojima su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe, kao i porodični apartman. Kao jedan od prepoznatljivih hotela u Kragujevcu, Lama pruža gostima komfor i porodičnu atmosferu. Pored moderno uređenih soba, u restoranu hotela mogu se organizovati seminari, savetovanja, prezentacije i slični događaji, do 35 osoba. Sve površine hotela odlično su pokrivene Wi-Fi signalom, a gosti mogu uživati i opustiti se i u predivnom hotelskom vrtu, u udobnim garniturama i ljuljaškama. Za goste hotela Lama obezbeđen je hotelski parking i parking za autobuse, koji omogućava grupni smeštaj, kako domaćih tako i stranih turista, koji sve više dolaze u ovaj predivan šumadijski grad.

9. Hotel Ženeva

Gostima hotela Ženeva obezbeđen je bežični internet i besplatan privatni parkirking. Takođe su svim posetiocima ovog hotela u ponudi a la carte restoran, kao i klimatizovane sobe i apartmani, sa minibarom i kablovskom televizijom. Hotel Ženeva se nalazi na oko 800 m od pešačke zone u centru grada, pa ćete posle duge šetnje i razgledanja znamenistosti Kragujevca u ovom hotelu moći potpuno da se opustite i odmorite. Recepcija radi 24 sata dnevno. Gostima su na raspolaganju usluge pranja i peglanja, a takođe se može organizovati i prevoz sa glavnih autobuskih i železničkih stanica. Rekreativni centar sa bazenima, raznim sportskim terenima i fudbalskim stadionom udaljen je 600 m od hotela, na koliko se nalazi i popularni kragujevački Tržni centar Plaza.

10. Garni hotel Tri “O”

U Kragujevcu posluje i Garni hotel Tri “O”, u kome rade visoko obrazovani mladi ljudi koji govore nekoliko stranih jezika, tako da ne postoji zahtev gosta koji oni ne mogu da ispune. Iako je hotel relativno mlad, njihov profesionalni tim je, za veoma kratko vreme, stekao značajno iskustvo ugostivši najzahtevniju klijentelu, a takvi su gotovo uvek – poslovni ljudi. U Garni hotel Tri “O”, tvrde da ih visok kvalitet, pouzdanost, usmerenost, a pre svega udobnost, izdvajaju od ostalih hotela u gradu. Garni Hotel Tri “O” Kragujevac ima 24 sobe, od kojih je 5 sa francuskim ležajem, 11 jednokrevetnih, a 8 dvokrevetnih soba. Usluge koje se pružaju su noćenje sa doručkom. Svaka soba ima odvojene ležajeve ili francuski krevet, TWC, TV, telefon, klima uređaj, mini bar, fen, kuhinjski deo za lične potrebe gosta, besplatan pristup internetu, kao i igraonicu.