Zlato je najtrajniji plemeniti metal. Pa i najtraženiji. Možemo ga pazariti u žutoj, beloj i sve popularnijoj roze, odnosno crvenoj boji.  Oduvek je predstavljalo simbol bogatstva, moći i raskoši. Nosile su ga naše bake i mame, ali su dizajneri zlato ili nakit obojen u boju zlata na velika vrata lansirali i na modnim pistama. Moderne, ali i klasične, dame često nose najlepše komade zlatnog nakita, ali je važno znati kako se zlato nosi, jer je i to jedna vrsta umetnosti.

Kako god da ga nosite i kombinujete, budite sigurni da ne preterujete, jer kao što kaže pravilo broj jedan kad je nošenje zlatnog nakita u pitanju – manje je (gotovo uvek) više. Ako niste sigurni da li ste preterali ili ne, lagano odbacite gomilu planiranog nakita i uvek se opredelite za jedan efektan komad koji će biti primećen. Tako sigurno nikad nećete pogrešiti.

Moderne, ali i klasične, dame često nose najlepše komade zlatnog nakita, ali je važno znati kako se zlato nosi, jer je i to jedna vrsta umetnosti

Veličinu Vaše svadbene torte možete (i morali biste) odrediti prema listi gostiju, odnosno prema broju zvanica, jer je običaj da svako od gostiju dobije svoje slatko parče. Zbog toga je veoma važno da izaberete tortu koja je dovoljno velika za očekivani broj gostiju. U proseku bi trebalo računati 100 – 120 g torte po osobi. Međutim, gramažu ćete morati da povećate ukoliko je svadbena torta jedini dezert na svadbi. Tada možete da planirate okvirno i do 150 g po osobi. Tako da pre odabira i naručivanja torte morate da znate koliko ćete osoba pozvati na svadbu.

03 Kombinacija boja

2. Kombinacija boja

Ukusi se razlikuju, ali je važno da Vaša torta bude “prste da poližeš”. Neko voli voćnu, neko sa mnogo oraha ili badema, neko “tešku” čokoladnu, a neko “laganu” kremastu. Naravno da Vaša svadbena torta ne može zadovoljiti apsolutno ukus svakog gosta, ali većine bi trebalo. Zato kombinujte različite ukuse iz široke palete torti koju sigurno ima proizvođač čiju tortu naručujete. U zavisnosti od izgleda i oblika torte možete izabrati dve i više vrsti koje će predstavljati spratove Vaše svadbene torte. Egipćanka, Reforma, Badem, Švarcvald, Moskva šnit, Pusla, Baron sa malinama, Kid’s kešnik, Vasina torta, Cheesecake u dva ili tri ukusa, Čokoladna, Kapri, Posna torta, pa Snikers, London, Grčka samo su neke od torti koje mogu da zaslade Vaš specijalni dan.

Kako god da ga nosite i kombinujete, budite sigurni da ne preterujete, jer kao što kaže pravilo broj jedan kad je nošenje zlatnog nakita u pitanju – manje je (gotovo uvek) više

3. Miks metala

04 Vintage nakit

Nekada je bilo neprihvatljivo kombinovati zlato sa drugim vrstama metala, dok danas i prestižne modne kuće savetuju da to hrabro činimo. Poželjne su i kombinacije različitih boja zlata (belo, žuto, roze), jer dobro utiču jedna na drugu. Samo, budite pažljivi i ne preterujte u broju tema, koje se međusobno dopunjuju, a ne one koje “drastično” odskaču jedna od druge.

4. Vintage nakit

Vintidž (vintage) zlatni nakit je u poslednje vreme baš hit i u trendu (kao i većina vintidž stvari). Starinsko prstenje i broševi su posebno u modi. Vintage komade nakita možete kombinovati sa modernim komadima nakita. Kao bonus, možete pronaći neke lepe komade nakita u potkrovlju bake i uštedeti novac za neke možda važnije stvari.

5. Slojeviti lanci

05 Lak za nokte

Slojeviti zlatni lanci su takođe u trendu ove sezone. Oni savršeno dopunjuju vaš dekolte, a možete izabrati lančiće u istoj boji, ili se poigrati bojama i teksturama. Ukoliko je ovakav vid nošenja nakita Vaš izbor, gledajte da ga kombinujete uz mirniju odeću, kao što je na primer najjednostavnija jednobojna majica ili košulja. Bićete iznenađeni efektom.

6. Bakar i roze zlato

Bakar izgleda sjajno sa zlatom u roze boji, jer ružičasto zlato sadrži viši nivo bakra u odnosu na druge tonove zlata.

 

Nakit od ružičastog zlata dobro se kombinuje sa torbicama, kaiševima i cipelama koje sadrže jake bakarne nijanse. Ova dva metala će u kombinaciji proizvesti veoma topao izgled, koji sigurno uliva samopouzdanje.

 

Budite slobodni, ali i pažljivi, pa kombinujte zlato sa bakrom, sa drugim bojama zlata, vintage, starinske i moderne komade, ali obratite pažnju i na lak za nokte

7. Lak za nokte

06 Pomesajte staro i novo

I on je važan kad pričamo o nošenju zlatnog nakita. I nakita uopšte. Postoje dva načina da uparite lak za nokte sa zlatom. Nude tonovi se smatraju klasikom, jer su topli i lepo pristaju svim nijansama zlata. Ako ne volite nude tonove na noktima, pokušajte sa crvenim lakom, ili odaberite crni lak koji ćete dekorisati zlatnim akcentima ili cirkonima. Mada sa krv-crvenim lakom i zlatnim nakitom nikad nema greške.

8. Uparite dijamante i zlato

 

Dijamanti nisu samo najbolji prijatelji dama, već su u super odnosima i sa zlatom. Potražite jedinstvene boje dijamanta, kao što je crna, da uparite sa zlatom. Ne zaboravite da se žuto zlato najbolje slaže sa toplim tonovima, što znači da beli i žuti dijamanti najbolje idu u paru sa žutim zlatom.

9. Ružičasto zlato

Ružičasto zlato je trenutno veoma popularno. Ovaj divan ton savršeno upotpunjuje gotovo svaki ton kože i može ulepšati svaku garderobu sa kojom je upareno. Narukvice sa gravurom od ružičastog zlata su posebno moderne.

10. Pomešajte staro i novo

 

Već smo pomenuli vintage nakit, ali ovde mislimo na zaista stari nakit koji će izgledati fantastično u kombinaciji sa novim. Ta kombinacija može katkad da bude i efektnija i modernija nego kada koristite samo nove komade zlatnog nakita. Mešanje starog i novog je najbolji način da iskoristite sve prednosti nakita i uvek izgledate moderno i stilizovano.