Izvor fotografje: unplash.com

Verovali ili ne, borba protiv visokog holesterola se ne vodi isključivo u lekarskim ordinacijama, već i u vašoj kuhinji. Da, dobro ste pročitali! Put  do zdravlja i nižeg holesterola može početi tanjirom ukusne, ali zdrave hrane. U ovom tekstu, stavljamo fokus na to zašto je pravilna ishrana vaš najjači saveznik u borbi protiv ove moderne pošasti. Otkrićemo koje su to namirnice koje bi trebalo da zagospodare vašim jelovnikom i zašto “hranom protiv holesterola“ treba postati vaš moto! Uz malo znanja i puno ukusnih zalogaja, vaše srce i krvni sudovi će vam biti itekako zahvalni—videćete!

Kada pričamo o snižavanju holesterola u krvi pomoću hrane, ne govorimo o tome da treba da se odričete svojih omiljenih jela. Zapravo, bili biste iznenađeni kada biste znali koliko namirnica koje su već deo vaše ishrane ima blagotvorno dejstvo na vaš organizam. One koje, pak, nisu toliko “dobre“, često imaju svoje zamene koje su jednako ukusne, ako ne i ukusnije. Uzmimo za primer crnu čokoladu, koja je daleko bolji izbor od one standardne, pune šećera. Iako primarno poslastica, ona nije ona “tipična“, već i bogat izvor antioksidanata koji pomažu u regulaciji masnoća u krvi. Dakle, zahvaljujući mnogim dobrobitima crne čokolade, ona ne samo da može biti deo zdrave ishrane, već bi i trebalo da nađe mesto u istoj!

Pored crne čokolade, postoji čitav niz namirnica koje mogu pomoći u održavanju zdravih nivoa holesterola. U neke od ovih spadaju orašasti plodovi, masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, integralne žitarice, voće i povrće… spisak je zaista dugačak! U narednim odeljcima, detaljnije ćemo se posvetiti svakoj od ovih grupa i razjasniti kako i zašto one pomažu u smanjenju holesterola.

Mnoštvo zdravih namirnica koje pomažu u borbi hranom protiv holesterola

Izvor fotografje: unplash.com

Uticaj hrane na nivo holesterola u krvi

Sada kada znamo koje su namirnice vaši saveznici u borbi protiv holesterola, hajde da zavirimo malo dublje i razumemo kako one tačno rade svoj posao. Počnimo sa orašastim plodovima. Ovi mali, ali moćni zalogaji su puni nezasićenih masti koje pomažu u smanjenju lošeg (LDL) holesterola. Da, uprkos ustaljenom mišljenju, nije svaka vrsta masti vaš neprijatelj! Bademi, orasi i lešnici su samo neki od primera orašastih plodova koji mogu i treba da budu uključeni u vašu ishranu.

Zatim tu su masne ribe, kao što su losos, skuša i sardine. One su prepune omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po svojoj sposobnosti da smanjuju trigliceride u krvi i povećavaju dobar (HDL) holesterol. Uz to, one doprinose i sveukupnom zdravlju srca i krvnih sudova.

Integralne žitarice, poput ovsa i ječma, igraju svoju ulogu zahvaljujući visokom sadržaju topivih vlakana. Ova vlakna pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u vašem krvotoku. I na kraju, ne smemo zaboraviti na voće i povrće, koje su prirodne riznice vlakana, vitamina i minerala, a sve to bez holesterola!

Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega kada je reč o namirnicama koje pomažu u kontroli holesterola. Važno je napomenuti da zdrava ishrana ne znači samo unos istih, već i umerenost u svemu. Balansirana ishrana, uz redovnu fizičku aktivnost, je ključ za održavanje optimalnog nivoa holesterola u krvi, kao i opšteg zdravlja.

Kako do balansirane ishrane?

Iako su gore navedene namirnice izuzetno korisne, važno je razumeti kako da ih pravilno uključimo u našu svakodnevnu ishranu. Ne radi se samo o tome da jedete više orašastih plodova ili ribe, već o tome da stvorite uravnotežen jelovnik koji podržava vaše zdravstvene ciljeve.

Prvi korak ka balansiranoj ishrani je raznovrsnost. Uključite različite vrste voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih proteina u vaše obroke. Na ovaj način ćete telu pomoći u regulisanju holesterola, ali i osigurati da ono dobija sve potrebne nutrijente.

