Velike, male, u obliku srca, na tri ili više spratova, sa šlagom ili fondanom… Različite i očaravajuće mogu biti svadbene torte, koje su svakako veoma važan deo svakog venčanja. Svadbena torta je prepuna simbolike i sasvim sigurno je najslađi deo venčanja. Torta za venčanje simbolizuje plodnost, dug život i sreću u braku. Ritual mladinog i mladoženjinog zajedničkog sečenja torte predstavlja njihov prvi zajednički zadatak. Običaj je da prvo parče svadbene torte podele mlada i mladoženja kao znak rešenosti da u zajedničkom životu sve dele. Hraneći jedno drugo tortom mladenci pokazuju svoju obostranu ljubav, poštovanje i čast.

I mladenačke torte, poput promena u modi iz sezone u sezonu, prate nove trendove. Od “običnih” samo malo većih belih torti sa šlagom i cvetom blizu ivice, tokom godina postale su prava mala umetnička dela kojima mladenci daju svoj pečat. 

Svadbena torta je zvezda večeri na venčanju, jer joj se posvećuje posebna pažnja i u centru svega je dok se iznosi pred mladence. Obično je prati i drugačija muzika, neretko uz nju idu i trubači, tako da je period svadbe kada se iznosi torta sigurno najveseliji deo venčanja. Zbog toga svadbena torta mora biti lepa, elegantna i zanosna. Ali, mora biti i ukusna, jer bez toga, ipak, lepota joj neće pomoći kad gosti sutradan, uz kaficu, budu pričali o Vašem svadbenom veselju. 

Svadbena torta simbolizuje plodnost, dug život i sreću u braku, a ritual mladinog i mladoženjinog zajedničkog sečenja torte predstavlja njihov prvi zajednički zadatak

Istorija svadbene torte zauzima posebno mesto kada je o venčanjima reč, a svadbeni kolač ili torta korene vuku još iz Starog Rima. Nekada se kolač lomio iznad mladine glave, a mladoženja bi deo tog kolača morao da pojede. Istorija svedoči da je lomljenje kolača simbolično predstavljalo početak dominacije muškarca nad ženom u braku. Međutim, legenda kaže da je klasična bela trospratna svadbena torta prvi put napravljena u Londonu. Okrugli oblik tih kolača – preteče današnjih svadbenih torti, simbolizuje nebesku zaštitu supružnika. U 17. veku pojavile su se torte „na sprat“ sa delovima koji se slojevito dižu ili preklapaju označavajući neku vrstu stepeništa kojim će bračni život ići uvek napred.

02

Svadbena torta slična ovoj kakvu danas poznajemo nastala je u Francuskoj, početkom 17.veka, kada je jedan francuski kuvar došao na ideju kako da ovaj običaj slaganja kolača jedan na drugi učini stabilnim i tako su nastale drvene tacne na koje su stavljani kolači, a koji su činili celinu. Prva svadbena torta obojena u belo, bila je torta spremljena za svadbenu ceremoniju kraljice Viktorije i princa Alberta, 1849.godine. Venčana torta je prvobitno bila poznata kao kolač za neveste, zbog čega je bela boja postala uobičajena jer je i torta odražavala mladinu čednost i nevinost. Običaj da svadbena torta bude bela ubrzo se proširio među svim klasama, jer šećer više nije bio tako skup kao ranije. Ostalo je istorija….

gramatorte potrebno je računati po jednom gostu, ukoliko ima i drugih poslastica

dinaraje, uglavnom, početna cena za kilogram torte

Odabir svadbene torte

Kako odabrati svadbenu tortu? Ovo pitanje je veoma važno, jer je odabir mladenačke torte zaista bitan deo Vašeg svadbenog veselja. Naročito je lepšem polu značajno kako će ona da izgleda i kako će biti ukrašena. Ukusi su različiti, neko voli minimalizam u dekoraciji, kod drugih važi pravilo da je više uvek bolje. Ipak, kakvu god tortu da ste zamislili i poželeli na dan Vašeg venčanja, važno je da povedete računa o nekoliko stavki:

  • da bude napravljena od kvalitetnih i svežih namirnica
  • da veličina bude takva da mogu da je probaju sve zvanice
  • da, prema Vašim afinitetima, bude lepo ukrašena
  • da ima nekoliko različitih ukusa i
  • da je, pre svega, naručite na vreme, kako biste dobili tortu baš po Vašoj volji
03

Ali, najvažnije je da pre odabira poslastičarnice u kojoj želite da se pravi Vaša svadbena torta, proverite da li njihovi proizvodi poseduju HACCP sertifikat koji garantuje ispravnost i kvalitet namirnica. 

