Ako opasnog zaljubljenika u čajeve i pravog stručnjaka kada su ovi napici u pitanju – Milicu Kosorić iz beogradske čajdžinice Small Tree, pitate kada je pravo vreme za čaj, njen odgovor bi „kao iz topa“ glasio: Uvek!

I to jeste tačan odgovor, ali postoje čajevi koji se preporučuju za jutro, podne i veče, pa upravo sa ovom damom, jednom od najvećih stručnjaka za čajeve kod nas, razgovaramo o tim podelama, o tome zašto se neka vrsta čaja konzumira samo jednom dnevno, koji čajevi mogu da se piju u malo većim količinama i koje su karakteristike čajeva koji bi ujutro trebali da nas probude, a uveče lagano uspavaju

– U našoj čajdžinici čaj vezujemo prvenstveno za uživanje pa u skladu sa tim naša preporuka je da je najvažnije odabrati napitak čiji će vas ukus i aroma opustiti – kaže Milica. – Napitak možete birati prema dobu dana, ali i prema raspoloženju ili prema dobu godine. 

šoljicazelenog čaja ima istu nutritivnu vrednost kao samo jedna šoljica Matcha čaja

vrstačajeva nastaje od biljke Camellia Sinensis, različitim načinom uzgoja i proizvodnje
02 Cajevi za jutro

Ono što većina ljudi zna je da se zeleni i crni čajevi preporučuju kao jutarnji napici. Ali, tu su i beli, žuti i neke druge vrste ove biljke koje bi ujutru mogle da nas „razdrmaju“, probude i daju energiju za dan koji je pred nama:

– Pojedine biljke poput Camellia Sinensis, od koje različitim načinom uzgoja i proizvodnje nastaju crni, zeleni, žuti, “oolong”, beli i “pu erh” čajevi, sadrže kofein pa su napici koji se dobijaju njihovim prelivanjem više preporuka za jutro, prepodne ili rano popodne – objašnjava Milica i dodaje da nam je ujutru potreban čaj koji će da razbudi naš organizam i naš um:

I zeleni i crni čajevi sadrže kofein koji nam pomaže da probudimo naše kognitivne sposobnosti i podstaknemo povećanje koncentracije. Veliki broj naših posetilaca odlučuju da zamene šoljicu kafe upravo šoljicom čaja. Veoma je važno naglasiti zbog čega treba baš čaj odabrati kao napitak za razbuđivanje. Kofein iz čaja za razliku od kofeina iz kafe utiče na naš nervni sistem tako što ga umiruje sa jedne strane, a podstiče razbuđivanje energije sa druge strane, dok kofein iz kafe utiče na kardiovaskularni sistem. Upravo iz ovog razloga, posle popijene šoljice crnog ili zelenog čaja trebaće više vremena da se razbudimo ali će period trajanja biti duži, dok je kod kafe reakcija našeg organizma instant, ali je period trajanja mnogo kraći i često može da se javi prekomerno lupanje srca ili drhtavica ukoliko se pretera sa količinom kafe.

Vrstu čaja možete da birate prema dobu dana, ali podelu možete da napravite i prema Vašem raspoloženju ili prema dobu godine

Matcha čaj – „Zelena bomba“

 
03 Matcha caj

Milica Kosorić posebno od „jutarnjih“ čajeva izdvaja Matha čaj. Reč je, kaže, o japanskom zelenom čaju u prahu koji mnogi nazivaju i „zelenom bombom“:

– Ovaj neobični čaj preporuka je za osobe koje vode aktivan život, vežbaju i brinu o svojoj ishrani i idealan je kao napitak za jutro ili pauzu tokom aktivnog radnog dana jer važi i za jedan od najboljih napitaka za razbuđivanje. Reč je o zelenom čaju za čiju se proizvodnju listovi čaja gaje u posebnim uslovima i zbog toga je ovaj čaj jarko zelene boje izuzetno bogat hlorofilom, a njegova nutritivna vrednost jednaka je nutritivnoj vrednosti 10 ispijenih šoljica zelenog čaja. Još jedan razlog zbog kojeg je Matcha postao izuzetno tražen jeste činjenica da se, za razliku od drugih zelenih čajeva, čiji listići posle pripreme ostaju u filteru ovaj čaj kompletno unosi u organizam, zajedno sa ogromnim brojem antioksidanata koje sadrži.

Od biljke Camellia Sinensis različitim načinom uzgoja i proizvodnje nastaju crni, zeleni, žuti, oolong, beli i pu erh čajevi, koji sadrže kofein

Yerba Mate – „Piće prijateljstva“

04 Yerba Mate

Još jedan u nizu predivnih i korisnih prirodnih napitaka za razbuđivanje je i čaj Yerba Mate, koji nazivaju „Pićem prijateljstva“. To je čaj koji nastaje od istoimene biljke, a prema Miličinim rečima, predstavlja prirodni energent i buster:

– Yerba Mate se preporučuje za jutro i  prepodne, a  zbog visokog sadržaja kofeina predstavlja odličnu zamenu za kafu. Poznat i kao „Piće prijateljstva“ ovaj napitak koji nam dolazi iz Južne Amerike, ispija se u čitavom svetu, dok u Brazilu, Urugvaju, Peruu, Argentini i Paragvaju predstavlja neku vrstu nacionalnog napitka. Odlikuje ga jak i travnat ukus, a efekti su slični onima nakon ispijene šoljice espressa, ali bez nus-pojava koje znaju da prate prekomerno konzumiranje ove kafe. Pored toga što podiže nivo koncentracije, ispijanje ovog čaja jača naš imuni sistem i ubrzava metabolizam. 

