Da su već odavno kućni ljubimci postali “ravnopravni” članovi porodice, to znamo i potpuno razumemo. Ali, to su razumeli i vlasnici brojnih restorana širom Srbije, u kojima je dozvoljeno da na miru popijete čaj, kafu, sok ili obedujete u nekom od njih, bez nervoze i žurbe da li je Vašem krznenom ljubimcu “udobno” da Vas čeka ispred restorana. Ili da ga ostavljate samog u kući. Pet friendly restorani u Beogradu su sve mnogobrojniji, pa dozvoljavaju Vašem ljubimcu da bude pored Vas i da zajedno uživate u lepim i opuštenim trenucima nedeljnog ručka ili pauze u šetnji nekim drugim danom. 

Vlasnici restorana su se prilagodili situaciji da ukoliko nije dozvoljen pristup kućnim ljubimcima, neretko ni vlasnici neće izabrati baš njihov lokal da u njemu ručaju ili večeraju, pa je činjenica da je u Beogradu i u mnogim drugim gradovima Srbije, sve više takozvanih pet friendly restorana. Kad smo kod srpske prestonice, neki su u strogom centru grada, neki “skriveni” u čarobna i zelenilom okupana dvorišta, neki u skadarlisjkoj boemskoj četvrti… Jedni su restorani domaće, drugi internacionalne kuhinje. Sve u svemu, izbor je na Vama. I Vašim ljubimcima.

Premium Srbija Vam donosi spisak od 10 najboljih pet friendly restorana u Beogradu u kojima možete bez problema uživati zajedno sa Vašim krznenim drugarima.

U Beogradu je sve više takozvanih pet friendly restorana; neki su u strogom centru, neki “skriveni” u zelenilom okupana dvorišta, neki u skadarlisjkoj boemskoj četvrti…

U ovom restoranu – Mezestoranu Dvorište, možete pojesti zdrav obrok i uživati u specijalitetima mediteranske, grčke i evropske kuhinje, koju ovde služe. Dvorište je omiljeno mesto brojnih poznatih ličnosti, a imaju i poseban meni za vegane, vegetarijance i jele bez glutena. Restoran je odvojen od gradske buke, a opet je u samom srcu Beograda. I što je za ovu priču najvažnije, ovo je jedan od odličnih pet friendly restorana u kome možete da se odmorite zajedno sa Vašim kućnim ljubimcom posle naporne šetnje po gradu. Vaši krzneni drugari će uživati baš kao i Vi.

2. Smokvica

U predivnom restoranu Smokvica odavno ne morate lepe trenutke da provodite samo Vi, dok Vas Vaš ljubimac čeka negde. Restorani Smokvica “rasuti” su na nekoliko lokacija u gradu, a ovo je jedan od gastronomskih pabova u kome se služe mediteranska, evropska i internacioalna kuhinja, kao i jela sa roštilja. Divan ambijent i uslužno osoblje, zadovoljiće i najzahtevnije goste. A što je još važnije, zadovoljiće sigurno i Vašu potrebu za odličnim restoranom koji dozvoljava ulazak kućnih ljubimaca unutra. Smokvica je odavno pet friendly, Vaše je samo da sa Vašim ljubimcem proverite koliko će se i oni nauživati na čarobnom mestu, zajedno sa Vama.

3. Balkan ekspres

 
 

Restoran Balkan ekspres se nalazi na Zemunskom keju, a u njemu možete sa svojim psom ili mačkom uživati u doručku, ručku ili večeri, jer se ovde služe vrhunska hrana i divni slatkiši. A gde ćete na lepšem mestu pet friendly restoran? Posle rekreacije ili duge šetnje u kojoj ste bili sa Vašim ljubimcem, pored reke na Zemunskom keju, smestite se udobno u divan ambijent restorana Balkan ekspres i uživajte u divnom pogledu, odličnoj hrani i lepoj atmosferi. Sve to ne misleći šta li Vaš ljubimac radi sam kod kuće.

Vlasnici restorana su se prilagodili situaciji da ukoliko nije dozvoljen pristup kućnim ljubimcima, neretko ni vlasnici neće izabrati njihov lokal da u njemu ručaju

4. Dudurudu

Restoran Dudurudu se nalazi u Savamali, sa pomalo čudnim radnim vremenom, od ponedeljka do četvrtka otvoren je od 18 do 24h, dok preko vikenda radi od 19h do 01h. U ovom restoranu ćete moći da uživate u prelepoj hrani i vinu vrhunskog kvaliteta. Uređen je u modernom minimalističkom stilu i, kažu, namenjen je ljudima jakog karaktera. Ali ne samo ljudima, već i njihovim kućnim ljubimcima, jer  spada u red onih restorana koji dozvoljava da životinje borave u njemu. Naravno, zajedno sa njihovim vlasnicima.