Kada ste sigurni da ste odabrali pravu poslastičarnicu, koja garantuje ispravnost sirovina od kojih će napraviti Vašu svadbenu tortu, vreme je da razmislite i o sledećim stavkama na koje morate da obratite pažnju prilikom odabira svadbene torte:

Veličina svadbene torte

Veličinu Vaše svadbene torte možete (i morali biste) odrediti prema listi gostiju, odnosno prema broju zvanica, jer je običaj da svako od gostiju dobije svoje slatko parče. Zbog toga je veoma važno da izaberete tortu koja je dovoljno velika za očekivani broj gostiju. U proseku bi trebalo računati 100 – 120 g torte po osobi. Međutim, gramažu ćete morati da povećate ukoliko je svadbena torta jedini dezert na svadbi. Tada možete da planirate okvirno i do 150 g po osobi. Tako da pre odabira i naručivanja torte morate da znate koliko ćete osoba pozvati na svadbu. 

Ukus je veoma važan

Ukusi se razlikuju, ali je važno da Vaša torta bude “prste da poližeš”. Neko voli voćnu, neko sa mnogo oraha ili badema, neko “tešku” čokoladnu, a neko “laganu” kremastu. Naravno da Vaša svadbena torta ne može zadovoljiti apsolutno ukus svakog gosta, ali većine bi trebalo. Zato kombinujte različite ukuse iz široke palete torti koju sigurno ima proizvođač čiju tortu naručujete. U zavisnosti od izgleda i oblika torte možete izabrati dve i više vrsti koje će predstavljati spratove Vaše svadbene torte. Egipćanka, Reforma, Badem, Švarcvald, Moskva šnit, Pusla, Baron sa malinama, Kid’s kešnik, Vasina torta, Cheesecake u dva ili tri ukusa, Čokoladna, Kapri, Posna torta, pa Snikers, London, Grčka samo su neke od torti koje mogu da zaslade Vaš specijalni dan. 

Svadbena torta je zvezda večeri na venčanju, jer joj se posvećuje posebna pažnja i u centru svega je dok se iznosi pred mladence, zato je odaberite pažljivo

Šlag ili fondan? Ili “gole torte”?

Vraća li se šlag na velika vrata na svadbene torte i pobeđuje li to ponovo u trci sa fondanom, “do juče” glavnom atrakcijom mladenačkih torti? Izgleda da je tako. Sve više je mladenaca koji u poslednje vreme izbegavaju fondan, odnosno šećernu masu, i pribegavaju drugim solucijama, ali su i dalje veoma popularne torte za svadbu ukrašene ovom kombinacijom maslaca i šećera – buttercream-om. Trenutni trend za “završni dodir” torte je natur stil, a time fondan svakako odlazi u drugi plan. Šlag je idealan i za sve traženije torte retro izgleda, pa mladenci danas veoma često žele da njihove torte budu ukrašene šlagom ili čokoladom. Međutim, ako planirate svadbu usred leta ili u danu kad su visoke temperature, to nije kombinacija koja je povoljna, jer će se šlag veoma lako i brzo istopiti. Sve popularnije su i takozvane “gole torte” koje deluju veoma sočno jer do izražaja dolaze fil i kore torte. Ukoliko i Vi želite “golu tortu”, gledajte da budu što raznovrsniji ukusi za spratove, jer će tako ukupan utisak biti divan i šarenolik. Ovakve torte se najčešće dodatno ukrašavaju svežim cvećem, sezonskim voćem, šećerom u prahu i drugim sitnicama koje mogu doprineti velikoj originalnosti Vaše svadbene torte.

Izgled svadbene torte

Uključite maštu pri izboru izgleda svadbene torte. Boje se mogu uklapati sa venčanicom ili detaljima u enterijeru. Tradicionalne svadbene torte se obično prave na sprat, u tri nivoa. Danas se svadbene torte prave u svim oblicima. Mogu biti okrugle, pravougaone, šestougaone, u obliku srca, kuće, knjige… Bogata je galerija onoga što većina poslastičarnica nudi u svojoj kolekciji. Možete im doneti i sliku koja Vam se učinila zanimljivom da se prema njoj napravi i Vaša svadbena torta. I pronađite onu poslastičarnicu za koju znate da će svi detalji, bilo da je ukrašena šlagom ili dekor masom (marcipanom), biti jestivi, izuzev možda figura mladenaca, spiralica, satenskih traka, prirodnog cveća i vatrometa. U letnjem periodu preporučljivo je da se voćne torte kao što su Švarcvald, Moskva i Pusla ne presvlače dekor masom, da se ne bi istopile pre nego što stignu do gostiju. To svakako ne znači da Vaša svadbena torta ne može biti voćna, jer možete u Vašu slatku priču uključiti maline, poslednjih godina veoma tražene. U zavisnosti od veličine i oblika Vaše torte, odabraćete i stalak na kome će se ona nalaziti. Jer, kad je u pitanju Vaše venčanje i Vaša svadbena torta, svaki detalj je apsolutno važan.

