Bezalkoholno pivo ili pivo sa niskim sadržajem alkohola je, po definiciji, pivo sa malim ili nikakvim sadržajem alkohola i ima za cilj reprodukciju ukusa piva, istovremeno eliminišući opijajuće efekte standardnih alkoholnih pića. Većina piva sa niskim sadržajem alkohola, ili bez njega, su lageri, ali postoji i ejl (ALE) sa malo alkohola. 

Od kada se pojavilo na tržištu, bezalkoholno pivo je predmet “ukrštanja mačeva” ljudi koji ga konzumiraju i pravih pivopija, koje ga najblaže rečeno preziru i zaobilaze u širokom luku. 

Bezalkoholno pivo, ili kako ga još nazivaju “sober” (trezno) pivo je, ipak, piće slično pivu i posebno je popularno kod onih kojima je zabranjeno da konzumiraju obično, alkoholno pivo, kao i kod onih koji žele da se reše zavisnosti od piva.

nemačke pivnicesu reklamirale bezalkoholno pivo kao „pivo za vozače“

studijaiz ove godine bavila se antiupalnim svojstvima bezalkoholnog piva na maratonce

naučna studijapokazala da bezalkoholno pivo smanjuje rizik od nastanka raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti

dinaranajviše potrebno je izdvojiti za limenku “Jelen Cool”, prvog domaćeg bezalkoholnog piva

Proizvodnja bezalkoholnog piva u mnogim zemljama započela je krajem 20. veka i tada je ova vrsta piva bila prilično beznačajna i slabo primećena. Međutim, u poslednje vreme beleži se veliki porast interesovanja za ovaj napitak. Nemačke pivnice su još 1973. godine reklamirale bezalkoholno pivo kao „pivo za vozače“, dok su odnedavno evropski bezalkoholni brendovi počeli da reklamiraju uticaj svojih piva na poboljšanje funkcija organizma.

02 Istorija bezalkoholnog piva

Razne svetske kompanije bezalkoholno pivo reklamiraju i kao “Pivo za moderne odrasle”, “Skuvano bez kompromisa”, “100% regeneracija” ili kroz rečenicu “Ne postoji granica šta ljudsko telo može da postigne”. I zaista, pivare su uspele poslednjih godina da poboljšaju sve što je bezalkoholnom pivu pripisivano kao mana, te je danas to kvalitetan napitak koji je mnogo više sličan pravom alkoholnom pivu nego ranije. To potvrđuju i potrošači, jer je sve više onih koji shvataju da bezalkoholno pivo može da ima sjajan ukus, a i pozitivno utiče na zdravlje, naravno, ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Kada je počelo da se proizvodi i sramežljivo ulazi na tržište, bezalkoholno pivo je bilo predmet podsmeha i ružnih komentara. Glavni problem kod proizvodnje bezalkoholnog piva bio je kako ga što je više moguće približiti ukusu običnog piva. Svi veliki i mali proizvođači piva složili su se tada sa činjenicom da pivo bez alkohola nema tako lepu punoću ukusa i reskost.

Ali, kroz godine su i taj problem rešili, pa je danas sva punoća ukusa bezalkoholnog piva veoma slična “pravom” pivu sa alkoholom

 

Bezalkoholno pivo je pivo bez alkohola, čiji je cilj da reprodukuje ukus piva, istovremeno eliminišući opijajuće efekte ovog standardnog alkoholnog pića

Međutim, sada se gotovo niko i ne seća da je tako u početku bilo i sa prvim proizvedenim alkoholnim pivom – “Sumerom”, koje je bilo veoma slično današnjem bezalkoholnom pivu jer je, kažu dostupni podaci, imalo manje od 0,4 odsto alkohola.

Proces proizvodnje bezalkoholnog piva

 

Proces proizvodnje bezalkoholnog piva je duži i teži nego proces proizvodnje običnog, alkoholnog piva. Sve je malo komplikovanije, jer pre nego što se stavi u promet, bezalkoholno pivo mora da prođe kroz proces filtracije i isparavanja alkohola, što je postupak koji nesumnjivo produžava proces proizvodnje i neopozivo utiče na njegov ukus.

