Srpski radijski voditelj, stjuard, romanopisac, scenarista, bloger, suprug, otac dvoje dece… Kad povežete sva ova zanimanja, funkcije i uloge, dobijete jednog od najpoznatijih imena beogradske kaldrme (o kojoj voli da pripoveda), čoveka koji slobodno govori i piše, koji slobodno živi. Ako Vam je došao pod ruku neki od njegovih romana: Ponedeljak, Afrika, Poranio Milorad, Mamurluk, Rođeni zli ili poslednji objavljen Glavonja, onda ste to već svakako shvatili. Ako nije, pravac u knjižare po neku od navedenih knjiga.

Dušan Dule Nedeljković spada u one pisce i tipove „bez dlake na jeziku“, pa u njegovom podcastu Treći Svet ili profilima na društvenim mrežama, često možemo čuti i pročitati kritiku (ali, sa pokrićem) današnjice na različite teme.

 

Dule je, tako, na društvenim mrežama „zakačio“ i najbolje restorane u Beogradu za mesec jun, ona mesta i kujne koje, kako kaže „Šabani još nisu provalili“, a za Premium Srbiju objašnjava i zašto.

Poznati srpski romanopisac preporučuje mesta u našem glavnom gradu za mesec jun, gde, kaže „može da se pojede nešto, popije kafa i sretnu gotivni ljudi“

Stanje u zemlji izazvano pandemijom, zatvorilo je brojne ugostiteljske objekte, restorane i pivnice, ali je široko otvorilo vrata online sveta u prodaji zanatskog, kraft piva. Zapravo se poslednjih meseci dogodila prava eksplozija online prodaje svih alkoholnih pića, pa među njima, naravno, i kraft piva. I ako Vam ranije na pamet nije padalo da pivo naručujete preko interneta, situacija u kojoj ste se našli, a u kojoj između ostalog, niste mogli sa društvom ili sa partnerom da odete na jedno “ladno” dobro kraft pivo, “naterala” Vas je da krenete u internet prodavnice.

A tamo su se smestile i domaće kraft pivare, pa tako iz gotovo svake možete naručiti Vašu omiljenu flašicu od 0,33 ili 0,5l. Uslovi online kupovine kraft piva su uglavnom isti, ili vrlo slični, većina pivara ima određen minimum flaša koje dostavljaju, dostava se uglavnom plaća, u većini slučajeva Vam pivo isporučuju istog dana, dok ima i onih pivara koje to čine dva puta nedeljno.

Da ne biste lutali, kad Vam u iznenadnim situacijama zatreba pivo na Vašem kućnom pragu, Premium Srbija Vam preporučuje domaće kraft pivare koje vrlo rado dostavljaju pivo. A Vi pogledajte koja su to piva, po kojim uslovima i po kakvim cenama, pa naručite po neko onako bez povoda i za svoju dušu.

Moja fascinacija fast-food restoranima kreće iz dubine duše. Volim da jedem brzo i volim da jedem sam. Odličan meni, i zdravi sastojci su uneli revoluciju u takve pojavne oblike restorana.  

2. Mrletova Kuhinja

 

U Mrletovoj kuhinji se svakoga dana spremaju po tri različita jela koja na tradicionalnu osnovu srpskog tanjira dodaju svoj šmek. Odlična telefonska usluga. Spremaju hranu i pojave vam se na vratima u dogovoreno vreme. 

3. Bistro Mali Pijac

 

Old school ugostitelji stvorili su mesto u kom imate priliku da okusite najlepše ukuse i mirise francuske i domaće kuhinje. Svoje ime dobio je po nekadašnjoj pijaci, koja se nalazila baš na tu, a koja je bila jedno od najbitnijih mesta, gde se vodio buran društveni život. I sada je.

Za jedan od beogradskih restorana Dule je siguran da nikada ne bi dobio mišelinovu zvezdicu zato što bi njihove sudije dale otkaz u očaju šta su do sada besmisleno radili 

4. Kingash pinsa bar

 

Pinse su nešto poput pice, ali je testo drugačije, i po sastavu i po načinu pripreme. Razvlači se tako što se utiskuje prstima, spolja je hrskavo, a vazdušasto i mekano iznutra. Interesantno je i to što se osim sira i pelata, ostali sastojci ne peku, već stavljaju sveži na pinsu. Ime vlasnika garantuje paket aranžman. Svako će biti sit i dobro će se provesti. 

5. Restoran Sveti Nikola 

 

Restoran srpske domaćinske hrane na Bulevaru revolucije. Svaki zalogaj je doživljaj za sebe. Ovaj restoran nikada ne bi dobio mišelinovu zvezdicu zato što bi njihove sudije dale otkaz u očaju šta su do sada besmisleno radili. Preporuka za malu Dorćolsku pljeskavicu sa svim prilozima.

Retko prelazi most ka Novom Beogradu i Zemunu, ali priznaje, neizostavno ode da se nagleda lepote sa terase Balkan Ekspresa.

6. Restoran Balkan Ekspres

 

Ja retko prelazim most ka Novom Beogradu i Zemunu ali neizostavno odem da se nagledam lepote sa terase Balkan Ekspresa. Pored super klope i poslastica ovo je jedini restoran koji ima istaknuto na meniju naplaćivanje “kuvera”. Ko ne zna šta je to, neka gugla. 

7. Kafe Robusta

Kafe Robusta

Pariski Kafe de Flor dobio je svoju posestrimu. Volim ovaj kafić pošto je malo mesta u gradu gde se ćuju takvi razgovori među gostima. Kafić u kome se izmeštate na lepše mesto.

8. Atelje kod Smilje

Štekovan u Smiljanićevoj ulici, ne privlači poglede slučajnih prolaznika, samim tim nudi izolovanost istomišljenika kao poželjan koncept. Super mesto za doručak.

 

9. Kafe Režiser

 
 

Kafe bar na plaži do koga može da se dođe samo na vlastiti pogon. Peške, bajsom, rolerima. Mir i tišina Ade transportuje nas u neko relaksiranije vreme. Tu i tamo preleti neki avion preko i to je sve. Preko puta je Gomora makiške strane, ali je dovoljno daleko.

10. Wu Ming Chinese restoran

 

Ubedljivo najbolji kineski restoran u gradu sa original kineskom postavom od menadžera, kelnera do kuvara. Zavučen je u ulici braće Krsmanović I nije ga lako naći. Na moju veliku sreću.

Listi restorana u Beogradu Dule, u svom stilu, dodaje i malo drugih predloga i saveta:

Piće meseca je Palm roze, tableta Midokal, knjiga Ljudska posla i naravno Flekina monografija, pas Zlatni retriver, podcast Treći svet

Savet zlata vredan: Ne kupujte novine i političke magazine…

Toliko od mene…Hvala na pažnji!