Pre nego što izaberete mladenačku tortu, degustirajte je i probajte u nekoliko poslastičarnica, kako biste pronašli baš onakvu o kakvoj ste dugo maštali

Održavanje torte

Odabrali ste idealnu tortu za Vaše svadbeno veselje, sviđaju Vam se ukusi, izgled, sve ste rešili i završili, ali to, ipak, nije sve kad je svadbena torta u pitanju. Nemojte zaboraviti da se pri odabiru restorana u kome ćete praviti svadbu, raspitate o rashladnom uređaju u kome će Vaša torta stajati do trenutka posluživanja. Ukoliko u restoranu ne postoji odgovarajući rashladni uređaj, poželjno je da procenite vreme kada biste poslužili tortu. U zavisnosti od toga će Vam, makar je to moguće kod većine poslastičarnica, oni dostaviti tortu u dogovoreno vreme tako da je konobari odmah mogu poslužiti.

Naručite svadbenu tortu na vreme

Možda je ovo trebalo da bude stavka broj jedan kada je reč o svadbenim tortama, ali ne zaboravite da na vreme rezervišite svoju tortu, jer je za njihovu pripremu u nekim slučajevima potrebno i nekoliko dana. Ne dozvolite da se dogodi da svadbu dočekate bez ove poslastice. Ipak, najbolje vreme za poručivanje svadbene torte ne postoji. Mladenci koji prerano odaberu tortu neretko se kasnije predomisle. Čekanje poslednjeg trenutka može dovesti do nervoze ili straha od toga da na kraju neće dobiti željenu tortu. Zato bi optimalno bilo da svadbenu tortu poručite oko mesec, dva ranije, jer ćete tako sigurno izabrati i rezervisati i stalak za tortu koji Vam odgovara, i moći ćete lepo da se dogovorite oko svih detalja. U tom slučaju možete rasterećenije da nastavite da se bavite drugim planovima za svoj najradosniji dan.

dinaraviše-manje u zavisnosti od poslastičarnice, ćete izdvojiti za dostavu torte

prvi putje svadbena torta obojena u belo, za venčanje kraljice Viktorije i princa Alberta,

Slatki sto za venčanje

Slatki sto možete uklopiti sa temom venčanja i svadbenom tortom. Slatki sto je, imajte na umu, omiljeni centar okupljanja svakog venčanja. Sa poslastičarima kod kojih naručujete svadbenu tortu možete da se dogovorite i popričate o količini ostalih slatkiša, pored svadbene torte, pa će Vam oni pomoći i u računici potrebnih slatkiša pored mladenačke torte. Vaš slatki sto može biti sačinjen od mafina, kejk popsova, kapkejkova, makaronsa, dezerata u čaši, sitnih kolača, čokoladnih korpica ili čokoladne fontane sa prefinjenom belgijskom čokoladom, što je uvek pun pogodak. Veoma je česta kombinacija da se na slatkom stolu, pored svadbene torte i nekih drugih lepih slatkiša, nađe i dosta lepo dekorisanog sezonskog svežeg voća. To je dobra ideja i zbog toga što će među zvanicama biti možda neko alergičan na orahe, na primer, pa će radije da se posluži voćem. Nije loša ni ideja da otvorite Vašu listu želja, pa da gosti koji su planirali da Vam uz poklon daruju i tortu, to urade elegantno kod Vašeg poslastičara i naruče tortu ili slatkiš za koji sigurno znaju da će Vam se dopasti, jer ste ga Vi i izabrali.

