Ona voli mesta uz ograde, rubove šuma, puteve i potoka, na neobrađenom zemljištu, najčešće kao živa ograda na osvetljenim mestima pored šuma. Raste u obliku grma, i od svega se čuva sama, svojim trnjem. Ali kada dođete do nje, čeka Vas kiselkasto-sladak ukus ovog voća i još važnije, čeka Vas ukus prepun zdravlja. To je kupina. Voće pomalo zanemareno u odnosu na popularnu malinu, aroniju, borovnicu, jagodu, višnju, trešnju, tako da deluje kao da je prepuštena sama sebi. Ali kupini to očigledno ne smeta, jer i sama, bez đubrenja i dodatne obrade i tretiranja, rađa odlično i ima je gotovo svuda. Samo je treba primetiti i paziti da Vas mnogo ne izgrebe svojim trnićima dok je berete.

A da nema takvu “samoodbranu” nestala bi odavno, a sa njom bi iščezao još jedan korov koji je, kažu, vredniji od zlata.

Kupina je sveža, sirova idealna za naš organizam, ali i preradom ovo voće ne gubi na svojoj sočnosti i ukusu. Naprotiv! Za nekoga je slatko od kupine najlepše od svih, a tek džemovi i domaći sirupi za sokove. Sve od ove voćke osvežava, a kupina je idealna i za okrepljenje i za naše zdravlje.

Kupina je veoma lekovito voće i zato je konzumirajte sada kad joj je sezona, obezbedite dovoljne količine za zimu i ako možete, birajte divlje kupine uvek pre domaćih

Kupina je biljka poreklom sa severnih područja, a njena primena u lečenu duga je 2.500 godina.  Istorija otkriva da su još Stari Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza. Tokom 18. veka u Evropi je bila toliko popularna za lečenje gihta da su je nazvali “giht bobicom”. Za sve to vreme, ništa se nije promenilo, samo su nedavna istraživanja opravdala njenu vekovnu terapeutsku primenu.

02 Poreklo i istorija kupine

Ljudima je malo poznato koliko je zapravo ovo voće lekovito. Spisak njene primene na naše zdravlje zaista je dugačak i  zato je konzumirajte sada kad joj je sezona, obezbedite dovoljne količine za zimu i ako možete, birajte divlje kupine pre gajenih, domaćih. U njima se krije – zdravlje.

Lekovito voće bogato vitaminima i mineralima

Kupine su ukusno i nutritivno bogato bobičasto voće. Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, E i K, kao folnu kiselinu. Ovo voće bogato je i mineralima, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijumom i cinkom. Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.

03 Lekovito voce bogato vitaminima i mineralima

Kupine su snažan antioksidans (obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam), prirodna su zaštita od raka pluća, creva i jednjaka, odlične za kardiovaskularno zdravlje – naše srce obožava ovo voće, fantastične su za bolje pamćenje i trudnoću, a izvrsno deluju i na zdravlje očiju.

Samo neka od lekovita svojstva kupine su sledeća:

  • jača imunitet
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod tegoba disajnih puteva
  • sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova
  • pomaže kod problema sa probavom i podstiče mršavljenje
  • sprečava mnoge vrste raka
  • podmlađuje kožu
  • pomaže kod anemije
  • prirodan lek za giht i osteoporozu
  • prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

Sirova, sveža kupina je idealna za naš organizam, ali i preradom ovo voće ne gubi na svojoj sočnosti i ukusu, naprotiv

Proizvodnja kupine u Srbiji

I, mada nije toliko popularna kao neke druge vrste, ipak je svako veće domaćinstvo u Srbiji ima. Makar red, negde uz neko ćoše bašte. Ali, postoje i ona gazdinstva koja kupinu gaje i prodaju je kad dođe vreme. Većina kupina u Srbiji raste po malim privatnim voćnjacima uz pomoć tradicionalnih tehnika uzgoja i većina plodova se bere samo ručno.

04 Proizvodnja kupine u Srbiji

Proizvodnja kupina varira u zavisnosti od tražnje, odnosno od otkupne cene. Pre nekoliko godina bila je u usponu tendencija da Srbija postane vodeći proizvođač u Evropi, međutim poslednjih godina situacija se drastično promenila, upravo u korist drugih kultura, uglavnom maline i borovnice. Većina proizvedenih kupina u Srbiji, negde oko 84 %, se izvozi u zemlje Evropske Unije. O toga su 90 % zamrznute kupine, a preostalih 10 % sveže voće u hladnjačama.

godinaduga je primena kupine u lečenju

odstokupine Srbija izvozi u zemlje Evropske unije

Lekoviti sok, kupinovo vino i čaj

Šta god da pijete napravljeno od kupine, lekovito je. Možete se okrepiti i lečiti svežim kupinama, ali i sokom od ovog voća, kupinovim vinom, čajem od kupinovog lista…

Sok presnih divljih kupina sadrži betaine, koji podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Kupinovo vino je bogato vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Osim gvožđa, vino sadrži i velike količine vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, poboljšava apetit i pospešuje metabolizam. Sličan efekat postiže se unosom svežeg soka dobijenog od crnih bobičastih plodova. 

05 Lekoviti sok kupinovo vino i caj

Ali, nije samo plod taj koji je lekovit kod kupine. I njen list ima lekovita svojstva, kada se priprema kao čaj. List kupine sadrži više od 10 % tanina, organske kiseline, polifenole, vitamina C više nego u plodu, kalcijum, fosfor, bakar, magnezijum…  Obiluje adstringentnim taninima koji deluju “stezujuće”, pa je prirodan lek kod dijareje i dizenterije. I nauka se složila sa ovom činjenicom, pa ga je Nemačka komisija E uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proliva. 

Čaj od lista kupine se koristi i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, kod hemoroida. Trudnicama se preporučuje da mesec dana pre porođaja piju čaj od kupinovog lista, kao i plodove kupine, kako bi im porođaj prošao što lakše.

Obloge od ovog čaja su dragocene za lečenje nadutosti lica i očiju.

Čaj od lista kupine – Recept

06 Caj od lista kupine Recept

Čaj od lista kupine biste trebali uvek da imate u svom domaćinstvu. Priprema se tako što se 2 kafene kašičice suvih listova kupine preliju sa 250 ml kipuće vode i procede posle 15 minuta.

Ovako pripremljen čaj dobar je kod upaljenog i bolnog grla, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afti u ustima. Možete da ga pijete, a možete njime i samo da ispirate grlo i usnu duplju.

Zanimljivo je da fermentisani list divlje kupine ima isti sastav, ukus i efekat kao zeleni čaj. Za razliku od zelenog čaja ne sadrži kofein i teofilin, koji u većoj količini imaju veoma neprijatna neželjena dejstva.

Napomena: Kao i svaki drugi čaj, i čaj od kupinovog lista se koristi mlak, nikako vruć.