Ne mora da bude zamena za more. Može da bude veoma lep izlet, putovanje, pasivan i aktivan odmor. A uživanje u lepoti i prirodi svakako jeste. Jezera Srbije su predivna, čista, čudesnih boja, bogate vegetacije i idiličnih pejzaža. U nekima se možete kupati, u nekima ne. Negde možete da pecate, da se provozate brodićem, čamcem, da se tek relaksirate ili da sa porodicom i prijateljima napravite piknik kao u bajci. Tek, obiđite malo ove lepote naše zemlje, pravo je vreme za to.

Za većinu njih vezane su uglavnom neke strašne legende, poneko je, kažu i ukleto, ali o tome neka Vam priča lokalno stanovništvo kada posetite neko od srpskih jezera. Svako je uglavnom predivno i za apsolutnu je preporuku bilo kom gostu koji iz inostranstva dođe i želi da se upozna sa lepotama naših krajeva.

Ovoga puta odlučili smo da Vam predstavimo najlepša veštačka jezera u Srbiji, koja su pravi dragulji naše zemlje. Ako vas put nanese posetite ih, ili planski obiđite neka od njih. Uživaćete i nećete zažaliti.

Čista, čudesnih boja, bogate vegetacije i idiličnih pejzaža, veštačka jezera Srbije su pravi dragulji naše zemlje koje treba posetiti i u njima uživati

www.tara.rs

Zaovinsko jezero će Vas svojom lepotom uvek iznova oduševiti. Ovo veštačko jezero nalazi se u blizini mesta Zaovine, na predivnoj planini Tari. Nastalo je izgradnjom brane i u blizini nje se nalazi mesto na kom je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku. Voda jezera je veoma čista i u njoj se gaje pastrmke. Plaže, njih nekoliko, baš i nisu uređene, ali je na njima moguće i dozvoljeno kupanje. Jezero okružuju bujne šume i pašnjaci, što sve zajedno stvara idiličan prizor, kao i mesto za odmor za vikend ili na duže. U okolini jezera nalaze se smeštajni kapaciteti, pa možete lako pronaći prenoćište. U svakom slučaju, Zaovinsko jezero je čarobno mesto koje morate posetiti.

2. Beli kamen, Fruška Gora 

 

www.vidisrbiju.rs

 

Jedno od najlepših jezera Fruške gore, veštačko jezero Beli kamen nalazi se u neposrednoj blizini sela Bešenovo, čija voda je tirkizno-zelene boje, pa često podseća na Egejsko i Jonsko more. Legenda i lokalne priče kažu da je voda Belog kamena, zbog mineralnog sastava, čak i lekovita. U svakom slučaju, divna je za odmaranje, idealna je za kupanje i beg od urbane i užurbane svakodnevice na izlet, vikend ili na odmor od nekoliko dana. Jezero je nastalo veštačkim putem, kada je na tom mestu beočinska cementara eksploatisala kamen. Jezero je danas u njihovom vlasništvu. 

kvadratna kilometrazauzima Đerdapsko jezero, četvrto na Balkanu i najveće u Srbiji

danasamo toliko traje kupališna sezona na Vlasinkskom jezeru

3. Borsko jezero, Bor

 

www.lepevesti.club

 

Ovo leto je idealno da isplanirate posetu istočnoj Srbiji. Mnogo toga tamo ima da se vidi, pa odvojte nekoliko dana za (avan)turizam. A u toj šetnji ovim krajem naše zemlje, obavezno posetite Borsko jezero. Ovo veštačko jezero nalazi se u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe “Tilva njagre”. Sa svojom razuđenom obalom i okruženjem listopadnih i četinarskih šuma, Borsko jezero je raj za oči, ali i kupanje s obzirom na to da je u nekim delovima jezera voda gotovo ispravna za piće. Na obali se nalaze četiri izgrađene plaže, a u blizini je i nekoliko hotela, manjih tržnih centara i ugostiteljskih objekata. Poslednjih godina Borsko jezero je divno mesto i izletište za lokalno stanovništvo, ali i prava preporuka za sve one koji turistički dođu u ovaj kraj Srbije.