Kofein iz čaja, za razliku od kofeina iz kafe, utiče na naš nervni sistem tako što ga umiruje s jedne strane, a podstiče razbuđivanje energije s druge strane

Čajevi za posle podne – „Čaj u 5“ 

05 Caj u 5

I mada su poslepodnevni časovi nekako najmanje rezervisani za ispijanje čaja, makar manje nego oni jutarnji i večernji, ipak je i to vreme kada će nam i te kako prijati šoljica nekog dobrog biljnog napitka. U svetu je od popodnevnih rituala najpoznatiji takozvani „Čaj u 5“, koji je celom svetu odavno „izdiktirala“ Velika Britanija.

– Budući da je čaj posle vode najkonzumiraniji napitak u svetu, nije čudno da je svaka zemlja razvila neki svoj ritual. Tako je u Velikoj Britaniji, koja je jedna od najvećih čajopija u svetu, pre više stotina godina nastao „Čaj u 5“, koji podrazumeva služenje crnog čaja sa malo mleka i sitnog slatkog i slanog posluženja – objašnjava Milica i dodaje:

– Ovaj ritual nastao je zbog potrebe da se jedna aristokratkinja, Vojvotkinja od Bedforda, osveži u svom letnjikovcu u toku popodneva, jer se u to vreme u Engleskoj obedovalo samo dva puta, imali su doručak i večeru. Vojvotkinji i njenim gostima se veoma dopao ovaj predah, pa su taj vid ispijanja čaja preneli i u London, da bi se veoma brzo ovaj trend raširio kako među aristokratijom, tako i među običnim narodom.

Matcha čaj je zeleni čaj za čiju se proizvodnju listovi čaja gaje u posebnim uslovima i iz tog razloga je jarko zelene boje i izuzetno bogat hlorofilom

Čajevi za veče – Šolja puna sna

 
06 Solja puna sna

Pravi čajevi takođe mogu biti zaslužni i za dobar, miran i spokojan san. Njihova uloga je da nas opuste na kraju radnog dana, relaksiraju i pripreme za san bez prekida. A kada je reč o čajevima koji se preporučuju za veče, pred nama su, preporučuju iz Small Tree-a, dobro poznate biljke, kakve su Menta, Kamilica, Matičnjak, čaj od mlade konoplje i jedan od najvoljenijih napitaka iz ponude ove divne čajdžinice – biljka Rooibos ili Crveni afrički grm.

– Ova biljka ne sadrži kofein i u njenom ispijanju mogu da uživaju sve starosne grupe. Može da se pije u neograničenim količinama, i kao topli i kao hladni napitak. Rooibos je biljka veoma jednostavna za pripremu i idealna je kao osveženje u kome mogu uživati i trudnice i deca – priča Milica, koja ovaj čaj preporučuje za veče jer opušta i umiruje.

Prema njenim rečima, sama biljka sadrži prirodne kalorije bez zaslađivača pa je pogodna i za ljude koji su na nekom posebnom režimu ishrane. Crveni afrički grm je čaj koji je, takođe, izuzetno bogat kalcijumom, kalijumom i vitaminom C i polifenolima koji su poznati kao izuzetni antioksidanti. Šolja ovog čaja poboljšaće kvalitet sna, a s druge smanjiće stres, nervozu i hipertenziju.

Rooibos ili Crveni afrički grm je večernji čaj, koji je izuzetno bogat kalcijumom, kalijumom, vitaminom C i polifenolima, poznatim kao izuzetni antioksidanti

„Šumadijski čaj“

07 Sumadijski caj

Od samog početka se u čajdžinici Small Tree trude i rade na tome da našim ljudima, odnosno kupcima, objasne i približe činjenicu da čaj nije napitak koji se samo pije kada je neko bolestan. U njemu i te kako može da se uživa. Čaj okrepljuje i dušu i telo, bilo da ga konzumirate toplog ili više volite da ga pijete kao Ledeni čaj, popularni Ice Tea.

Uz čajeve se, dakle, kao i uz bilo koji drugi napitak, kafu ili sok, može i treba uživati! A u ovoj čajdžinici su imali, naravno, i komičnih situacija, kakva je bila sa jednim strancem i sa, u Srbiji toliko popularnim „Šumadijskim čajem“, odnosno rakijom šljivovicom:

– Bilo je takvih situacija, ali pamtimo tu sa jednim strancem u Beogradu, i svaki put se nasmejemo slatko kada je se setimo. Naime, došao je kod nas u radnju, a prethodne večeri je bio na nekoj zabavi, na kojoj su mu naši ljudi, poznati po tome da vole da se našale, na njegovo pitanje koji je najbolji čaj sa našeg podneblja, odgovorili da obavezno proba „Šumadijski čaj“. I to im nije bilo dovoljno, nego su mu još nabrojali i niz lekovitih svojstava koje ovaj „čaj“ ima, kao i to da može da se pije bez bojazni da će se predozirati. Naravno slatko smo se nasmejali sa simpatičnim gospodinom i objasnili mu o čemu je reč. Na kraju smo, ipak, pronašli i pravi čaj za njega.