U jednom od naših tekstova, pisali smo o tome da prosecco nije šampanjac. I nije. Iako poslednjih 15-ak godina beleži vrtoglavi rast potražnje i prodaje, prosecco nikad neće biti isti kao šampanjac, pogotovu ne ljudima koji uživaju u ovoj vrsti vina.

Uvek će šampanjac biti piće prestiža, a kada ga okusite sa jagodama, biće to kompletan užitak.

Mehurići koji Vam golicaju nepce i nos, zapravo su razlog zašto je šampanjac toliko popularan. A te značajne “iskrice” postoje zahvaljujući prisustvu ugljen dioksida. Aromu šampanjca pojačava 15 miliona mehurića koji raspršuju svežinu vina po vašem nepcu, i toliko ih može biti sadržano u samo jednoj čaši.

Sampanjac2

Šampanjac mora biti proizveden u regiji Šampanj (Champagne) u Francuskoj, i isključivo se pravi od tri vrste grožđa: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Proizvodnja originalnog šampanjca veoma je naporan postupak za koji je primenjiva tehnologija sekundarne fermentacije u bocama. Čitav postupak šampanjacije boca trebao bi da traje najmanje tri godine. Upravo ova ekskluzivna tehnologija francuskih vinara garantuje izvrsni kvalitet i neuporediv ukus šampanjca.

Ništa nije bolja asocijacija za svečane proslave od boce šampanjca. Šampanjac nagoveštava luksuz, naročito ako se servira kako treba, iz pravih čaša, i naravno u pravom društvu.

Sampanjac3

5 TOP brendova šampanjca

Ukoliko volite da pijete šampanjac, izdvajamo 5 TOP brendova ovog pića, pa izaberite ono koje vama najviše “leži”:

1. Kliko udovica (Veuve Clicquot Ponsardin)

Najpoznatiji „ženski“ šampanjac na svetu. Osnivač ovog brenda bio je opsednut vinarstvom i usavršio je proizvodnu tehnologiju što je više moguće. Ono što posebno iznenađuje za ženu, jer se sve to dogodilo početkom 19. veka. Najjednostavniji šampanjac košta 80 dolara.

2. Moet & Chandon

Najbliži konkurent su Moet & Chandon, šampanjac koji su voleli da piju Luj XV i Napoleon Bonaparta, a danas ga obožava engleska kraljica. Ali zahvaljujući ozbiljnim količinama, cene takvog kraljevskog luksuza prilično su demokratske – od 70 dolara. Upravo ta kompanija proizvodi legendarni šampanjac Dom Pérignon od 1936. godine (koji je u drugom delu naše liste – najskupljih šampanjaca na svetu).

3. Piper-Heidsieck

Piper-Heidsieck je penušavo vino bez koga se ne održava ni jedna svečana ceremonija dodele “Oskara”. Merlin Monro je obožavala da ga pije, a bocu ovog šampanjca možete da pazarite već po ceni od 50 dolara.

4. Pol Rodžer (Pol Roger)

Ovaj šampanjac je 2019. godine poneo titulu najboljeg šampanjca na svetu. Pol Rodžer je jedna od najfinijih kuća sa šampanjcem, a proizvodi izvrsno berbeno vino – ono koje ne gubi kvalitet ni nakon 30 godina. Najniža cena za bocu ovog šampanjca je 80 dolara.

5. Bollinger

Potražnja za šampanjcem Bollinger premašuje ponudu. Zanimljivo je da ova marka slavu duguje i udovici Lili Bollinger, koja je učinila sve da ovaj šampanjac bude jedan od najboljih. Pored martinija, čuveni agent 007, Bond – Džejms Bond, voli da uživa i u čaši prefinjenog šampanjca, a od 1979. godine, njegov omiljeni izbor je upravo šampanjac Bollinger.

Sampanjac4

5 TOP brendova šampanjca

Šampanjac je nekada bio pravljen samo za nekoliko posebnih ljudi, članove kraljevske porodice. Kralj Francuske, Hugo Kapet je još u 10. veku počeo da služi penušavo vino tokom službenih večera na dvoru. U godinama posle 1715, Orleanski vojvoda je bogatim i slavnim građanima predstavio penušavu verziju vina iz Šampanje.

Šampanjac je danas piće dostupno svima koji mogu da ga priušte. Popularan je i ljudi ga vole zbog prestiža koji nosi. Iz ovog razloga, šampanjac je jedno od najskupljih pića koja postoje. Ako ne znate šta je dobro, pitajte šta je skupo. Tako je i sa šampanjcima. Naročito sa njima. Donosimo Vam listu 5 najskupljih brendova šampanjaca na svetu:

1. Shipwrecked 1907 Heidseick

Na poziciji broj jedan nalazi se šampanjac čija je cena neverovatnih 275.000 dolara. Otkriven je 1997. godine, a svaki ljubitelj vina sa dubokim džepom je voljan da potroši toliko novca da bi posedovao nešto ovako dragoceno. 

2. Pernod Ricard Perrier Jouet

Vicešampinosko mesto zauzima šampanjac koji se prodaje u pakovanju od 12 boca i njegova cena je 50.000 dolara. Egzotičnog je i senzacionalnog ukusa i lepote, pa je obožavan širom sveta. Takođe je idealni pratilac neobičnim kulinarskim specijalitetima.

3. Dom Perignon White Gold Jeroboam

Po ceni od 40.000 dolara, možete kupiti treći šampanjac po debljini novčanika – Dom Perignon White Gold Jeroboam. Sjajni šampanjac koji je proizveden sa velikom pažnjom posvećenom detaljima, a njegova delikatnost će učiniti da se zaljubite na prvi gutljaj.

4. Krug 1928

Za ovaj šampanjac, koji se proizvodi od više vrsta grožđa sa različitih podneblja širom sveta, potrebno je izdvojiti 21.000 dolara. Nežnog je i zadovoljavajućeg ukusa, a dizajn boce koji je osmišljen 1938. godine i dalje mami bogate kupce.

5. The Champagne Cristal Brut 1990

Poslednji na listi najskupljih brendova šampanjaca je Champagne Cristal Brut 1990, koji košta “tričavih” 17.625 dolara. Razlog ovako visoke cene je ograničena proizvodnja zbog koje je i dan danas zadržao ekskluzivnost. Ovaj šampanjac je širom sveta poznat pod imenom “Methuselah”.