A kada već pričamo o nedostatku dobrog ukusa kod prvih “primeraka” bezalkoholnog piva, pre nekoliko godina je mali istraživački tim Franka Jirgena Metnera, profesora Berlinskog tehnološkog univerziteta, stvorio bezalkoholno pivo koje najvernije odražava ukus alkoholnog piva. Profesor je tada izjavio da je najveći problem ležao upravo u procesu proizvodnje bezalkoholnog piva i da ako bismo izvlačili alkohol iz normalnog piva, gubili bismo i neke druge sastojke i ukus. Tajna dobrog ukusa bezalkoholnog piva, otkrio je tada za “Dojče vele” profesor Metner, leži u eksperimentisanju sa vrstama kvasca. Stotine vrsta kvasaca prošlo je testove njegovih studenata na Odseku za proizvodnju piva na Tehnološkom univerzitetu, da bi na kraju pronašli kvasac koji bezalkoholnom pivu daje najbolji ukus, odnosno ukus veoma sličan normalnom pivu, ali su i tada, kao i danas, nedostajale neke nijanse za koje je zaslužan alkohol. 

03 Proces proizvodnje bezalkoholnog piva

U Srbiji se sve češće pije, a čak više od 30 % Amerikanaca ne konzumira alkohol, već bezalkoholna piva. Danas ga rado gucnu i brojni ljubitelji uobičajenih alkoholnih proizvoda. Bez obzira na razloge, javno mnijenje je u poslednjih nekoliko godina promenilo mišljenje o bezalkoholnom pivu. Na bolje.

Bezalkoholno pivo i zdravlje

 

Nauka je odavno potvrdila da pivo u umerenim količinama, osim toga što gasi žeđ, ima i odličan učinak na zdravlje ljudi. Kvalitetan je i prirodan izvor minerala magnezijuma, kalijuma, cinka, fosfora, sumpora, natrijuma, gvožđa i bakra. Bogat je vitaminima B grupe, posebno B1, B2, B3 i B6, kao i vitaminom B12, ugljenim hidratima i pojedinim aminokiselinama i flavonoidima, poznatim i važnim antioksidantima. Zbog kvasca i hmelja, jača nokte i kosu, a zbog drugih stvari koje sadrži ima i antibakterijsko svojstvo.

04 Bezalkoholno pivo i zdravlje

Bezalkoholno pivo je takođe bogato visokokvalitetnim sastojcima, pa kao i njegov rođak – alkoholno pivo, ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje. Tajna je u vitaminima, mineralima i visokim bioaktivnim supstancama koje bezalkoholno pivo sadrži, a koje sprečavaju prevremeno starenje, pošto deluju kao odličan antioksidant. Čak je i jedna naučna studija iz 2016. godine pokazala da bezalkoholno pivo smanjuje rizik od nastanka raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. 

Od kada se pojavilo na tržištu, bezalkoholno pivo je predmet “ukrštanja mačeva” ljudi koji ga konzumiraju i pravih pivopija 

Bezalkoholna piva odlična su opcija za ljude koji ne piju alkohol, a pri tome na raspolaganju im je i niz različitih ukusa među kojima mogu da biraju omiljeni. 

U starom Egiptu graditelji piramida uglavnom su pili pivo radi vraćanja snage, dok su imućnije žene otkrile da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i plus je osvežava.

Umerenom konzumacijom jednog do dva piva dnevno i bezbrižnim uživanjem u bezalkoholnom pivu, nadoknađujete tečnost, a telu vraćate minerale, koktel vitamine i korisne biološki aktivne supstance koje pomažu da Vam se generalno oporavi stanje organizma.