Iako ne toliko primamljivog imena, jezero Ćelije će vas sigurno privući svojom lepotom i neobičnim oblikom zmaja, koji ima kada se gleda iz ptičje perspektive

4. Perućac 

 

www.monix.rs

Još jedno jezero koje je nastalo veštačkim putem, pregrađivanjem reke Drine – Perućac, nalazi se na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, u blizini Bajine Bašte. Ovaj kraj naše zemlje je veoma uzbudljiv, predivnih prirodnih lepota, a jezero na Perućcu će Vas svojom lepotom posebno oduševiti. Idealno je za pecanje, pa sebi možete uloviti ručak ili večeru, i to ne bilo koju. Na štap Vam se mogu zakačiti losos, linjak, som, šaran i druge vrste ribe. Voda jezera je fantastična za kupanje, koje je moguće u julu i avgustu, kada se možete baš lepo rashladiti u ovom divnom jezeru. Zanimljivo je da je plaža jezera Perućac mobilna, jer je izgrađena na splavovima koji su privezani za obalu i mogu se pomerati. Plaža ima i pontone sa bazenima za mališane. 

5. Vlasinsko jezero  

 

sr.wikipedia.org

Vlasinsko jezero je najviše i, posle Đerdapskog, najveće je veštačko jezero u Srbiji. Nalazi se na jugoistoku zemlje, na teritoriji opštine Surdulica, na 1.213 m nadmorske visine. Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime, i tišina planinske prirode, čine ovo mesto idealnim za boravak u bilo kom godišnjem dobu. Ali ako želite da plivate u jezeru, onda vodite računa kada planirate obilazak, jer kupališna sezona traje samo 20 dana. Ipak, zbog lepote predela odlazak na Vlasinu se i te kako isplati. Fenomen jezera predstavljaju ploveća, tresetna ostrva koja se nalaze po čitavom jezeru. Na Vlasinskom jezeru, pored kupanja i pecanja, možete da vozite čamac, jedrite, veslate ili iznajmite kajak ili pedaline

6. Dobrodol jezero, Irig    

 

turorgirig.org.rs

Još jedno predivno vojvođansko veštačko jezero – Dobrodol, nalazi se u blizini istoimenog sela, na teritoriji opštine Irig. Ovo akumulaciono jezero predstavlja jedno od najčistijih jezera na obroncima Fruške gore. Kao i sve akumulacije Fruške gore, i ova je nastala 70-ih godina sa ciljem navodnjavanja poljoprivrednih površina, odbrane od bujica, ali i ribolova i turizma. Pored kupanja, jezero u Dobrodolu je idealno i za pecanje, jer je bogato šaranom, amurom i smuđem. Na samo tri kilometra od jezera Dobrodol, nalazi se i Šatrinačko jezero, koje takođe preporučujemo da posetite, na primer, za jedan vikend. Dobrodol, uz njegovog “komšiju” Šatrinačko jezero, ima najprozirniju vodu od svih frušokgorskih jezera.

7. Belocrkvanska jezera, Bela Crkva

 

belacrkva.org

U južnom Banatu, uz sam grad Bela Crkva, “načičkao” se kompleks od sedam većih i nekoliko manjih veštačkih jezera, koje na nekom od Vaših putovanja morate videti. Nastala su eksploatacijom šljunka, a najpoznatija jezera su Glavno, odnosno Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero i Šljunkara. Krasi ih prozirno zelena voda i njihova lepota je neupitna. U blizini ovih jezera nalaze se smeštajni kapaciteti i ugostiteljski objekti, a takođe je veoma bogata i ponuda letnjeg sadržaja, pa su Belocrkvanska jezera svakako predeo koji bi trebalo da ubeležite u Vaš planer i odaberete prvi slobodan vikend da uživate u njihovoj lepoti i miru u ovoj predivnoj prirodi. 

