Knedle sa šljivama su sigurno jedan od satkiša koji nas vraćaju u detinjstvo čim pomislimo na njih. Obožavali smo kad nam ih baka sprema, pa posle “terali” mamu da ih pripremi na isti način. A samo jedan način je i postojao – “obične” knedle od krompira i brašna, umotane u prezle sa šećerom i sa sočnom šljivom unutra.
IZABERITE DEO TEME ZA ČITANJE
Istorija ove poslastice
Poreklo knedle sa šljivama vuku iz Austrije. Moćna Austrougarska monarhija bila je i jaka kulinarska meka, pa je na carskom stolu često servirala delikatesne sastojke različitih kultura. Među njima je svakako bila i kraljica poslastica – knedla sa šljivama.
Prema nekim istorijskim činjenicama, u srednjem veku su se pod knedlama podrazumevale pržene loptice mlevenog mesa koje su se dodavale u salatu. Tek od 17. veka počinju da se prave kuglice od brašna, ali su prvobitno pečene i smatrane pecivom. Početkom 19. veka više nisu bile prilog koji ide uz meso, već su postale glavno jelo. Postepeno su nastajale razne varijante, a za njih su korišćeni pirinač i različiti nadevi.
Tek, knedle sa šljivama su postale omiljena poslastica širom Evrope. U Češkoj ćete čuti da su “knedliki” njihov nacionalni specijalitet, u Mađarskoj da su ih oni izmislili, a mi već odavno mislimo da su knedle sa šljivama, ipak naš specijalitet.
Kako se knedla širila iz centralnoevropske gastronomije na sve regione teško se može pratiti, a činjenica je da u obliku u kome jedanas poznajemo, ne postoje tako dugo.
Vojvođanske knedle – Gomboce
Reč “knedl” (Knödel) je nemačka i potiče od latinske reči “nodus”, što u prevodu znači „čvor“. U Mađarskoj ih nazivaju “gomboc” ili “knedli”. U Sloveniji knedl(j)i ili cmoki, u Češkoj knedliki, u Slovačkoj knedle, u Luksemburgu knidel, u Hrvatskoj okruglice ili knedle, Bosni, Poljskoj i Srbiji – knedle, a u Vojvodini i gomboce. U Bukovini su cnigle, u Italiji kanederli i Francuskoj kunel. U nekim regionima Sjedinjenih Država kada kažete „klab“, mislite na krompirove knedle. I Šveđani i Norvežani prave knedle, ali sa mesom, kao i u Kanadi.
Oko potrage za imenom ove poslastice krenulo je i pravo proučavanje istorije knedli. A u srpskom, mađarskom i rumunskom Banatu poznate su kao – gomboce. Postoji i češka verzija gomboca, ali su one daleko krupnije i bogatije. Otprilike jedna knedla – jedan obrok.
Naziv gomboce, kako knedle sa šljivama zovu u Vojvodini, potiče od reči gomb, što u bukvalnom prevodu znači kuglica. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, tanko se obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva uprži se u šećeru i prezlama.
Moderne knedle
Knedle sa šljivama ili gomboce bile su inspiracija mnogim preduzetnicima, pa se u današnje vreme otvara sve više specijalizovanih radionica za knedle sa najraznovrsnijim prelivima i punjenjem.
Promene su osim u načinu serviranja i raznim slatkim kombinacijama, nastale i u njihovoj veličini, koja je i te kako porasla, pa smo i mi u Srbiji maltene došli do “nivoa” jedna knedla – jedan obrok.
Tako pored tradicionalnih knedli sa šljivama i ostalim voćem, danas nalazimo i nove ukuse, poput knedli s nutelom, nutelom i malinom, rafaelo knedli s kokosom, makom, čokoladom i pomorandžom ili višnjom… Najmoderniji ukusi su čizkejk knedla, punjena slatkim sirom, kao i slane knedle, na primer sa čvarcima ili kulenom.
Ipak, danas su najpoznatije one koje nose pečat “Ferdinand”. Nazivu je kumovala poznata zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu Prvom, koga istorija pamti po čuvenoj izreci: „Ja sam car, hoću knedle!“ Nije ga zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija. On je želeo knedle i ukoliko nisu mogli tog trenutka da mu ih stvore, otpuštao je kuvare.