Bezalkoholno pivo i sport(isti)

 
05 Bezalkoholno pivo i sport

Verovali ili ne, ali sportisti i bezalkoholno pivo su u čvrstoj i zvaničnoj vezi u svetu. Naime, 2017. godine “Athletic” je lansirao svoje pivo, a nedavno je USA Triathlon postalo prvo telo Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta koje se udružilo s jednim proizvođačem bezalkoholnog piva. Iz marketinškog tima ovih komiteta tada su poručili da je “bezalkoholno pivo odlično rešenje za izdržljivost sportista” i da “USAT jedva čeka da ga prepozna i sportska zajednica”.

A da bismo shvatili zašto su sportisti prihvatili da reklamiraju i piju bezalkoholno pivo, uz rastuću popularnost u opštoj populaciji, važno je da shvatimo potencijalne benefite tog pića:

  1. Povećava izdržljivost i smanjuje upalu

Studija iz 2012. godine koju je sprovela pivnica “Erdinger Weissbraeu” bavila se antiupalnim svojstvima bezalkoholnog piva. Istraživanje navodi kako konzumacija litra, litra i po bezalkoholnog piva s polifenolima tri sedmice pre maratona smanjuje upalu trkača posle trke i smanjuje mogućnost infekcije gornjeg disajnog sistema dve sedmice posle trke. Naučnici veruju da je razlog tome prisustvo fenola u bezalkoholnom pivu, jer oni pomažu jačanju imuniteta, a dolaze od biljaka iz kojih nastaje pivo.

Danas je sva punoća ukusa bezalkoholnog piva veoma slična “pravom” pivu sa alkoholom, što je u početku bio problem ovog pića bez alkohola

  1. Pomaže hidrataciju

Konzumacija vode je važna za zdravlje jer pomaže imunitetu, utiče na raspoloženje, funkciju organa i kognitivne sposobnosti, kao i na nivo energije. Alkoholno pivo ima diuretička svojstva, što povećava protok urina kojim izlazi višak tečnosti, soli, štetnih supstanci i metaboličkih produkata iz tela. Ali, to ubrzava dehidrataciju. Bezalkoholno pivo, pak, nije diuretik. Studija iz 2016. godine objavljena u časopisu “Nutrients” pokazala je da ispijanjem 0,7 l bezalkoholnog piva pre vežbanja održavate nivo elektrolita u ravnoteži tokom napornog vežbanja. Dodatno, za razliku od drugih sportskih pića koja sadrže visok nivo šećera, bezalkoholno pivo najčešće ne sadrži šećer.

  1. Snižava nivo holesterola

Biljni sastav u bezalkoholnom pivu pomaže različitim aspektima zdravlja. Zbog hmelja, umerena konzumacija bezalkoholnog piva pomaže boljem odmoru tela, navodi se u studiji iz 2012. godine. Ječam je bogat vitaminima i mineralima, pa sadrži probiotik inulin, vlakna koja pomažu očuvanju zdravlja bakterija u probavnom traktu. Beta-glukeni iz ječma snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Proizvodnja bezalkoholnog piva u mnogim zemljama započela je krajem 20. veka i ovo pivo je tada bilo prilično beznačajno i slabo primećeno 

Prvo srpsko bezalkoholno pivo

 
06 Prvo srpsko bezalkoholno pivo

Prvo domaće bezalkoholno pivo napravila je Apatinska pivara, kako su rekli, “za sve one koji žele da u svakoj prilici, bilo kad i bilo gde uživaju u Jelen pivu”. Njihov bezalkoholni “Jelen Cool” je svetlo bezalkoholno pivo, napravljeno po specijalnoj recepturi, koje je zadržalo prepoznatljiv ukus i osvežavajuću gorčinu piva. Savršeno je za ljubitelje piva koji žive dinamičnim tempom, jer nudi izbor u svim situacijama koje podrazumevaju ograničenu konzumaciju alkohola. Služi se na temperaturi od 7 do 10 C° kako bi zadržalo pun kvalitet, kao kad je izašlo iz pivare.

Cena “Jelen Cool” piva varira od jednog do drugog trgovinskog lanca i kreće se između 80,00 i 110,00 dinara za limenku od 0,5l.