I svadbene torte prate trendove, pa su tokom godina postale prava mala umetnička dela kojima mladenci daju svoj pečat

Budite originalni

04

Nije lako danas biti originalan kada su svadbene torte u pitanju, jer kao što smo rekli na početku teksta, danas to nisu samo puki slatkiši, danas su to prava mala umetnička dela, za koja Vam je nekad žao da ih načnete. Sva sreća, pa će dobar profesionalni fotograf koga ste izabrali za Vaše venčanje, da zabeleži tu slatku lepotu koja će Vam u albumu zauvek ostati u uspomeni. Elem, razmislite prvo šta je to što biste Vi voleli i želeli, kakav ste Vi tip osobe, u kom stilu će Vam biti venčanje, da li volite cveće, voće, možda samo elegantne perlice. Vaše zadovoljstvo je važnije od originalnosti, naročito danas kada nema kakve torte se ne prave. Zato oslušnite sebe, zaboravite na trendove i aktuelnu vrstu ukrašavanja, jer odličan štos mogu biti i “otkačeni” mladenci na vrhu torte, koji bi vas asocirali na vaš zajednički dragocen trenutak. Ili jednostavno uklopite ukrase sa enterijerom ili Vašim odelom, odnosno venčanicom. Možete na svadbenoj torti, po spratovima, ispričati neki zanimljiv detalj iz vašeg zajedničkog života pre ovog dana. Ima mnogo načina da ako hoćete budete originalni. Ali ako Vam mi kažemo, to više neće biti – originalno. Uključite maštu i oslušnite svoje želje. Sasvim dovoljno. 

Slatki sto je, imajte na umu, omiljeni centar okupljanja svakog venčanja, i možete ga sasvim lepo uklopiti sa temom venčanja i svadbenom tortom

Mladenci na torti 

05

Pomenusmo u odeljku iznad figure mladenaca na vrhu torte. I oni zaista mogu biti “višnjica na šlagu” Vaše svadbene torte. Znamo da Vam je prva asocijacija na to onaj plastični par mladenaca koji se već decenijama ne stavlja na glavnu svadbenu poslasticu. O, ne. Danas ih prave tako dobre i originalne, pa možete izabrati figurice mladenaca kakve god da Vam se sviđaju. I ako ih drugi niko ne bude razumeo, važno je da vas dvoje hoćete. Izaberite asocijaciju na neki Vama važan trenutak, crtani film, film, ili bilo šta što vas povezuje. Mladenci mogu biti i u obliku kaktusa ili cveća, samo da ženski nosi veo, a muški cilindar, na primer. Ili ako ste se upoznali na skijanju, možete biti Sneško i Snežana Belić, možete biti miš i mišica ili elegantna muška i ženska figura. Ma, možete šta god želite. A i ne morate, ukoliko Vam se ne uklapa u “koncept”. Samo nemojte tako lako odbacivati i mogućnost stavljanja figurica mladenaca na vrh vaše svadbene torte.

Svadbene torte – cena

Cena torti po kilogramu kreće se od 1.200,00 do 1.700,00 dinara, u zavisnosti od poslastičarnice koju izaberete i ukusa izabranih torti, ali se u većini radnji sa visinom poručenih kilograma cena smanjuje. Pa ćete tako u nekoj od poslastičarnica za kilogram torte izdvojiti 1.200, 1.300 dinara, ali ćete za tortu od 5 kg, na primer, platiti 5.000,00 dinara. Takođe se u većini poslastičarnica stalak za tortu ne naplaćuje, već se ostavlja depozit, pa kada posle svadbe vratite stalak, vratiće Vam i depozit. Većina poslastičara dekoraciju torte naplaćuje dodatno, pa ćete za tu stavku izdvojiti od 800,00 – 1.000,00 dinara, pa naviše, u zavisnosti od  veličine torte i složenosti dizajna. I ne zaboravite dostavu, koja se uglavnom, takođe, naplaćuje. U zavisnosti od grada u kome ste, razlikovaće se i cena, ali ako tortu naručujete u Beogradu, računajte da će Vam biti potrebno oko 700,00 dinara za dostavu ili oko 60,00 dinara po kilometru, ukoliko iz srpske prestonice torta treba da se dostavi, na primer, do Pančeva, Kovina, Vršca… u većini poslastičarnica moraćete unapred da platite oko 50 odsto cene svadbene torte, a drugu polovinu posle svadbe, kada, na primer, budete vraćali stalak.

Cene svadbene torte se, dakle, razlikuju zavisnosti od poslastičarnice i brojnih drugih stavki, pa pre nego što konačno izaberete mladenačku tortu za dan Vašeg venčanja, degustirajte je i probajte u nekoliko poslastičarnica. Odaberite onu tortu koja Vam se najviše dopadne, pa i ako je malo viša cena, imajte u vidu da je naručujete samo jednom u životu. Vredi