5. Amfora

Amfora se nalazi na idelanoj lokaciji na Dunavskom keju, iza hotela Jugoslavija. Restoran Amfora je elegantno, mesto uređeno sa stilom, pa odiše toplom atmosferom, a u njemu možete uživati u jelima internacionalne kuhinje. Leti ima prelepu terasu na vodi, pa je idealno mesto za popodnevnu kafu. I što je najvažnije, Vaš pas je ovde dobrodošao. Taman kad se dobro umorite od šetnje pokraj Dunava, smestite se sa svojim ljubimcem u Amforu, pa oboje tu odmorite i dušu i telo.

6. Versus

 

Restoran Versus je poznat restoran na Vračaru, u kome se služe italijanska, meksička, argentinska i južnoamerička jela. Ovo je pravo mesto za Vas, jer ćete uživati u prijatnoj atmosferi uz laganu muziku, bilo da ste došli na doručak, ručak ili večeru. A sjajne ukusne zalogaje, kompletiraće odlična vinska karta. I sve to uz kompletan ugođaj u kome dan ili veče neće da Vam kvare misli da li je Vašem ljubimcu vreme za šetanje ili je već pojeo petu papuču sam u stanu, jer je on tu pored Vas, u još jednom odličnom pet friendly restoranu u Beogradu. 

7. Zlatni bokal

 

U centru čuvene boemske četvrti u Beogradu, u samom srcu Skadarlije, nalazi se i restoran Zlatni bokal, u koji slobodno možete doći sa Vašim psom ili mačkom. Na meniju ovog skadarlijskog restorana se mahom nalaze specijaliteti nacionalne kuhinje, a pored tradicionalnih srpskih kuvanih jela, u ponudi su i sočna jela sa roštilja. Vinska i karta pića su posebno bogate, kao i ponuda tradicionalnih srpskih poslastica, a u ovom restoranu gosti mogu uživati i u muzici uživo. Ne verujemo baš da su noći pogodni trenuci da uživate u restoranu sa kućnim ljubimcima, ali preko dana su više nego dobrodošli da se sa Vama onako “boemski” raduju.

8. Pjatakja

 

Teško je zamisliti ijedan restoran u Grčkoj, a da se u njemu “ne muvaju” najrazliitije mačke koje čekaju da im bacite nešto sa stola od ostataka nekog ribljeg specijaliteta u kome trenutno uživate. Tako je i sa grčkim restoranom Pjatakja, smeštenom u Zemunu, koji može da se pohvali odličnom ponudom hrane i pića. A osim Vas i Vašeg društva, u ovom restoranu mogu da uživaju i Vaši kućni ljubimci. Ukoliko ste ljubitelji slanih i slatkih specijaliteta grčke kuhinje, sigurno ćete na meniju ovog tradicionalnog grčkog lokala pronaći ono što Vam se dopada. 

9. Ginko

 

U blizini cenra Beograda se nalazi ovaj restoran zanimljivog naziva, koji osim specijaliteta srpske kuhinje, nudi i jednu novinu. Restoran Ginko na meniju ima i specijalitete kuhinje Brazila, a istovremeno nudi mogućnost i vlasnicima kućnih ljubimaca da ih posete, jer je u pitanju pet friendly ugostiteljski objekat. Tako da ne morate da razmišljate ukoliko se nađete u blizini restorana Ginko, ili namenski krenete u njega, šta ćete da radite sa Vašom omiljenom životinjom. Povedite je sa sobom i zajedno uživajte u ambijentu i ponudi ovog restorana.

10. Duomo

 

Smešten u centru Beograda, u čuvenoj Ulici Strahinjića bana, ovaj interesantan restoran – picerija, nudi pre svega specijalitete italijanske kuhinje. Sve pizze se spremaju po izvornim receptima vrhunskih pica majstora iz Italije, a picerija Duomo je poznata i po tome što nudi pizze pečene u peći na drva, zbog čega su tako savršenog ukusa. Osim vrhunskih pizza, pripremljenih od pažljivo odabranih sastojaka, u ponudi su i neverovatni slatki specijaliteti kuhinje ove zemlje, kao i paste i ostali italijanski specijaliteti, u kojima možete uživati dok pored Vas repom maše ili Vam se umiljava Vaš kućni ljubimac.