Fruška gora je pravo mesto za beg u prirodu iz grada. Kad se umorite od šetanja po prirodi, moraćete negde i da prezalogajite. A Fruška gora je pravi gastronomski raj za hedoniste. Restorani na Fruškoj gori su oduvek privlačili poslovne ljude, romantična parove, ali i porodice koje iz Novog sada, Beograda, cele Srbije, pa i šire, hrle u ovo parče raja na zemlji. Restorani na Fruškoj Gori su idilična mesta, u kojima pored kvalitetnih zalogaja i dobre kapljice, možete pronaći mir. Uz čarde na Dunavu i salaše u oklini Novog Sada, ova mesta su jedna od najlepših atrakcija vojvođanskog kulinarstva.

Možete svratiti u njih i ukoliko ste u obilasku manastira, kojih u Srpskom Atosu, kako Frušku goru zovu upravo zbog njih, ima 35. Ili tek tako, ako Vas put nanese.

Da ne biste mnogo lutali, Premium Srbija je za Vas izdvojila 10 restorana na Fruškoj gori, pa u koji god da svratite, nećete se pokajati.

Uz čarde na Dunavu i salaše u okolini Novog Sada, restorani na Fruškoj gori su jedna od najlepših atrakcija vojvođanskog kulinarstva i pravi gastronomski raj za hedoniste

Udaljen svega oko 30 km od Novog Sada, u samom podnožju Dunava, na litici sa koje se pruža bajkovit pogled na zagrljaj ove predivne reke i neba, restoran Atos Koruška, idealan je za porodične i poslovne susrete. Na meniju ovog restorana, pored bogatog izbira domaćih i stranih vina, mesto su pronašli riblji specijaliteti i savršen gulaš i paprikaš, razno pečenje, kao i druga jela nacionalne kuhinje. U sklopu objekta nalazi se i smeštaj, kao i bazen koji je tokom letnjeg perioda na raspolaganju gostima. 

2. Etno kompleks Vrdnička kula (Vrdnik)

Etno naselje Vrdnička kula smešteno je nadomak banje Vrdnik, poznate po svojim termalnim izvorima. U sklopu ovog kompleksa nalazi se i restoran, poznat po sofisticiranoj ponudi hrane i pića. Uz spektakularne zalaske sunca i pogled na ravnicu Srema, često uz tamburaše, u Vrdničkoj kuli možete uživati u vrhunskim vinima i pažljivo pripremljenim jelima. Uz laganu šetnju stazom zdravlja od etno kompleksa, lako stiže i do lokaliteta Vrdnička kula, u kome ćete sigurno uživati i kvalitetno provesti vreme predviđeno za ručak ili večeru.

Restorani na Fruškoj gori su oduvek privlačili poslovne ljude, romantična parove, ali i porodice koje iz cele Srbije, pa i šire, hrle u ovo parče raja na zemlji

3. Vinarija Deurić (Mala Remeta)

Smeštana u kraju koji lokalno stanovništvo još naziva i srpskom Toskanom, Vinarija Deurić predstavlja vinariju novog talasa koja se po mnogo čemu izdvaja od drugih. Odlična ponuda njihovih vina upotpunjena je savršenim zalogajima hrane, pripremljene po receptima svetskih kuhinja. Pored jedinstvenog gastronomskog iskustva posetiocima je na raspolaganju i obilazak vinarije. Mnogi kažu da je u ovoj vinariji hedonizam na delu! A Vi svakako svratite i proverite tu tvrdnju. Nećete se pokajati. Naprotiv!

4. Restoran – kompleks Vidikovac (Ledinci)

Velelepni objekat Vidikovac, smešten je na oko 8 km od Novog Sada. Iz njega se, kao što mu samo ime govori, pruža spektakularan pogled na Dunav i Novi Sad. Kažu da je ovo mesto baš ono gde vetrovi ne rasteraju samo oblake, već i loše misli. A onda i hrana ukusnije i lepše izgleda. Menijem ovog restorana dominiraju jela od mesa, sočni roštilj uz hrskav hleb, ali i dezerti, čiji je izbor bogat. U ovom objektu mogu se organizovati i venčanja, ali i prenoćiti, ukoliko Vas zanese slast nekog od njihovih vina. 

5. Fruškogorska Lugarnica (Mala Remeta)

 

Restoran Fruškogorska Lugarnica je objekat sa prenoćištem, kako ovde kažu smešten na južnim padinama Fruške gore, sa najviše sunčanih dana u godini. Sa ovog mesta pruža se pogled na ravničarski deo Srema, a tokom vedrih dana možete uživati i u pogledu koji doseže čak do Cera, Gučeva i Avalskog tornja. Osim standardnog menija, specijalitet kuće je divljač – špikovani srneći but, kobasice od divljači i paprika. Tu su, naravno i sva tradicionalna sremska jela sa roštilja i domaći proizvodi, koje nikako ne smete zaobići. U Fruškogorskoj Lugarnici možete prenoćiti, imaju divan vinski podrum, salu za seminare i tim bildinge, kao i ogromno prostranstvo letnjih bašti sadržajima za decu – od ergele konja do mini jezera, uređenih staza za šetnju, pa i vožnje džipovima, odnosno safarija Fruškom gorom.