metaraje visoka brana elektrane na Zlatarskom jezeru i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi

metaravarira nivo vode u Zlatarskom jezeru, zbog elektronske brane

metarana toliko nadmorske visine nalazi se najviše veštačko jezero – Vlasinsko

8. Jezero Ćelije, Aleksandrovac 

 

www.jugmedia.rs

 

Iako ne toliko primamljivog imena, jezero Ćelije će vas sigurno privući svojom lepotom i neobičnim oblikom. Naime, kada se gleda sa visine, iz ptičje perspektive, jezero Ćelije ima oblik zmaja. Formirano je 1979. godine da bi se zaustavio nanos koji reka Rasina, pored koje se jezero sada nalazi, nosi. Na mestu gde je danas jezero bilo je selo Zlatari, koje je zbog pregrađivanja reke delimično preseljeno, a delimično potopljeno. Ovu drugu “sudbinu” doživeli su seosko groblje i stara crkva, čiji vrh krsta se, prema rečima meštana, kada padne vodostaj, ponekad može videti. Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi, iste možete praktikovati na ovom akumulacionom jezeru. Tokom leta, temperatura jezera iznosi oko 26°C, što predstavlja idealnu temperaturu za kupanje. 

9. Zlatarsko jezero, Nova Varoš

 

zlatarinfo.rs

 

Apsolutna preporuka za vikend ili duži odmor u bilo koje doba godine svakako je planina Zlatar i njeno veštačko jezero, koje krasi kristalno čista voda i okruženost bujnom vegetacijom. Treće po veličini u Srbiji, Zlatarsko jezero, ili jezero Kokin Brod kako ga još zovu, udaljeno je oko 10 km od Nove Varoši i nalazi se između dve planine – Zlatara i Murtenice. Nastalo je 60-ih godina prošlog veka, izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 m i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45 m. Idealno je za vožnju čamcem i plivanje tokom letnjih dana, a fantastično je mesto da sa porodicom ili društvom organizujete pravi piknik. 

10. Srebrno jezero, Veliko Gradište

 

escape-magazin.com

Ovo veštačko jezero je poslednjih godina hit među stanovnicima Srbije, ali i turistima koji dolaze u našu zemlju. To uopšte ne čudi, Srebrno jezero je svakako plemenito, što po čistoći vode, što po lepoti. Smešteno je na dva kilometra od Velikog Gradišta, na desnoj obali Dunava i predstavlja njegov nekadašnji rečni rukavac, koji je danas zatvoren dvema branama. U neposrednoj blizini Srebrnog jezera nalaze se akva-park, ugostiteljski objekti i igrališta za decu. Pored kupanja, po jezeru možete da se provozate brodićem, a na tom divnom putešestviju obavezno svratite da posetite dva veoma značajna arheološka nalazišta – praistorijsko nalazište Lepenski vir i rimsko arheološko nalazište Viminacijum.

Najveće veštačko jezero u Srbiji – Đerdapsko jezero

 

Kao kuriozitet među veštački jezerima izdvajamo posebno Đerdapsko jezero, koje je po veličini četvrto na Balkanu i najveće u Srbiji. Nalazi se na Dunavu u istočnoj Srbiji, na granici sa Rumunijom.. Nastalo je 1972. godine, kada su Jugoslavija i Rumunija izgradile hidrocentralu “Đerdap I”. Ovo grandiozno veštačko jezero dugačko je više od 100 km, a na najširem delu je široko 8 km. Najveća dubina dostiže 100 m. Đerdapsko jezero zauzima površinu od 253 kvadratna kilometra (163 kvadratna kilometra je na srpskoj, a 90 na rumunskoj strani). Jezero leži u Đerdapskoj klisuri, a na obali jezera nalazi se Nacionalni park Đerdap. Stvaranjem Đerdapskog jezera poboljšani su uslovi plovidbe i turističke nautike na Dunavu. A veoma dugačka i razuđena obala Đerdapskog jezera doprinosi turističkoj atraktivnosti đerdapskog sektora. Strmi stenoviti odseci kao vidikovci su veoma privlačni iako su teško pristupačni.