Post je vreme koje podrazumeva uzdržavanje od telesnih užitaka, a osim toga što ima duhovni značaj, doprinosi i čišćenju organizma od masne i kalorične hrane. Mnoge krsne slave su posne, a  i doček Nove godine “pada” u vreme Velikog božićnog posta.

Preporučujemo Vam 7 posnih jela kojim možete osvežiti Vašu posnu trpezu:

7. Šareni lonac

Sve što imate od povrća u kući možete iskoristiti za ovaj šareni lonac. Krompir, pečurke, paprike, šargarepu, praziluk, uz naravno so i začine po ukusu.

Sareni lonac

Praziluk iseckajte i kratko prodinstajte na vodi (može i na ulju, ukoliko ne postite na vodi). Krompir isecite na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, a pečurke na četvrtine. Sve ređajte u zemljani sud ili vatrostalnu posudu, posolite, dodajte začine po želji i ukusu, nalijte sokom od paradajza i stavite u zagrejanu rernu. Kada se krompir skuva jelo je gotovo. Ukoliko želite, možete ovo jelo skuvati samo na ringli. I u tom slučaju, gotovo je kad krompir omekša. Prijatno!

6. Tikvice sa belim lukom i mirođijom

Tikvice

Preukusno jelo koje se priprema gotovo za 10 minuta. Tikice operite i sa korom ih isecite na malo deblje kolutove. Posolite i ostavite u dublji sud ili tanjir. Posle 15 minuta iscedite vodu koju su tikvice otpustile i stavite ih u tiganj u kome je već zagrejano malo ulja. Beli luk, 5-6 većih čena, isecite na krupnije kocke i posle 5-6 minuta dodajte tikvicama. Promešajte sve zajedno i na tihoj vatri propržite još 2-3 minuta. Na kraju jelo posuti iseckanom mirođijom i bez mešanja staviti na posni sto. Uživaćete u fantastičnom ukusu koje se odlično slaže s gutljajima belog vina.

5. Musaka sa krompirom i jabukama

Musaka jabuke

Na umerenoj vatri propržite sitno iseckani crni luk, dodajte malo soli i bosiljak. U posebnu šerpu stavite tri kašike ulja, 2 dl belog vina, 1 dl vode, kašičicu šećera i kuvajte dok ne proključa, pa skloniti sa vatre da se malo prohladi. Za to vreme iseckajte po 500 g jabuka i krompira na tanke listiće. U vatrostalnu posudu, dok ne utrošite materijal, ređajte naizmenično red jabuka, red krompira. Ređanje završite sa krompirom, preko koga ćete staviti uprženi luk. Posolite, pobiberite i začinite po ukusu, pa prelijte kuvanom mešavinom od vina. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni na 220 stepeni. Povremeno prodrmajte posudu. Posle sat vremena sklonite foliju i na 180 stepeni pecite još pola sata.

4. Pasuljica

Pasulj 2

Skuvajte kilogram pasulja tetovca, ocedite ga i dodajte po 300 g šećera i oraha, kao i kesicu cimeta u prahu. Sve dobro izmešajte, ostavite da se ohladi, a zatim oblikujte bobice. Valjajte ih u orahe ili kokosovo brašno i uživajte u ovom delikatesu na Vašoj posnoj trpezi. Naravno, u zavisnosti od toga koliko ćete gostiju imati na ručku, možete prilagoditi i količinu pasuljica koju pravite. Sve ovo možete uraditi i sa prepolovljenom merom. Uz koji gutljaj crnog vina, uživaćete u zalogajima ovim fantastičnih, dekorativnih, a pre svega, ukusnih kuglica.

3. Punjene tikvice

Punjene tikvice

Za ovo jelo Vam je potrebno 4-5 tikvica, veza mladog luka, veći krompir, šargarepa, šaka pirinča, sok od paradajza i začini. Mlade tikvice pažljivo izdubite kašičicom, kako biste napravili mesto za punjenje. Mladi luk iseckajte i prodinstajte, pa u to dodajte rendanu šargarepa, krompir, pirinač i paradajz i ostavite malo da se prokrčka. Po ukusu posolite i pobiberite, a prema ukusu dodajte i malo ruzmarina, origana i aleve paprike. Sa prohlađenom smesom punite tikvice, ređajte ih u šerpu i zalite vodom da ogreznu. Kuvajte ih dok ne omekšaju, a možete ih na koji minut i zapeći u rerni. Na kraju možete dodati malo svežeg peršuna, da poboljša ukus i izgled.

2. Pirinač sa spanaćem

Spanac

Veoma lako za pripremu, a preukusno jelo, za koje Vam je potrebno samo 250 g pirinča, 200 g sanaća i začini.  Pirinač properite u hladnoj vodi , naliti ga vodom da ogrezne, odmah dodati začine po želji, poput bosiljka, origana ili kurkume, soli i bibera, i staviti na šporet. Spanać operite i očistite, pa ga u posebnom tiganju prodinstajte sa malo vode i soli. Dodajte ga pirinču. Jelo je gotovo kada ispari voda. Možete ga kombinovati uz ribu koju volite, a ukusno je kada se jede i samo.

1. Pasulj prebranac

Pasulj prebranac

Šampionsko mesto vekovima već zauzima na posnoj trpezi u Srbiji. Nije ni čudo, naročito ako se zna da je ovo povrće odlično za zdravlje, ima veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Dobar je izvor belančevina, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol. Možete ga pripremati na razne načine, čorbasti, “tučeni”, zapečen u rerni, praviti od njega salatu. Ipak, kad je posna hrana u pitanju, najčešći je prebranac. Njega možemo jesti toplog, a možemo ga, kad se ohladi, koristiti i kao namaz na hleb. Kako god da ga spremite, samo sa lukom i šargarepom, na vodi, na malo ulja, uz dosta praziluka ili bez njega, uvek je odličan izbor za centralno mesto na posnoj trpeti.