Jaja i slanina spremljeni na ulju

Izvor fotografje: unplash.com

Drugo, važno je obratiti pažnju na porcije. Preterivanje čak i sa zdravim namirnicama može biti kontraproduktivno. Na primer, iako su orašasti plodovi zdravi, oni su takođe bogati kalorijama, pa je važno jesti ih u umerenim količinama.

Treće, ne zaboravite na zdrave metode pripreme hrane. Pečenje, kuvanje na pari ili grilovanje su odlični načini da pripremite ukusne i zdrave obroke. Izbegavajte prženje u dubokom ulju ili korišćenje velikih količina maslaca i soseva bogatih mastima i šećerima.

Na kraju, ne kažnjavajte sebe ukoliko vam se desi da, na primer, pojedete neko parče slanine. Slanina nije toliki neprijatelj holesterolu kakvom ju je popularna kultura napravila, te, uz pravilno kombinovanje, može povremeno biti deo vašeg jelovnika.

Da li je radikalna promena ishrane uvek potrebna?

Pre nego li se upustite u borbu hranom protiv holesterola, potrebno je da saznate da li zapravo imate problem. Ukoliko ste, na primer, gojazni, to ne mora nužno značiti da je stanje vaših krvnih sudova loše. Stoga, prvi vaš korak treba biti poseta lekaru, te poseta laboratoriji. Postoji mnoštvo opcija kada su u pitanju iste, počev od državnih, do onih privatnih kao što je IntroLab Laboratorija Beograd. Na vama je da izaberete odgovarajuću ustanovu u kojoj ćete obaviti potrebne analize, ali imajte na umu da je preporučljivo da to bude ona koja se odlikuje vrhunskim osobljem i uslugama, u koje, između ostalog spadaju i jedinstveni testovi koji nisu dostupni na drugim mestima. Kada je ova specifična laboratorija u pitanju i njena povezanost sa holestrolom, pacijentima je na raspolaganju panel analiza pomoću kog se vrši detaljna provera lipidnog statusa vašeg organizma.

Ukoliko nalazi ne pokažu da imate povišen holesterol, to ne znači da određene promene ne treba da napravite. Ako se trenutno hranite nezdravo, a uz to spadate u rizičnu grupu kada je u pitanju obolevanje od bolesti srca i krvnih sudova, nije loše da počnete da konzumirate zdravije namirnice. Naravno, ovo nije nešto što treba da uradite preko noći. Telu je potrebno nekoliko nedelja da se “navikne“ na novine, te se savetuje postepeno prilagođavanje kako se ne biste vratili starim navikama.

Pored toga, ako ste pod rizikom od nakupljanja masnih naslaga u krvi, savetuje se da periodično proveravate situaciju sa svojim holesterolom. Postoje mnoge biohemijske analize koje vam u tome mogu pomoći, počevši od onih koje mere ukupnu količinu holesterola, do onih koje mere dobar i loš holesterol, kao i trigliceride. Na ovaj način, omogućava vam se da na vreme identifikujete problem, te prilagodite svoju ishranu adekvatno kako biste isti rešili.

Dakle, saznajte da li imate povišen holesterol pre nego što napravite bilo kakve radikalne promene u ishrani. U mnogim slučajevima, male promene mogu imati veliki efekat. Nije uvek neophodno potpuno eliminisati određene namirnice niti napitke poput kafe, već je često dovoljno samo smanjiti njihovu učestalost ili količinu u ishrani.

Anatomski model srca

Izvor fotografje: unplash.com

Zdrav život: Ključ za kontrolu holesterola

Kao što smo videli, put do nižeg holesterola i zdravijeg života ne mora biti ispunjen odricanjem i restrikcijama. Pravilnim izborom namirnica i umerenim pristupom, možete značajno doprineti svom zdravlju, a pritom i uživati u hrani koju volite. Međutim, važno je zapamtiti da svaki organizam reaguje drugačije, pa je bitno pratiti svoje zdravlje redovnim analizama i konsultacijama sa stručnjacima. Na kraju, ne zaboravite da male promene mogu napraviti veliku razliku. Počnite postepeno, budite dosledni i neka “hranom protiv holesterola“ postane ne samo vaš moto, već i vaš način života. Vaše srce i krvni sudovi će vam biti zahvalni, a vi ćete uživati u svakom zalogaju na vašem putu ka boljem zdravlju; u to smo sigurni!