6. Krušedolka (Irig)

Restoran Krušedolka se nalazi na obroncima Fruške gore, nadomak Iriga, sa pogledom na manastir Krušedol. Idealno je mesto gde možete da se sklonite od gužve i buke, posetite manastir Krušedol i odmorite se uz ukusnu domaću hranu u prijatnom ambijentu i prelepom prirodnom okruženju. U ponudi Krušedolke su tradicionalna jela srpske kuhinje, kao i internacionalni specijaliteti, a za goste je obezbeđen i parking. U ovom restoranu su srećni, jer, kažu, neretko boravak gostiju potraje i nekoliko sati, posebno onih sa decom, jer je mališanima na raspolaganju dečje igralište, trambolina, mini tobogan, ljuljaška, peščanik i stoni fudbal. U restoranu je moguća i organizacija svih vrsta proslava, kako u Sali, tako i u prelepoj, prostranoj bašti. Od Novog sada je udaljen 22 km, a od Beograda je na oko sat vremena vožnje.

7. Vila Milana (Sremska Kamenica)

 

Restoran Vila Milana izgrađen je u tradicionalnom vojvođanskom stilu, a nalazi se u Bockama kod Sremske Kamenice, na samo 8 km od Novog Sada. Okružen zelenilom baštenskog bilja sa pogledom na moćnu reku, ovaj restoran odiše tradicijom, posvećenošću i ljubavlju. Atmosferu upotpunjuje kuhinja, bazirana na jelima koja se danas ređe nalaze na jelovnicima drugih restorana, a predstavljaju tradicionalnu trpezu Vojvodine. Ovde ćete sigurno uživati u pravim vojvođanskim specijalitetima. Predlog je da krenete od doručka i od njihove kvalitetne gibanice, zatim pređite na sinonim za vojvođansko jelo, nazvano “Leba, masti i paprike” sa krompirom i ćuretinu sa mlincima, i sve to zalijte dobrim fruškogorskim vinom.

8. Vinska kuća Kovačević (Irig)

 

U restoranu Vinska kuća Kovačević, u jednoj od vodećih srpskih vinarija (novog talasa), možete se lepo okrepiti i, posle šetnje po prelepom kraju u kom je smeštena, uz njihovo odlično vino, probati i specijalitete raznih kuhinja koje prave. Ova porodična vinarija svakom gostu želi ljubaznu dobrodošlicu još od 2010. godine, kada je, otvarajući vinske puteve Fruške gore i razvijanjem vinskog turizma, otvorila i restoran Vinska kuća Kovačević. U njemu teže da predstave svo bogatstvo podneblja, upravo preko zanimljive i ukusne hrane, proizvoda, tradicije, karaktera, kroz kreativni osvrt na lokalne životne namirnice. Topla preporuka

9. Fruškogorska terasa

 

Restoran Fruškogorska terasa će Vam dočarati domaćinsku atmosferu i omogućiti da uživate u pravim specijalitetima vojvođanske kuhinje, zvucima prirode, širokom vinskom asortimanu i božanstvenoj okolini. Ovaj divni restoran smešten je odmah na izlazu iz Sremske Kamenice, s leve strane, na Paragovu, jednom od brojnih obronaka Fruške gore. Paragovo je obronak koji gleda na Popovicu, a iza koga su obronci Čardak i Glavica. Do Paragova i Fruške terase vodi Iriški put koji preko Venca vodi dalje za Irig i Rumu. U neposrednoj blizini restorana je crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini, Ognjenoj Mariji. Sa terase pruža se divan pogled na Popovicu, Mošinu vilu, Dunav i Novi Sad….

10. Mimoza

Restoran Fruškogorska terasa će Vam dočarati domaćinsku atmosferu i omogućiti da uživate u pravim specijalitetima vojvođanske kuhinje, zvucima prirode, širokom vinskom asortimanu i božanstvenoj okolini. Ovaj divni restoran smešten je odmah na izlazu iz Sremske Kamenice, s leve strane, na Paragovu, jednom od brojnih obronaka Fruške gore. Paragovo je obronak koji gleda na Popovicu, a iza koga su obronci Čardak i Glavica. Do Paragova i Fruške terase vodi Iriški put koji preko Venca vodi dalje za Irig i Rumu. U neposrednoj blizini restorana je crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini, Ognjenoj Mariji. Sa terase pruža se divan pogled na Popovicu, Mošinu vilu, Dunav i Novi Sad….