Izvor fotografje: unsplash.com

Odlazak na letovanje automobilom je oduvek bila jedna od popularnijih opcija, i pored toga što nekada letom možemo uštedeti vreme. Putovanje automobilom je opcija koja je mnogo fleksibilnija i udobnija od nekih drugih, poput putovanja autobusom, a uz to vam daje mogućnost da vidite predele i uživate u pejzažima u kojima inače ne biste mogli.

Ukoliko i vi planirate da se odvažite i uskoro krenete na jednu ovakvu avanturu, u nastavku pročitajte kako je potrebno da se pripremite.

Pre svakog dužeg putovanja, neophodno je da proverite ispravnost svog vozila. Na ovaj način možete sprečiti potencijalne probleme na putu i biti uvereni da će putovanje biti sigurno i udobno putovanje za sve putnike.

Proverite gume, kočnice, ulje, a ako niste sigurni u tehničko stanje vašeg vozila ili ako primetite bilo kakve nepravilnosti tokom provere onda idite kod mehaničara. Takođe, ukoliko imate nekih ozbiljnijih problema, te je potrebno da nabavite nove delove, postarajte se da to budu delovi baš za vaš automobil, recimo delovi za Fiat, Renault ili Mercedes i istražite povoljnije cene.

Ne zaboravite i da proverite stanje rezervnog točka koji treba da bude u dobrom stanju i napumpan do odgovarajućeg pritiska. Pored toga, uverite se da imate odgovarajući alat za zamenu točka ako dođe do problema na putu. To može uključivati ključeve za točkove, dizalicu, ključeve i druge alate.

Planiranje rute

Nekada odlazak na nove, nepoznate destinacije može biti stresan zbog nepoznavanja puta i okoline. Koristite navigacione sisteme, poput GPS uređaja ili mobilnih aplikacija, kako biste pronašli najbrži i najefikasniji put do vašeg odredišta.

Ovi sistemi pružaju detaljne informacije o rutama, vremenskim uslovima, saobraćajnim gužvama i alternativnim putevima, što vam omogućava da izbegnete nepotrebna zadržavanja i skratite vreme putovanja.

Proverite vremensku prognozu za dane kada planirate putovanje i razmotrite alternativne rute ili promene u planu putovanja ako se očekuju loši vremenski uslovi. Takođe, isplanirajte i pauze tako što ćete razmisliti i istražiti opcije koje postoje na putu do vaše destinacije. 

Vrlo je bitno da pravite pauze kako biste ili dovoljno odmorni za vožnju. Ovo je bitno čak i u situaciji kada niste jedini vozač u vozilu, jer iako drugi vozač može preuzeti deo odgovornosti za vožnju, svima je potrebno vreme za odmor i oporavak tokom dužeg putovanja automobilom.

Osim fizičkog umora, dugotrajno sedenje za volanom može dovesti do mentalnog zamora i smanjene koncentracije, što može povećati rizik od saobraćajnih nezgoda. Stoga, čak i ako putujete sa više vozača, redovne pauze su neophodne kako biste osvežili um, istegli noge i opustili se pre nastavka vožnje.

Važno je planirati pauze duž rute, poput odmorišta, benzinskih pumpi ili restorana, a izbegavati skretanje s puta. Preporučuje se pravljenje pauza svakih 2 do 3 sata vožnje, ili češće ako je potrebno. Tokom pauza, preporučljivo je uraditi i nekoliko jednostavnih vežbi istezanja kako biste opustili mišiće i protegli se.

Putno osiguranje

Bez obzira na dužinu putovanja ili destinaciju, putno osiguranje može pružiti vašem umu mir, a vama  finansijsku sigurnost u slučaju neplaniranih situacija.

Putno osiguranje može pružiti pokriće za medicinske troškove u slučaju nezgoda ili zdravstvenih problema tokom putovanja. Ovo može uključivati troškove lekarskih pregleda, hitne medicinske intervencije, bolnički boravak, lekove i medicinsku evakuaciju. Bez putnog osiguranja, ovi troškovi mogu biti izuzetno visoki, posebno u inostranstvu gde zdravstvena zaštita može biti skupa.

Putarina i troškovi

automobil put planina

Izvor fotografje: unsplash.com

Putarine predstavljaju dodatni trošak koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja putovanja automobilom na letovanje. Ovi troškovi mogu značajno uticati na ukupan budžet putovanja, posebno ako planirate putovanje kroz regione sa visokim troškovima putarine ili na duže relacije.

Pored putarina, troškovi goriva takođe čine značajan deo ukupnih troškova putovanja automobilom. Prilikom planiranja rute, uzimajte u obzir troškove goriva i pokušajte da optimizujete rutu kako biste smanjili potrošnju goriva.

Vožnja optimalnom brzinom, izbegavanje naglih ubrzanja i kočenja i održavanje pravilnog pritiska u gumama mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva i troškova putovanja.

Putovanje automobilom može uključivati i druge troškove, poput parkinga, putarine, putnog osiguranja, hrane i smeštaja. Pre polaska na put, napravite detaljan plan budžeta koji obuhvata sve ove troškove kako biste imali jasnu predstavu o ukupnim troškovima putovanja i izbegli neprijatna iznenađenja tokom putovanja.

Iskoristite pogodnosti putovanja ličnim vozilom

Pre polaska na put, istražite koje sve atrakcije i zanimljivosti koje možete posetiti na putu do vašeg odredišta. To može uključivati plaže, muzeje, istorijske spomenike, nacionalne parkove, restorane, tržne centre i druge turističke atrakcije.

Napravite listu prioriteta i planirajte svoje dane unapred kako biste maksimalno iskoristili vreme i istražili sve što odredište ima da ponudi.

Predlažemo vam da osim prirodnih lepota i aktivnosti na otvorenom, istražite i kulturne aspekte vašeg krajnjeg odredišta, te da posetite lokalne muzeje, galerije, pozorišta ili tradicionalne manifestacije kako biste upoznali bogatu kulturu i istoriju regije.

Putovanje automobilom, naročito u društvu, može biti uzbudljivo i nezaboravno iskustvo. Bitno je da se adekvatno pripremite, kako bi ono bilo što manje stresno, a onda da se prepustite svim pogodnostima koje ono nudi.