U Ferdinand knedlama možete uživati i u restoranima “La Vie” – carstvu knedli u srcu Beograda (i na još dbe adrese), gde će Vas sa vrata “zapljusnuti” predivan miris ove poslastice, pa i ako niste namenski pošli tamo, svratićete makar na jednu sa čokoladnim kremom, ili već nekim drugim ukusom, po Vašem izboru.
“Posne knedle”
Posne knedle sa šljivama su zapravo one koje se prave prema “pravom”, tradicionalnom receptu, za čiju pripremu Vam je potrebno samo brašno, stari krompir, prezle, šećer, malo ulja i, naravno – šljive.
U poslednje vreme, kada se ovaj slatkiš pravi u različitim varijantama – sa čokoladnim i drugim krem prelivima, ili ako domaćica u testo ubaci i koje jaje, onda se uz knedle sa šljivama i omrsite, ali po izvornom receptu one jesu – posne. Pa čak i ukoliko želite da ih obogatite i prošarate nekim čokoladnim kremom, koristite čokoladu za kuvanje, koja je takođe posna. A poslastica tako dobijena je fantastična.
Osnovni sastojci – Tradicionalni recept
Knedle sa šljivama slatko su i romantično jelo koje može pripremiti u sopstvenoj režiji ili kupiti gotovo, a čija aroma, i prema tradicionalnom receptu i prema drugačijim varijantama, ostavlja neodoljivu uspomenu na nepcu – čak i ako niste ljubitelj šljiva.
Bogata je paleta u nijansama pripreme ovog slatkiša, međutim, svi se slažu oko jednog – krompir od kojih se prave najbolje knedle je onaj stari. A onda možete da birate, da li ćete ih jesti sa pavlakom i šećerom, cimetom i vanilin-šećerom, ili ih jednostavno uvaljati u prezle i kristal šećer.
Način pripreme
Recepti za tradicionalne kruglice prenose se iz generacije u generaciju, pa će tako neke domaćice pire od krompira i brašna zamesiti s margarinom, uljem ili svinjskom masti, a druge sa maslacom. Neke će dodati griz, neke ne. Ali, kako god da ih napravite – poješće se sa slašću!
Možete ih kupiti gotove, u prodavnici ćete ih naći zaleđene (polupripremljene), a najbolje je da lepo zavrnete rukave i napravite ih sopstvenom rukom. Možda su tako još i najslađe. Veoma se jednostavno prave, ali Vam je za onaj “bakin ukus” potrebno, ipak, malo iskustva.
Sastojci koji su Vam potrebni za izradu testa su:
- 700 g starog krompira
- 500 g šljiva
- 2 cela jaja
- 5 g soli
- oko 500 g brašna
- 200 g prezli (hlebnim mrvica)
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
Krompir skuvajte, dobro ga ocedite i dok je ni vreo, ni hladan, izgnječite tako da nema grudvica. Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa opet gnječite, postepeno dodavajući brašno. Od tako dobijenog testa kidajte komade i na dlanu oblikujte pljosnati krug u koji ćete staviti šljivu. Na ringlu stavite lonac sa dve kašike ulja. Dok napravite kuglice od testa sa šljivama, voda će da provri, pa spuštajte knedle u kipuću vodu. Kuvane su kada sve isplivaju na površinu, a za to im je potrebno oko 20 minuta. Izvadite ih i stavite da se malo ocede.
Zagrejte preostalo ulje, dodajte prezle i, uz mešanje ih upržite. Dodajte zatim šećer i svaku knedlu uvaljajte u mešavinu ulja, prezli i šećera. Na dno posude u koju ćete ređati knedle stavite malo prezli i šećera, pa slažite knedle. Odozgo ih, kad ih poređate, dodatno pospite smesom prezli i šećera.
Svetski dan knedli
Uspostavljen na inicijativu Srbije, a prihvaćen širom planete, ove godine je obeležen prvi Svetski dan knedli. Ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje odlučili su da 8. septembra kažu “hvala” svima koji su recept za ovo divno jelo prenosili s kolena na koleno. I unapređivali ga. Ovaj datum je izabran s namerom: broj osam savršeno odgovara izgledu dve knedle na tanjiju, a predstavlja i neprekidan tok – beskonačnost, jer ova poslastica zaista ima potencijal da traje – beskonačno dugo.